Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн
. Жінка стоїть перед знищеним російським танком в центрі Києва, 20 січня 2023 р. Фото: AP

22 січня — 333 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Міноборони підозрюють у розкраданні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України. У зв'язку з цим керівництво відомства викликали на засідання комітету Верховної ради з питань національної безпеки оборони та розвідки. У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману.
  • Кремль поставив перед собою завдання під корінь знищити Україну як історичне явище. Для досягнення своєї мети Путін хоче завдати Україні військової поразки, стратегічної за характером і наслідками, написав у блозі секретар РНБО Олексій Данілов.
  • 22 січня з порту Чорноморська вийшов балкер AMIRA HANA з 30 тисячами тонн української пшениці для Ефіопії. Це четверте судно в рамках програми Grain from Ukraine.
  • Російська армія веде наступальні дії на Запорізькому напрямку, однак керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напряму Єрін запевняє, що повідомлення росіян про глобальний наступ є перебільшеними.
  • Національне антикорупційне бюро затримало першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Василя Лозинського через розкрадання бюджетних коштів. Кабінет міністрів звільнив, затриманого за хабар, Василя Лозинського з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Італія та Франція готуються відправити в Україну ППО SAMP-T

Про це в інтервʼю Corriere della Sera повідомив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

"У співпраці із Францією ми завершуємо відправлення SAMP-T. В будь-якому разі є інші дії, над якими ми працюємо конфіденційно", — заявив італійський урядовець.

Таяні наголосив, що італійський уряд виступає за мирне вирішення конфлікту, однак Росія своїми діями не наближає його.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 333 дня війни. Нову текстову хроніку 23 січня — читайте тут.

Кіровоградська, Херсонська, Сумська області — повітряна тривога.

"Я хочу, щоб це було сигналом усім": Зеленський прокоментував звільнення Лозинського

Правоохоронці мають ретельно розслідувати ймовірні злочини Василя Лозинського, звільненого з посади заступника міністра інфраструктури за підозрою в хабарництві, а також звертати увагу на інші подібні випадки, щоб дотримуватись справедливості у суспільстві. Про це під час відеозвернення 22 січня заявив президент Володимир Зеленський.

"У правоохоронців є всі можливості, щоб провести розслідування й спрямувати це провадження до суду. І я хочу, щоб це було нашим сигналом усім, чиї дії або поведінка порушують принцип справедливості", — зазначив гарант.

За його словами, війна та дипломатія не повинні затьмарювати проблеми корупції.

"Звичайно, зараз основна увага — це питання оборони, це питання зовнішньої політики, це питання війни. Але це не означає, що я не бачу й не чую, що говорять у суспільстві на різних рівнях – як на центральному, так і в регіонах. І цей тиждень буде часом відповідних рішень. Вже підготовлені ці рішення. Я не хочу зараз анонсувати їх, але все це буде справедливо. Розумію, що привернуло увагу людей. У кожній ситуації ми будемо детально все розбирати. Те, що стосується енергетики і закупівель. Те, що стосується відносин між центральною владою і регіонами. Те, що стосується закупівель для військових", — зауважив президент.

Зеленський запевнив, що суспільство отримає повну інформацію щодо цих проблем, а держава здійснить усі необхідні потужні кроки. Він додав, що водночас спецслужби займаються й протидією тим, хто намагається підірвати міць України.

"Я хочу, щоб це було зрозуміло: повернення до того, що було колись, до того, як звикли жити різні люди, наближені до державних інституцій, чи ті, хто все життя поклав на гонитву за кріслом.. Повернення не буде", — підкреслив глава України.

Президент подякував правоохоронцям та журналістам, які докладають зусиль для боротьби з корупцією.

Німеччина не проти передачі Польщею танків Leopard Україні — Бербок

Німеччина не заперечуватиме проти можливої передачі Польщею Україні танків Leopard німецького виробництва. Про це в інтерв’ю французькому телеканалу LCI заявила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок.

"На цей час питання не ставилося, але якщо нас запитають, ми не будемо перешкоджати", — зазначила посадовиця.

Російські військові обстріляли дві громади на Сумщині

Протягом 22 січня російські військові обстріляли дві громади на Сумщині. Вогонь вели по Новослобідській та Шалигінській громадах. Про це повідомили у військовій адміністрації.

Армійці Росії тричі відкривали вогонь по Новослобідській громаді. Це були мінометні обстріли — разом нараховується 15 влучань.

Один раз з артилерії російські солдати били по Шалигинській громаді. В обох випадках без постраждалих та руйнувань, повідомили в ОВА.

Полтавська, Запорізька, Дніпропетровська, Донецька області — повітряна тривога.

У Харкові лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного, у місті оголошена повітряна тривога.

Зеленський доручив створити резерв особового складу Сил оборони

Президент Володимир Зеленський доручив створити резерв особового складу Сил оборони. Про це він заявив під час спільної зустрічі з експрем’єром Великої Британії Борисом Джонсоном зі студентами КНУ ім. Тараса Шевченка у Києві.

За словами гаранта, військове керівництво України отримало завдання створити резерви, щоб захисники мали змогу відновлювати сили після бойових дій.

"Тому що це складно з різних причин — і поранення, і психологічний стан. Він має бути нормальний", — зауважив президент.

У Сумах попрощалися з командиром гелікоптера, який розбився у Броварах

У Сумах 22 січня попрощалися з льотчиком Олександром Василенком. Він був командиром гелікоптера, який розбився у Броварах 18 січня.

В останню путь льотчика Олександра Василенка проводжали рідні, друзі та колеги. Увесь день з сім’єю загиблого були психологи МНС. Вони супроводжували рідних і на прощанні. Відспівували Олександра Василенка у Воскресенському соборі.

Олександр Василенко родом з Луганської області. Закінчив Харківський інститут льотчиків. Його сім’я живе у Сумах.

У середині 2000-х років перебував із миротворчою місією в Ліберії та Сьєрра-Леоне. Пізніше брав участь в операції об’єднаних сил на сході України. З 2011 року працював у Ніжинському спеціальному авіазагоні ДСНС. Олександр був командиром повітряного судна — інструктором авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах.

Україна заслуговує на всю можливу допомогу — Джонсон

Президент Володимир Зеленський та експрем’єр Великої Британії Борис Джонсон провели зустріч зі студентами та викладачами Київського національного університету імені Тараса Шевченка у День Соборності України, повідомляє Офіс президента. Джонсон заявив, що Захід має надати Україні максимальну можливу допомогу.

"Ми, ваші друзі, допоможемо вам якомога швидше закінчити цю війну у 2023 році. Тому що це буде найкраще для світу — щоб не гинули люди, і це буде краще для України й, чесно кажучи, для російського народу теж. Закінчімо вже це", — підкреслив Борис Джонсон.

За його словами, для цього необхідно якнайшвидше надати Україні всю необхідну зброю.

"Це означає, що треба надати танки. Я гордий, що ми — перша країна, яка надішле танки "Челенджер", і ми очікуємо танків від інших країн. Ми хочемо отримати літаки для народу України, і нам треба досконаліше обладнання, озброєння всіх видів, яке дасть вам змогу захистити свою країну", — сказав британський політик.

Джонсон пояснив, що передача сучасної зброї Україні не призведе до ескалації, оскільки Росія вже використовує на українській території всі наявні в неї засоби.

"Я був у Бучі. Як можна ескалувати більше в протистоянні, де одна сторона вже використовує найдосконаліші сучасні літаки, щоб бомбардувати житлові квартали? Україна заслуговує на всю можливу допомогу", — наголосив член Парламенту королівства.

Макрон не виключає постачання Україні танків Leclerc

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що не виключає передачі Україні французьких основних бойових танків Leclerc. Про це він сказав під час спільної пресконференції із федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом, повідомляє Le Figaro.

"Щодо Leclerc, то я попросив міністра Збройних сил попрацювати з цього питання. Ніщо не виключено, і це дійсно цінується колективно", — заявив президент Франції.

При цьому канцлер Шольц, відповідаючи на запитання про танки Leopard, заявив, що Німеччина координуватиме свої дії із союзниками.

"Те, як ми діяли в минулому, завжди тісно узгоджується з нашими друзями та союзниками, та ми продовжуватимемо діяти відповідно до конкретної ситуації", — сказав політик.

Джонсону провели екскурсію Центральним вокзалом Києва

Співробітники "Укрзалізниці" провели екскурсію експрем’єру великої Британії Борису Джонсону Центральним залізничним вокзалом Києва. Про це повідомила пресслужба компанії.

"Провели Борису Джонсону екскурсію головним вокзалом країни. Підшукали Борису нову шапку у Залізній крамниці", — йдеться у повідомленні.

Нікополь та Нікопольська територіальна громада — артилерійський обстріл.

Полтавська, Дніпропетровська, Харківська, Кіровоградська, Запорізька, Донецька область — повітряна тривога.

На Херсонщині російські військові обстріляли Олешки

22 січня на Херсонщині російська армія обстріляла тимчасово окуповані Олешки. Про це Суспільному розповів Олешківський міський голова Євген Рищук.

За словами Рищука, росіяни обстріляли місто протягом доби кілька разів.

"В обід внаслідок обстрілів пошкоджені школа та будинок. Ввечері — ще три будинки. Про поранених немає інформації, а в людей вікна повилітали. Вони гатять просто по місту", — каже Олешківський міський голова.

Про повномасштабний наступ не йдеться: у Силах оборони розповіли про дії РФ на півдні України

Російські війська намагалися проводити наступ малими групами на півдні України, зокрема, на Запоріжжі, однак зазнали поразки та змушені були відступити. Про це в ефірі Суспільного повідомив начальник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін.

"Ситуація залишається поки що стабільною, але складною. Ворог продовжує обстріли цивільних об’єктів, критичної інфраструктури і завдає інших вогневих ударів по житлу та мешканцях звільненої території Запоріжжя", — зазначив він.

За словами посадовця, російські війська накопичують сили на окремих ділянках у регіоні.

"Що стосується накопичення сил ворога. Здійснюється певне посилення на окремих напрямках. В цілому угруповання противника на Запорізькому напрямку було доволі посилено порівняно з нещодавнім часом. Разом з тим, казати про створення якогось потужного угруповання, здатного на повномасштабний наступ, не можна", — зауважив Єрін.

Він пояснив, що РФ намагалася здійснювати наступ малими групами, однак не мала успіху.

"На даний час ворог здійснює невеликими групами певні спроби покращити своє тактичне положення. В деяких моментах йому навіть вдавалося просуватися. Але ці його спроби були зупинені, і ворог змушений був відступити", — підкреслив посадовець.

На даний час положення українських військ не змінилося, підкреслив Євген Єрін.

Полтавська, Чернігівська, Донецька, Сумська, Харківська, Черкаська області — повітряна тривога.

Жителі Святогірської громади провели автопробіг та розгорнули прапор до Дня Соборності

Жителі Святогірської та Ізюмською громади провели спільний автопробіг до Дня Соборності та підняли український прапор на межі Харківської та Донецької областей. Про це повідомляє Святогірська МВА.

"22 січня відбувся автопробіг "Україна соборна. Разом до перемоги!" за участі Святогірської та Ізюмської територіальних громад. О десятій годині ранку зі Святогірська та Ізюма, на зустріч один одному, вирушили автівки, щоб зустрітися на перетині Донецької та Харківської областей", йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що також люди розгорнули великий українській прапор.

На Львівщині переселенка із Запоріжжя організувала овочевий бізнес

Переселенка із Запорізької області Анна Іщенко відкрила овочевий бізнес на Львівщині. У селі Уличне, що у Стрийському районі, жінка почала вирощувати з місцевим фермером огірки та капусту.

Анна Іщенко переїхала із Запорізької області на Львівщину у травні 2022 року. За допомогою канадського проєкту жінка разом з місцевим фермером започаткувала овочеве господарство у Стрийському районі. У теплицях вирощують городину: капусту та огірки.

"Температура для кожної культури має бути своя, також вологість повітря, для цього у нас є терморегулятор, який показує температуру та вологість у теплиці", — розповідає переселенка.

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн
На Львівщині переселенка із Запоріжжя організувала овочевий бізнес. Суспільне Львів

У рідному місті жінка вирощувала лікувальні трави. Втім робота з овочами для Анни була новою. Навчалася садівництва у професійного агронома.

"В телефонному режимі, по відеозв'язку, показували: там листочок пожовтів, там ще щось трапилось. Отак ми вчились "на ходу", але досить непогано", — каже Анна Іщенко.

Влітку Анна планує продовжити розвивати тепличне господарство. Також жінка планує відновити виробництво трав’яних чаїв.

У Вінниці для дітей-переселенців, що пережили обстріли, проводять терапевтичні арт-заняття

У Вінниці працює креативний артпростір "Майстерня добра" для дітей-переселенців. Дітям, які приходять на заняття від 3 до 12 років. Волонтери-вчителі, які працюють із дітьми, кажуть: пізнавальні заняття допомагають і малечі, і старшим дітям адаптуватися в новому місті. А ще — відновлюють психологічний стан після обстрілів та евакуації.

Заняттям у "Майстерні добра" не заважає вимкнення світла. Артпростір відкрили у липні для дітей-переселенців, які оселилися у Вінницькій громаді.

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн
У Вінниці для дітей-переселенців, що пережили обстріли, проводять терапевтичні арт-заняття. Фото: Суспільне Донбас

Надія із родиною евакуювалася з Харкова ще у березні, від обстрілів був пошкоджений будинок сина. Її онука ходить до майстерні з самого відкриття.

"Розбиті вікна, вибито все. Дуже страшно було дітям, через дітей ми поїхали, звичайно, вивезли їх. Тут дуже гарні заняття, онучці там подобається", — розповідає Надія Калугіна.

Переселенка Олена виїхала з чоловіком, дітьми та мамою з Сєвєродонецька через побоювання — за день до вторгнення. У потязі потрапили під перші російські обстріли. Родина оселилася у Вінниці з кінця березня.

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн
У Вінниці для дітей-переселенців, що пережили обстріли, проводять терапевтичні артзаняття. Фото: Суспільне Донбас

"Я вже двічі переселенець. У 2014-му році ми поїхали з мамою з Луганська. Цього року — вже з двома дітьми. У жовтні ми дізналися, що нашого житла немає, сильно постраждало Вже кілька місяців ходимо. Дитина дуже задоволена, дуже крутий колектив. Люди створюють таку домашню атмосферу, позитивну", — каже Олена Лиманченко.

Майстерня – один з проєктів організації "Полум’я надії". До майстерні за час повномасштабного вторгнення звернулось понад 1000 дітей.

"Ми докуповуємо постійно щось. От закупили сухий басейн, щоб робити цікавіше для дітей. В останню суботу місяця, ми робимо заходи масові для родин переселенців. Там багато подарунків, призів, смаколики, програма, жива музика", — розповів голова ГО "Полум'я надії" Анатолій Загляда.

На Одещині демонтували пам'ятники Суворову, Гастелло та Котовському

В селі Трапівка на Одещині демонтували пам'ятник Олександру Суворову. Про це повідомили у громадській організації "Декомунізація. Україна".

Також у населеному пункті демонтували погруддя Миколи Гастелло, яке стояло біля місцевої школи.

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн
Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн. Погруддя Миколи Гастелло у Трапівці до та після демонтажу. Фото: "Декомунізація. Україна"

Крім цього, у Подільську зняли погруддя Григорія Котовського.

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн
Демонтоване погруддя Котовського у Подільську. Місце, де було погруддя Котовському в Подільську. Фото: "Декомунізація. Україна"

До лікарні у Новій Каховці щодня прибувають поранені російські військові — Генштаб

На Херсонщині, до міської лікарні тимчасово окупованої Нової Каховки, щодня прибувають поранені російські військові. Їх привозять на вантажних та легкових автомобілях, про це повідомив на сторінці у Facebook Генштаб ЗСУ.

Кількість поранених та ліквідованих військових РФ уточнюється.

Також повідомляється, що на Херсонському напрямку російська армія протягом доби з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії обстріляла Дудчани, Монастирське, Антонівку, Берегове, Янтарне та Херсон.

Марокко передало Україні радянські танки — ЗМІ

Армія Марокко передала Україні танки Т-72Б, які пройшли модернізацію в Чехії на ремонтній лінії майстерень компанії "Екскалібур". Близько двох десятків одиниць техніки вже використовуються на полі бою проти російських військ, повідомляє MENA Defense.

"Тиждень тому на поле бою було відправлено близько двадцяти одиниць, і їх було видно під час візиту прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали до майстерень армійської компанії "Екскалібур" у Штернберку, де проводилася їхня модернізація", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що точна кількість одиниць переданої техніки невідома. За даними видання, загалом у марокканській армії було 148 Т-72, 136 Т-72Б та 12 Т-72БК із резервів білоруських Збройних сил, які країна закупила двома партіями у 1999 та 2000 роках.

"Рішення Марокко про постачання зброї Україні було ухвалено практично під тиском під час саміту "Рамштайн" для України, який відбувся 26 квітня 2022 року та був організований США. На цьому саміті Туніс та Марокко були єдиними двома країнами, які представляли Північну Африку. Туніс направив на той час два вантажні літаки в аеропорт Жешув у Польщі, який централізує матеріально-технічну допомогу Україні, і Марокко, схоже, наслідувало його приклад, відправивши не гуманітарну допомогу, а відверту зброю", — зазначається в публікації.

РФ намагається наступати на чотирьох напрямках — ГШ

Як повідомляє Генеральний штаб, окупаційні війська зосереджують основні зусилля на веденні наступу на Бахмутському напрямку. Також росіяни ведуть безуспішні наступальні дії на Запорізькому, Авдіївському та Лиманському напрямках. На Куп’янському, Новопавлівському та Херсонському РФ веде оборону.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ситуація лишається без суттєвих змін, наступальних угруповань РФ не виявлено. Водночас під мінометними та артилерійськими обстрілами опинились райони населених пунктів Студенок, Дорошівка, Бояро-Лежачі, Іскриківщина і Попівка Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Зелене, Вовчанськ, Новомлинськ, Дворічна і Куп’янськ на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку росіяни обстріляли райони Петропавлівки, Табаївки і Крохмального Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівку на Луганщині.
  • На Лиманському напрямку обстріляні Макіївка, Площанка, Червонопопівка і Кузьмине Луганської області.
  • На Бахмутському напрямку вогневого ураження ворожої артилерії зазнали райони 14 населених пунктів. Серед них — Верхньокам’янське, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку під російський вогонь потрапили Авдіївка, Невельське, Георгіївка і Мар’їнка.
  • На Новопавлівському напрямку обстріляні Богоявленку та Микільське Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 16 населених пунктів, зокрема, Вільне Поле, Времівка і Новопіль на Донеччині та Гуляйполе, Павлівка, Степове, Оріхів і Мала Токмачка Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терору цивільного населення. Зокрема, обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Дудчани, Монастирське, Антонівка, Берегове, Янтарне та Херсон. Є постраждалі серед мирного населення.

Протягом доби РФ завдала 5 авіаударів по українських позиціях — Генштаб

За добу 22 січня російські війська завдали п’ять авіаударів по українських позиціях, у відповідь Сили оборони тричі вдарили по військах Росії за допомогою авіації. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у вечірньому зведенні.

"Протягом доби противник завдав 5 авіаційних ударів по позиціях Сил оборони та ракетного удару – по критичній інфраструктурі у Запорізькій області. Здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню", — йдеться у повідомленні.

Водночас авіація Сил оборони протягом доби завдала 3 удари по районах зосередження особового складу РФ, підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження окупантів та 2 російських склади боєприпасів.

Внаслідок російських обстрілів на Херсонщині виникли чотири пожежі протягом доби

На Херсонщині протягом доби, 21 січня, внаслідок російських обстрілів виникли чотири пожежі, повідомила на сторінці у Facebook обласна державна служба з надзвичайних ситуацій.

Перша пожежа внаслідок обстрілів військових РФ виникла вранці на території херсонського причалу, яку вісім рятувальників ліквідували протягом години. А в обід після влучання снаряда загорілось одне зі складських приміщень, яке погасили 11 співробітників рятувальної служби.

Також після обіду внаслідок російських обстрілів загорівся дах допоміжної споруди на подвір'ї приватного будинку. Загиблих та поранених немає, йдеться у повідомленні.

У селі Лежине на Запоріжжі ліквідують наслідки російських обстрілів

У селі Лежине Запорізького району ліквідують наслідки влучання російської ракети C-300, яка влучила у дорожне полотно на одній з вулиць. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного з місця подій.

Пошкоджено півтора десятка житлових будинків, чотири з яких зазнали суттєвих руйнувань. Сьогодні пообіді на вулиці відновили електромережу, найбільш зруйновані будинки відрізали від газопостачання.

О 16-ій годині комунальні служби засипали яму на дорозі в епіцентрі вибуху. Зараз люди лагодять дахи, зашивають вікна на будинках будматеріалами, що надали Степненська громада та волонтери.

Переселенці з Луганщини отримали гуманітарну допомогу у хабах Дніпропетровщини

Понад 1 300 переселенців з Луганщини отримали допомогу в штабах Попаснянської громади на цьому тижні. Про це йдеться на сторінці Луганської обласної військової адміністрації.

За повідомленням, працівники гуманітарного хабу, який розташований у Новомосковську (вул. Мітягіна, 21а), видали 421 продуктовий набір, 33 упаковки дитячих та 4 упаковки дорослих підгузків.

Загалом 98 людей отримали одяг та іграшки. Через відділення пошти оформлено відправку 215 посилок.

Окрім цього, в Гуманітарному хабі Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації, який знаходиться у Дніпрі, мешканці Луганської області упродовж цього тижня отримали 362 продуктових наборів, надано 182 дитячих подарунків, побутових наборів - 151. Одяг видано 174 особам., Пакунки памперсів для дорослих отримали 49 переселенців, для дітей -15.

Гуманітарний хаб Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації у Дніпрі знаходиться за адресою: проспект Петра Калнишевського, 27К, ПК Металург. Графік роботи хабу: з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 15:00. Дзвінки приймаються за телефоном: +38 (097) 813 71 49.

МЗС Британії підтримало угоду щодо передачі Україні німецьких танків

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив, що королівство підтримує міжнародну угоду, яка б дозволила передати Україні танків німецького виробництва. Про це повідомляє Sky News.

"Я хотів би, щоб українці були оснащені такими речами, як Leopard 2, а також артилерійськими системами, які їм надали ми та інші. Я продовжу ці розмови з нашими союзниками та союзниками по НАТО, щоб допомогти Україні отримати найкращу військову техніку, щоб допомогти їм захистити себе від жорстокого вторгнення", — зауважив посадовець.

Клеверлі наголосив, що Британія прагне перемоги України у протистоянні з Росією.

"Ми хочемо зробити так, щоб українці перемогли. Ми хочемо, щоб це було зроблено швидко, тому що це — найкращий спосіб врятувати якнайбільше життів. Британія була в авангарді підтримки України військовою технікою ще до початку вторгнення. І ми продовжуємо робити це, оголошуючи про передачу танків, а також про цілу низку інших військових пожертвувань", — зазначив британський урядовець.

Шмигаль підписав розпорядження про звільнення Лозинського

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписав розпорядження про звільнення Василя Лозинського з посади заступника голови Мінінфраструктури. Текст документа він оприлюднив на своєму Telegram-каналі.

"Звільнити Лозинського Василя Мироновича з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України відповідно до абзацу першого частини другої статті 9 закону України "Про центральні органи виконавчої влади", — зазначається в розпорядженні.

РФ з артилерії обстріляла село Золочівської громади: загинула жінка

Близько 14:30 22 січня РФ з артилерії обстріляла село Петрівка Золочівської громади. Внаслідок обстрілу загинула 67-річна жінка — снаряд влучив у господарчу споруду, в якій вона перебувала, розповів Суспільне Харків голова громади Віктор Коваленко.

За його словами, чоловік загиблої разом з онуками перебували у будинку, вони неушкоджені. Під час обстрілу також пошкоджень зазнав приватний будинок та енергомережі.

Коваленко каже, що близько 15:00 прикордонне село Гур’їв Козачок окупанти обстріляли з танків: "Снаряди влучили в могили місцевого цвинтаря".

З порту на Одещині вийшло четверте судно в рамках ініціативи Grain from Ukraine

22 січня з порту Чорноморська вийшов балкер AMIRA HANA з 30 тисячами тонн української пшениці для Ефіопії. Це четверте судно в рамках програми Grain from Ukraine, повідомили у Міністерстві інфраструктури України.

Балкер доставить до порту Джибуті 30 тисяч тонн пшениці, а звідти українське зерно буде доставлено до Ефіопії.

Наприкінці 2022 року з портів Великої Одеси вийшли судна з 80 тисячами тонн гуманітарної пшениці від України для Ефіопії та Сомалі.

Джонсон зустрівся із Зеленським у Києві

"Вітаю в Києві справжнього друга України Бориса Джонсона", — написав Володимир Зеленський у Telegram.

Моравецький: Ми будемо створювати коаліцію країн готових пожертвувати частину своїх Leopard Україні

Про це заявив голова уряду Польщі Матеуш Моравецький.

"Якщо не буде німецької згоди щодо Leopard, ми будемо створювати "меншу коаліцію", до якої увійдуть країни, готові пожертвувати частину своїх сучасних танків Україні. Ми не будемо пасивно спостерігати, як Україна стікає кров'ю. Україна та Європа виграють від цього війна - з Німеччиною чи без неї", — сказав прем'єр-міністр Матеуш Моравецький в інтерв'ю PAP.

Він також додав, що позиція Німеччини щодо ненадання Leopard "є неприйнятною".

"Війна триває вже майже рік. Щодня вбивають невинних людей. Російські бомби сіють руйнування в українські міста. Нападають на цивільні об'єкти, вбивають жінок і дітей. Докази воєнних злочинів російської армії можна побачити по телебаченню та на YouTube. Що ще що потрібно Німеччині для того, щоб прозріти і почати діяти, використовуючи потенціал німецької держави? Крім того, їм не потрібно активувати 100 відсотків своїх ресурсів. 30 відсотків достатньо. Навіть 10 відсотків, це вже прогрес. Однак, перш за все, Берлін не повинен підривати або саботувати дії інших держав", — заявив Моравецький.

У Вінниці відзняли короткометражку про ракетний обстріл

Психологічну короткометражку "Шоста печатка" відзняли у Вінниці. Фільм заснований на реальних подіях та розповідає про історію жінки, життя якої змінюється після ракетного обстрілу 14 липня 2022. Про це Суспільному розповів режисер Георгій Білошицький.

Сценарій фільму він писав у співавторстві з психологинею Сніжаною Дімітровою.

"Війна увійшла в життя героїні фільму особистими переживаннями, вона самостійно виховує 5-тирічну доньку, займається волонтерством. Не складається особисте життя героїні після розлучення. Поява в її житті чоловіка Максима може щось змінити на краще, однак після чергового бомбардування міста Тетяна не стоїть осторонь жахливих подій, її доля змінюється", — каже Георгій Білошицький.

Нині творча група фільму переходить до монтажу стрічки та, зокрема, роботи з музичного оформлення фільму. Показ запланували у лютому 2023 в кінотеатрі "Родина". Кошти від продажу квитків підуть на потреби ЗСУ, каже режисер.

Заступника міністра інфраструктури Лозинського звільнили з посади

Кабінет міністрів звільнив, затриманого за хабар, Василя Лозинського з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. Про це повідомив очільник Мінінфраструктури Олександр Кубраков.

Він нагадав, що 21 січня співробітники НАБУ та САП викрили та припинили діяльність організованого злочинного угрупування з розкрадання бюджетних коштів.

До складу злочинної групи входив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Його затримали під час отримання неправомірної вигоди у розмірі 400 тис. доларів США.

На Київщині продовжили комендантську годину — КОВА

На Київщині до 29 січня продовжено комендантську годину. Діятиме вона з 23.00 до 5.00, повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації.

В адміністрації нагадують, що під час комендантської години заборонено:

  • перебувати на вулиці та в інших громадських місцях
  • переміщатися транспортом або пішки.

Виняток – якщо людина задіяна в роботі критичної інфраструктури. Це має підтверджувати спецперепустка встановленого зразка. Також при собі необхідно мати документ, що посвідчує особу, зазначають у КОВА.

Українські десантники заманили у пастку та ліквідували групу окупантів під Бахмутом

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

"Безпілотні літальні апарати 71-ї окремої єгерської бригади ДШВ ЗСУ помітили скупчення живої сили противника в районі Бахмута. Координати миттєво передали бригадній мінометній батареї та самохідній установці "Краб", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що за допомогою 155-міліметрових снарядів окупантів змусили ховатись у лісосмузі, яка була ще раніше пристріляна мінометниками бригади. На останок посадку перевірили та зачистили від залишку росіян, штурмові підрозділи єгерів-десантників.

Українські військові підняли над містом державний прапор на честь Дня Соборності

Українські військові 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила підняли державний прапор над телевежею у Бахмуті та привітали українців з Днем Соборності. Відповідне відео оприлюднила пресслужба Сухопутних військ ЗСУ.

"Бахмут — це українське місто. Ми його захищали, й будемо захищати до кінця!" — сказали українські військові.

Біля зруйнованого ракетним ударом будинку в Дніпрі вшановують пам'ять загиблих

Біля зруйнованого ракетним ударом будинку в Дніпрі відбувається панахида за загиблими. Минає 9 днів трагедії.

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн
Суспільне Дніпро

Люди кладуть квіти на зупинці поблизу будинку.

Наразі відомо про 46 загиблих і 80 поранених. Ще 9 вважаються зниклими безвісти.

Борис Джонсон приїхав з візитом до України

Про це Суспільному повідомив в.о селищного голови Бородянки Георгій Єрко.

Колишньому прем'єр-міністру Великої Британії показали місто Бородянка та наслідки російських бомбардувань.

Відео з Борисом Джонсоном опублікував військовий експерт Джим Раштон.

Польща планує розпочати підготовку українських танкістів до експлуатації Leopard 2

Про це заявив голова Бюро міжнародної політики у канцелярії президента Польщі Марцін Пшидач передає TVN24.

“Це відбуватиметься найближчим часом. На польських танках, а також танках інших наших партнерів, навчатимуться українські офіцери та сержанти, адже немає часу чекати”, — підкреслив Пшидач.

Він висловив думку, що навчання українських танкістів розпочнеться найближчим часом: “Я припускаю, що це буде в перспективі днів, а не місяців".

У Полтаві під час аукціону зібрали понад 70 тисяч гривень для ЗСУ

У обласному центрі під час благодійного аукціону зібрали гроші для потреб Збройних сил України. Їх передадуть військовим, для покупки тепловізора. Про це Суспільному повідомила співорганізаторка заходу Валентина Вождаєнко.

Аукціон "Сила в єднанні" провели 21 січня у приміщенні Полтавського художнього музею. Під час заходу зібрали 78 100 тисяч гривень для військових.

На аукціоні продавали 18 лотів. Це гончарний посуд, керамічні скульптури, які зробили вихованці Опішнянського художнього ліцею імені Василя Кричевського, а також розмальовані трофеї військових.

Путін хоче знищити Україну як історичне явище — Данілов

Кремль поставив перед собою завдання під корінь знищити Україну як історичне явище. Для досягнення своєї мети Путін хоче завдати Україні військової поразки, стратегічної за характером і наслідками. Про це у блозі на Українській правді заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Він наголосив, що Москва не відмовилася від максималістських цілей – знищити Україну.

"Москва більше не хоче прикриватися навіть фіговим листком колоніалізму. Москва бажає під корінь знищувати саму Україну як історичне явище — мову, історію, культуру, носіїв української ідентичності. Тотальний і абсолютний геноцид. Тотальна війна на знищення. Кремль знає, в іншому випадку — зникне сама Росія як недобитий пережиток тиранії минулого, країна зла і насильства", — написав секретар РНБО.

Для досягнення своєї мети, за словами Данілова, Путін хоче завдати Україні військової поразки, стратегічної за характером і наслідками.

"У війні з Україною Путін мріє про "котли", оточення, парад перемоги і звання генералісимуса всіх часів і … про власний ГУЛАГ. Для цього в його системі координат потрібен "український Сталінград". В крайньому разі він бажає повторення в максимально масштабованому вигляді варіанту Дебальцева-2", — зазначив він.

Міністр оборони Німеччини найближчим часом планує відвідати Україну

Про це міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив в інтервʼю Bild am Sonntag.

"Це ще не вирішено. Але я впевнений, що швидко приїду в Україну. Ймовірно, протягом наступних чотирьох тижнів. У п'ятницю в "Рамштайні" я зустрівся з моїм українським колегою для інтенсивного обміну думками. Олексій Рєзніков - це відкрита, доступна людина, яка точно знає, чого хоче", — зазначив Пісторіус.

Пісторіус також наказав підрахувати, скільки Leopard перебуває на озброєнні Бундесверу та промисловості.

Читайте також: Голова Міноборони США Остін пояснив, чому Україні наразі не надаватимуть танки Leopard

Росіяни 172 рази обстріляли громади на Запоріжжі

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

"Скалічені долі — ось що несе щоденно "рускій мір" в українські родини. Ще 172 обстріли по запорізьким громадам лише за добу. Постраждав 21 населений пункт, додалося ще 36 нових руйнувань. Сьогодні вночі ворог знову поцілив ракетами С-300 по мирних об'єктах нашої області. В результаті вибуху у Лежине постраждали домівки людей та інфраструктура села", — йдеться у повідомленні.

Голова ОВА додав, що вибуховою хвилею пошкоджено 10 будинків: потрощені вікна, двері, паркани, дахи, автомобілі. Ушкоджень зазнали водогін, газогін і лінія електропередач у секторі громадської забудови.

Харків'яни розробили проєкт підземного бункера: перший закінчать за два місяці

Харків'яни розробили проєкт підземного бункера, який — за розрахунками — може витримали удар балістичної ракети, каже один з проєктантів Олексій Суслін. Розробники вже зробили каркас і готуються проводити комунікації.

На харківському підприємстві завершують зварювати металевий каркас майбутнього підземного бункера. Проєкт бомбосховища розробив Олексій Суслін. Каже, після початку повномасштабної війни в України захотів мати вдома безпечне місце.

"Від виникнення ідеї до початку її реалізації пройшов один день. Я зрозумів, що потрібен бункер, та вже наступного дня зателефонував своєму другові, він має досвід будівництва модульних домівок. Я запропонував зробити все це, але під землею", — каже Олексій Суслін.

Кількість прохань про притулок в ЄС зросла майже наполовину

Про це пише німецький тижневик Welt am Sonntag з посиланням на конфіденційний документ Європейської комісії, присвячений положенню справ з міграцією та біженцями.

Цей так званий ситуативний звіт ґрунтується на поки що не оприлюднених даних Європейського агентства з питань притулку (EUAA) від 4 січня. Зазначається, що торік в 27 країнах ЄС зареєстровано 923 991 прохання про притулок, що на 46,5% більше, ніж у 2021 році.

Зі звіту випливає, що у 2022 році найбільшу з 2016 року кількість прохань про надання статусу біженця — 226 467 — отримала Німеччина. Вона із великим відривом лідирує серед країн Євросоюзу.

На другому місці — Франція (154 597 прохань), далі йдуть Іспанія (116 952) та Австрія (108 490). Останні три місця посідають Латвія (622), Словаччина (544) та Угорщина (46). Кожен третій претендент притулку в Німеччині — громадянин Сирії, далі йдуть біженці з Афганістану (17%), Туреччини (10%) та Іраку (6,7%). Втікачі від війни в Україні в цій статистиці не враховуються, оскільки вони автоматично набувають права на тимчасове проживання та соціальні пільги в ЄС.

Слідчі НАБУ затримали заступника міністра інфраструктури

Правоохоронці викрили та припинили діяльність організованого злочинного угруповання, до складу якого входив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, повідомляє пресслужба НАБУ.

Посадовця затримали під час отримання неправомірної вигоди у розмірі 400 тисяч доларів США. Ці кошти він одержав за сприяння в укладанні договорів на закупівлю обладнання та техніки.

"Наразі детективи здійснюють невідкладні слідчі дії для встановлення всіх учасників угруповання. В операції з викриття взяли участь понад 150 співробітників НАБУ. Проведено низку обшуків, під час яких в офісі підприємців виявили та вилучили 920 тис. грн та 38,7 тисяч доларів США. Також вночі затримано одного з учасників угруповання, який намагався перетнути державний кордон та виїхати з України", — йдеться у повідомленні.

Зеленський привітав українців з Днем Соборності

Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем Соборності України. Він зазначив, що нині в Україні більше немає чужих міст, сіл, вулиць, бо кожен регіон захищає інший регіон.

"Всі ми разом, хоч би де народилися й де зростали, кажемо сьогодні: я захищу мою Україну. Мою соборну. Моє Закарпаття, мою Волинь, моє Поділля, мою Таврію, мою Сіверщину, моє Полісся, мою Наддніпрянщину, мій Донбас, мою Галичину, моє Придніпров’я, мою Слобожанщину, моє Приазов’я, мою Буковину і, звісно, мій Крим. І ніякий він не "ваш", — сказав він.

Зеленський наголосив, що українці все захищають разом, а отже разом і переможуть.

У Міноборони прокоментували скандал із закупівлею харчів для ЗСУ

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману.

"Відомості щодо змісту закупівель послуг харчування, які набули поширення в публічному просторі, розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману", — заявили у відомстві.

У Міноборони заявили, що проводять внутрішню перевірку щодо процесу та результатів закупівель харчування і в разі виявлення порушень, винні посадовці Міноборони відповідатимуть за законом. Детальнішу інформацію щодо ситуації з закупівлею продуктів урядовці обіцяють надати орієнтовно 23 січня за підсумками засідання комітету Ради з питань національної безпеки та оборони.

Що відомо про скандал з розкраданням на закупівлях харчів для ЗСУ

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України. 21 січня видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал журналіста і засновника проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, у якому йдеться про те, що за участі Міністерства оборони України розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство, законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У зв'язку з цим керівництво відомства викликали на засідання комітету Верховної ради з питань національної безпеки та оборони.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

Протягом останньої доби російські війська продовжили обстрілювати території уздовж лінії фронту, повідомляється у ранковому зведенні від обласних військових адміністрацій.

Сумська область: 22 січня зранку росіяни із артилерії обстріляли Середино-Будську громаду. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється. Протягом минулої доби росіяни завдали по прикордонню області 115 ударів. Під обстрілами були Есманьська, Новослобідська, Білопільська, Шалигинська та Краснопільська громади.

В Есманській громаді внаслідок обстрілів осколками поранений 17-річний хлопець у селі Студенок. Є руйнування та пошкодження житла.

Запорізька область: війська РФ обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Лежине, Чарівне, Ольгівське, Залізничне, Кам'янське, Гуляйполе, Оріхів, Новоандріївка, Кам'янське, Чарівне, Новоданилівка, Білогір'я, Малинівка, Щербаки, Мала Токмачка, Червоне, Гуляйпільське, Преображенка, Степове, Степногірськ, Юрківка. Надійшло 36 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури.

Дніпропетровщина: росіяни тричі за ніч обстріляли Нікопольщину. Поцілили з важкої артилерії по Марганецькій громаді. Без жертв. У самому Марганці понівеченi ліцей, промислове підприємство, насосна станція водоканалу, адміністративна будівля. У селі поряд снаряди зачепили лінію електропередач.

Харківщина: на Слобожанському напрямку під мінометним та артилерійскьким вогнем РФ були райони населених пунктів: Ветеринарне, Стрілеча, Пильне, Стариця, Вовчанськ, Новомлинськ, Дворічна та Куп’янськ. На Куп’янському напрямку обстрілів зазнали Синьківка, Петропавлівка, Табаївка і Крохмальне. У Куп’янську внаслідок обстрілів пошкоджено ПрАТ "Куп'янський молочно-консервний комбінат" та 2 приватні будинки.

У с. Ветеринарне Харківського району через обстріли поранення зазнала одна людина. У с. Кам'янка Ізюмського району на вибуховому предметі підірвалися двоє чоловіків.

Луганщина: за минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки РФ поблизу Новоселівського та Серебрянського лісництва.На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Новоселівське і Стельмахівка. На Лиманському напрямку росіяни обстріляли Новоєгорівку, Макіївку, Площанку, Червонопопівку, Діброву, Кузьмине і Серебрянське лісництво.

Донеччина: активні бойові дії поблизу Бахмута та Соледара. Вночі — обстріли вздовж всієї лінії фронту: Вугледар, Мар'їнка, Красногорівка, Торецьк, Авдіївка. Авдіївська ВА: вночі — поодинокі прильоти як по старій частині міста так і по центральній. На ранок відбувся масований артобстріл, влучання по центральній частині міста. Інформація щодо постраждалих цивільних уточнюється.

Херсонщина: війська РФ обстріляли з усього спектру артилерії Янтарнне,Берегове, Білозерку, Дніпровське, Козацьке, Новоберислав, Тягинку, Токарівку, Садове, Наддніпрянське та Херсон.

У селі Архангельське Високопільської тергромади на російській міні підірвався електрик. Під час роботи на одному із підприємств чоловік натрапив на російську міну на узбіччі дороги. Постраждалого з мінно-вибуховою травмою доправили до лікарні. Загалом за добу через російську агресію в області постраждали троє людей: двоє підірвалися на ворожих мінах і одна людина дістала уламкове поранення.

