Обшуки й корупція в Міноборони, порядок виплат українським військовим. 343 день війни. Онлайн

Обшуки й корупція в Міноборони, порядок виплат українським військовим. 343 день війни. Онлайн

1 лютого, 343 день війни — онлайн Суспільного
. 11-річну Уляна Кучмій з Тисівців та інші діти, чиї батьки загинули в Україні на пресконференції у Вашингтоні. 31 січня, 2023 рік. Фото: AP

1 лютого — 343 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Ексзаступнику міністра оборони Шаповалову ДБР повідомило про підозру в перешкоджанні діяльності ЗСУ. За версією слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівлю бронежилетів і касок низької якості на понад мільярд гривень. Раніше журналісти повідомили про причетність Шаповалова до закупівель продуктів для ЗСУ за завищеними цінами, зокрема, яєць по 17 грн за штуку.
  • Екскерівнику департаменту держзакупівель Міноборони повідомили про підозру через закупку майже 3 тисячі бронежилетів на понад 100 мільйонів гривень, які не відповідали нормам.
  • СБУ провела обшуки в представників будівельних компаній Києва, підконтрольних нардепу "ОПЗЖ" Столару. За версію слідства, компанії були залучені до відмивання грошей екснардепів Медведчука і Козака, а також громадян Росії та Білорусі, які перебувають під санкціями РНБО.
  • З 1 лютого змінюється порядок виплат додаткової винагороди військовим у тилових підрозділах. Розмір виплат не змінюється для тих, хто бере участь у бойових діях.
  • Адміністрація президента США Джо Байдена незабаром оголосить про новий пакет безпекової допомоги Україні.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 343 дня війни. Нову текстову хроніку 2 лютого — читайте тут.

1 лютого в Україні проведено десятки обшуків у різних регіонах і щодо різних осіб — Зеленський

Так президент прокоментував масові антикорупційні обшуки щодо держслужбовців та посадових осіб, які правоохоронці провели 1 лютого.

Читайте також: Антикорупційні обшуки 1 лютого: що відомо

"На жаль, у деяких сферах тільки так можна гарантувати законність – змінюючи керівників разом із впровадженням інституційних змін. Змінюючи настільки, наскільки необхідно, щоб врешті люди не бруднилися на посадах. Сьогодні ж Службою безпеки України, ДБР, Бюро економічної безпеки та прокуратурою в межах відкритих кримінальних проваджень проведено десятки обшуків та інших дій у різних регіонах і щодо різних осіб. Я не хочу давати політичних оцінок, які можуть бути використані цими особами в інтересах свого захисту. Але я бачу з реакції в суспільстві, що люди підтримують дії правоохоронців. Отже, рух до справедливості відчувається. І справедливість буде забезпечена", — зауважив президент.

Він додав, що "особливо важлива чистота процесів у структурах Міністерства оборони та загалом сил оборони": "Будь-яке внутрішнє постачання, будь-які закупівлі – усе має бути абсолютно таким же чистим і чесним, як зовнішнє постачання для нашої оборони. Хто цьому заважатиме, той не залишиться у відповідних структурах".

Зеленський: Фіксується певне збільшення наступальних дій окупантів на фронті

Як президент Володимир Зеленський повідомив під час вечірнього звернення, ситуація на Донбасі стає ще жорсткішою.

"Дякую всім нашим воїнам, які готові до цього і які демонструють потрібну Україні стійкість. Ми стійко пройшли увесь цей час – від лютого до лютого. Ворог намагається здобути зараз хоча б щось, щоб на річницю вторгнення показати нібито наявність якихось шансів у Росії. Ми всі маємо бути в таких умовах особливо обʼєднаними, особливо зосередженими на державних інтересах і як наслідок – особливо стійкими", — наголосив президент.

Вдруге за день російські військові обстріляли Краматорськ

Російські військові обстріляли Краматорськ ввечері 1 лютого. Це вже другий обстріл за день. Це вже другий обстріл за день, повідомив начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко.

"Є поранені. На місцях працюють всі відповідні служби", — розповів Гончаренко.

Раніше російські війська вдарили ракетою по цвинтарю у Краматорську.

Двох жителів Луганщини підозрюють у співпраці з російськими окупантами

Двох жителів Луганської області судитимуть за колабораційну діяльність. Після окупації армією РФ Старобільська та Новопскова, обидва почали працювати у "правоохоронних органах".

"Житель Хрустального, який до 2014 був правоохоронцем на Луганщині. Під час окупації вступив до "Старобільського райвідділу внутрішніх справ МВС ЛНР". Він допомагав окупантам формувати відділ окупаційної "поліції", — йдеться у повідомленні прокуратури.

За даними прокуратури, жителька села Риб’янцеве Старобільського району. Під час окупації пішла працювати у "Новопсковський райвідділ внутрішніх справ МВС ЛНР". Улітку 2022 року обидва склали "присягу ЛНР".

"Правоохоронці ЛНР" перебувають у розшуку, суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Обом загрожує до 15 років за ґратами з можливою конфіскацією майна", — зазначили правоохоронці.

Росіяни намагаються розширити географію наступу на Лиманському напрямку

Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, росіяни роблять потужні спроби прорвати українську оборону.

"Попри великі втрати російські загарбники продовжують наступальні дії також на Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському напрямках. Що це означає простими словами? Триває війна. Жорстока і запекла. Російські війська активно намагаються вийти на кордони Донецької та Луганської областей", — зазначила Маляр.

Вона також додала, що ЗСУ "захищають кожен сантиметр української землі в умовах переваги ворога у кількості бійців та кількості озброєння".

Росія накопичує резерви на території Маріуполя та району

Про це інформує радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Російські окупанти заявляють, що через три-п'ять днів, перекинуть резерви для наступу на Вугледар. Основні сили концентрують в колишньому Нікопольському районі", — йдеться у повідомленні Андрющенка.

За даними радника мера, окупанти використовують Мангушський район для підготовки мобілізованих та накопичування резервів для Запорізького напрямку.

Як вимикатимуть світло у Києві та області 2 лютого

У Києві та області у четвер, 2 лютого, світло вимикатимуть за стабілізаційними графіками. Обсяги споживання електроенергії, передбачені для столиці й регіону НЕК "Укренерго", дещо збільшуються за останні кілька днів, хоча в енергосистемі країни зберігається значний дефіцит після російських атак.

Про це повідомили в компаніях ДТЕК "Київські електромережі" і ДТЕК "Київські регіональні електромережі".

Зокрема, для Києва обмеження споживання передбачені в середньому на рівні 1057 МВт/вдень та 684 МВт/уночі, для області 755 МВт/вдень та 629 МВт/уночі. Такі обсяги покриють 68% від потреб столиці в електроенергії, враховуючи побутових споживачів, промисловість та критичну інфраструктуру, а в області — 53% відповідно.

Графіки відключень у столиці можна перевірити за посиланням. Мешканці області також мають можливість ознайомитися з годинами відключень на сайті компанії.

Іспанія відправить в Україну 20 бронетранспортерів

Як повідомила міністр оборони Маргарита Роблес під час свого візиту до Латвії, Іспанія передасть Україні двадцять бронетранспортерів ТОА М-113. Машини відправляться наступного понеділка, 6 лютого, кораблем з порту Більбао, на додаток до ще двадцяти таких же броньованих гусеничних машин, які були передані українській армії у вересні минулого року.

ТОА М-113 — це бронемашини, що стоять на озброєнні іспанської армії і використовуються для перевезення військовослужбовців.

