Військові РФ влучили у житловий будинок в Харкові, продовжують обстрілювати Херсон. 341 день війни. Онлайн

Військові РФ влучили у житловий будинок в Харкові, продовжують обстрілювати Херсон. 341 день війни. Онлайн

Військові РФ влучили у житловий будинок в Харкові, продовжують обстрілювати Херсон. 341 день війни. Онлайн
. Український військовий відпочиває перед виходом на передову в Донецькій області. Фото: AP

30 січня — 341 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Російські війська вночі обстріляли Нікопольщину на Дніпропетровщині та Очаківську громаду Миколаївщини. У Харкові загасили пожежу після нічної атаки, рятувальники продовжують працювати на місці. За попередніми даними, загинула одна людина, є поранені.
  • Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон. Внаслідок щонайменше семи обстрілів 29 січня троє людей загинули і 10 було поранено. Пошкоджені обласна клінічна лікарня, житлові будинки, школа, автостанція, поштове відділення та банк. Зранку 30 січня росіяни вже двічі обстріляли місто.
  • Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг просить владу Південної Кореї переглянути політику відмови від допомоги Україні та почати поставки озброєння і боєприпасів.
  • Україна планує приєднатися до Євросоюзу за два роки, а вже цьогоріч очікують на передвступну стадію переговорів, заявив премʼєр-міністр Шмигаль. Також він нагадав, що цього тижня у Києві відбудеться 24-й Саміт Україна-ЄС за участі голів Єврокомісії та Європейської ради.

Військовий розповів про ситуацію на фронті та "великий наступ"

Про ситуацію на фронті в ефірі єдиного телемарафону Суспільному розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко.

"Не можна казати, що росіяни проводять нову тактику чи стратегію. Тактика, яку вони випробували на Бахмутському і Соледарському напрямках, це тактика дії малих груп і збільшення їх до рівня рот. Щоб казати, що це дає надзвичайно величезний результат, то його немає. На даному етапі це — вимушений крок росіян, оскільки там дуже потужна наша оборонна лінія. І будь-яка техніка, яка з'являється в районі наших позицій, вона зразу знищується", — розповів він.

Тимочко додав, окупанти розуміють що їхні атаки можуть зазнати невдачі, через потужну лінію оборони, тому досі не розпочали масованого наступу і продовжують посилювати свої угруповування.

"Питання в тому, хто перший встигне і зможе зупинити наступаючі сили противника на контрнаступ. Маючи певну підготовлену кількість мобілізованих, вони їх можуть залучити. Але вони розуміють, що при втратах ми можемо на їхніх спинах проламатися в їхню оборону і піти в потужний контрнаступ", — розповів Іван Тимочко.

Тимочко зазначив, що саме така ситуація склалася на Херсонщині, і росіяни зробили висновки з тих помилок.

На думку Івана Тимочко, армію РФ змушує йти в наступ "суспільний запит на якусь перемогу в межах самої Росії". Інша причина, вважає він, це постійне посилення української армії західним озброєнням та підтримка західних партнерів.

Макрон висунув кілька умов для надання винищувачів Україні

Президент Франції Еммануель Макрон не виключив постачання військових літаків в Україну, однак заявив, що це не має призвести до ескалації або послабити французьку армію.

"В принципі нічого не заборонено", — заявив Макрон, відповідаючи на відповідне питання журналістів під час своєї поїздки до Гааги сьогодні 30 січня, передає Le Parisien.

Крім того, він додав, що Україна має надіслати офіційний запит, а згодом не атакувати "російські землі".

"Ми будемо розглядати це в кожному конкретному випадку", — підсумував французький президент.

Захистити українське небо: литовці збирають 5 мільйонів євро на радари ППО для України

У Литві 30 січня оголосили збір 5 мільйонів євро на купівлю п'яти радарів протиповітряної оборони для Збройних сил України.

"Литовці знову піднімаються, щоб підтримати Україну! 4 найбільші допоміжні організації об'єднують зусилля, щоб придбати сучасні радари ізраїльського виробництва, щоб допомогти захистити українське небо", — написав у Twitter литовський телеведучий та координатор збору Андрюс Тапінас.

Пізніше Тапінас повідомив, що за 6 годин литовці зібрали 500 тисяч євро.

"Російським пропагандистам знадобилося б 6 років, щоб зібрати таку суму", — додав він.

Зеленський закликав Данію долучитися до українських зусиль із недопущення російських спортсменів до міжнародних змагань

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із прем'єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен закликав країну долучитися до зусиль із недопущення російських спортсменів до міжнародних змагань у звязку з агресією РФ в Україні.

Про це він сказав під час вечірнього звернення 30 січня.

"Я закликав Данію долучитися до наших зусиль із захисту спортивних структур і міжнародного олімпійського руху від дискредитації через намагання окремих представників спортивної бюрократії допустити російських спортсменів до міжнародних змагань", — зазначив Зеленський.

Присутність "вагнерівців" на фронті в Україні демонструє проблеми в армії РФ — британський міністр

Про це заявив молодший міністр у справах Збройних сил та ветеранів Великої Британії Джеймса Хіпі, повідомляє Sky News.

"Присутність ПВК "Вагнера" на передовій на Донбасі явно свідчить про те, наскільки погані справи у президента РФ Володимира Путіна та російських Збройних сил", — сказав він.

Представник Шотландської національної партії Дейв Дуган спитав Хіпі, чому уряд надав заморожені активи голові групи ПВК "Вагнера" Євгену Пригожину.

За словами Дугана, кошти були розморожені, щоб він міг порушити справу проти британського журналіста. Хіпі не зміг дати відповіді на це питання та переадресував це питання до Мінфіну Британії.

Раніше Міністерство фінансів Великої Британії розглядало можливість внесення змін до санкцій, які дозволили засновнику "Вагнера" Євгену Пригожину, попри санкції, подати до суду на британського журналіста-розслідувача Еліота Гіґінса.

Росіяни вкрали 120 тонн зерна з окупованого Макарового на Харківщині

Про це Суспільне Харків розказав директор підприємства, яке пограбували росіяни Володимир Рева.

"Це зерно повинно було піти на виплати паїв пайовикам, з якими укладені договори оренди. Врешті-решт постраждали люди й підприємство. Якщо брати в грошовому обрахунку, то ми втратили десь 1,5 мільйона гривень", — каже фермер.

За словами сторожа Бориса Ткаченка пограбування сталося у червні.

"З навантажувачем приїхали КамАЗи. Нікого не запитували. Хазяї, одне слово, приїхали. Що їм коштувало забрати? Корівок різали тут поряд. Руський мир прийшов, називається.

Село Макарове на півночі Харківщини було під російською окупацією з квітня по вересень. Справу про крадіжку кукурудзи розслідує обласне управління Служби безпеки України, сказав речник Владислав Абдула.

В Україні арештували гроші російського олігарха Дерипаски

В Офісі генпрокурора не зазначають, про яке підприємство йдеться, але з відкритих джерел відомо, що найбільшим в Україні виробником металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію є Миколаївський глиноземний завод. Заводом володіє російська ПАТ “РусАл”, головою наглядової ради якого є олігарх Олег Дерипаска.

Раніше за клопотаннями прокурорів було арештовано майно цього суб’єкта господарювання – 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки.

На сьогодні загальна вартість арештованих активів перевищує 1 млрд грн.

За даними слідства, у 2000 році це українське підприємство було приватизоване холдингом, який належить російському олігарху. Наразі він перебуває під санкціями США та ЄС. Підставами для застосування обмежень стало відмивання грошей в інтересах президента РФ.

“Російський холдинг є одним із найбільших у світі виробників алюмінію. Група компаній, які до нього входять, продовжує забезпечувати потреби оборонно-промислового комплексу РФ, постачаючи власну продукцію для виробництва військових ракетних комплексів та іншої зброї”, – наголосили в прокуратурі.

Досудове розслідування в цій справі проводить Головне слідче управління СБУ, оперативний супровід – ГУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

Досудове розслідування триває. Йдеться, зокрема, про кримінальне провадження "за фактами фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, диверсії, а також планування, підготовки, розв'язування та ведення агресивної війни".

Президент Хорватії: Крим більше ніколи не буде частиною України

Президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що Крим більше ніколи не буде частиною України, і що ЄС вступає у війну "з наддержавою". Про це повідомляє RTS.

"Коли ви не зрозумієте, що Сербія і Росія — це не одне і те ж? Що це, на жаль, болючий факт і небезпека. Ми анексували Косово. Ми і міжнародна спільнота. Його забрали у Сербії. Хто це зробив, як не ми? Хіба ми визнали Косово? Це не анексія, а узурпація. Як це називається? Вилучення", — сказав Міланович.

За його словами, те саме стосується і Криму.

"Крим ніколи більше не буде Україною. Це те, що говорять провідні німецькі генерали", - сказав президент Хорватії.

Він також сказав, що "Росія — небезпечна країна" але, за його словами, цього ніхто не розуміє.

"Ви порівнюєте сербів зі світовою ядерною наддержавою. Божевільні емоції і ненависть наражають Європу на велику небезпеку", — сказав Міланович.

Він також припустив, що, коли Росія почне програвати війну, то використає ядерну зброю.

Військовий розповів про ситуацію на фронті та "великий наступ"

Про ситуацію на фронті в ефірі єдиного телемарафону Суспільному розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко.

"Не можна казати, що росіяни проводять нову тактику чи стратегію. Тактика, яку вони випробували на Бахмутському і Соледарському напрямках, це тактика дії малих груп і збільшення їх до рівня рот. Щоб казати, що це дає надзвичайно величезний результат, то його немає. На даному етапі це — вимушений крок росіян, оскільки там дуже потужна наша оборонна лінія. І будь-яка техніка, яка з'являється в районі наших позицій, вона зразу знищується", — розповів він.

Тимочко додав, окупанти розуміють що їхні атаки можуть зазнати невдачі, через потужну лінію оборони, тому досі не розпочали масованого наступу і продовжують посилювати свої угруповування.

"Питання в тому, хто перший встигне і зможе зупинити наступаючі сили противника на контрнаступ. Маючи певну підготовлену кількість мобілізованих, вони їх можуть залучити. Але вони розуміють, що при втратах ми можемо на їхніх спинах проламатися в їхню оборону і піти в потужний контрнаступ", — розповів Іван Тимочко.

Тимочко зазначив, що саме така ситуація склалася на Херсонщині, і росіяни зробили висновки з тих помилок.

На думку Івана Тимочко, армію РФ змушує йти в наступ "суспільний запит на якусь перемогу в межах самої Росії". Інша причина, вважає він, це постійне посилення української армії західним озброєнням та підтримка західних партнерів.

Британські танки Challenger будуть на лінії фронта в Україні до літа

Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. Відповідаючи в парламенті на запитання, коли 14 танків Challenger, які Британія погодилася поставити, будуть розгорнуті на полі бою, Уоллес сказав: "Влітку або в травні. Це буде в цій частині літа або в травні, можливо, ближче до Великодня".

Він сказав, що з міркувань безпеки він не може назвати графік тренувань українських військових з використання танків, але вони розпочнуться з інструктажу з експлуатації окремих машин, а потім перейдуть до навчання бойових дій у складі з'єднань і частин.

У Києві відреагували на виклик українського посла до посольства Ірану

Речник МЗС України Олег Ніколенко прокоментував виклик українського посла до посольства Ірану і зазначив, що Україні не відома причина вибухів на іранських об‘єктах.

"Україна неодноразово застерігала Іран: наслідки за підтримку агресії проти України будуть набагато масштабніші, ніж вигода від співпраці з Росією. Нам не відома причина вибухів на іранських об‘єктах. Але як каже перська народна мудрість: не роби іншому зла, і собі не нашкодиш", — написав він у Facebook.

Раніше Міністерство закордонних справ Ірану викликало голову української дипмісії в Тегерані через коментарі радника президента України Михайла Подоляка, пов’язані з атаками дронів на військовий завод у місті Ісфахан.

Авіація Сил оборони України завдала 4 удари по районах зосередження військових РФ

"Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 4 удари по районах зосередження ворога, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження та 2 склади боєприпасів окупантів", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

У тимчасово окупованих населених пунктах Херсонщини окупанти забороняють школярам навчатись онлайн

"У місцевих школах населених пунктів Каховського району, російські окупанти забороняють школярам навчатись онлайн за українською програмою. Місцеві викладачі відмовляються навчати дітей за російською програмою, через це окупанти погрожують примусово вивозити дітей на так зване “навчання” вглиб тимчасово зайнятої Херсонщини, а також до Росії та окупованого Криму", — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

У населеному пункті Таврійське Скадовського району Херсонської області, в приміщені дитячого садочка, окупанти розгорнули "польовий шпиталь", де лікують російських військовослужбовців. Він переповнений важкопораненими загарбниками.

Росіяни протягом доби завдали 4 ракетних удари та 10 обстрілів з РСЗВ

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Російські окупанти протягом доби завдали 4 ракетних удари. Також здійснили понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі міста Очаків на Миколаївщині", — йдеться у повідомленні Генштабу.

Уточняється, що армія РФ продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках; на інших напрямках - обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Окупанти обстріляли райони населених пунктів Хрінівка і Красний Хутір Чернігівської області; Волфине, Шпиль, Басівка, Запсілля, Мезенівка, Велика Писарівка Сумської області та Ветеринарне, Глибоке, Зелене, Нескучне, Верхня Писарівка, Вовчанськ, Бударки, Новомлинськ та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку від вогню РФ постраждали Синьківка і Кислівка Харківської області та Новоселівське, Берестове та Андріївка на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріляні Новоєгорівка, Макіївка, Червонопопівка і Діброва Луганської області та Ямполівка і Ямпіль на Донеччині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Озарянівка, Дружба, Іванопілля та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під танковий, мінометний та артилерійський вогонь РФ потрапили Водяне, Красногорівка і Мар’їнка. На Новопавлівському — обстріляно Водяне, Богоявленка, Вугледар та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямку від вогню артилерії противника постраждали райони понад 40 населених пунктів. Серед них Времівка Донецької області; Гуляйполе і Білогір’я — Запорізької; Добра Надія на Дніпропетровщині, а також Берислав, Львове, Іванівка, Антонівка, Херсон, Берегове та Велетенське Херсонської області. Є постраждалі серед мирних жителів.

Танкі Leopard, які ФРН передасть Україні, перебувають на озброєнні 21-ї танкової бригади Бундесверу

Німеччина планує передати Україні 14 танків Leopard 2 A6, які зараз перебувають на озброєння 203-го танкового батальйону 21-ї танкової бригади Бундесверу, повідомляє видання Zeit.

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус відвідає солдатів батальйону Бундесверу в Аугустдорфі в Північному Рейні-Вестфалії 1 лютого. Міністр планує більше дізнатися про можливості танка Leopard і поговорити з солдатами.

За інформацією видання, зараз штатна кількість танків у цій військовій частині становить 44 одиниці. При цьому невідомо, скільки з них у робочому стані.

Зараз 203-й танковий батальйон перебуває в Литві в ра A6, які зараз перебувають на озброєнні 203-го танкового батальйону 21-ї танкової бригади Бундесверу. Про це ові екіпажі з технікою перебувають в країнах Балтії з серпня, і тепер в Німеччині чекають їхнього повернення. Німеччина планує поставити Leopard 2 в Україну наприкінці березня або на початку квітня.

Впродовж наступного тижня ЄС узгодить новий пакет санкцій проти Білорусі

Про це з посиланням на джерела повідомив редактор "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Останній пакет санкцій ЄС щодо Білорусі має бути узгоджений цього тижня. 10-й пакет санкцій щодо Росії має бути представлений приблизно через 2 тижні, щоб бути узгодженим до річниці повномасштабного вторгнення в Україну", — написав Йозвяк у Twitter.

ЄС запровадив санкції проти іранського виробника безпілотників

Євросоюз ввів санкції проти іранської державної корпорації Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporatio, яка виробляє безпілотники. Про це повідомляється в Офіційному журналі ЄС.

Обмеження проти HESA запровадили на тлі російського вторгнення в Україну. Росія застосовує безпілотники виробництва HESA під час боїв в Україні, йдеться в документі.

Читайте також: США наклали санкції на причетних до іранських програм дронів і балістичних ракет

Росіяни з мінометів обстріляли дві громади в прикордонні Чернігівщини

Російські війська 30 січня обстріляли прикордоння Чернігівської області. Під вогонь потрапили Семенівська та Сновська громади, повідомляє оперативне командування “Північ”.

Зокрема, з 09:50 до 10:00 військові зафіксували п'ять приходів, ймовірно з міномета 120 міліметрів, в районі села Містки Сновської громади. А з 12:30 до 12:40 повідомили про 20 приходів, ймовірно з міномета 120 міліметрів, в районі села Леонівка, що на Семенівщині.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Представник ЄС: Постачання танків Україні — це відповідь на ескалацію

Рішення поставити танки Україні було зумовлене наміром Європейського Союзу допомогти Україні захиститися у світлі посилення ескалації конфлікту Російською Федерацією, заявив у Брюсселі офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Пітер Стано.

Євросоюз має допомогти Києву захистити себе, оскільки українці відстоюють свою територію і обороняють свій народ від агресії Росії, "кінцевою метою якої є знищення країни і нації, як заявив пан Путін", вказав чиновник.

"Це не ескалація, це відповідь на ескалацію натиску і кровопролиття з боку РФ", — підкреслив він.

Стано зазначив, що всі мирні зусилля досі "розбивалися об стіну невігластва Кремля", який відкидає будь-які мирні ініціативи і можливості говорити про припинення цього конфлікту за столом переговорів.

"Ось чому ЄС продовжить допомагати Україні захищатися", — резюмував представник ЄС.

Росія підсилює угруповання на Донбасі, але маса не критична — голова Ради резервістів Сухопутних військ

Про це в ефірі Суспільного повідомив військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко.

"В рамках цього анонсованого наступу (росіян-ред.), який мав уже відбутися згідно з російськими планами, не знаємо, коли він точно почнеться, бо будь-який наступ — це завжди несподіванка. Але кожна сторона, яка готується до наступу, також розраховує на протидію контрнаступу. Тому вони до цього часу не почали наступ. Вони розуміють, що їхні атаки в тій кількості, в якій вони зараз мають, можуть захлинутися. Тому відбувається певне підсилення їхніх угруповань. Але це не критична маса. І це точно не та маса, яка може зробити перелом на лінії фронту на даному етапі", — наголосив Тимочко.

Він додав, що наразі "обидві сторони готуються до контрнаступу": "Питання в тому, хто перший встигне і зможе зупинити наступаючі сили противника на контрнаступ. Тому, маючи певну підготовлену кількість мобілізованих, вони їх можуть задіяти. Але при втратах вони розуміють, що ми можемо на їхніх спинах проламатися в їхню оборону і піти в потужний контрнаступ".

Тимочко зауважив, що до наступу росіян змушують два основні моменти.

"Це суспільний запит на якусь перемогу в межах самої Росії. І друге, вони розуміють, що в нас відбувається насичення української армії зброєю західних зразків. І після 8-го засідання "Рамштайн" вони зрозуміли, що і США, і Європа почали готуватися до затяжної війни в межах України. Росія могла бути готова до затяжної війни, якщо би не були арештовані її золотовалютні запаси і кошти за кордоном. Ця фінансова подушка, на яку вони розраховували. що дасть їм протриматися 3-5 років, вона себе не виправдала. Тому вони будуть змушені провести ще одну мобілізацію, а після того пробувати переходити у наступ".

Росія перекинула додаткові сили і засоби в Курську область

Про це повідомив губернатор області Роман Старовойт.

"Необхідно надати всебічну підтримку з прийому, розміщення та облаштування додаткових сил і засобів, які перебувають на територію регіону, з тим, щоб наші військовослужбовці максимально швидко розпочали виконання завдань із захисту державного кордону та забезпечення безпеки на території Курської області", — сказав він.

У Дніпрі 10 тисяч самотніх літніх людей та людей з інвалідністю годують безкоштовними обідами

У Дніпрі самотнім літнім людям та людям з інвалідністю пропонують безкоштовні гарячі обіди, йдеться в повідомленні на сайті міської ради Дніпра.

Нині у терцентрах таке харчування забезпечили для майже 10 тисяч підопічних, а понад половині з них соціальні робітники приносять їжу додому. Рішення про забезпечення цих людей гарячою їжею ухвалили через постійні вимкнення електрики.

У гарячих обідах є готові страви. Це гарніри з м’ясним, овочеві салати, хліб, чай із печивом. Щодня свіжу їжу зранку привозять до відділень терцентру. Перш ніж подати її на стіл, працівники перевіряють контрольну порцію.

Обіди організовано у відділеннях терцентрів Дніпра в районах міста щоденно з понеділка по п’ятницю з 12:00 до 14:00.

Київ придбав 12 пересувних мобільних котелень для соціальних закладів

Про це заявив мер Києва Віталій Кличко.

"Київ придбав 12 пересувних мобільних котелень, які вже отримало комунальне підприємство "Київтеплоенерго". У процесі виробництва ще понад 10 таких котелень для столиці. Ми першими в Україні впроваджуємо в роботу мобільні модульні котельні", — наголосив Кличко.

Військові РФ влучили у житловий будинок в Харкові, продовжують обстрілювати Херсон. 341 день війни. Онлайн
Фото: КМДА

За його словами ці котельні, у випадку відсутності теплопостачання, можна оперативно розмістити в закладах соціальної сфери — лікарнях, школах, дитсадках. На сьогодні вузлами приєднання альтернативних теплоджерел оснастили вже 50 шкіл та 20 медзакладів міста.

Десантники показали, як відбили російський штурм поблизу Мар'їнки

Десантники 79-ї окремої десантно-штурмової бригади за дорогою дронів відбили поблизу Мар'їнки штурм росіян, котрі намагались непомітно підійти до позицій ЗСУ. Відео ударів по російській піхоті опублікувало Міністерство оборони України.

"Ворожа піхота силами до роти намагалася непомітно наблизитися до позицій десантників, аби штурмом захопити їх. Задум полягав в тому, що водночас йшли активні штурми інших позицій ЗСУ, з застосуванням російської артилерії. Цей штурмовий загін намагався підійти "тихо", без вогневої допомоги своєї арти", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що аеророзвідники заздалегідь виявили російську штурмову групу і почали скидати на них боєприпаси. Окупанти понесли втрати ще на підступу до українських позицій.

На Запорізькому напрямку ворог не проводить активних наступальних дій

На Запорізькому напрямку наразі росіяни не проводять активних наступальних дій. Для повноцінного наступу, зосереджених сил та засобів, недостатньо. Про це під час загальнонаціонального марафону повідомив начальник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін.

Полковник зазначив, що основні свої зусилля противник зосередив на введенні розвідки та завданнях вогневих ударів. Щодо можливості активних наступальних дій на Запорізькому напрямку — наразі мова не йде.

"Сил й засобів, які зосередив ворог на даний час, недостатньо для повноцінного наступу. За останні кілька днів посилення в угрупуванні ворога на Запорізькому напрямку так само не спостерігається", — повідомив Євген Єрін.

Росія готується до продовження війни — Столтенберг

У НАТО не бачать жодних ознак того, що президент РФ Володимир Путін і військове керівництво готуються до миру, натомість в Альянсі бачать, що Росія готується до подальшої війни. Про таке генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив під час виступу в Інституті перспективних досліджень CHEY в Сеулі.

"Ми бачимо, що вони готуються до подальшої війни, що вони мобілізують більше солдатів, понад 200 000, а потенційно навіть більше. Що вони активно нарощують озброєння та боєприпаси", — сказав Столтенберг.

Генсек також зазначив, що РФ нарощує свій арсенал і завдяки підтримці інших авторитарних держав, таких як Іран та Північна Корея.

"І найголовніше, ми не бачимо жодних ознак того, що президент Путін змінив свою спільну мету цього вторгнення, яка полягає у тому, щоб контролювати сусіда, контролювати Україну. Отже, поки це так, ми маємо бути готовими до довгого шляху", — підкреслив Столтенберг.

Своєю чергою генсек НАТО закликав до військової підтримки України, оскільки це найкращий спосіб домогтися мирного переговорного рішення у війні.

РФ обстріляла Куп'янськ з артилерії: поранений 41-річний чоловік

Житель Куп'янська зазнав поранень внаслідок обстрілу російської армії з артилерії — снаряд влучив в оселю чоловіка. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС у Харківській області.

Про обстріл рятувальникам повідомили о 07:25. Внаслідок вибуху пошкоджений будинок та два авто: "На зруйнованому горищі загорілись домашні речі на площі пів квадратного метра".

Пожежу загасили за 20 хвилин, пораненого власника будинку ушпиталили. За даними обладміністрації, чоловік перебуває у стані середньої тяжкості.

"Висуватимемо ультиматум". Реакція країн Європи на намір МОК допустити до Олімпійських ігор Росію та Білорусь

Польща та Велика Британія готують коаліцію, а Данія не виключає, що допуск Росії й Білорусі призведе до бойкоту не лише з боку України. Про це пише Суспільне Спорт.

Олімпійський комітет Польщі в особі президента Анджея Крашніцького виступив проти повернення росіян і білорусів до міжнародного спорту та зауважив, що рішення МОК було ухвалено виконавчим комітетом, а не його членами, серед яких є й ОКП.

"До завершення варварської війни в Україні, жодні російські та білоруські спортсмени не мають брати участі в будь-яких міжнародних змаганнях, у тому числі Олімпійських іграх. Олімпійський комітет Польщі був, є та буде солідарним із Україною, українською нацією та спортсменами", – йдеться в заяві Крашніцького на сайті ОКП.

Засудив новий крок МОК і міністр спорту та туризму Польщі Каміль Бортнічук. Він повідомив, що Польща та Велика Британія наразі працюють над створенням "міжнародної коаліції", що об'єднається проти участі Росії та Білорусі в наступній Олімпіаді. Слова Бортнічука передає Informacyjna Agencja Radiowa (IAR).

У разі допуску країн-агресорок до Ігор Польща разом із іншими країнами готова висунути "ультиматум". Утім, за словами Бортнічука, це залежить від того, чи вдасться сформувати достатньо "ефективну" коаліцію з країн, "без яких Олімпійські ігри не зможуть відбутися".

Голова Олімпійського комітету й Конфедерації спорту Данії Ганс Наторп розкритикував рішення МОК. Наразі він не виключає, що низка європейських країн розглядатиме варіант бойкотувати наступні Олімпійські ігри, якщо до них будуть допущені Росія та Білорусь, хоча сам поки не хоче "втягувати" в це данських спортсменів.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) заявив, що розглядає можливість повернути до міжнародного спорту й, зокрема, Олімпійських ігор-2024 у Парижі представників Росії та Білорусі, яких було усунуто через повномасштабне вторгнення в Україну. Допуск має відбуватися "за суворих умов" та після перевірки позиції атлетів щодо війни в Україні. Також у МОК схвалили ідею дозволити спортсменам з країн-агресорок брати участь у кваліфікаційних змаганнях у межах Азії.

Таке рішення різко засудили в Україні, утім, є низка інших європейських країн, представники яких так само виступили проти повернення Росії та Білорусі до спорту.

Зеленський і прем’єр Данії відвідали Миколаїв

Президент України Володимир Зеленський разом із прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен відвідали Миколаївський морський торговельний порт. Про це Зеленський повідомив у Telegram-каналі.

Вони оглянули резервуари для зберігання олії, зруйновані внаслідок атак російських ракет і безпілотників.

Зеленський зазначив, що з перших днів повномасштабного вторгнення Данія допомагає Миколаєву та підтримує місто.

Енергетики Дніпропетровщини повернули світло для понад двох тисяч родин регіону

Протягом тижня з 23 по 29 січня енергетики повернули електропостачання у домівки 2700 родин Дніпропетровщини. Про це мовиться у пресрелізі компанії "ДТЕК Дніпровські електромережі", який отримало Суспільне.

Роботи проводили у п'яти населених пунктах, що зазнали обстрілів напередодні. Як йдеться у повідомленні, енергетикам доводиться регулярно лагодити пошкоджені лінії.

До робіт приступають одразу, як отримують дозвіл від ЗСУ та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Наразі без світла на Дніпропетровщині залишаються близько 4700 родин у шусти населених пунктах, що зазнали обстрілів напередодні.

Загалом з початку повномасштабної  війни електроживлення відновили у понад 808 тисячах домогосподарств. У деякі оселі світло доводилось повертати десятки разів через регулярні атаки армії РФ.

Двом ексофіцерам ВМС України повідомили про підозру у держзраді

Двом колишнім офіцерам Військово-морських сил України, які перейшли на бік РФ після анексії Криму, повідомлено про підозру у дезертирстві та держзраді. Про це повідомляють Офіс генпрокурора і ДБР.

Про підозру заочно повідомлено колишньому начальнику штабу – першому заступнику начальника та командирові групи інженерного забезпечення інженерного загону Центру оперативного (бойового) забезпечення.

За даними слідства, у 2014 році під час тимчасової окупації території АР Крим та м. Севастополя колишні офіцери не з’явилися на службу в пункт постійної дислокації на материковій частині України.

"Зрадивши військовій присязі на вірність українському народові, вони перейшли на бік ворога. Підозрювані відмовились виконувати обов'язки несення військової служби у Збройних Силах України. З 2014 року і дотепер вони проходять військову службу у складі збройних сил РФ", — йдеться у повідомленні.

Як повідомили в Держбюро розслідувань, нині колишні українські військові працюють у "міжнародному протимінному центрі ЗС РФ". До їхніх обов’язків входить інженерне забезпечення військ РФ, в тому числі з замінування території України, інфраструктурних об’єктів, адміністративних та цивільних будинків.

За даними слідства, ексофіцери використовують розмінувальну техніку для обстрілу не лише українських військових, а й цивільних об’єктів. Зокрема, за оперативними даними, саме вони стоять за використанням установки УР-77 "Метеорит" у міських кварталах Маріуполя.

"На додаток, родичі одного зі зрадників проживають у Львівський області. Приблизно за місяць до повномасштабного вторгнення він попередив, що скоро разом з російською армією прийде "звільняти" їх. Матір та сестра одразу ж виїхали за кордон. Батько з бабусею залишились в Україні, ховаючись від ворожих ракет, чекали на свого "визволителя", — повідомили у ДБР.

Колишнім військовим заочно повідомлено про підозру у державній зраді — ч. 1 ст. 111 КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

МЗС Ірану викликає посла України через коментарі щодо атак на військовий об’єкт

Про це повідомляє Reuters із посиланням на іранське напівофіційне інформаційне агентство Tasnim.

"Міністерство закордонних справ Ірану викликало тимчасового повіреного у справах України в країні у зв'язку з коментарями високопосадовця президента, який, імовірно, пов'язав нещодавню атаку безпілотників у центральному Ірані з війною в Україні", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, дипломата викликали у понеділок, 30 січня, для надання пояснень у зв'язку з публікацією Михайла Подоляка у Twitter днем раніше.

"Вибухова ніч в Ірані. Україна ж попереджала", – написав Подоляк у Twitter.

Інформатора окупантів з Краматорська засудили на 10 років

Жителя Краматорська засудили до 10 років ув'язнення за те, що він з першого дня повномасштабного вторгнення РФ передавав окупантам дані про дислокацію ЗСУ. Про це повідомляє прокуратура Донецької області.

"З 24 лютого по 10 березня 2022 року чоловік неодноразово передавав своєму вітчиму – учаснику незаконної "100 ОМСБр ДНР" повідомлення про місця дислокації ЗСУ на території Краматорська та Краматорського району", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що за ч. 1 ст. 258-3 КК України (сприяння діяльності терористичної групи) його засуджено до 10 років позбавлення волі.

Президент Зеленський відвідав Миколаївщину

Володимир Зеленський 30 січня відвідав Миколаївщину. Президент провів нараду з місцевою владою, на якій обговорив поточну ситуацію в області. Про це Зеленський повідомив у офіційному Телеграм-каналі

Президент обговорив з представниками обласної влади оперативну ситуацію на півдні України та наслідки ракетних і дронових атак Росії.

"Розглянули стан енергетичної інфраструктури регіону, засоби її захисту й темпи відновлення. Поспілкувалися про відбудову закладів освіти Миколаївщини, довгострокове відновлення економіки регіону й створення нових робочих місць", — повідомив президент.

На нараді були присутні начальник обласної військової адміністрації Віталій Кім, голова обласної ради Ганна Замазєєва, начальник Нацполіції в Миколаївській області Сергій Шайхет, начальник Управління Служби безпеки України у Миколаївській області Дмитро Нєвєдров та інші.

Також Зеленський разом із прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен відвідав поранених військових в одній з лікарень Миколаєва.

Росія перекинула в Білорусь нові військові підрозділи — ДПСУ

Росія перекинула на територію Білорусі нові військові підрозділи, повернувши на територію РФ ті війська, які вже пройшли спільні навчання з білоруськими Збройними силами. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

"Ситуація по кордону з Білоруссю залишається повністю контрольованою. Звісно, що цей напрямок досить напружений, оскільки Білорусь не припиняє підтримувати Росію у війні, яку вона розв’язала проти нашої країни, ну й, власне, надає і свою територію, і свій повітряний простір. Там постійно відбуваються навчання між підрозділами Російської Федерації, Республіки Білорусь. Тривають навчання авіаційної компоненти, які мають завершитись десь 1 лютого. Проте, на щастя, поруч із нашим кордоном ми не відмічаємо переміщення ні військової техніки, ні особового складу цих підрозділів", — розповів посадовець.

За його словами, російські військові переважно перебувають на полігонах, які надала в користування РФ Білорусь.

"Загалом на території Білорусі можуть знаходитись близько 9 тисяч військовослужбовців Російської Федерації", — зазначив Демченко.

Він додав, що Росія провела ротацію, перекинувши в Білорусь нові підрозділи замість тих, що вже пройшли підготовку.

"Раніше ми фіксували дещо більшу їхню кількість. Але ті підрозділи, які вже пройшли навчання, були переведені назад на територію РФ для того, щоб надалі перекинути на напрямки, де ведуться бойові дії, а на територію Білорусі зайшли нові підрозділи для проведення цих навчань і, власне, підготовки", — зауважив Юрій Демченко.

У лікарнях Дніпра залишаються десятеро травмованих через ракетний удар по багатоповерхівці

У лікарнях Дніпра залишаються десятеро травмованих через ракетний удар по багатоповерхівці 14 січня. Такі оновлені дані надали у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

Згідно з наданою інформацією, на стаціонарному лікуванні дев`ятеро дорослих: семеро жінок та двоє чоловіків, та одна дитина – дівчинка. Стан усіх пацієнтів стабільний.

Серед травмованих, зокрема, четверо переселенців, які тікали від війни та знайшли прихисток у Дніпрі.

Під час обстрілу Вовчанська 30 січня загинув чоловік

Близько 10:20 30 січня окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ на Харківщині: чоловік загинув, жінка поранена. Про це повідомив голова обладміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, чоловіку було 62 роки. 85-річній жінці надали меддопомогу.

"Інформація щодо руйнувань уточнюється", — сказано у повідомленні.

На Херсонщині ексгумували тіло жінки, яку розстріляли російські військові

На Херсонщині у Широкій Балці Станіславської громади ексгумували тіло жінки, яку за проукраїнську позицію розстріляли російські військові. Про це в Telegram повідомила прокуратура Херсонської області.

Слідчі встановили, що сталось це у березні 2022 року під час окупації села. Жінку розстріляли з автоматичної зброї в спину. Від отриманих поранень вона загинула на місці. Пізніше односельці поховали її у садочку.

Наразі ексгумоване тіло направили на експертизу, досудове розслідування триває, йдеться в повідомленні.

Росія не відмовилась від намірів отримати від Ірану балістичні ракети — Юрій Ігнат

Одна з основних загроз для України, яка "висить у повітрі" та може бути реалізована — це отримання Росією іранських балістичних ракет. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив речник Повітряних сил України Юрій Ігнат.

"Те, що є — Росія не залишила своїх намірів отримувати від Ірану і безпілотники-камікадзе і певним чином ракети, про які було оголошено раніше — Fateh та Zolfaghar — це балістика, проти балістики ми не маємо сьогодні засобів. Але балістика у Росії є у вигляді тих же ракет "Кинжал". Це — фактично комплекс, але повітряного базування, який б’є по балістичній території. Так само ракети Х-22, і ракети С-300 С-400 - зенітні ракети, які б’ють по балістичній території", — зазначив він.

Військовий пояснив, що Україна могла б знищувати російські ракети на позиціях. В іншому разі Силам оборони потрібні сучасні комплекси протиповітряної оборони від західних партнерів.

"Це — виклики та загрози, які сьогодні стоять. Можна знищувати їх (ракети — ред.) і на позиціях. Але і наші партнери розуміють, що проти балістичних загроз потрібні засоби. Такі як Patriot PAC-3 та SAMP-T", — зауважив Юрій Ігнат.

Водночас союзники України вже висловили готовність передати комплекси.

"Ми бачимо зрушення: Італія, Франція заявили про готовність передавати і ці системи, про що зараз активно йдуть обговорення після того ж "Рамштайну". Тому загроза є, нікуди не зникла і мусимо на неї реагувати", — розповів посадовець.

Дніпропетровська, Кіровоградська, Запорізька, Харківська, Херсонська, Полтавська, Донецька області — повітряна тривога.

Тіло загиблої під час удару РФ по будинку у Харкові лишається під завалами — ДСНС

Тіло загиблої жінки станом на 12:50 не дістали з-під завалів будинку на вулиці Мироносицькій у Харкові. Про це повідомив заступник начальника ДСНС Харківщини Анатолій Торяник.

"Зараз проводяться роботи з розбору конструкцій елементів будинку, під завалами перебуває тіло загиблої жінки, рятувальники спільно з будівельниками, інженерами фахівцями визначають об'єми та напрямок робіт. Ставлять завдання ДСНС. Ми розбираємо конструкції, щоб дістатися до загиблої і вилучити тіло", — сказав Торяник.

Польща може передати Україні винищувачі F-16 у координації з НАТО — прем'єр-міністр

Польща може передати Україні свої винищувачі F-16 лише у координації з НАТО, повідомив премʼєр країни Матеуш Моравецький.

"Як це було кілька місяців тому в контексті МіГів, так само і будь-яка інша повітряна сила буде реалізовуватися і, можливо, передаватися у погодженні із країнами НАТО. Тут ми діятимемо у повній координації", — зазначив Моравецький.

Гайдай прокоментував свою імовірну відставку і призначення послом

Сергій Гайдай, глава Луганської ОВА, у коментарі Суспільному повідомив, що рішення про його ймовірні призначення на інші посади немає, проте, він готовий працювати і на іншому напрямку, якщо так визначить президент.

"Я — член команди президента. Якщо він побачить мене на якійсь важливій посаді на іншому напрямку фронту, значить я поїду туди, куди він мене призначить. Для того, щоб призначити кудись, там де людина працює, її з того місця треба звільнити. Я не бачу тут ніяких величезних сенсацій, але поки, що, ніяких документів нема", — сказав Гайдай.

"Я працюю до останнього дня всюди на державній службі, де б я не працював, навіть якщо завтра мене призначать на іншу посаду. Але, навіть якщо когось кудись призначають, це треба купу документів виготовити, отримати погодження, це довгий шлях", — додав він.

Речник президента Сергій Никифоров у коментарі Суспільному повідомив, що наказу про звільнення Гайдая немає: "Я можу коментувати лише конкретні рішення, а рішення — це коли є підпис під наказом документа. А до того, всілякі спекуляції, посилання на джерела і таке інше коментувати, на жаль, не можу".

Раніше видання "Українська правда" повідомило із посиланням на джерела, що "найближчим часом посаду голови ВЦА може втратити Гайдай з Луганської області, якого хочуть відправити послом у Казахстан".

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Київщині працюють 438 "пунктів незламності"

За даними КОВА, на кінець січня у регіоні функціонують 438 таких локацій, в середині січня було 421. Найбільше "пунктів незламності" розгорнули органи місцевого самоврядування, до процесу долучається відповідальний бізнес.

Дізнатись адреси пунктів і залишити відгук про їх роботу можна тут.

