Київ без Ватутіна та Чкалова: у МКІП погодили проєкти демонтажу памʼятників

Київ без Ватутіна та Чкалова: у МКІП погодили проєкти демонтажу памʼятників

Київ без Ватутіна та Чкалова: у МКІП погодили проєкти демонтажу памʼятників
. Фото: Вікіпедія

Міністерство культури та інформаційної політики офіційно погодило демонтаж памʼятників радянським військовим командирам Валерію Чкалову та Миколі Ватутіну у Києві. Про це 6 лютого у Facebook повідомив депутат Київської міськради Дмитро Білоцерковець.

"Нарешті Мінкульт дав погодження на демонтаж пам’яток Ватутіна та Чкалова у Києві… все буде!", – написав він.

У коментарях до допису це повідомлення сприйняли схвально. Однак було багато питань, коли вже знесуть монументи Миколі Щорсу та Олександру Пушкіну. Адже ці пам’ятники також асоціюються з культурою Росії.

Київ готовий знести пам’ятники російським і радянським діячам — КМДА

Білоцерківець зазначив, що щодо Щорса – у МКІП вимагають спочатку офіційний легальний проєкт демонтажу. А демонтаж памʼятника Пушкіну у МКІП обіцяють розглянути на наступному засіданні спеціалізованої комісії.

"Він теж пам‘ятка національного значення. Без погодження Мінкульту демонтаж неможливо зробити", – додає депутат.

Раніше Білоцерківець зазначав, що пам’ятник Ватутіну експерти Мінкульту рекомендували включити як пам’ятку монументального мистецтва.

На запит Суспільне Культура у КМДА повідомили, що демонтаж пам'ятника Чкалову відбудеться 8 лютого о 16:00 на вулиці Гончара, 57.

щорс київ памʼятник мінкульт знести
У МКІП вимагають проєкт для погодження демонтажу памʼятника Щорсу. Фото: Олег Слабоспицький/Facebook

Хто такі Чкалов і Ватутін?

Валерій Чкалов — радянський льотчик-випробувач, комбриг, Герой Радянського Союзу (1936).

Чкалов у 1936 році зробив перший безпосадочний переліт через Північний Льодовитий океан з Москви в Петропавловськ-на-Камчатці. А у 1937 році здійснив безпосадочний переліт з Москви в США через Північний полюс. Це був світовий рекорд безпосадочного польоту на відстань понад 12000 км. Чкалов загинув 1938 року при проведенні випробувального польоту нового винищувача "І-180".

Микола Ватутін — радянський воєначальник, генерал армії, Герой Радянського Союзу (посмертно). Один з 4-х командувачів радянськими фронтами, що загинули під час війни. Член Ревізійної Комісії КП(б) України в 1940—1944 роки.

Він брав активну участь у знищенні армії Нестора Махна та у війні проти залишків армії УНР і повстанців Холодного Яру.

Під час Курської битви літа 1943 року Воронезький фронт, яким командував Ватутін, за тиждень активних боїв фактично втратив свою боєздатність — лише на Прохорівському полі 12 липня за один день боїв проти 3-го танкового корпусу Ваффен СС втратили понад 200 танків.

Що відомо про пам'ятники радянської епохи в Києві

Київрада ще в березні 2017 року вирішила звернутися до Мінкульту щодо перенесення пам’ятника Щорсу. Після обговорення ініціативи у Міністерстві культури пропозицію мали винести на розгляд Кабміну.

У травні 2022 року депутати Київради ухвалили рішення про усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з культурою та історією Росії та СРСР, з публічного простору Києва. Серед них пам'ятник Ватутіну у Маріїнському парку, три пам'ятники Пушкіну, георгіївська стрічка на станції метро "Героїв Дніпра".

В Одесі демонтували пам’ятник Катерині ІІ

У вересні минулого року у Києві була зареєстрована петиція, аби демонтувати пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка і на його місці встановити монумент на честь королеви Великої Британії Єлизавети ІІ.

На початку листопада 2022 року експертна рада Міністерства культури підтримала рішення про демонтаж пам'ятників Щорсу та Ватутіну в Києві. Пізніше у грудні з'явилось повідомлення, що Київ ініціює переміщення пам’ятників радянської епохи. Готові документи, аби монументи Щорса, Ватутіна та інших діячів часів СРСР офіційно втратили статус пам’яток під охороною.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок