Польща передасть Leopard, РФ розселила українців до 57 регіонів, 323 день війни. Онлайн

Польща передасть Leopard, РФ розселила українців до 57 регіонів, 323 день війни. Онлайн

Польща передасть Leopard, РФ розселила українців до 57 регіонів, 323 день війни. Онлайн
. Дим над Соледаром, Донецька область, Україна, 11 січня 2023 року. AP Photo / Libkos

12 січня — 322 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Зникнення британських волонтерів у Соледарі: поліція не має інформації про смерть чоловіка, розшук триває

Найманці ПВК "Вагнера" заявили, що знайшли тіло одного з двох британських волонтерів, яких вважають безвісти зниклими. Підтвердити чи спростувати інформацію стосовно смерті одного з британських волонтерів у поліції Донеччини, яка розшукує зниклих без вісті іноземців, не можуть.

Ввечері 11 січня в Telegam-каналі "пресслужба Вагнера" опублікували фотографії документів з іменами двох іноземців і волонтерське посвідчення одного з них, які нібито знайшли.

"Сьогодні тіло одного з них знайдено, при ньому виявлено документи на обох британців", — йдеться у повідомленні. Хто саме знайдений мертвим не уточнено.

Як повідомив заступник начальника відділу комунікації поліції Донеччини Олександр Полосухін у коментарі Суспільному, поліція продовжує слідчо-оперативні заходи щодо встановлення місце перебування зниклих. Кримінальне провадження, яке було відкрито за п. 1 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу (зниклі безвісти), не закрили.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 323 дня війни. Нову текстову хроніку — читайте тут.

У Мінінфраструктури розповіли про механізм отримання компенсації за зруйноване житло

Станом на осінь 2022 року 2,4 мільйонів українців мешкали у пошкодженому чи зруйнованому внаслідок російського вторгнення житлі. Через "Дію" заявки на компенсацію залишили вже понад 316 тисяч українців.

Як працює механізм виділення компенсацій, пояснив віцепрем'єр-міністр з відновлення України, міністр інфраструктури і регіонального розвитку Олександр Кубраков.

За його словами, комісії з розгляду питань щодо надання компенсації будуть створюватися при кожній громаді чи військовій адміністрації. Цим планується максимально децентралізувати повноваження в питанні компенсацій.

Кубраков додав, що фінансування розраховують залучати з арештованих активів Росії, аби не "перекладати тягар відбудови на платників податків".

Україна винесе на голосування Генасамблеї ООН створення спецтрибуналу проти РФ

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на відкритих дебатах Ради Безпеки ООН щодо верховенства права в міжнародних відносинах, повідомляє "Укрінформ".

"Ми закликаємо всі відповідальні держави підтримати резолюцію про створення трибуналу, яку ми збираємося винести на розгляд Генеральної Асамблеї", – сказала Джапарова.

Перша заступниця голови МЗС наголосила, що "право сили, яке Росія варварськи практикує щодо України, дає чіткий сигнал усім присутнім у цій залі: ніхто більше не перебуває у безпеці".

13 січня на дороги Києва виїдуть трамваї №1 та №3

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

На маршрут №1 "вул. Старовокзальна - Михайлівська Борщагівка" виїде 10 трамваїв, а на № 3 "вул. Старовокзальна - вул. Сім‘ї Сосніних" — чотири.

Орієнтовні інтервали руху будуть 8 та 15 хвилин відповідно. Автобусні маршрути №1Т і №3Т, які працювали, поки не ходили трамваї, припинять рух.

У Пентагоні заявили, що не бачать ознак підготовки наступу з Білорусі

Про це на брифінгу заявив прессекретар Міністерства оборони США бригадний генерал ВПС Пет Райдер.

"Ми продовжуємо уважно стежити за тим, що ми знаємо, що російські війська ведуть надмірні дії з білоруськими військами, але наразі немає жодних ознак будь-якого типу наступальних дій, які виглядають неминучими", — наголосив Райдер.

Він додав, що на цьому етапі США не бачать нічого, що могло б свідчити про підготовку наступу з Білорусі.

У Пентагоні заявили, що Bradley найближчими тижнями доставлять в Україну

"Як ми вже згадували раніше, ці машини (Bradley - ред.) спочатку поїдуть до Німеччини, щоб українці могли тренуватися на них в рамках загальновійськових навчань та спільних маневрів. Йдеться про тижні, а не про місяці", — заявив на брифінгу прессекретар Міністерства оборони США бригадний генерал ВПС Пет Райдер.

Зеленський увів в дію санкції РНБО проти компанії пов'язаної з російським букмекером

Як повідомляється в указі на сайті президента, мова йде про компанію Royal Pay Europe, що зареєстрована у Ризі (Латвія).

Санкції протягом п'яти років передбачають блокування активів, заборону на виведення капіталів за межі України, припинення виконання фінансових та економічних зобов'язань, заборону на участь у приватизації та оренді державного майна.

За даними латвійських журналістів, Royal Pay Europe пов'язана з російською букмекерською компанією 1xBet та може бути причетна до відмивання грошей.

Актор Арнольд Шварценеггер заговорив українською у кліпі Kalush Orchestra

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

"Коли ми були в США в турі, зняли відео на одну з наших пісень. Чисто на лайті, навіть не думали, що вийде такий крутий кліп. Раніше на цих вулицях бігали в грі GTA — San Andreas, а тепер зробили там нашу інтерпретацію "Щедрівки" та завітали до Арнольда Шварценеггера в гості", — заявив фронтмен Kalush Orchestra Олег Псюк.

У Мелітополі кількість окупантів перевищила кількість місцевих

Як повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров, намагаючись видавати себе за українців, окупанти використовують українську символіку, зазначив посадовець. Зокрема, вони почепили на КамАЗи український прапор і вирушили на північ від Мелітополя в сторону Василівки.

За словами Федорова, росіяни селяться у житло людей, які виїхали з окупації, перевдягаються у цивільних і підслуховують розмови на вулицях. Наразі окупанти пересіли з вантажівок на легкові авто з українськими номерами, а також перевозять військових у шкільних автобусах з надписом "діти".

Омбудсмен України розповів про три раунди переговорів з РФ

"Уперше російська сторона поїхала з пропозиціями, які попередньо ми обговорювали. Прориву немає, але принаймні пішла технічна робота. Обмінюємося списками, інформацією. Щодо зниклих безвісти ми пропрацьовуємо окремо. Є вже випадки, де наші громадяни і герої, які вважалися загиблими, російська сторона підтвердила живими — 23 наших хлопці. Це величезний позитив", — розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він також додав, що сторони обговорювали питання "цивільних людей, які фактично з 2014-го року перебувають у полоні в РФ". "У нас є список людей, які з 2014-го в полоні, є список "бранців Кремля" — 158 громадян України, більша частина з яких це представники кримськотатарського народу. Напевно вперше російська сторона погодилася прийняти списки і, пропрацювавши їх, надати інформацію про те, де ці люди перебувають, в якому вони стані. Також обговорили різні варіанти їх повернення".

Крім того, Лубінець зазначив, що під час третього раунду переговорів сторони порушили питання пов'язані із захистом цивільних осіб.

Фінляндія може передати Україні танки Leopard

Про це заявив президент Фінляндії Саулі Ніїністе. Він додав, що танки Leopard можуть бути передані Україні за певних умов, повідомляє Yle.

Президент Фінляндії заявив, що якщо буде створено "європейський проєкт", буде потрібний і внесок Фінляндії. Водночас Ніїністе зазначив, що не може йтися про велику кількість танків, оскільки Фінляндія є сусідньою з Росією країною і поки що не стала членом НАТО.

Раніше питання про можливе постачання танків Україні прокоментував міністр оборони Мікко Савола. За його словами, Фінляндія чекає на рішення більших країн, у тому числі Німеччини.

Японія виділила 95 мільйонів доларів України: на що витратять кошти

Як повідомляє Міністерство інфраструктури, кошти направлять на відновлення транспортного сполучення зі звільненими регіонами, щоб створити умови для повернення українців до своїх будинків.

“Поки Збройні Сили України звільняють території від окупантів, уряд спільно з міжнародними партнерами працює над реалізацією "проєктів виживання”, — йдеться у повідомленні.

На Дніпропетровщині керівника благодійного фонду підозрюють у переправленні чоловіків за кордон

Як йдеться на сайті поліції Дніпропетровщини, у вартість "послуг" входило визнання чоловіків призовного віку непридатним до військової служби, зняття з обліку та внесення даних до інформаційної системи. У подальшому вони мали змогу безперешкодно виїхати за кордон.

Підозрюваним виявився 34-річний директор благодійного фонду з Нікопольського району. У ході слідства поліцейські встановили, що він обіцяв громадянам виготовити пакет документів, що надавало можливість їм виїхати до країн ЄС. За свої послуги фігурант брав 15 000 доларів.

9 січня правоохоронці його затримали під час отримання грошей. Під час обшуку поліцейські вилучили 15 000 доларів. Наразі йому оголошено про підозру за частиною 3 статті 369-2 Кримінального кодексу України.

Розраховувати на покращення можна, але воно точно не буде різким — гендиректор YASNO

Як заявив генеральний директор енергорозподільчої компанії YASNO Сергій Коваленко, ситуація з постачанням електроенергії покращиться з потеплінням погоди.

"Генерація продовжить працювати, електроенергія буде вироблятися і постачати стільки, скільки буде можливим на конкретний момент часу. Але цілком імовірно, той обсяг електроенергії не зможе покрити весь попит. Тобто люди будуть отримувати електроенергію, але з великими обмеженнями. Слід постійно мати це на увазі, поки зима не завершилася", — зазначив Коваленко.

Він додав, що розраховувати на покращення можна, але воно "точно не буде різким": "Для повного відновлення енергосистеми потрібно багато часу та ресурсів. Щонайменше слід відновити генерацію, яка зараз у ремонті".

Російська агресія проти України посилила продовольчу кризу в усьому світі — Бербок

Про це голова МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила під час відвідин бази Всесвітньої продовольчої програми ООН у місті Адана.

"Російський президент Володимир Путін використовує зерно, продовольство як зброю. Це ускладнює і без того драматичну ситуацію з продовольством в усьому світі, тому важливо, щоб ми реагували на жорстоку російську агресивну війну не тільки допомогою Україні, а й значним розширенням нашої гуманітарної допомоги, нашої продовольчої допомоги в усьому світі", — сказала Бербок.

Ефіопія залежить від поставок зерна і добрив з України та Росії. За оцінками ООН, в Ефіопії надоїдають близько 22 млн осіб. У зв'язку з цим Бербок зазначила, що доступ до продовольства — це одне з прав людини: "Воно не може піддаватися військовому нападу як ціль в Україні. Гуманітарні вантажі в зонах конфлікту теж не повинні ставати ціллю ні в Ефіопії, ні взагалі ніде у світі".

Ердоган хоче обговорити із Путіним та Зеленським створення гуманітарного коридору

Про це заявив турецький омбудсмен Шереф Малкоч під час закриття міжнародної конференції омбудсманів 12 січня в Анкарі, повідомляє Укрінформ із посиланням на власного кореспондента.

"Я хочу повідомити, що наш президент сьогодні чи завтра матиме розмову як із паном Зеленським, так і з Путіним. Що буде далі, залежить від нас. Будемо координуватися", — зазначив посадовець.

За словами Малкоча, він звертався до Ердогана щодо створення гуманітарного коридору між Україною та Росією, і турецький президент підтримав цю пропозицію.

"Якщо нам вдасться обмін пораненими, дітьми чи жінками в Україні, це буде один із найзначущіших аспектів цієї зустрічі", — зауважив омбудсман.

Верховна рада надала статус УБД добровольцям

Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 7322, відповідно до якого статус учасника бойових дій можуть отримати ті, хто брали безпосередню участь в обороні України, але не вступили до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів.

Його підтримали 310 народних депутатів України. Так, згідно із законом, учасниками бойових дій можуть визнати осіб, які не встигли вступити до ЗСУ, МВС, Національної поліції, Національної гвардії, СБУ, Держприкордонслужби або інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Також Мінветеранів має напрацювати механізм за яким статус учасника бойових дій нададуть полеглим захисникам. Крім цього, документ визначає коло захисників, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержані при захисті держави.

Польща отримає ЗРК Patriot з Німеччини наступного тижня

Про це повідомляє Польське радіо із посиланням на власні джерела.

"За словами джерел у Міністерстві національної оборони та Канцелярії президента, представники Бундесверу прибудуть після вихідних", — йдеться у повідомленні.

При цьому представник міністерства Войцех Скуркевич у коментарі виданню зазначив, що ЗРК інтегрують у польську систему протиповітряної оборони.

Польща передасть Leopard, РФ розселила українців до 57 регіонів, 323 день війни. Онлайн
ЗРК Patriot в аеропорту Жешув-Ясьонка, 25 березня 2022 року, Польща. AP

"Заступник міністра національної оборони Войцех Скуркевич заявив, що ракетні установки Patriot із Німеччини, які з дня на день долетять до нашої країни, мають бути інтегровані до польської системи управління", — зазначається в дописі.

Завершилося голосування щодо нових назв станцій метро і вулиць Києва

У застосунку "Київ Цифровий" завершилося рейтингове електронне голосування щодо перейменувань окремих міських об’єктів, зокрема, двох станцій метро, назви яких пов’язані з Російською Федерацією та її сателітами. Голосування тривало до 11 січня.

Учасники опитування підтримали чотири з п’яти пропозицій, виставлених на голосування у застосунку "Київ Цифровий".

83% киян проголосували за пропозицію перейменувати площу Льва Толстого і відповідну станцію метро на площу Українських героїв, а вулицю Льва Толстого — на честь гетьмана Павла Скоропадського.

Зеленський поговорив з президентами Кенії і Кіпру та прем'єром Люксембургу

Президент Зеленський провів телефонні перемовини із президентом Кенії Вільямом Руто, президентом Кіпру Нікосом Анастасіадісом та прем'єр-міністром Люксембургу Ксав’є Бетелем. З президентом Кіпру він зокрема обговорив поточні безпекові виклики: подякував за гуманітарну допомогу для України та готовність підтримувати посилення санкційного тиску на країну-агресора.

З очільником уряду Люксембургу президент також обговорив спільні кроки з протидії російській агресії. Лідери, крім того, поговорили про ситуацію на полі бою та торкнулися питання реалізації формули миру.

Президенту Кенії Зеленський водночас подякував "за конструктивну взаємодію в ООН, за підтримку як члена Ради Безпеки ООН". Лідери також обговорили українську ініціативу Grain from Ukraine, продовольчу безпеку та створення зернових хабів в Африці.

Маляр: Військові РФ виселяють мешканців тимчасово окупованих територій з приватних осель

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Окупаційні війська продовжують примусово виселяти місцевих жителів з найбільш придатних для проживання приватних осель та розміщують в них своїх військових. При цьому підступи до будинків мінуються", — розповіла Маляр.

Вона також додала, що представники окупаційних "адміністрацій" прискорюють "інтеграцію" тимчасово окупованих територій України до російської адміністративно-правової системи. Зокрема, вони почали замінювати посвідчення водія на російські та видавати номерні знаки російського зразка із цифровим позначенням регіону РФ.

"Окупанти оголосили, що експлуатувати транспортні засоби, у тому числі й особисті, без виконання цих умов буде заборонено, а у разі порушення їх можуть вилучати", — зазначила Маляр.

Зеленський обговорив з головою Сейму Латвії підтримку України

Про це президент повідомив у Telegram.