Троє людей загинули унаслідок обстрілів Херсона 29 січня

10 людей поранені, троє загинули унаслідок учорашнього обстрілу Херсона росіянами.

Про це повідомляє міська рада Херсона.

Також російські війська сьогодні здійснили вже два обстріли міста. Зруйновано гараж, пошкоджено житлові будинки, автомобіль та мережу електропередач.

Загиблих та постраждалих немає.

Українці можуть подати заяву про обмін лампочок у "Дії"

У застосунку "Дія" зʼявилась послуга обміну 5 старих ламп розжарювання на 5 енергоефективних LED-лампочок. LED-лампи допомагають більш ефективно використовувати електроенергію на тлі відключень та необхідності економити світло через російські обстріли енергоінфраструктури.

Перші партії ламп надійдуть до обласних центрів (крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя). А також — до Краматорська, Покровська і Кривого Рогу.

До кінця лютого LED-лампи мають надійти в інші населені пункти України.

Для участі в програмі залиште заяву в застосунку Дія:

  • авторизуйтесь в застосунку;
  • оберіть Послуги – Обмін лампочок;
  • вкажіть контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажаєте отримати лампи;
  • зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.

Бєлгородський губернатор заявив про обстріл села, є поранені

Губернатор Бєлгородської області Росії Вячеслав Гладков заявив, що обстріляне село Безлюдівка, двоє чоловіків доставили в лікарню "у стані середнього ступеня важкості".

"Осколками снарядів пошкоджено 6 приватних домоволодінь. Зафіксовано руйнування: від вибитих вікон до пошкоджених покрівлі та фасадів. Голова округу Володимир Жданов разом із оперативними службами продовжує подомовий обхід території", — написав він у Телеграм.

Росія тримає в Чорному морі 3 носіїв крилатих ракет "Калібр" — ВМС ЗСУ

Станом на ранок 30 січня в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 11 кораблів Росії. Серед них — 3 носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп складає близько 20 ракет. Також в Азовському морі РФ продовжує контролювати морські комунікації утримуючи на бойовому чергуванні 2 кораблі, повідомляють Військово-Морські сили ЗСУ.

"У Середземному морі – 10 ворожих кораблів, з них 5 носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп – 72 ракети; за добу, в інтересах рф, прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили: до Азовського моря – 17 суден, з них 3 судна рухалось з протоки Босфор; до Чорного моря – 39 суден, з них 10 суден продовжило рух у напрямку протоки Босфор", — додали в ВМС.

Також Росія продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS), на цивільних суднах в акваторії Азовського моря.

У Києві сьогодні можна чути вибухи, ідуть навчання саперів

У Вишгородському районі сьогодні, 30 січня, проводяться навчання для саперів. Як повідомляє Київська ОВА, піротехніки будуть відпрацьовувати навички вилучення та ліквідації вибухонебезпечних предметів.

"У зв'язку з цим у деяких громадах області можливо чути звуки вибухів. Зберігаймо спокій! Роботи планові", — зазначили в ОВА.

Понад 173 млн грн відшкодування вже присудили РФ українські суди — Опендатабот

Українські суди винесли рішення щодо відшкодувань, завданих агресією РФ на суму понад 173 млн грн. На початок 2023 року на розгляді національних судів перебуває понад 200 справ від громадян та бізнесів, пише Опендатабот. Найбільший позов сягає 154 млн грн.

Станом на початок 2023 року на розгляді національних судів перебуває 209 справ щодо відшкодування Росією майнової та моральної шкоди українцям та українським компаніям.

Частіше до суду звертаються громадяни, що втратили своє майно внаслідок збройної агресії РФ. Таких справ у судах більшість — 154, 7 з них на стадії апеляційного розгляду.

Лише 55 справ щодо відшкодування шкоди державою-агресором подані бізнесом.

Натомість за даними KSE Institute, за підсумками 2022 року щонайменше 109 великих та середніх підприємств зазнали прямих збитків внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Шкода попередньо оцінюється у $13 млрд.

Укренерго: споживання електроенергії збільшилось, дефіцит значний

Споживання електроенергії в Україні збільшилось, дефіцит в енергосистемі значний, повідомили в НЕК Укренерго. Там зазначили, що це є характерним для початку робочого тижня.

"Причина дефіциту — внаслідок 13 ракетних та 15 дронових атак завдано суттєвих пошкоджень об’єктам високовольтної мережі та електростанціям. Енергосистема все ще відновлюється після попередніх серій ворожих ракетних обстрілів, які спричинили пошкодження енергоблоків електростанцій. В результаті виробництво електроенергії на працюючих електростанціях не може повністю покрити споживання", — додали в НЕК.

До всіх обленерго довели ліміти споживання, які діють упродовж доби.

"Нагадуємо, кожний обленерго (перелік тут http://bit.ly/3tGVpah) у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Станом на ранок 30 січня аварійні відключення, які спричинені перевищенням лімітів, поки не застосовувалися. Але, нагадуємо, що при перевищені лімітів в регіонах можливо їх застосування", — зазначили в Укренерго.

Ремонти на обʼєктах, як були пошкоджені атакою 26 січня, тривають.

В Укренерго нагадали, що енергосистема України пережила 13 ракетних атак РФ та 15 ударів БПЛА по енергооб’єктах.

Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем Росії. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС.

Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Удар по Харкову: Синєгубов припускає, що пошкоджений будинок частково знесуть

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов припускає, що пошкоджений внаслідок вчорашньої російської атаки будинок в Харкові частково знесуть. Зараз рятувальники визначають аварійність будівлі. "Зараз підрозділи ДСНС визначають аварійність цього будинку. Частково його, напевно, знесуть. Основне завдання – усунути аварійність, ризик того, що якась стіна може сама обвалитися. Проживати у цій будівлі наразі не можна. Найближчим часом буде визначено щодо аварійності несучих конструкцій. Буде ухвалено рішення міською владою щодо або відновлення, або знесення", – розповів він в ефірі телемарафону. Синєгубов також повідомив, що вчора евакуювали 15 жителів пошкодженого будинку.

Дивіться також: Зруйнований дах, вибиті вікна: фоторепортаж з обстріляного будинку у центрі Харкова

В Очакові на Миколаївщині чутно вибухи, повідомляють Суспільному місцеві жителі.

Військовий квиток з’явиться в "Дії" рано чи пізно — Банік

Керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифри Мстислав Банік повідомив, що наразі в застосунку "Дія" не розробляють можливості стати на військовий облік, але зазначив, що "рано чи пізно" військовий квиток там зʼявиться. Також Банік наголосив, що повісток у додатку не буде. Про це він розповів The Village Україна.

"Військовий квиток з’явиться в «Дії» рано чи пізно, але не можу сказати, що ми зараз над цим працюємо. Що стосується повісток, то їх у «Дії» не буде", — сказав Банік.

Банік зазначив, що триває робота над тим, аби цифровізувати військовий облік реєстру військовозобов’язаних, але наразі вона ведеться на боці Міноборони.

Раніше Кабмін затвердив новий порядок узяття на військовий облік. Ставати на військовий облік потрібно із 16 років, а не із 17, як це було раніше. Зробити це можна буде через військкомат, а можна – через додаток "Дія" (наразі ця функція недоступна).

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Харкові викрили російського агента, який коригував ракетні удари по місту

Чоловік збирав інформацію про місця базування та маршрути переміщення підрозділів Сил оборони України. СБУ повідомляє, що чоловік збирав інформацію про місця базування та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ на території міста.

За даними СБУ, отримані відомості чоловік передавав російським окупантам у вигляді електронних координат та відміток на карті через Telegram.

Нагадаємо, російські війська у ніч із неділі на понеділок обстріляли Київський район Харкова. Ракета С-300 потрапила у житловий будинок.

Крим буде ключовим в українсько-російській війні — генерал Годжес

Боротьба за звільнення Криму від незаконної окупації стане ключовою у війні РФ проти України. Таку думку в інтерв’ю виданню Insider висловив екскомандувач військ США в Європі генерал Бен Годжес.

"Визначальним майданчиком у цій війні є Крим. Уряд України розуміє, що не може погодитися на збереження Росією контролю над Кримом", — сказав Годжес.

На його переконання, Україна "не буде в безпеці й не матиме змоги відбудувати свою економіку, поки Росія зберігає Крим".

