"Зміни відбулися не на користь аграріїв". Як новий порядок бронювання військовозобов’язаних вплине на посівну

"Зміни відбулися не на користь аграріїв". Як новий порядок бронювання військовозобов’язаних вплине на посівну

"Зміни відбулися не на користь аграріїв". Як новий порядок бронювання військовозобов’язаних вплине на посівну
. Суспільне Кропивницький

З 27-го січня Кабмін змінив порядок бронювання військовозобов’язаних. Відтепер бронюють не 100% працівників господарства, як було до цього, а половину, розповіла начальниця відділу мобілізаційної роботи апарату Кіровоградської обласної адміністрації Світлана Копієвська. Суспільне дізнавалося, як ці зміни вплинуть на ситуацію в аграрному секторі.

"Зміни дійсно відбулися і не на користь будь-якого підприємства, у тому числі й наших аграріїв, – каже Світлана Копієвська. – Бронюванню підпадають керівники підприємства і їхні заступники незалежно від віку і військового звання та військово-облікової спеціальності. Всі інші військовозобов’язані, які нині працюють у наших господарствах, підлягають бронюванню на 50%".

Нині понад три тисячі господарств Кіровоградщини готуються до посівної. Залежно від погодних умов посівна розпочнеться наприкінці березня-на початку квітня, каже керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. За її словами, зараз закінчується бронювання у того, хто подавався ще торік.

"Напередодні весняно-польових робіт це значна проблема. Ми розуміємо, що й так багато працівників пересіли за "Леопарди" (танки – ред.), – каже керівниця департаменту. – Наразі дефіцит складає біля сотні механізаторів взагалі в області, але з кожним днем ця цифра зростатиме, тому що підходимо до весняно-польових робіт".

На 1 лютого керівники фермерських господарств Кіровоградщини подали до обласного центру зайнятості заявки на 30 вакансій, розповіла начальниця відділу рекрутингу обласного центру зайнятості Юлія Кирилова. Господарства потребують трактористів й трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва. Зі слів Юлії Кирилової, роботодавці пропонують за цими посадами заробітну плату у межах від мінімальної до 20 тисяч гривень. Загалом за рік було понад 1200 таких вакансій.

Керівник господарства з Новоукраїнського району Микола Макодзеба каже: за рік з 18 механізаторів мобілізували третину. Закінчити своєчасно жнива допомогла сучасна техніка. "Завдяки тому, що вона набагато продуктивніша, ми останнім часом навіть уночі не працюємо, – говорить керівник господарства. – Сівалка має широкозахватні агрегати. Якщо раніше вона сіяла 15-18 гектарів, то зараз це 130-150 гектарів за зміну. Тому ми впоралися й зібрали врожай".

Механізатор Станіслав Лапа працює на тракторі. Розповів: його напарника мобілізували торік у березні. Механізатор працював сам і під час посівної, і на жнивах. "Старався через "не можу" сам працювати. Треба і воювати, і сіяти, і збирати хліб, бо й солдати хочуть їсти, й інші люди".

За словами механізатора, сучасна сільськогосподарська техніка обладнана комп’ютерами. "На такому тракторі людина без досвіду й знань не працюватиме. Це не та техніка, що була раніше: сів, натиснув і поїхав. Тут треба і комп’ютер знати, і вміти трактор завести й обслужити".

Керівник господарства подав документи на бронювання всіх 12 працівників. Скільки з них мобілізують, невідомо.

Документи на бронювання подаються, як і раніше, у міністерство економіки. Далі відбулися зміни – погодження здійснюється через Генеральний штаб. На практиці забронювати за оновленою процедурою зараз неможливо, каже юристконсультка асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Анна Щемельова. Ця асоціація об’єднує 120 агропромислових компаній України. Зі слів Анни Щемельової, триває роз’яснювальна робота й підготовка відповідних наказів.

8 лютого асоціація відправила лист прем’єр-міністру України Денису Шмигалю з проханням розглянути можливість продовжити бронювання аграріїв на місяць. Зі слів юристконсультки, відповідь поки не отримали.

"Сам процес бронювання або перебронювання займає певний час, – каже Анна Щемельова. – Він може тривати місяць або півтора, і в цей проміжок часу аграріїв можуть якраз мобілізувати напередодні посівної. Сподіваємося, що прем’єр-міністр та відповідні органи нас почують".

Анна Щемельова говорить: іншого плану дій, як своєчасно забезпечити посівну й продовольчу безпеку держави, не мають.

Читайте також

  • Щоб подоїти корів, включають генератори. На Кіровоградщині ферма пристосувалась до відключень електрики
  • Кіровоградщина – в п'ятірці регіонів-лідерів за продажем землі під час повномасштабної війни
  • Допомога ЗСУ та охочим долучитись до крафтовиків. У Кропивницькому влаштували ярмарок продуктів авторського виробництва
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області http://surl.li/evtwt
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок