Керовані авіабомби РФ: як вони працюють, чи складно їх виготовляти та скільки їх у Росії

Керовані авіабомби РФ: як вони працюють, чи складно їх виготовляти та скільки їх у Росії

Авіабомба УПАБ-1500В
. Авіабомба УПАБ-1500В. Фото: Defence Express

Росіяни почали активно використовувати на східному напрямку керовані авіабомби. Також, майже щоденно вони обстрілюють ними Херсонщину, завдають авіаударів по Чернигівщині та Сумщині. Ці авіабомби літають на десятки кілометрів та завдають більших руйнувань, ніж ракети. Яка у них потужність та чи вміє такі бомби збивати українське ППО — розповідає Суспільне.

Керовані авіабомби РФ

Війська РФ використовують декілька типів керованих авіабомб. Наприклад, керовані плануючі бомби УПАБ-1500В (абревіатура від російського "управляемая планирующая авиационная бомба" — ред). Вперше росіяни презентували цей тип озброєння у 2019 році на Московському авіаційно-космічному салоні МАКС.

Із загальної ваги бомби півтори тонни, її бойова частина — це майже тонна вибухової речовини. Саме ці характеристики дозволяють руйнувати особливо міцні об’єкти: залізничні мости, командні пункти, бойові кораблі, пояснює військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Якщо цю бомбу запускати з висоти 15 кілометрів, вона матиме максимальну відстань планування до 50 кілометрів. Для цього росіяни використовують винищувачі Су-35 та бомбардувальники Су-34.

Су-35 Росія війна УПАБ авіабомби
Літаки Су-35С, військовий полігон "Кубинка" в Москві, Росія, 17 серпня 2022 року. (Фото Павла Павлова / Getty Images)

По потужності УПАБ-1500В можна порівняти з надзвуковою крилатою ракетою Х-22, говорить Коваленко. Однак точність ураження бомби, на відміну від ракети більша — максимальний радіус відхилення до 50 метрів. У ракети Х-22 цей показник коливається від 500 метрів до кілометра.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат називає ще один тип керованих авіабомб, що використовують росіяни, навіть частіше за УПАБ — фугасні ФАБ-500. Вони оснащені крилами та GPS-навігацією. Ігнат пояснює, російська авіація може застосовувати ці авіабомби на відстані 50 і більше кілометрів, не перетинаючи кордон України до потенційної зони ураження засобами ППО.

Читайте також: Російські повітряні кулі над Україною. Чим вони загрожують та як їх збивати

Чи використовувались на території України плануючі бомби раніше

Так, ще на початку повномасштабного вторгнення — з березня 2022 року, розповідає Коваленко. На його думку, раніше на це уваги не звертали, адже у той період росіяни застосовували багато ракетного та бомбового озброєння: Х-101, Х-55, ОФАБ-250 та інших. Тільки зараз, протягом лютого-березня, знову помітили використання УПАБ-1500В на Чернігівщині.

авіабомби РФ
Житловий багатоквартирний будинок, в який потрапила авіабомба, Ізюм, Харківська область, 8 лютого 2023 р. Фото: УНІАН

Немає інформації й про те, чи використовувала раніше Росія УПАБ-1500В на територіях інших країн. На думку Коваленка, у Сирії такі бомби не використовували. Натомість там російська авіація запускала старі радянські авіаційні бомби ОФАБ-250, ОФАБ-500.

Скільки таких бомб є у Росії

Юрій Ігнат каже, в армії РФ є значний запас звичайних авіаційних бомб, зокрема ФАБ-500, що дозволяє перероблювати їх на керовані — така модернізація коштує значно дешевше, ніж виготовлення ракет: "До них просто додають крила, GPS — і полетіла. Мільйони доларів коштують ракети, а бомба, крила і GPS — можливо, коштовні, але в рази, може й сотні разів менше".

Речник командування Повітряних сил ЗСУ додає, місяць тому з’явилася інформація, що міністр оборони РФ Шойгу перевіряє завод, де запущена лінійка з виробництва таких бомб: "Спеціально показують дати — 2023 рік, що вони виготовляють півторатонні бомби. Очевидно, їх теж будуть оснащувати й крилами, і GPS-навігацією".

УПАБ-1500В поки не випустили в серійне виробництво, бо складне та дороге, говорить Олександр Коваленко, тому, за його словами, у росіян, в найкращому випадку, є кілька десятків таких боєприпасів — так само мало, як і гіперзвукових ракет Х-47 М2 "Кинджал". У листопаді 2022 видання The Economist, з посиланням на джерела, повідомляло, що у РФ лишилося приблизно 40 "Кинджалів".

Читайте також: США передадуть Україні ЗРК Patriot. Що про них відомо

Чи може українська ППО ліквідовувати такі бомби

Наразі жодного факту знищення такої бомби під час її планування не встановлено, зазначає Коваленко. Їх може перехоплювати авіація, а щодо систем ППО — під час роботи по ракетах воно орієнтується на слід від роботи ракетного двигуна, якого, наприклад, в УПАБ немає.

Юрій Ігнат пояснює, що дієвим способом могло б стати знищення не самих бомб, а літаків, що їх запускають, проте для цього потрібні відповідні засоби ураження, що можуть стріляти на достатню відстань: "Літаки немає поки що чим діставати. Бомби можна пробувати збивати, але для цього потрібно дуже багато засобів. 10-12 таких бомб противник по лінії фронту застосовує щодня".

ЗРК Patriot
ЗРК Patriot в аеропорту Жешув-Ясьонка, 25 березня 2022 року, Польща. AP

За словами Ігната, для протидії таким російським атакам Україні необхідні сучасні засоби ППО та західна авіація: "Системи PATRIOT, SAMP-T — з наземних, а найкраще — це сучасні літаки F-16 або інші літаки покоління 4+, здатні протистояти російської авіації на великій відстані, які мають і потужні радари, і ракети класу "повітря-повітря".

На початку березня в США прибули українські пілоти для тренувань на симуляторах F-16, проте, ні саму передачу цих винищувачів, ні строки, коли це може статися країни-партнери поки не озвучили. Плани передати Україні системи ППО SAMP-T озвучили в Італії, в США українські військові вже закінчили навчання на ЗРК Patriot, які Сполучені Штати мають передати ЗСУ. Проте, питання в кількості цих систем. "Для того, щоб закрити територію країни, нам потрібно щонайменше 20 таких батарей, — каже військовий експерт Владислав Селезньов. — І це ще не є стовідсотковою гарантією, що ми зможемо повністю закрити небо".

Читайте також

На початок