Подружжя з Тернополя розмальовує гільзи, щоб підтримати ЗСУ

Подружжя Флисників з Тернополя розмальовують гільзи від використаних боєприпасів, щоб підтримати ЗСУ. Їх передають військовим на передову та продають. Зароблені гроші використовують на потреби військових.

Подружжя Тараса і Любові Флисників з Тернополя розмальовують гільзи. Тарас Флисник працює на одній з СТО в Тернополі. Чоловік розповідає, з перших днів повномасштабної війни допомагають нашим захисникам – готують автомобілі на передову. Їхня станція техобслуговування налагодила зв’язок з добровольчим батальйоном.

"Ми з друзями обслуговували, малювали камуфляж на автівках, які потім безпосередньо наш друг Роман віддавав в потрібні батальйони, підрозділи", – каже Тарас.

Якось військові привезли чоловіку дві використані гільзи і попросили розмалювати.

"Вони відстріляні та знешкоджені атрибути військові з фронту привозили і запропонували дітям дати розмалювати. Гільзи ці продавались і на зароблені кошти діти досить непогані суми виручали. Якщо я не помилюсь, то там перша сума була в районі 15-17 тисяч. Куплялись аптечки, або щось військовим і також передавалися".

Світлини виробів Тарас публікує у своїй сторіс на сторінках у соцмережах. Таким чином всі охочі можуть долучитися до допомоги ЗСУ.

Російська армія обстріляла житлові квартали Херсона — три людини поранено

Про це повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

За його словами, протягом минулої доби, 21 січня, російська армія 49 разів обстріляла Херсонщину, Херсон — 13 разів.

За даними ОВА, влучили в житлові будинки, державне підприємство, річпорт та хлібокомбінат. Три людини поранені.

На Луганщині окупанти роздають повістки комунальникам — Луганська ОВА

В населених пунктах окупованої Луганщини почали роздавати повістки працівникам комунальних підприємств та лісгоспів. Про це повідомила пресслужба Луганської обласної війсськової адміністрації.

"У січні повістки почали отримувати працівники багатьох комунальних підприємств та навіть лісових господарств так званої "ЛНР", які раніше мали броню. У період чергової хвилі примусової мобілізації захисту не буде майже ні в кого", йдеться у повідомлнні.

На Ізюмщині на боєприпасах підірвалися двоє людей

У селі Кам'янка Ізюмського району на вибухонебезпечному предметі підірвалися 49 та 50 річний чоловіки, повідомив голова обладміністрації Олег Синєгубов.

Поранених ушпиталили у стані середньої тяжкості.

За даними ДСНС Харківщини, протягом доби сапери знешкодили 14 вибухонебезпечних предметів.

За даними пресслужби обладміністрації на 17 січня, на Харківщині внаслідок підриву на боєприпасах РФ від початку вторгнення загинули 130 людей.

У Бахмуті від обстрілів поранення отримали двоє людей

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 21 січня росіяни поранили 2 жителів Донеччини — у Бахмуті", — написав він у Telegram.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1316 людей, поранення отримали 2872 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Росії буде важко збільшити армію до 1,5 млн — британська розвідка

У Росії збільшують армію через ймовірну військову загрозу в майбутньому, однак укомплектувати персонал та оснастити заплановане розширення керівництву РФ буде важко. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

У відомстві нагадали, що 17 січня 2023 року міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив про плани серйозних змін у структурі збройних сил, які мають бути здійснені в період з 2023 по 2026 рік. Це включає збільшення до 1,5 мільйона осіб – збільшення на 11% на додаток до раніше оголошеного розширення до 1,35 мільйона.

Шойгу також оголосив про відновлення Московського та Ленінградського військових округів, часткове повернення до радянської організації військ у Західній Росії. Новий армійський корпус планується створити в Карелії, поблизу фінського кордону.

"Плани Шойгу сигналізують про те, що російське керівництво, швидше за все, оцінює, що посилена звичайна військова загроза триватиме ще багато років після нинішньої війни в Україні. Проте Росія, швидше за все, матиме труднощі з персоналом та обладнанням для запланованого розширення", — зазначили у британській розвідці.

Втрати РФ в Україні майже сягнули рівня втрат США у В'єтнамі — ISW

Втрати російської армії в Україні зараз наближаються до загальної кількості загиблих США у В'єтнамській війні. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

Аналітики зазначають, що The Sun повідомило, що розвідка США оцінює загальні втрати російських військових в Україні в 188 тисяч станом на 20 січня, припускаючи, що можливо 47 тисяч росіян були вбиті в бойових діях менш ніж за рік боїв.

"Історичне співвідношення поранених до вбитих на війні становить 3:1, що свідчить про те, що російські втрати в Україні наразі близькі до загальної кількості смертей США у війні у В’єтнамі. Національний архів США оцінює, що загальна кількість смертей США у боях у В'єтнамі становить приблизно 58 000 за вісім років боїв", — йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що протягом дев’яти років війни в Афганістані радянські війська втратили 15 тисяч осіб. За даними, міністерства оборони Великої Британії втрати РФ цей поріг було перевищили у травні 2022 року лише після трьох місяців бойових дій.

Фінляндія заморозила російських активів на €187 млн

Фінляндія заморозила російських активів на суму 187 мільйонів євро у межах санкцій, запроваджених країнами Заходу проти РФ через вторгнення в Україну. Про це повідомляє Yle.

Справами заморожених активів у країні займається Управління зі стягнення боргів.

"Це нерухомість, акції, машини, яхти, літаки. Різне майно, що має цінність”, — сказав начальник відділу санкцій МЗС Фінляндії Піа Сааріваара.

У Фінляндії найвідоміший російський олігарх із санкційного списку ЄС — Геннадій Тимченко. За інформацією видання, він є одним із власників столичної арени Helsinki-halli.

Санкції, запроваджені Заходом, вже призвели до того, що російські олігархи збідніли на десятки мільярдів євро. За даними Bloomberg, торік через санкції найбагатші олігархи втратили 95 млрд доларів. Колишній власник футбольної команди "Челсі" Роман Абрамович втратив найбільше. Його статки скоротилися майже на 60%.

Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією — ISW

Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією, попри ціну, яку платить Україна. Водночас Захід сприяв тому, що Україна не змогла скористатися скутістю російських військ у Бахмуті, уповільнивши надання військової допомоги. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, хоча витрати, пов'язані з продовженням оборони Бахмута, значні і, ймовірно, включають альтернативні витрати, пов'язані з потенційними контрнаступальними операціями в інших місцях, Україна заплатила б значно більшу ціну, якби дозволила російським військам легко взяти Бахмут.

"Сам по собі Бахмут не має оперативного або стратегічного значення, але якби російські війська взяли його відносно швидко та легко, вони могли б розраховувати на розширення наступальних операцій, які змусили б Україну будувати поспішні оборонні позиції на менш сприятливій місцевості", — йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що українські війська раніше використовували подібну модель поступового виснаження, щоб змусити російські операції в певних районах завершитися після кількох місяців зазнавання значних втрат особового складу та техніки в гонитві за незначними тактичними досягненнями.