"Упродовж наступних кількох місяців Україна створюватиме умови для остаточного звільнення Криму", — наголосив генерал. За його словами, для звільнення Криму Україні буде необхідна далекобійна високоточна зброя, приміром, ATACMS.

"Передача озброєння, спроможного позбавити Росію будь-якого сховку після її ракетних та повітряних ударів, дозволить Україні зробити Крим непридатним для росіян", —зазначив Годжес.

Він додав, що звільнення Криму також потребуватиме ізоляції півострова від Росії та руйнації Керченського мосту. З огляду на це генерал розкритикував адміністрацію Байдена за небажання надавати Україні зброю із великим радіусом дії, зауваживши що через це "гинуть безневинні українці".

У Києві цього тижня відбудеться 24-й Саміт Україна-ЄС

Цього тижня у Києві відбудеться 24-й Саміт Україна-ЄС за участі голів Єврокомісії та Європейської ради, повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, передає Politico.

Також з єврокомісарами проведемо міжурядові консультації, зазначив він.

"Очікуємо на суттєвий ривок у нашому євроінтеграційному русі. Зокрема на прогрес щодо "промислового безвізу", приєднання до Єдиної зони платежів у євро та зони мобільного роумінгу ЄС", — додав Шмигаль.

Шмигаль наголосив, що Україна хоче увійти в ЄС протягом двох років.

Губернатор Бєлгородської області РФ заявив про обстріл регіону

За словами російського губернатора В'ячеслава Гладкова, "прямо зараз" триває обстріл села Безлюдівка Шебекинського міського округу.

"За попередніми даними, є двоє постраждалих – чоловіки з осколковими пораненнями та контузією. Медичні та оперативні служби виїхали на місце", — зазначив він.

«Леопарди» для України, винищувачі від партнерів та робота послом у Німеччині — інтерв’ю з Мельником

Україна офіційно попросила Німеччину про постачання танків Leopard через тиждень повномасштабного вторгнення Росії. Майже рік потому канцлер Шольц таки ухвалив це рішення й розблокував передачу «Леопардів» від інших країн.

Суспільне Новини взяло інтерв’ю у Андрія Мельника, колишнього посла України в Німеччині, про те, чому Німеччина ухвалила рішення щодо «Леопардів» із такою затримкою. Водночас робота з західними партнерами щодо танків не припиняється — Україна зараз має зосередитися на тому, щоби їхня кількість відповідала потребам на фронті, і якомога швидше. Про це в інтерв'ю Суспільному зазначив заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник. Він, однак, уже закликає міжнародну спільноту надати Україні сучасні винищувачі. Наскільки це реально? Та коли надійдуть перші танки? Про це в інтерв’ю Мельника Суспільному.

Джонсон розповів, що Путін погрожував йому ракетним ударом перед вторгненням в Україну — ВВС

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розповів, що російський президент Володимир Путін погрожував йому ракетним ударом під час телефонної розмови у лютому напередодні вторгнення Росії до України.

Про це він сказав у документальному фільмі "Путін проти Заходу"Фільм "Путін проти Заходу" вийде в понеділок, 30 січня, на BBC 2 о 21:00 і буде доступний на iPlayer у Великій Британії., пише ВВС.

Колишній прем’єр-міністр розповів, що Путін сказав йому, що це "займе лише хвилину". Джонсон сказав, що коментар був зроблений після того, як він попередив, що війна буде "цілковитою катастрофою" під час "дуже тривалої" розмови в лютому 2022 року.

Читайте також: "Україна заслуговує на всю можливу допомогу": Зеленський та Джонсон зустрілись зі студентами КНУ імені Шевченка

Джонсон попередив Путіна, що вторгнення в Україну призведе до санкцій Заходу та збільшення кількості військ НАТО на кордонах Росії.

"У якийсь момент він пригрозив мені і сказав: «Борис, я не хочу завдавати тобі болю, але з ракетою це займе всього хвилину», або щось у цьому дусі", – цитує Джонсон слова президента РФ.

ВВС зазначає, що Джонсон також намагався стримати військові дії Росії, сказавши Путіну, що Україна не приєднається до НАТО "в осяжному майбутньому".

Неможливо знати точно, чи була погроза Путіна справжньою. Однак, зазначає ВВС, враховуючи попередні напади Росії на Британію – востаннє в Солсбері у 2018 році –Джонсон не мав би іншого вибору, як сприймати погрозу серйозно.

Росія може готувати чергову хвилю мобілізації — британська розвідка

Російська влада, ймовірно, розглядає можливість проведення ще одного раунду призову у рамках "часткової мобілізації". Про це у Twitter повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначають у міністерстві, 22 січня 2023 року ЗМІ повідомили, що російські прикордонники перешкоджають виїзду з Росії киргизьких трудових мігрантів з подвійним громадянством, заявивши чоловікам, що їхні імена внесені до мобілізаційних списків.

Окрім того, 23 січня 2023 року прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що указ про "часткову мобілізацію" залишається чинним, стверджуючи, що він необхідний для забезпечення роботи Збройних Сил. При цьому спостерігачі ставили питання, чому цей захід не був офіційно скасований.

"Російське керівництво, найімовірніше, продовжує шукати способи задовольнити потребу у великій кількості особового складу, необхідного для забезпечення будь-якого майбутнього великого наступу в Україні, зводячи до мінімуму внутрішнє інакомислення", — йдеться у повідомленні Міноборони королівства.

НАТО закликає Південну Корею збільшити військову підтримку України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звернувся до Південної Кореї із закликом збільшити військову підтримку України, пославшись на інші держави, які змінили свою політику ненадання зброї країнам у стані конфлікту після вторгнення Росії. Про це повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, виступаючи в Інституті перспективних досліджень Чея в Сеулі, Столтенберг подякував Південній Кореї за її допомогу Україні нелетальними засобами, але закликав її зробити більше, додавши, що українські війська терміново потребують боєприпасів.

"Я закликаю Республіку Корея продовжувати та активізувати конкретне питання військової підтримки. Зрештою, це рішення для вас, але я скажу, що кілька союзників по НАТО, які мали політику ніколи не експортувати зброю до країн, які перебувають у конфлікті, змінили цю політику зараз", — сказав він.

Столтенберг зазначив, що такі країни, як Німеччина, Швеція та Норвегія проводять аналогічну політику, але змінили її.

"Якщо ми не хочемо, щоб самодержавство та тиранія перемогли, то їм потрібна зброя, така реальність", — сказав він, маючи на увазі Україну.

Глава НАТО сказав, що не дати Росії перемогти важливо не лише для українців, але й для того, щоб не дати авторитарним лідерам, у тому числі в Пекіні, вважати, що вони можуть отримати те, що хочуть, силою.

Окупанти вивозять людей з прифронтових сіл Сватівського району — Луганська ОВА

Окупанти примусово вивозять людей з прифронтових сіл Сватівського району. У порожні будинки вони заселяють своїх солдатів. Про це повідомила пресслужба Луганської обласної військової адміністрації.

"Останніми днями масово вивозять людей з Попівки, що на Сватівщині. Наказали приготуватися іншим прилеглим населеним пунктам, зокрема Сватовому. Про бажання виїхати у місцевого населення ніхто не запитує, куди всіх везуть і де розміщуватимуть посеред зими – теж. В принципі, росіянам байдуже. Головне – звільнити домівки для своїх вояк", — йдеться у повідомленні.

За інформацією пресслужби, раніше окупанти примусово вивезли жителів Підгорівки поблизу Старобільська. У будинках місцевих розселились російські солдати, які жили там протягом кількох місяців.

"А коли потрібно було їхати ближче до фронту, виявилося, що домівки спорожніли – загарбники вивезли все, що хотіли. Така сама ситуація спостерігалася й в сусідньому Половинкиному", — розказали у пресслужбі.

Рятувальники продовжують працювати на місці ракетного удару по будинку у центрі Харкова

Працівники ДСНС продовжують працювати біля будинку на Міроносицькій, в який ввечері 29 січня влучила російська ракета. Про це повідомив голова Харківської ОВА Синєгубов.

"Сталася масштабна пожежа. О 3:20 пожежу було ліквідовано. Рятувальні роботи на місці ще тривають", — розповів голова ОВА.