"Зустрівся з головою Сейму Латвії Едвардсом Смілтенсом. Політична, гуманітарна й оборонна підтримка України з боку Латвії важлива для нашої держави. Дякую Латвії за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також за теплий прийом українців, які були змушені залишити нашу країну через російське вторгнення", — написав Володимир Зеленський.

Що відбувається зараз у Соледарі — розповідь військового

Командир групи аеророзвідки ЗСУ із позивним "Мадяр" у ці дні в Соледарі. У місті тривають важкі бої, російські військові заявляли, що захопили Соледар, однак в Генштабі спростовують це. Суспільному "Мадяр" розповів про ситуацію в Соледарі зараз. Наводимо пряму мову.

Читайте історію повністю: "Вуличні бої у Соледарі — це страшна річ". Український військовий з місця найважчих боїв на Донбасі

У Білорусь прибув заступник командувача російськими військами в Україні

До Білорусі прибула інспекція на чолі із новопризначеним заступником керівника так званою спецоперацією Росії проти України генералом Олегом Салюковим. Про це повідомляє Міністерство оборони Білорусі.

"У Республіку Білорусь прибула комісія Міністерства оборони Російської Федерації на чолі з головнокомандувачем Сухопутних військ генералом армії Олегом Салюковим", — йдеться у повідомленні.

Міноборони Білорусі розповіло, що делегація проінспектувала військові частини та підрозділи російського компонента регіонального угруповання військ, що знаходяться на полігонах Збройних сил Республіки Білорусь.

"У ході роботи перевірено якість занять з бойового злагодження та надано оцінку їх готовності виконати завдання щодо призначення на користь військової безпеки Союзної держави", — зазначається в дописі.

РФ продовжує мобілізацію чоловіків на тимчасово окупованих територіях — Генштаб

У Генштабі повідомили, що для поповнення втрат в живій силі, російська сторона не припиняє мобілізацію чоловічого населення, зокрема і на тимчасово окупованій території Луганської області. Так, у місті Алчевськ відзначено початок чергової хвилі мобілізації з 9 січня 2023 року.

Найзапекліші бої тривають в районах чотирьох населених пунктів на Донеччині — Генштаб

У вечірньому зверненні Генштаб інформує, що вподовж 12 січня російські окупанти завдали 5 ракетних ударів по Костянтинівці, Краматорську та Запоріжжю, а також 12 авіаційних ударів, здійснили 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Противник і надалі основні зусилля зосереджує на спробах захоплення Донецької області в межах адміністративного кордону, продовжує наступати на Бахмутському напрямку. Найзапекліші бої, за даними Генштабу, тривають у районах населених пунктів Соледар, Парасковіївка, Бахмут та Кліщіївка.

На Авдіївському напрямку російська армія веде безуспішні наступальні дії, а на Куп’янському та Лиманському — не полишає спроб покращити тактичне положення. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках — обороняється.

Череватий: Понад 355 боїв відбулися на Бахмутському напрямку за пів тижня

Від початку тижня на Бахмутському напрямку відбулося 355 бойових зіткнення, з них 42 за останню добу. Про це в ефірі нацмарафону Суспільному розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

За його словами, у російських військових ще є можливість постачання зброї та боєкомплектів, але українські війська "працюють над тим", щоб логістика армії РФ з кожним днем погіршувалася.

"Вони з дальніх регіонів Росії доставляють боєприпаси, шукають їх в інших країнах. Ми робимо все, щоб знищувати їхні польові склади, в першу чергу з артилерійськими снарядами й ракетами. І вже у них є вказівка, не розвантажувати ближче ніж 100 км до лінії фронту такого типу боєприпаси", — розповів Череватий.

Він зауважив, що українська армія влучає у зосередження техніки й особового складу армії РФ, в першу чергу, високоточними системами типу HIMARS, MLRS.