Поставка двадцяти TOA в Україну є частиною "чіткої і беззаперечної прихильності до миру", так само як передача бойових танків Leopard 24A, які Іспанія планує відправити в Україну навесні, заявила Роблес під час свого візиту до Латвії.

Вони зберігаються на базі 41-ї групи матеріально-технічного забезпечення в Касетасі (Сарагоса). Танки були придбані у Німеччині в 1990-х роках і потребують капітального ремонту, який займе близько півтора місяця. В оборонному відомстві Іспанії також зазначають, що навчання українських військових поводженню з ТОА займе ще один місяць.

Армія РФ з важкої артилерії обстріляла громаду Нікопольського району Дніпропетровщини

1 лютого армія РФ з важкої артилерії обстріляла Мирівську громаду Нікопольського району Дніпропетровщини. Про це повідомили в телеграм-каналі Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Загиблих і поранених немає.

Рятувальники уточнюють інформацію про пошкодження.

Радбез ООН проведе дебати до річниці російського вторгнення 24 лютого

Про це повідомила журналістам постійна представниця Мальти при ООН Ванесса Фрейзер, передає "Укрінформ" із посиланням на власного кореспондента у Радбезі.

Представляючи країну, яка головує в лютому в Раді Безпеки, вона зазначила, що до дебатів запрошені міністри закордонних справ країн-членів Радбезу. Фразьєр зазначила, що поки невідомий рівень представництва країн на Радбезі, як і список промовців. Це стане зрозуміло ближче до самої події.

Росія хоче відзначитись якимись перемогами до 24 лютого — Данілов

Про це секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Річ у тім, що для них якісь дати видатні. Ви знаєте, що найближчі три тижні - це дата 24 лютого, коли вони почали цю безглузду активну війну проти нашого народу...Саме про це ми говоримо з урахуванням того, що вони то до сторіччя створення СРСР, 22 грудня, збиралися щось робити, то до дати Путіна на 7 жовтня збиралися щось робити. У них постійно є дати, які для них визначні. Але дати минають, а вирішення тих питань, які вони хотіли б вирішити, немає", — заявив секретар РНБО.

За його словами, на цю річницю росіянам потрібно "про щось звітувати перед населенням", щоб залучати до армії, тому "зараз у них велике бажання відзначитися якимись перемогами до 24 лютого".

Міністри оборони України та Франції підписали меморандум щодо радарів MG-200

Про це міністр оборони України Олексій Резніков повідомив у Twitter.

Разом з моїм колегою Себастьєном Лекорню підписали Меморандум з "Талез груп" про постачання радарів MG-200 для українських протиповітряних сил. Це обладнання допоможе нам виявляти ворожі безпілотники та ракети, в тому числі балістичні. Наше небо буде захищене від смертоносних атак Росії", — написав Резніков.

Начальник департаменту Міноборони Лієв вирішив піти у відставку

Начальник управління планування департаменту військово-технічної політики розвитку та озброєння та військової техніки Міноборони Олександр Лієв вирішив піти у відставку. У коментарі Суспільному Лієв пояснив, що подальше його перебування на посаді може зашкодити як міністру, так і роботі міністерства з міжнародними партнерами.

“Я знаю, що це зараз суттєво розхитало роботу по поставці озброєння, це напружило контрагентів. Практично всі країни, які мають озброєння радянських калібрів, всі ці країни забороняють постачати озброєння Україні, це дуже складні, надзвичайно чутливі контракти до будь-яких таких коливань”, — пояснив Лієв.

Лієв заперечив звинувачення голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна щодо зловживань у закупівлях Міністерством оборони.

“Місця для корупції тут немає ніякого. Я не є розпорядником коштів. Всі оплати здійснює інший департамент, я займаюсь лише організацією контрактної роботи. Наразі все це направлено конкретно проти міністра Резнікова з метою дискредитувати МО — причому чистою маячнею”, — сказав Лієв.

У чому Шабунін звинуватив Лієва

31 січня Віталій Шабунін у Фейсбуці звинуватив Лієва у закликах "почути Крим", підтримці референдуму у 2014 році та блокуванні доступу ЗСУ до українських маяків.

Чаус розповів, за яких умов росіяни можуть піти у повторний наступ на Чернігівщину

Чернігівщина розпочала готувати фортифікаційні споруди та оборонні рубежі на кордоні з РФ та Білоруссю одразу після відступу росіян у квітні 2022 року та продовжує це робити цьогоріч. Про це розповів начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус в інтерв'ю Суспільному.

"Навіть якщо такої прямої загрози ми не бачимо, то ми зупинятись не будемо, бо ворог має розуміти, що сюди ходити не треба. Ми їх зустрінемо, вб'ємо, і далі першої берізки ніхто нікуди не просунеться. Або якщо просунуться, то вже в конвульсіях до другої берізки".

За словами Чауса, загроза наступу на Чернігівщину зникне лише тоді, коли Україна переможе у війні з росіянами.

"Я для себе особисто розумію, що чим менше ворог матиме успіху на сході та півдні нашої країни, чим більше ми там йому будемо давати відсіч, тим більше шансів, що вони підуть з інших фронтів, зокрема з півночі".

На думку начальника ОВА, основною мотивацією окупантів може стати розосередження та відволікання українських військових частин.

На Донеччині прикордонники знищили дрон російських окупантів

Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби України.

"На Донеччині в одному із районів оборони, прикордонники виявили політ безпілотника російських окупантів. Дрон намагався зафіксуватись на певній висоті та скинути боєприпаси", — йдеться у повідомленні.

Спробу обстрілу позиції українських військових зупинили, збивши квадрокоптер зі стрілецької зброї. Дрон окупантів вибухнув у повітрі.

Тенісистка Світоліна розкритикувала намір МОК повернути атлетів з Росії

Українська тенісистка Еліна Світоліна відреагувала на рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) розглянути можливу участь російських спортсменів у змаганнях під нейтральним прапором. Відповідний допис спортсменка розмістила на своїй сторінці у Twitter.

У січні 2022 року МОК схвалив ініціативу Азійського олімпійського комітету запросити атлетів з Росії та Білорусі до участі у своїх континентальних змаганнях. Після цього Міжнародний олімпійський комітет опублікував заяву у контексті ймовірного повернення до міжнародного спорту атлетів з Росії та Білорусі, заявивши про те, що "концепція нейтрального статусу добре зарекомендувала себе".

У відповідь на заяву МОК про ймовірне повернення росіян до спорту у нейтральному статусі Світоліна написала, що спортивна спільнота не може допустити російських та білоруських атлетів до Олімпіади-2024.

США запровадили санкції проти російських компаній, що підтримують оборонно-промисловий комплекс

Мінфін США ввів санкції проти 10 фізичних осіб і 12 компаній, які в обхід обмежень підтримують російський оборонно-промисловий комплекс.

За даними відомства, кіпрсько-російський бізнесмен Ігор Зіменков організував "мережу ухилення від санкцій, що підтримує військово-промисловий комплекс Росії". Ігор Зіменков співпрацював зі своїм сином Джонатаном Зіменковим, мережею фізичних і юридичних осіб для забезпечення продажів російської оборонної продукції урядам третіх країн.

Під обмеження потрапили пов'язані із Зіменковими юридичні особи з Болгарії, Кіпру, Сінгапуру, Ізраїлю, їхні директори та афілійовані особи.

СБУ затримала співробітника Укроборонпрому, який працював на російську воєнну розвідку

Як повідомляє пресслужба СБУ, фігурант приховано збирав інформацію про українське озброєння, яке надходить підрозділам ЗСУ на східному та південному фронтах.

Крім цього, зловмисник готував "звіти" для окупантів про наслідки російських ракетних ударів по столиці. Для цього їздив по місту та фіксував зовнішній вигляд українських об’єктів після обстрілів. Отримані відомості чоловік передавав через анонімні месенджери співробітнику Головного управління міжнародного військового співробітництва міністерства оборони РФ.

У Львові казахська діаспора встановила "Юрту незламності"

У Львові відкрили "Юрту незламності". Там можна зігрітися та зарядити гаджети під час відключень світла. Це четверта юрта, збудована в Україні казахською діаспорою. Перша почала працювати в Бучі з 6 січня. "Юрту незламності" встановили у Львівському парку "На валах".

"Найголовніше — це поєднання нашої багатовікової дружби. Сьогодні казахи відкривають для нас двері свого дому. Такий знак доброї волі від казахів, які сьогодні підтримують українців у такий скрутний час для нас", — каже голова Міжпарламентської групи дружби "Україна-Казахстан" Сергій Нагорняк.

У середині на стінах юрти — традиційні казахські килими з вишивкою, які захищають від холоду. На відкритті відвідувачів пригощали традиційною казахською випічкою — баурсаками та пловом.

Обшуки й корупція в Міноборони, порядок виплат українським військовим. 343 день війни. Онлайн
Фото: Суспільне Львів

У Мелітополі пролунали вибухи у центрі міста

Про це повідомив мер міста Іван Федоров.

"У Мелітополі гучно! Щойно у центральній частині міста пролунали потужні вибухи. З'ясовуємо деталі, що палає в окупантів", — розповів мер Мелітополя.

Пісторіус: 14 танків "Leopard 2" будуть передані Україні у якості першого кроку, ще п'ять — в резерві

Міністр оборони Борис Пісторіус відвідав у середу Збройні сили Німеччини в Аугустдорфі в Північному Рейні-Вестфалії, щоб дізнатися більше про бойовий танк Leopard 2, передає RND.

Пісторіус проїхався на одному з танків "в польових умовах". "Окрім того, що було досить холодно, це було дуже вражаюче", — сказав Пісторіус під час підходу до ЗМІ.

"Україні потрібна будь-яка підтримка, яку вона може отримати. Танки Leopard можуть відіграти важливу роль у боротьбі українців з агресором Росією, — сказав міністр оборони ФРН. — 14 танків з танкового батальйону 203 в Аугустдорфі будуть доставлені в Україну в якості першого кроку. Ще п'ять Leopard 2 також знаходяться в резерві".

Він також наголосив, що для Німеччини одне з головних завдань зараз полягає в тому, щоб знайти заміну.

"Я рішуче налаштований забезпечити заміну на Leopard 2A7", — підкреслив Пісторіус. —Ми повинні розмістити замовлення якнайшвидше, щоб промисловість могла виробляти".

Україні зараз потрібні 400-500 машин швидкої допомоги в деокуповані регіони

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час пресконференції з президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві 1 лютого, повідомляє кореспондент Суспільного.

"Ми про це говорили з паном президентом. Зима не закінчилась, енергетична підтримка, підтримка генераторами — ми в цьому зацікавлені. Друге — "швидкі". Нам зараз потрібен швидкий стрибок — 400-500 машин "швидкої" саме в деокуповані регіони, де із цим дефіцит, це треба швидко вирішувати", — сказав він.

Президент додав, що в цих регіонах великий дефіцит пожежних машин, і друга велика проблема — розмінування територій.

"Велика територія була замінована російськими терористами, наші хлопці гинуть не тільки на фронті, фронт вже давно переїхав в середину держави. І розмінування є глобальним питанням, яке є часткою одного з пунктів формули миру", — сказав Зеленський.

Знятись з обліку ВПО відтепер можна і на порталі "Дія"

На порталі "Дія" доступна автоматична послуга для внутрішньо переміщених осіб — "скасування статусу ВПО", інформує пресслужба Міністерства соціальної політики. Раніше ВПО, які повернулися на місце постійного проживання, могли скористатися цим сервісом у застосунку.

За даними Мінсоцполітики, нині в Україні налічується майже 5 мільйонів ВПО. Дедалі більше українців повертаються додому після деокупації територій або ж за умови зниження небезпеки обстрілів міст і сіл. Після повернення їм необхідно знятись з обліку ВПО. Раніше аналогічна послуга вже була доступна в застосунку "Дія", нею скористалися понад 85 тисяч українців.

Щоб скористатися цією послугою на порталі "Дія", потрібно

  1. авторизуватися,
  2. обрати послугу “Скасування статусу ВПО”,
  3. заповнити необхідні дані,
  4. перевірити сформовану заяву та підписати її електронним підписом.

Австрія надасть Україні 5 мільйонів євро на відновлення енергетики

Про це заявив президент Австрії Александр Ван дер Беллен під час спільного брифінгу з Володимиром Зеленським.

Австрія має намір передати Україні 5 мільйонів євро, які підуть на відновлення трансформаторних підстанцій, що були пошкоджені під час російських обстрілів.

"Наше міністерство також передасть 5 мільйонів євро для відновлення трансформаторних підстанцій в Україні", — заявив президент Австрії.

"Леопарди" під час контрнаступу України та ефективність літаків F-16 — військовий аналітик Британії

Суспільне Новини взяло інтерв’ю у Ніколаса Драмонда про типи танків, які мають надати Україні. Він — військовий аналітик з Великої Британії, а також радник компанії KMW — компанії, яка виготовляє танки "Леопарди". За його словами, 300 танків — саме стільки Україна може реально отримати від партнерів у найближчі кілька місяців. Також Україна може розраховувати на винищувачі від США (F-16) та Великої Британії. Які країни, крім Німеччини, можуть швидко передати Україні "Леопарди"? Та від чого залежить рішення Заходу щодо винищувачів? Інтерв’ю з британським військовим аналітиком Ніколасом Драмондом.

Війська РФ на окремих напрямках готуються до наступу — Генштаб

У вечірньому зверненні Генерального штабу ЗСУ ідеться, що війська Росії активно ведуть розвідку, на окремих напрямках готується до наступу. Також загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні. Детальніше читайте тут.

"Я не бачу передумов для мирних переговорів між Україною та Росією" — президент Австрії

Президент Австрії Александр Ван дер Беллен заявив, що столиця Австрії могла б бути місцем мирних переговорів між Україною та Росією, але наразі передумов для таких перемовин немає.

Про це він сказав під час візиту в Київ 1 лютого.

"Росія стверджує, що Україна — це російська провінція і вами будуть управляти з Москви, а якщо ви не погодитесь — ми вас повбиваємо. Це не вкладається в мій розум і я не бачу ніякого сенсу в цій війні, але вона є. І завершення цієї війни ми поки що не можемо побачити. Австрія була б готова брати участь у мирних переговорах і Відень міг би бути місцем переговорів як нейтральна столиця, але я не бачу зараз умов для мирних перемовин", — сказав президент Австрії.

Ще працюємо над місцем й датою глобального саміту формули миру — Зеленський

Україна проводить консультації щодо місця і дати Міжнародної конференції чи саміту щодо реалізації української формули миру, переговори тривають. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час пресконференції з президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві.

"Ми проводимо багато консультацій, і я особисто з нашими партнерами, де буде проходити конференція або саміт зі змістом формули миру. Для нас найголовніше, щоб це було місце і дата, що зможе забезпечити максимальну кількість держав-партнерів. І від місця, і дати дійсно залежить ця кількість. Тому ми працюємо над цим", — наголосив Зеленський.

Зеленський і президент Австрії в Києві — Суспільне
Президент України Володимир Зеленський і президент Австрії Александер ван дер Беллен у Києві, 1 лютого 2023 року. Фото: АР

Що передбачає "формула миру" Зеленського

У жовтні 2022-го Зеленський озвучив лідерам країн "Групи семи" (G7) "формулу миру" для подолання російської загрози. Вона зокрема передбачає оборонну підтримку України, захист територіальної цілісності та покарання винних у збройній агресії. Також формула передбачає протидію екоциду та фіксацію завершення війни.

"Формула миру" включає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

12 грудня Зеленський повідомив, що Україна проведе саміт щодо виконання "формули миру".

Британія купила для України 46 бронетранспортерів. Їх вже бачили в ЗСУ

Україні передали значну партію бронетранспортерів M113, які належали компанії Бельгії, повідомляє The Guardian з посиланням на голову бельгійської оборонної компанії OIP Land Systems Фредді Верслуйса. За його словами, Британія придбала у них 46 бронетранспортерів M113A1-B. Бронетехніка надійшла до України в рамках оборонного пакета підтримки від Великої Британії.

У бельгійської OIP Land Systems були бронетранспортери у версії M113A1-B, такі уже помітили в Збройних Силах України, пише "Мілітарний".

Петиція про забезпечення жінок у ЗСУ засобами гігієни набрала потрібну кількість голосів

Петиція про забезпечення жінок, які несуть службу в ЗСУ необхідними засобами гігієни набрала необхідні 25 тисяч голосів для її розгляду.

"Війна в Україні триває, але за цей час не було створено належних умов для жінок, які несуть службу у лавах Збройних Сил України. Станом на зараз, забезпечення захисниць необхідними засобами особистої гігієни та військової форми повністю лежить на плечах волонтерів.На жаль, військова сфера та оборона країни в Україні досі вважається суто чоловічою та забезпечення, відповідно, також орієнтоване саме на чоловіків", — пише авторка петиції Влада Сірко. Вона додала, що оскільки Україна прагне доєднатись до НАТО, то необхідно запровадити реформи, які зроблять службу у ЗСУ однаково комфортною як для чоловіків, так і для жінок.

У НАТО функціонує комітет з гендерних питань та The International Military Staff Office of the Gender Advisor — Міжнародний офіс радника з гендерних питань, який займається питаннями інтеграції та забезпечення жінок в армії. Авторка петиції пропонує створити аналогічний орган і в Україні.

У російському Ермітажі хакери вивели на табло повідомлення про події у Бучі

У Ермітажі (Росія) невідомі хакери вивели на електронних табло інформацію про події, що сталися під час російської окупації Бучі на Київщині, повідомили російські ЗМІ.

За інформацією видання, інцидент стався 29 січня. Після того, як злом було виявлено, співробітники служби безпеки Ермітажу вимкнули екрани. За попередніми даними, табло було зламане дистанційно.

Адміністрація музею повідомила, що приблизно о четвертій дня невідомі вивели на екрани електронних табло інформацію про події в українській Бучі, яка визнана Міністерством оборони Росії фейком.

Атаку на військову інфраструктуру Ірану здійснено не в інтересах України — експерт

Атаку на військову інфраструктуру Ірану здійснено в інтересах країни, яка це зробила, а не в інтересах України. Про це на брифінгу сказав виконавчий директор центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Очевидно, напряму це не впливає (на Україну, — ред.). Хоча ми чули гнівні реакції іранських високопосадовців, в тому числі на адресу України, де вони коментують твіт Михайла Подоляка з приводу того, що "Україна вас попереджала". Вони кажуть, що розглядають це як опосередковане визнання, але це абсолютна нісенітниця", — сказав він.

За словами експерта, на цьому етапі це напряму не вплине на Україну, але все залежить від того, як будуть розгортатися події далі.

"Іранці мають відповісти. Від того, як вони це зроблять, буде залежати розвиток ситуації в цілому — і тоді цей розвиток ситуації буде безпосередньо впливати на хід війни в Україні", — зазначив Семиволос.

Міністерство оборони Ірану заявило про атаку безпілотників на оборонний завод у місті Ісфахан у центральній частині країни у ніч на 29 січня. У Міноборони країни стверджують, що атака була невдалою – один із безпілотників був збитий комплексом ППО, а два інших потрапили до оборонних пасток і вибухнули.

Російські військові обстріляли центр Бахмута: пошкоджені будинки

Про це повідомив начальник Бахмутської міської військової адміністрації Олексій Рева.

Він зазначив, що російські військові вдарили по житлових будинках у центрі міста. Внаслідок обстрілу пошкоджені дві багатоповерхівки: вибиті вікна, пошкоджені дах та фасад будівель.

Ударних угруповань РФ у напрямку Сум немає — міський голова Сум

Очільник Сумської міської ТГ Олександр Лисенко у прямому ефірі зазначив, що ударних угруповань РФ на кордоні з Сумщиною немає.

Міський голова Сум зазначив, що підтримує контакт з військовими та отримує від них актуальну інформацію про ситуацію на кордоні.

Також він повідомив, що всі силові структури в місті, працівники обласної адміністрації і влада громади також залишаються на своїх робочих місцях.

Міська рада Бахмута спростувала фейк, що місто закрили на в'їзд та виїзд

Російські окупанти почали поширювати інформацію, що нібито, Бахмут закривають на в'їзд та виїзд. Начальниця інформаційної та внутрішньої політики Бахмутської міськради Наталя Кисилична розповіла у коментарі журналістам Суспільного, що інформація про закриття міста на в'їзди та виїзди не відповідає дійсності.

"Її поширюють російські окупанти, аби посіяти паніку серед місцевих жителів. У місто можна заїхати та виїхати. Гуманітарну допомогу у Бахмут завозить. 6500 жителів, які залишаються у місті, забезпеченими харчовими продуктами, водою, необхідними ліками", — повідомила Наталя Кисилична.

Вона закликала людей виїжджати в евакуацію.

"Вчора, 31 січня, близько 12 години російські окупанти з артилерії обстріляли місто. Загинули двоє людей, ще п'ятеро — поранені. Серед поранених чоловік 1952 року народження і 12-річний хлопець. Єдина працююча аптека зазнала руйнувань та від сьогодні вона не працюватиме. Було потрапляння у багатоповерхівку", — нагадала Кисилична.

Росія та Іран домовилися щодо безпілотників ще у 2021 році — експерт

Росія та Іран домовилися щодо безпілотників ще у 2021, йшлося і про ракети, але факту передачі великої кількості немає. Про це на брифінгу заявив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За його словами, фінальні рішення про постачання Росії іранських озброєнь були ухвалені під час візиту Путіна до Тегерану в липні 2022 року.

"Тоді ж мова йшла і про ракети середньої дальності, балістичні ракети. Але слід сказати, що Іран не до кінця довіряє Росії, а Росія Ірану. Їхні відносини відбуваються за принципом "хто перший кого здасть", — зазначив Семиволос.

За словами експерта, остаточного рішення і факту передачі Росії великої кількості іранських ракет немає.

"Я чув інформацію про те, що росіянам передали якусь кількість ракет, але не передали платформи для запуску. Разом з тим очевидно, що остаточного рішення і факту передачі великої кількості ракет немає. Зазначу, що до кінця 2023 року будь-яка передача ракет, продаж ракет третій стороні з боку Ірану є грубим порушенням резолюції 2015 року. Без цих платформ, судячи з усього, запуск цих ракет неможливий", — зазначив він.

Сербів вербують до ПВК "Вагнер" воювати проти України

Сербів вербують до ПВК "Вагнер", аби залучити до військових дій на боці Росії в Україні, а прокуратура країни не хоче на це реагувати. Про таке на брифінгу в Ukraine Media Center Odesa заявив сербський адвокат, голова громадянської групи “Жовтень" Чедомір Стойкович.

За словами адвоката, ПВК "Вагнер" проводить розвідку в Сербії, а також має зв'язки з місцевими екстремістськими організаціями. Ця діяльність може координуватися, зокрема, через посольства Росії в Бєлграді. Чедомір Стойкович розповів, що на сайті російського посольства був опублікований лист, в якому була інформація щодо того, куди звертатися, якщо є бажання приєднатися ПВК "Вагнер".

Він зазначив, що деякі громадяни Сербії також приєдналися не лише до ПВК "Вагнер", а й до лав армії РФ. На думку адвоката, до ПВК "Вагнер" могли вступити від 20 до 200 сербів. Наразі участь у парамілітарних групах, як ПВК "Вагнер", не вважається криміналом у Сербії.

Також адвокат розповів, що серби воювали в Україні на боці Росії й у 2014 році, але після цього в країні змінили законодавство й наразі за участь у бойових діях на території іншої держави передбачена кримінальна відповідальність. Тоді в Україну приїздили воювати ті, хто мав досвід з 90-х років. Але зараз, за словами адвоката, ситуація змінилася — це молоді люди 20-30 років, які не мають військового досвіду. За його інформацією, на відео в інтернеті видно, що чоловіків тренують бути піхотинцями.

Чедомір Стойкович додав, що надалі збирається звертатися щодо цієї ситуації до міжнародних організацій, зокрема, до ООН та Європейського суду з прав людини.

Нетаньягу готовий стати посередником у переговорах між Україною та РФ

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу готовий стати посередником у переговорах між Україною та РФ. Про це він заявив в інтерв'ю CNN.

За словами Нетаньягу, він "не нав'язує свою кандидатуру", але розгляне пропозицію, якщо вона надійде з Москви, Києва чи Вашингтона.

Нетаньягу розповів, що він уже отримував таку пропозицію невдовзі після початку війни. Тоді він відмовився, оскільки не мав офіційного статусу та був просто опозиційним політиком.

РФ передала Білорусі "Іскандери", які не призначаються для експорту — "Білоруський гаюн"

Білоруські військові розпочали самостійно експлуатувати російський ракетний комплекс "Іскандер". Про це повідомило Міноборони Білорусі.

"Білоруські військовослужбовці розпочали повну самостійну експлуатацію оперативно-тактичного ракетного комплексу Іскандер", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що військові Білорусі вже пройшли навчання і провели практичну підготовку на полігонах ЗС РБ. У міністерстві стверджують, що Розрахунки укомплектовані виключно офіцерами, прапорщиками та військовослужбовцями, які проходять службу за контрактом.

До складу комплексу входить: самохідна пускова установка, транспортно-зарядна машина, командно-штабна машина, машина регламенту та технічного обслуговування, пункт підготовки інформації та машина життєзабезпечення.

Як зазначає незалежна білоруська моніторингова організація, судячи з опублікованих фото та відео, ЗС РБ могли отримати один дивізіон "Іскандерів".

При цьому начальник ракетних військ та артилерії Збройних сил Білорусі заявив, що "у РБ знаходиться достатній запас ракет до комплексу, який дозволить виконати будь-яке завдання на дальності до 500 кілометрів".

"Це означає, що ЗС РБ отримали модифікації "Іскандер-М" (має радіус поразки до 500 кілометрів) та "Іскандер-К" (варіант із використанням ракет Р-500), які знаходяться на озброєнні ЗС РФ, а не, наприклад, "Іскандер-Е" (експортний варіант із дальністю поразки до 280 кілометрів)", — зазначається в дописі.

Також "Білоруський гаюн" звернув увагу на те, що на опублікованих білоруським Міноборони відео замазані нарукавні знаки військовослужбовців, які експлуатують "Іскандери". Аналітики припускають, що комплекс надійшов на озброєння 465-ї ракетної бригади (в/ч 61732, Осиповичський район), на озброєнні якої знаходяться 3 дивізіони радянських ТРК "Точка-У".

Російські війська вдарили ракетою по цвинтарю у Краматорську

Вдень 1 лютого армія РФ обстріляла Краматорськ. Російські військові вдарили по цвинтарю. Про це повідомив начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко.

Удар по цвинтарю в Краматорську
Наслідки обстрілу цвинтаря у Краматорську 1 лютого. Фото: Facebook/Олександр Гончаренко

На напрямку Сватове — Кремінна армія РФ намагається контратакувати

Про це в ефірі марафону Суспільному розповів молодший сержант роти ударних БПЛА та артилерійської розвідки 92 ОМБР ЗСУ Олесь Маляревич.

Він зазначив, що на Луганському напрямку, де працює його бригада, а це 30 км, воюють усі можливі підрозділи російських військових. "Кидають всіх, найманців, "вагнерівців", спецпризначенців, навіть військових повітрянодесантних військ перекинули. Вони намагаються використовувати всі наявні засоби та ресурси, щоб втримати свої позиції й намагаються контратакувати", — зауважив Маляревич.

За його словами, армія РФ вважає важливим цей напрямок, мріють не тільки втримати позиції й не дати деокупувати Сватове, а навіть думають про те, щоб повернути собі Куп’янськ. "Ми про це не забуваємо. Вони постійно намагаються знайти слабкі місця в нашій обороні. Ми це теж бачимо і робимо все, щоб їм це не вдалось", — розповів військовий.

Олесь Маляревич зауважив, що війська РФ перекидають сили, щоб не дати можливості українській армії піти в контрнаступ.

Він навів як приклад один з бойових епізодів. Коли українські військові звільнили село Новоселівське Сватівського району Луганської області, окупанти зробили маневр, ніби будуть контратакувати з іншого боку, але підтягнули вночі спецпризначенців. "Там було десь 12 БТРів, пару танків, серйозні війська. І їх знайшли, виявили, вразили всіма засобами, що ми мали: артилерією, ударними дронами. Вони згрупувались, щоб завдати фронтальний удар по Новоселівському, але їхні наміри були знешкоджені", — сказав він.

За словами українського військового, російські армійці не тільки захищаються, а постійно намагаються контратакувати. В останні кілька днів вони почали дуже активно використовувати авіацію.

Російську владу не покликали на Мюнхенську міжнародну конференцію з безпеки

Про це повідомив голова конференції Крістоф Хойсген в інтерв'ю журналістам у середу, 1 лютого, пише DW.

За словами Хойсгена, йдеться про небажанням надавати трибуну авторитетного міжнародного безпекового форуму для пропаганди президента РФ Володимира Путіна.

"Висловлювання, які ми щодня чуємо з Кремля, не дозволяють зробити висновок, що Росія хоча б на йоту відступить від того, що Путін проголосив метою війни, а саме, руйнування України", — сказав Хойсген.

Замість російських урядовців на конференцію від Росії запросили представників громадянського суспільства та опозиції. Зокрема, колишнього чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова та опозиційного російського політика Михайла Ходорковського.

"Путін ясно заявив, що він зрештою прагне відтворення Радянського Союзу. Якщо російський президент досягне успіху в Україні, то він врешті-решт вторгнеться і в країни Балтії. Оскільки ці країни є членами НАТО, це безпосередньо торкнеться Німеччини, будуть задіяні союзницькі". зобов'язання. Цьому потрібно запобігти, тому Україні потрібно надавати допомогу", — сказав Хойсген, який раніше обіймав посаду радника ексканцлерки ФРН Ангели Меркель із зовнішньої політики.

Армія РФ обстріляла Слов'янськ та влучила у меблеве підприємство

Російські війська 1 лютого обстріляли Слов'янськ та влучили у приватне підприємство. Загиблих та поранених серед жителів міста немає, повідомив начальник Слов'янської міської військової адміністрації Вадим Лях. За його даними, обстріл розпочався орієнтовно об 11:30. За попередньою інформацією, армія РФ вдарила ракетою "С-300", зазначив очільник громади.

"Було попадання до приватного підприємства на вулиці Добровольського, яке займалося виробництвом меблів. Постраждали цехи та автомобіль охоронця", — повідомив Лях.

ОГПУ повідомила про підозру екскерівнику держзакупівель Міноборони

Генпрокуратура оголосила про підозру екскерівнику департаменту держзакупівель Міноборони. За даними слідства, він закупив для ЗСУ майже 3 тисячі бронежилетів на понад 100 мільйонів гривень. Втім, вони виявились неякісними і не відповідали вимогам, пояснили в прокуратурі.

Богуслаєва підозрюють у фінансуванні "ДНР"

Контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили нові факти злочинної діяльності президента АТ "Мотор Січ", який підозрюється у співпраці з терористами "ДНР".

Про це сьогодні, 1 лютого, повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення високопосадовець фінансував "ДНР". Зокрема, через сплату податків та зборів у бюджет "ДНР".

Також СБУ стало відомо, що президент Мотор Січі співпрацював з українським підприємством, яке з 2014 року знаходиться під контролем так званої "ДНР" та метою якого є постачання авіакомплектуючих до підприємств військово-промислового комплексу РФ.

"Встановлено, що через оборудку «бюджет» терористичної організації "ДНР" отримав понад 290 млн російських рублів у вигляді «податків» від реалізації авіапродукції для потреб рашистів".

Отримані гроші керівники окупаційної адміністрації Донецька спрямовували на потреби військових угруповань РФ, які беруть участь у бойових діях проти ЗСУ, - йдеться в повідомленні.

Крім цього під час нових обшуків правоохоронці виявили більше двох десятків медалей, грамот та почесних нагород президенту АТ «Мотор Січ» від представників військово-політичного керівництва РФ.

На підставі цих доказів слідчі Головного слідчого управління СБУ повідомили очільнику промислового гіганта про нову підозру за ст. 258-3 Кримінального кодексу України (сприяння діяльності терористичної організації). Наразі досудове розслідування триває.

Президент Австрії прибув у Київ

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен 1 лютого прибув до Києва.

"Приїхав до Києва. Після майже одного року війни Україна не забута. Разом із президентом України Володимиром Зеленським та сміливим народом України – ми за європейські цінності", – зазначив він у Twitter.

Яка ситуація на Бахмутському напрямку

Поблизу Бахмута йдуть бої. За добу російські військові 151 раз обстріляли позиції українських військових. Про це у коментарі Суспільному розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Це Ямполівка, Спірне, Роздолівка, Благодатне, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Парасковіївка. Було 56 обстрілів та 13 боєзіткнень в районі Соледара. Ворог має солідні втрати за добу", — розповів Череватий.

За його словами, за добу загинули 360 російських військових та 290 отримали поранення.

У марафоні Суспільному командир роти батальйону "Свобода" Євгеній Оропай сказав, що російські війська хочуть взяти трасу Костянтинівка — Бахмут, щоб не було можливості поставляти українським військовим боєкомплекти, медикаменти та підвозити підкріплення, але основний напрямок та основна частина траси контролюється ЗСУ.

"Якщо є навіть маленька можливість обстрілу (траси — ред.), ворог обов'язково нею скористається", — наголосив Оропай.

Скільки винищувачів можуть повністю закрити українське небо

Яка авіація наразі є в Україні, якої ми потребуємо найбільше та скільки літаків здатні закрити українське небо — про це Українському радіо розповів військовий експерт, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Станом на 2021 рік авіапарк України складався з:

  • винищувачів четвертого покоління — МіГ-29 та Су-27;
  • бомбардувальників Су-24, його розвідувальної версії Су-24МР;
  • штурмовика Су-25;
  • учбово-бойових Л-39.

За словами Каткова, наймолодшому винищувачу в Україні виповнилося понад 30 років. "Україна не оновлювала власну винищувальну авіацію жодного разу з 1991 року. Не було значної модернізації", — каже експерт.

"Те, що росіяни не змогли здобути перевагу в повітрі, відбулося саме завдяки героїзму бійців Повітряних сил України".

Для повноцінного захисту неба над Україною потрібно замінити застарілі радянські літаки єдиним типом багатоцільового винищувача, прокоментував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. "Таким винищувачем міг би бути F-16, якщо Захід погодиться його надати, — зазначив він, — F-16 здатен об'єднати функції винищувача, штурмовика та бомбардувальника".

За словами Олега Каткова, аби повністю закрити небо над Україною необхідно 180 літаків — це п'ять авіаційних бригад. "Шлях до отримання п'яти авіаційних бригад буде досить тривалим. Це задача на десятиріччя, тому що нині у світі фізично немає вільних 180 літаків. А якби Україна їх і замовила, то ми чекали б на останній 180-й літак до 2040 року. Це пов'язано з темпами виготовлення", — резюмує експерт.

Крім того, така кількість літаків коштувала б близько 30 млрд доларів. "Зокрема, згідно з останніми контрактами, Болгарія замовила вісім винищувачів F-16 найновішої версії за 1,3 млрд доларів. Вони йдуть з озброєнням, яке й складає значну частину вартості контракту", — пояснює Катков.

Україні потрібні такі багатофункціональні винищувачі, як F-15, F-16, Rafale та інші, які належать до покоління 4+, вважає головний редактор Defense Express. Їх особливість у тому, що вони максимально ефективні для знищення як повітряних, так і наземних цілей.

Україна заслуговує на вступ до НАТО — новий президент Чехії

Обраний президент Чехії Петр Павел заявив, що Україні слід дозволити приєднатися до НАТО "щойно закінчиться війна".

Про це політик сказав у коментарі BBC.

"Пан Павел, генерал НАТО у відставці, сказав, що Україна буде "морально і практично готова" приєднатися до Західного альянсу після закінчення конфлікту", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, у своєму першому інтерв’ю міжнародним ЗМІ після обрання генерал Павел також рішуче захистив військову підтримку Заходу для Києва, заявивши, що не повинно бути "майже жодних обмежень" щодо того, що держави мають надсилати Україні.

"Виступаючи з ренесансного Грзанського палацу, що в кількох сотнях метрів від Празького Граду, він сказав, що для нього відправка західних винищувачів, таких як F-16, "не табу", але він не впевнений, що вони можуть бути доставлені в терміни, які можуть виявитися корисними для Київ", — розповіли журналісти.

Радник міського голови про ситуацію в Херсоні: Прилетіти може в будь-яку точку міста

Кожен ранок, день і ніч у Херсоні напружені, місто постійно під обстрілами й "прилетіти" може в будь-яку точку, заявив в етері загальнонаціонального марафону радник міського голови Роман Головня.

