У Генпрокуратурі розповіли, скільки воєнних злочинів скоїла Росія на деокупованих територіях України

У Генпрокуратурі розповіли, скільки воєнних злочинів скоїла Росія на деокупованих територіях України

У Генпрокуратурі розповіли, скільки воєнних злочинів скоїла Росія на деокупованих територіях України
. Генеральний прокурор України Андрій Костін під час брифінгу біля зруйнованої внаслідок ракетного обстрілу багатоповерхівки в Дніпрі, 16 січня 2023 року, фото: УНІАН

Велику кількість воєнних злочинів зафіксовано на територіях, звільнених від російської окупації, зокрема на Київщині, Харківщині та Херсонщині.

Про це під час пресконференції 22 лютого повідомив Генеральний прокурор України Андрій Костін.

На Київщині проводиться розслідування майже 11 000 воєнних злочинів. В області загинули, серед них 700 — у Бучі.

"Про підозру у вчиненні цих злочинів повідомлено 118 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 45 осіб. Винесено 3 обвинувальні вироки стосовно 4 осіб", — зазначив Костін.

На Харківщині після деокупації виявлено тіла 936 осіб, з них 739 цивільних. В ході розслідувань виявлена 21 катівня, а також стихійне масове поховання 451 особи, з них 429 – цивільні. Зафіксовані факти викрадення або зникнення понад 1007 цивільних осіб.

Читайте також: "Варвари та нелюди" — Гарріс заявила про докази злочинів проти людяності російськими військовими в Україні

Загалом в області виявлено понад 12 000 воєнних злочинів. Повідомлено про підозру 20 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 8 осіб. Щодо 7 осіб винесено обвинувальні вироки.

На Херсонщині розслідується понад 11 000 воєнних злочинів. Повідомлено про підозру 16 особам. До суду направлено 4 обвинувальні акти стосовно 6 осіб.

Читайте також: Майже 40% українців виправдовують самосуд у випадку воєнних злочинів — "Рейтинг"

У Херсоні та звільнених районах області попередньо підтверджено існування 10 катівень. Зафіксовано факти викрадення або зникнення 1232 осіб.

Раніше Андрій Костін повідомив, що загалом правоохоронці розслідують 67 тисяч воєнних злочинів РФ, і вже є 25 вироків щодо російських воєнних злочинців.

Читайте також

Кожна десята лікарня в Україні пошкоджена через атаки РФ — дослідження

Третина українців готова вимагати компенсацію за воєнні злочини Росії — опитування

Злочин агресії РФ: Зеленський обговорив з прем'єром Нідерландів створення спецтрибуналу

На початок