Речник зазначив, що війська РФ подекуди мають тактичні невеликі успіхи, але загалом, якщо загалом вони мають втрати, як вони втратили стратегічну ініціативу загалом в цій війні. "Вони близькі до системної кризи у веденні своїх бойових дій. І чергова зміна командувачів, які один за одним міняються, це яскравий маркер і показник цих подій", — сказав Череватий.

Військові РФ продовжують наступ в районі Соледару, також намагаються оточити Бахмут

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що російські військові поставили собі за мету прорвати оборону українських військ і захопити Соледар.

"Продовжуються також спроби оточити Бахмут. Для цього ворог використовує загони вагнерівців та регулярних військ. Наші воїни мужньо тримають позиції та завдають ворогу численні втрат", — написала вона.

Бої в Бахмуті й Соледарі: Зеленський провів Ставку

Президент Володимир Зеленський 12 січня провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. На ній учасники обговорили ситуацію на основних напрямках фронту, окрему увагу приділили боям у Бахмуті й Соледарі.

"Наголошую: підрозділи, що боронять ці міста, забезпечуватимуться боєприпасами й усім необхідним оперативно та безперебійно. Наостанок ішлося про посилення ЗСУ технікою та зброєю, які надходять від партнерів", — написав український президент.

Саміт щодо української "формули миру" може відбутися 24 лютого у Нью-Йорку — посол України в Туреччині

Глобальний саміт щодо української "формули миру" запланований на 24 лютого 2023 року. Він має пройти у штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку за посередництва генсекретаря ООН Антоніу Гутерреша.

Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар в інтерв'ю агенству Anadolu.

Він наголосив, що Україна готова до миру, однак мир можливий лише за умови, якщо російські війська будуть виведені з української території, а світ чинитиме тиск на Москву, вимагаючи припинення військової активності.

"Це війна за визволення і незалежність. Нам потрібно звільнити наші землі, відновити нашу територіальну цілісність і встановити суверенні права на наших суверенних землях. Це головний елемент всієї війни", — зазначив Боднар.

Посол України також подякував Туреччині за "підтримку кроків, спрямованих на наближення миру в Україні".

"Я вдячний міністру закордонних справ Мевлюту Чавушоглу, який офіційно заявив, що Туреччина підтримує мирний план, запропонований Україною, і готова брати участь у його реалізації", — додав дипломат.

Армія РФ обстріляла селище Янтарне, поблизу Херсона. Загинув чоловік, ще одна жінка — поранена

Російська армія обстріляла селище Янтарне, поблизу Херсона. Влучили в будинок. Загинув 27-річний чоловік. Також поранена 47-річна жінка, її доставили в лікарню, повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич.

З початку війни понад 4 тисячі дітей залишилися без батьків

З 24 лютого до 1 жовтня 2022 року 4661 дитина залишилася без батьківського піклування, зокрема 250 дітей стали сиротами або залишилися без піклування, тому що їхні батьки загинули або зникли безвісти.

Про це в ефірі Суспільного розповіла Уляна Токарєва, заступниця міністра соціальної політики України.

"Влітку були ухвалені зміни, що та дитина, долю батьків якої ми не знаємо, може вважатися такою, що позбавлена батьківського піклування і може бути влаштована в родину або родичів, або прийомних батьків, щоб перебувати в родинному оточенні, щоб про неї піклувалися", — зазначила Токарєва.

За її словами, майже 70 тисяч дітей в Україні потребують батьківського піклування. Але більшість з них вже перебувають в родинах: під опікою родичів, прийомних родин, тимчасових патронатних родин, усиновлювачів тощо.

"Найбільш позитивний момент (після 24 лютого — ред.) — це те, що усиновлення триває. У 2022 році не такими темпами, як у 2021 році. Це зрозуміло. Багато людей поїхало за кордон, багато дітей за кордоном. Але майже 700 дітей було усиновлено у 2022 році — це дуже хороша тенденція", — зауважила заступниця міністра.