"Фактично Херсон знаходиться на лінії фронту. Щодня обстрілюється прибережна зона, райони, які ближче до Дніпра, мікрорайон Острів", — сказав Головня.

За його словами найбільше від обстрілів страждає передмістя Херсона.

"Це Садове, Наддніпрянське, Антонівка. З іншого боку — це Комишани, Зеленівка, на Острові взагалі не припиняються обстріли. Але те, що в будь-яку точку міста може прилетіти — це факт", — сказав радник міського голови.

РФ обстрілює Херсонщину, намагаючись деморалізувати цивільних — британська розвідка

Російські збройні формування ведуть інтенсивні обстріли Херсонської області, ймовірно, намагаючись погіршити моральний стан цивільного населення. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

"Останніми днями деякі з найінтенсивніших обстрілів у конфлікті, ймовірно, відбулися вздовж річки Дніпро на півдні України. Це включало продовження російськими артилерійськими обстрілами міста Херсон зі сходу річки", — йдеться у повідомленні.

Як нагадали у Міноборони королівства, 29 січня 2023 року місцева влада повідомила про ще трьох загиблих мирних жителів у Херсоні, а два іноземних судна, які стояли на річці, отримали пошкодження, що спричинило розлив нафти. При цьому Херсон залишається найбільш регулярно обстрілюваним великим українським містом за межами Донбасу, наголошують в установі.

"Точне обґрунтування Росії для витрачання своїх обмежених запасів боєприпасів тут незрозуміле. Проте командири, ймовірно, частково мають на меті погіршити моральний стан цивільного населення та стримати будь-які українські контратаки через річку Дніпро", — зазначають в британській розвідці.

"Одна з наймасштабніших ліквідацій". На Донеччині знищили одночасно двісті ракет

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну поліцейські на Донеччині знищили близько 3500 боєприпасів, зокрема, понад три сотні ракет, а також авіаційні бомби, ракети повітряного та наземного базування, повідомили в поліції Донеччини.

"Це одна з наймасштабніших ліквідацій, проведених поліцейськими", — йдеться у повідомленні.

Поліцейські обстежували місця прильотів, а також розміновували деокуповані території. Вибухотехніки зазначили, що найчастіше військові РФ обстрілювали Донеччину з ракет "С-300" — їх було 167 та ракети "Х-59" — ними завдали 51 удар. 31 січня вибухотехніки знищили одразу дві сотні "Градів".

"Наше завдання — ідентифікувати боєприпас, яким було завдано удар по школі, житловому будинку або будь-якому іншому об’єкту інфраструктури. Коли все валиться, то нам в цій величезній купі сміття потрібно знайти осколки, фрагменти зброї, яку використав ворог", — наголосив начальник відділу вибухотехнічної служби поліції Донеччини Сергій Нестеров.

РФ обстріляла Куп'янськ на Харківщині 1 лютого: поранено людину

Вранці 1 лютого російські окупанти обстріляли Куп'янськ. Внаслідок обстрілу поранено чоловіка. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Обстріл стався близько 07:30. З уламковим пораненням 60-річного чоловіка забрали до лікарні.

"Це імітація активності". Гуменюк про діяльність російських ДРГ в гирлі Дніпра поблизу Херсона

Імітацією активності та нагнітанням ситуації назвала керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк діяльність диверсійних груп російської армії у гирлі Дніпра поблизу Херсона. Про це вона заявила в етері загальнонаціонального марафону.

"Це також може бути певною ознакою того, що вони намагаються якимсь чином перевірили глибину і міцність нашої оборони.Але вони не мають успіху, бо не мають необхідних сил і потужностей. Розумієте, використання човнів з навісними моторами — це не та потужність, яка потрібна, наприклад, для форсування Дніпра", — сказала Гуменюк.

Також вона розповіла, що Сил оборони зафіксували, що на лівому березі Дніпра російська армія намагається підтягнути мобілізаційні ресурси, бо там лікарні переповнені пораненими.

"Наша попередня вогнева робота по точках базування особового складу була результативною. Критичної зміни в якості складу немає. Підтягуються ресурси на заміну поранених. Але концентрування сил особливого призначення або особливої підвищеної готовності, як то десантно-штурмових немає", — сказала Гуменюк

За минулу добу військові РФ обстріляли 16 населених пунктів на Запоріжжі

Протягом минулої доби, 31 січня, російські військові обстріляли 16 населених пунктів Запорізької області. Про це повідомляють у Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Обстріляні населені пункти: Гуляйполе, Оріхів, Малинівка, Полтавка, Червоне, Гуляйпільське, Чарівне, Новоданилівка, Білогір'я, Новоандріївка, Ольгівське, Мала Токмачка, Кам'янське, Степове, Плавні, Малі Щербаки.

Надійшло 30 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Армія РФ основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, зазначили у ЗОВА.

Росія не має ресурсів для наступу на всій лінії фронту — полковник ЗСУ

У російських військ немає достатньо сил для наступу по всій лінії розмежування, відтак, найімовірніше, найближчим часом РФ концентруватиме зусилля на захопленні Донецької та Луганської областей. Про це в ефірі Суспільного повідомив полковник запасу Збройних сил Сергій Грабський.

"Противник не відмовився від своєї стратегічної цілі — захоплення України, знищення нашої держави. Тому наступ виглядає абсолютно логічним інструментом для вирішення цієї задачі", — зазначив військовий.

За його словами, російські війська зосереджуються на певних напрямках, оскільки для масованих атак на всій лінії зіткнення Росії не вистачає сил.

"Говорити про те, що противник зможе атакувати Україну з різних сторін на всій протяжності 1500-кілометрового фронту, важко. У них просто немає такої сили. Але натомість ми спостерігаємо посилення угруповань противника на Луганському, Донецькому напрямках", — розповів Грабський.

Окрім того, РФ намагається зосередити свої сили на Запорізькому напрямку.

"Але у зв’язку з тим, що там противник знаходиться у досить незручній ситуації, а саме під постійним впливом вогневих засобів українських Сил оборони, йому зробити це значно важче. В тому числі, враховуючи особливості логістики цього регіону", — пояснив полковник.

На його переконання, російські збройні формування намагатимуться наступати в першу чергу на Донбасі.

"Можемо припустити, що противник спробує здійснити наступальні операції в основному зі сходу. При цьому не можна виключити те, що для відволікання зусиль, ресурсів ЗСУ він може здійснити провокативно-демонстративні дії, спроби наступу, атаки, які він це робив на минулому тижні на Запорізькому напрямку. Але основні напрямки на сьогодні — Луганський і Донецький", — підкреслив військовий.

Він додав, що РФ намагається сконцентрувати війська, перекидаючи їх через ділянку Старобільськ-Сватове.

"Відносне затишшя, яке спостерігається саме на Луганському напрямку, може свідчити про те, що саме через ділянку Старобільськ-Сватове противник намагається перекинути найбільшу кількість військ і завдати удару там, що виглядає логічно", — підсумував Сергій Грабський.

Вночі російські війська обстріляли Очаківську громаду з артилерії

Російські збройні сили 31 січня завдали артилерійських ударів по одному з населених пунктів Очаківської громади. Вибухи пролунали орієнтовно о 23:17. Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За інформацією ОВА, внаслідок обстрілу пошкоджено об’єкти інфраструктури. Загиблих та поранених немає.

На решті території Миколаївщини, в тому числі й в обласному центрі, доба 31 січня та ніч проти 1 лютого минули спокійно, повідомили в обладміністрації.