ДСНС повідомила, що площа пожежі внаслідок ракетного удару по даху будинку склала близько 450 кв.м. На місці вночі працювали близько 40 рятувальників.

Внаслідок масованого обстрілу Херсона поранені восьмеро людей, троє — загинули

За інформацією Херсонської міськради станом на вечір 29 січня внаслідок масованого обстрілу Херсона поранені восьмеро людей, троє — загинули. Про це йдеться в Telegram міськради.

Одна людина — важкопоранена, семеро перебувають у середньому стані тяжкості, йдеться в повідомленні.

На Донеччині від обстрілів загинула людина, ще одна поранена

Протягом 29 січня на Донеччині від обстрілів загинув житель Красногорівки, ще одна людина отримала поранення. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його словами, поранення отримав житель Часового Яру.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1335 людей, поранення отримали 2930 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

За добу Росія втратила майже пів тисячі військових та 4 танки — Генштаб

Протягом 29 січня російські збройні формування втратили 490 людей особового складу, 4 танки, 3 бойові броньовані машини та іншу техніку. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 30.01.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 126 650 (+490) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також Росія втратила:

  • танків — 3201 (+4) од,
  • бойових броньованих машин — 6369 (+3) од,
  • артилерійських систем — 2196 (+1) од,
  • РСЗВ — 453 (+0) од,
  • засобів ППО — 221 (+0) од,
  • літаків — 293 (+0) од,
  • гелікоптерів — 284 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1947 (+0),
  • крилаті ракети — 796 (+0),
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 5041 (+4) од,
  • спеціальної техніки — 199 (+0).

Дані щодо втрат Росії уточнюються, зазначили в Генштабі.

Зволікання Заходу з наданням зброї Україні знижує її шанси на ефективний контрнаступ — ISW

Затримки з наданням Україні західних систем далекого вогню, передових систем ППО та танків обмежили здатність України використати можливості для більш масштабних контрнаступних операцій, які були представлені недоліками та невдачами у російських військових операціях. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Небажання Заходу розпочати постачання Україні досконаліших західних систем озброєння, особливо танків, ударних систем дальньої дії та систем ППО, обмежило здатність України ініціювати та продовжувати великомасштабні контрнаступальні операції, пише ISW. При цьому ознаки того, що російський наступ досягне кульмінації і що західна зброя знадобиться у великих масштабах, ясно проявилися наприкінці травня та червні.

"Не зумівши почати ставити умови для відправки Україні бронетехніки в травні-червні, коли необхідність стала очевидною, Захід все ж таки не був готовий зробити це, коли почався український контрнаступ. Таким чином, українці не мали жодних гарантій того, що вони отримають заміну для систем озброєння, втрачених чи пошкоджених у ході нового контрнаступу, і тому, ймовірно, стали більш обережними у прийнятті рішень про початок та продовження контрнаступів після звільнення західної частини Херсонської області", — йдеться у повідомленні.

Російські війська використали ці затримки та невдачі, щоб скористатися вікнами вразливості, спричиненими їхніми власними поразками та некомпетентністю, мобілізувавши людські ресурси та техніку та почавши раціоналізувати свої сили. Це дозволило їм поновити наступ на Бахмут вже наприкінці липня, яке набрало обертів після того, як у жовтні-листопаді до нього підключилися сили ПВК "Вагнер".На думку аналітиків, затримка між обіцянкою Заходу відправити сучасні системи озброєнь та можливістю українців їх використовувати означає, що західні лідери мають задіяти їх, коли з'являться найперші ознаки того, що вони будуть потрібні, а не коли ситуація на фронті стане жахливою.

"Якби західні лідери почали ставити умови для використання Україною західних танків у червні 2022 року, коли з'явилися перші очевидні ознаки того, що західні танки будуть потрібні, українські сили змогли б почати їх використовувати у листопаді чи грудні", — наголошує ISW.

Інститут вважає, що Україна все ще може розпочати давно запланований контрнаступ цієї зими, що дещо пом'якшить наслідки зволікань Заходу з наданням необхідної допомоги. Однак затримка з початком цього контрнаступу дозволила росіянам сформувати умови, які зроблять його важчим і дорогим. Затримка також дозволила Росії створити умови для свого наступу, що значно ускладнило план української кампанії, переконані аналітики.

Війська РФ обстріляли громаду на Нікопольщині: пошкоджені приватні будинки та лінія електропередач

У ніч на 30 січня армія РФ атакувала Нікопольщину: з важкої артилерії обстріляла Червоногригорівську громаду. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

За його словами, у громаді пошкоджені два приватні будинки, гараж та господарську споруду, електромережі. Наразі обстеження територій триває.

Загиблих та поранених немає.

В інших районах Дніпропетровщини ніч минула спокійно, додав посадовець.

Одеська область — повітряна тривога.

У Харкові через ракетний удар загина щонайменше одна людина

Російські військові ввечері 29 січня влучили ракетою С-300 по житловому будинку у центрі Харкова. Під завалами рятувальники знайшли загиблу літню жінку. Внаслідок удару зруйнований останній, четвертий, поверх будівлі.

Рятувальники розбирають завали на місці обстрілу. Військові РФ влучили у чотириповерхівку на Мироносицькій.

Військові РФ влучили у житловий будинок в Харкові, українські танкісти приїхали в Британію. 341 день війни. Онлайн
Наслідки російського удару по житловому будинку на Мироносицькій. Харків, 29 січня 2023 року. Фото: В'ячеслав Мавричев / Суспільне Харків. Наслідки російського удару по житловому будинку на Мироносицькій. Харків, 29 січня 2023 року. Фото: В'ячеслав Мавричев / Суспільне Харків

Світлана під час удару перебувала у спальні. Жінка живе на другому поверсі будинку.

"Дуже погано себе почуваю. Я спала у той момент. І раптом якась сила мене підхопила, я з ліжка вилетіла аж на кухню. Як я не вбилася, не знаю", — розповіла Світлана.

Сергій живе у будинку, який обстріляли російські військові.

"Сидів я вдома, на кухні. Мене аж підкинуло. Вийшов, побачив пожежу. Влучили за чотири під'їзди від мене. Я допомагав, виносив [пораненого]. Людина була в шоці", — розповів Сергій.

Військові РФ влучили у житловий будинок в Харкові, українські танкісти приїхали в Британію. 341 день війни. Онлайн
Житель будинку по Мироносицький, який обстріляли військові РФ. Харків, 29 січня 2023 року. Фото: В'ячеслав Мавричев. Житель будинку по Мироносицький, який обстріляли військові РФ. Харків, 29 січня 2023 року. Фото: В'ячеслав Мавричев

Внаслідок удару зруйнований четвертий поверх будівлі. Також постраждали квартири на другому та третьому поверхах.

У тимчасово окупованому Скадовську на Херсонщині було чутно вибухи, повідомили Суспільному місцеві жителі.

Херсонська, Кіровоградська, Миколаївська області — повітряна тривога.

Російські війська ведуть наступ на чотирьох напрямках — ГШ

Російські війська ведуть наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, повідомляє Генштаб Збройних сил. На інших напрямках росіяни обороняються.

"Підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Роздолівка, Васюківка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка та Озарянівка Донецької області", — йдеться у повідомленні.

За добу Росія завдала три ракетних удари та 44 рази застосувала РСЗВ — Генштаб

Протягом доби 29 січня російські збройні формування завдали по українських позиціях три ракетні удари, зокрема по Харкову, а також здійснила 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню, вбивши та поранивши цивільних людей. Про це у ранковому зведенні повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Противник протягом минулої доби завдав авіаційного та 3 ракетних удари, один з яких — по Харкову. Здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по населених пунктах. Є поранені та загиблі серед мирного населення", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі нагадали про високу загрозу російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Російські військові обстріляли Харків, є постраждалі

У Київському районі Харкова влучання в житловий будинок, там зайнялася пожежа, повідомив міський голова Ігор Терехов. За непідтвердженою інформацією, є постраждалі.

Кореспонденти Суспільне Харків повідомляють, що внаслідок російського обстрілу повністю зруйнований четвертий поверх одного з під'їздів. За словами місцевих жителів, з будинку вивели щонайменше двох поранених

На початок