Аналітики зазначили, що російські війська місяцями намагалися пробити ефективну українську оборону в Сєвєродонецьку та Лисичанську на початку літа 2022 року, однак захопили Лисичанськ лише після контрольованого відходу українських військ з цього району.

"Проте захоплення Лисичанська та адміністративного кордону Луганської області швидко виявилося неважливим для російських військ, і кінцевим результатом української оборони цього району стало вимушене завершення російського наступу в Луганській області, що призвело до загальної стагнації російських наступальних операцій на Донбасі влітку-восени 2022 року", — йдеться у звіті.

В ISW вважають, що українська оборона Бахмута, ймовірно, сприятиме аналогічному результату.

"Російські війська скеровують живу силу та техніку в цей район із травня 2022 року й досі не досягли жодних значущих успіхів, які серйозно загрожують українській обороні цього району", — зазначили в Інституті.

В ISW оцінюють, що українські сили фактично стримують російські війська, техніку та загальну оперативну концентрацію на Бахмуті, тим самим стримуючи здатність Росії вести наступальні дії на інших напрямках.

"Захід сприяв нездатності України скористатися перевагою стримування російських сил у Бахмуті шляхом повільного розгортання або припинення систем озброєння та постачання, необхідних для широкомасштабних контрнаступальних операцій", , — зазначили в Інституті.

Війська РФ наступають на трьох напрямках, ЗСУ відбили 10 атак — Генштаб

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом доби війська РФ завдали один ракетний та 27 авіаційних ударів. Також здійснили 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання ударів з використанням ракет наземного та повітряного базування і “дронів-камікадзе” залишається по всій Україні.

Росіяни вели безуспішні наступальні дії на Авдіївському та Лиманському напрямках. Продовжують спроби наступу на Бахмутському напрямку, нарощують інтенсивність застосування авіації. На інших напрямках — обороняються.

"За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки загарбників у районах населених пунктів Новоселівське Луганської області та Терни, Серебрянське лісництво, Верхньокам’янське, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Первомайське, Мар’їнка і Побєда на Донеччині", — йдеться у повідомленні.

Ситуація на фронті

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань росіян не виявлено.

Від російського мінометного та артилерійського вогню постраждали райони населених пунктів Бруски Чернігівської області, Сопич — Сумської, а також Ветеринарне, Стрілеча, Пильне, Стариця, Вовчанськ, Новомлинськ, Дворічна та Куп’янськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів зазнали Синьківка, Петропавлівка, Табаївка і Крохмальне Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку війська РФ обстріляли Макіївку, Площанку, Червонопопівку, Кузьмине і Серебрянське лісництво Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали позиції Сил оборони в районах понад 15 населених пунктів. Серед них — Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Нью-Йорк, Дружба і Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку під російський вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

На Новопавлівському — обстріляно Богоявленку та Микільське Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали райони понад 15 населених пунктів. Зокрема, це – Времівка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Кам’янське, Зелений Гай і Новосілка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку війська РФ знову обстріляли з усього спектру артилерії Білозерку, Дніпровське, Янтарне, Берегове та Херсон.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження військ РФ та 3 - по позиціях зенітно-ракетних комплексів росіян.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 2 райони зосередження російських військ.

За добу армія РФ втратила 600 військових — Генштаб

Станом на ранок 22 січня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 120 760 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 600 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3145 (+5) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6268 (+12) од,
  • артилерійських систем – 2144 (+9) од,
  • РСЗВ – 445 (+2) од,
  • засоби ППО ‒ 220 (+0) од,
  • літаків – 287 (+0) од,
  • гелікоптерів – 277 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1892 (+1),
  • крилаті ракети ‒ 749 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 17 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4932 (+14) од,
  • спеціальна техніка ‒ 193 (+0).

Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією — ISW

Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією, попри ціну, яку платить Україна. Водночас Захід сприяв тому, що Україна не змогла скористатися скутістю російських військ у Бахмуті, уповільнивши надання військової допомоги. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, хоча витрати, пов'язані з продовженням оборони Бахмута, значні і, ймовірно, включають альтернативні витрати, пов'язані з потенційними контрнаступальними операціями в інших місцях, Україна заплатила б значно більшу ціну, якби дозволила російським військам легко взяти Бахмут.

"Сам по собі Бахмут не має оперативного або стратегічного значення, але якби російські війська взяли його відносно швидко та легко, вони могли б розраховувати на розширення наступальних операцій, які змусили б Україну будувати поспішні оборонні позиції на менш сприятливій місцевості", — йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що українські війська раніше використовували подібну модель поступового виснаження, щоб змусити російські операції в певних районах завершитися після кількох місяців зазнавання значних втрат особового складу та техніки в гонитві за незначними тактичними досягненнями.

Аналітики зазначили, що російські війська місяцями намагалися пробити ефективну українську оборону в Сєвєродонецьку та Лисичанську на початку літа 2022 року, однак захопили Лисичанськ лише після контрольованого відходу українських військ з цього району.

"Проте захоплення Лисичанська та адміністративного кордону Луганської області швидко виявилося неважливим для російських військ, і кінцевим результатом української оборони цього району стало вимушене завершення російського наступу в Луганській області, що призвело до загальної стагнації російських наступальних операцій на Донбасі влітку-восени 2022 року", — йдеться у звіті.

В ISW вважають, що українська оборона Бахмута, ймовірно, сприятиме аналогічному результату.

"Російські війська скеровують живу силу та техніку в цей район із травня 2022 року й досі не досягли жодних значущих успіхів, які серйозно загрожують українській обороні цього району", — зазначили в Інституті.

В ISW оцінюють, що українські сили фактично стримують російські війська, техніку та загальну оперативну концентрацію на Бахмуті, тим самим стримуючи здатність Росії вести наступальні дії на інших напрямках.

"Захід сприяв нездатності України скористатися перевагою стримування російських сил у Бахмуті шляхом повільного розгортання або припинення систем озброєння та постачання, необхідних для широкомасштабних контрнаступальних операцій", , — зазначили в Інституті.

Війська РФ наступають на трьох напрямках, ЗСУ відбили 10 атак — Генштаб

Російські війська вели безуспішні наступальні дії на Авдіївському та Лиманському напрямках. Продовжують спроби наступу на Бахмутському напрямку, нарощують інтенсивність застосування авіації. На інших напрямках — обороняються. Сили оборони відбили атаки росіян поблизу 10 населених пунктів.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом доби війська РФ завдали один ракетний та 27 авіаційних ударів. Також здійснили 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання ударів з використанням ракет наземного та повітряного базування і “дронів-камікадзе” залишається по всій Україні.

"За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки загарбників у районах населених пунктів Новоселівське Луганської області та Терни, Серебрянське лісництво, Верхньокам’янське, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Первомайське, Мар’їнка і Побєда на Донеччині", — йдеться у повідомленні.

На початок