РФ за добу втратила понад 900 військових — Генштаб

Протягом доби 31 січня Росія втратила близько 920 військовослужбовців, при цьому загальні людські втрати РФ перевищили 128 тисяч. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.02.23 орієнтовно склали: особового складу — близько/ about 128420 (+920) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також російська сторона втратила:

  • танків — 3209 (+8) од,
  • бойових броньованих машин — 6382 (+4) од,
  • артилерійських систем — 2207 (+10) од,
  • РСЗВ — 458 (+4) од,
  • засобів ППО — 221 (+0) од,
  • літаків — 293 (+0) од,
  • гелікоптерів — 284 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1951 (+0),
  • крилатих ракет — 796 (+0),
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 5061 (+13) од,
  • спеціальної техніки — 200 (+0).

Дані щодо російських втрат уточнюються, додали в Генштабі.

На Донеччині від обстрілів загинули четверо людей, ще шестеро поранені

Протягом 31 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули четверо мирних жителів — двоє у Бахмуті, один у Парасковіївці та один у Вугледарі. Ще шестеро людей отримали поранення. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, поранені шестеро жителів у Бахмуті.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1339 людей, поранення отримали 2939 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Кінбурнський півострів на Миколаївщині залишається в "сірій" зоні — Гуменюк

Кінбурнський півострів станом на 1 лютого перебуває у "сірій" зоні — повного контролю над територією не мають ані Україна, ані російські збройні формування. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони "Південь" Наталія Гуменюк.

"Вогневий контроль і з одного, і з іншого боку не дає встановити абсолютно господарювання жодної сили. Тому ці території (включно з островами Майський та Довгий — ред.) географічно складні для закріплення і вони постійно перебувають під обстрільним контролем: якщо переважає з нашого боку — можна вважати, що наш контроль. Якщо з іншого боку — інший", — розповіла Наталія Гуменюк.

Попри це, за словами Гуменюк, російські війська мають сполучення із Кінбурнською косою суходолом. Це дає їм змогу перекидати на півострів особовий склад та техніку.

"Але ворог має сполучення суходолом. І навіть територіально острови та півострів ближче до лівого берега річки Дніпро. Тому вони там з’являються частіше, але й вибиваються звідти частіше", — сказала Наталія Гуменюк.

ПВК "Вагнер" перекидає сили з Бахмута на південь України — ISW

Російські регулярні Збройні сили можуть конкурувати із приватною військовою компанією "Вагнер" на Бахмутському напрямку, при цьому керівництво найманців, ймовірно, перекидає частину підрозділів на південь України. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як зазначають аналітики Інституту, введення регулярних сил Росії на лінію фронту в Бахмуті компенсувало кульмінацію наступу "групи Вагнера" і зберегло ініціативу російських операцій у районі міста, визнаючи прогноз ISW від 27 грудня про кульмінацію наступу росіян на Бахмут неточним.

"Наступ групи Вагнера досяг кульмінації, за оцінкою ISW 28 січня, але російське командування направило достатньо звичайних російських сил, щоб активізувати його, тим самим запобігши загальній кульмінації наступу на Бахмут, що триває", — йдеться у повідомленні.

В Інституті вважають, що регулярні російські війська можуть замінити сили ПВК Вагнера, передислокувавши їх із Бахмута на лінію фронту на півдні України. Зокрема, начальник Українського пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Євген Єрін заявив, що російські війська проводять невстановлену ротацію військ за межі Херсонської області, і що українська влада уточнює повідомлення про прибуття сил "групи Вагнера" на Запорізький оперативний напрямок. .

"Українські офіційні особи вперше повідомили про прибуття сил Вагнера на східний (лівий) берег Херсонської області 15 січня, що збіглося з кульмінацією наступу Вагнера на Донбасі зі взяттям Соледара 12 січня. Російські сили, можливо, заміщають виснажені і змучені боями сили Вагнера на користь російських звичайних частин, які, ймовірно, відпочивали і переоснащувалися після виведення росіян на східний (лівий) берег Херсонської області у листопаді", — зазначають в ISW.

Аналітики схиляються до думки, що Міноборони РФ намагається повністю витіснити сили ПВК "Вагнер" біля Бахмута, щоб зобразити традиційну російську структуру військового командування як єдиного переможця на цьому напрямку, припускаючи, що російські війська зрештою візьмуть місто.

РФ обстріляла позиції українських захисників на куп'янському напрямку — Генштаб

Російська окупаційна армія обстріляла 13 населених пунктів на території Харківської області. Про це йдеться в ранковому зведенні Генштабу від 1 лютого.

На Слобожанському напрямку під ударом опинилися: Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Огірцеве, Вовчанськ, Стариця і Бударки на Харківщині. Окупанти били по цих населених пунктах з мінометів та артилерії.

На Куп’янському напрямку російські загарбники обстріляли позиції українських військ в районах Іванівки, Куп’янська, Кислівки та Котлярівки Харківської області.

На Луганщині російські окупанти облаштували ще один військовий шпиталь

У районі Новоіванівки Луганської області окупанти облаштували ще один військовий шпиталь, де лікують близько сотню поранених російських військовослужбовців. Про це повідомили у ранковому зведенні Генштабі ЗСУ.

"Ступінь важкості поранення зазвичай занижують та не обліковують у медичних документах. Після надання мінімальної допомоги — відправляють на передову", — зазначили у ГШ.

За добу РФ здійснила понад 65 обстрілів з РСЗВ

Протягом доби 31 січня російські війська завдали понад 65 обстрілів із застосуванням реактивних систем залпового вогню у чотирьох областях України. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"Окупанти протягом минулої доби, завдали 5 авіаційних та 6 ракетних ударів. Здійснили понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ураження зазнала цивільна інфраструктура населених пунктів Сумської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей", — зазначили українські військові.

Високою залишається небезпека російських авіаційних та ракетних ударів по всій Україні, нагадали в ГШ.

РФ обстріляла 21 населений пункт на Херсонщині, є жертви — Генштаб

Протягом 31 січня російські збройні формування завдали удар із реактивних систем залпового вогню по 21 населеному пункту Херсонської області, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони 21 населеного пункту. Зокрема це — Золота Балка, Миколаївка, Тягинка, Понятівка, Антонівка, Берегове, Янтарне та Херсон. Є жертви серед цивільного населення", — йдеться у повідомленні.

Польща хоче скоротити час навчання українців на танках Leopard

Про це повідомляє Reuters. У селі Свентошув на заході Польщі, неподалік від кордону з Німеччиною, розташований один із трьох тренувальних центрів Leopard у Європі – інші знаходяться в Німеччині та Швейцарії.

Польські військові відмовилися підтвердити, де саме проходитимуть навчання українських військових, але військові експерти кажуть, що найімовірнішим місцем є Свентошув.

У навчальному центрі, обладнаному тренажерами, можуть проходити навчання одразу 14 екіпажів по чотири людини в кожній. Навчання на танках Leopard досі займало близько 10 тижнів, але, за словами інструкторів, цей час можна скоротити до п’яти.

"Якщо ми інтенсифікуємо навчання (шляхом максимального збільшення кількості) інструкторів, наш час і наші вихідні, ми зможемо навчити цілий екіпаж за п’ять тижнів", — сказав командир польського навчального центру Leopard Мацей Банашинський.

Він зазначив, що польські інструктори проводять курси підготовки танкістів і водіїв Leopard.

"Крім того, ми зараз проводимо курси механіків для озброєння, шасі та обладнання, що супроводжує Leopards", — сказав Банашинський.

На початок