Російська армія вивела у Чорне море підводний човен з "Калібрами"

На бойовому чергуванні в Чорному морі зафіксували підводний човен, споряджений чотирма ракетами "Калібр". Про це 12 січня у телемарафоні "Єдині новини" повідомила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

За словами Гуменюк, у Чорному морі також перебувають два кораблі з угруповування, які, імовірно, збирають надводну обстановку. З них, можливо, здійснювались пуски безпілотних апаратів, які намагалися провести розвідку. Їх зазвичай запускають перед масованим ракетним ударом.

Зараз в Україні затишшя по ударах по критичній інфраструктурі, але пекельні бої йдуть на Бахмутському напрямку — Ігнат

Речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону Суспільного сказав, що Сили оборони завжди готові до відбиття повітряного нападу з боку РФ.

"Зараз маємо те затишшя по ударах по критичній інфраструктурі, але немає затишшя на Бахмутському напрямку, де йдуть пекельні бої, де обороняються наші захисник. Ми завжди очікуємо, ми завжди готові до відбиття повітряного нападу, повітряної агресії ворога", — зазначив він.

Він також зауважив, що в Середземному морі знаходяться російські кораблі з ракетами, але їх не пропускає Туреччина відповідно до Конвенції.

У Запоріжжі залишки ракети підняли з дна озера

9-го січня до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення від місцевих жителів, що на околиці міста Запоріжжя в озеро впала ракета під час нещодавніх обстрілів. Вчора, 11-го січня, залишки ракети підняли з дна на поверхню. Про це повідомили у ГУ ДСНС України у Запорізькій області.

Роботи по розмінуванню ускладнювали погодні умови: температура до - 10 градусів та сильний поривчастий вітер. На озері утворилася крига завтовшки 5-7 см і рятувальникам довелося за допомогою бензопил робити лунку для занурення.

"Довелося випилювати лід, щоб водолаз зміг зануритися та обстежити акваторію дна озера. Залучалося 8 людей особового складу і 2 одиниці техніки. Вилучали залишки РС “Смерч” у кількості однієї одиниці", — розповів Олександр Чечка, молодший лейтенант відділення підводного розмінування.

Армія РФ обстріляла Костянтинівську громаду

12 січня російська армія обстріляла Костянтинівську громаду. Окупанти влучили у промислову зону. Про це у коментарі Суспільному повідомив начальник Костянтинівської МВА Олексій Рослов.

"О 12.50 був завданий один ракетний удар по громаді. Без постраждалих", — сказав очільник громади.

За його даними, у закинутій будівлі вибиті вікна. Загиблих та поранених немає.

МЗС: Консенсусу щодо накладення санкцій на Білорусь всередині Євросоюзу наразі немає

В МЗС України наголосили, що повідомлення в медіа про нібито прохання України не включати Білорусь в останні пакети санкцій ЄС не відповідає дійсності.

Речник міністерства Олег Ніколенко нагадав, що за підтримку агресії Російської Федерації проти України на Білорусь нині накладено низку персональних (режим Лукашенка, військове командування, пропагандисти, 25 державних органів та компаній білоруського ВПК, зокрема міністерство оборони та комітет державної безпеки, а також 8 білоруських компаній) та секторальних санкцій (центральний банк та 4 інші білоруські банки, заборона постачання товарів подвійного призначення, послуг, депозитів, євро, добрив, а також заборона діяльності вантажних операторів).

"Натомість нам відомо про обговорення між державами-членами Європейського Союзу питання подальшої синхронізації санкцій, накладених на РФ. Водночас, за нашою інформацією, консенсусу всередині Євросоюзу наразі немає. Україна та партнери нині активно працюють задля максимально змістовного наповнення десятого санкційного пакету ЄС, ухвалення якого вже давно назріло", — повідомив він.

Зникнення британських волонтерів у Соледарі: поліція не має інформації про смерть чоловіка, розшук триває

Найманці ПВК "Вагнера" заявили, що знайшли тіло одного з двох британських волонтерів, яких вважають безвісти зниклими. Підтвердити чи спростувати інформацію стосовно смерті одного з британських волонтерів у поліції Донеччини, яка розшукує зниклих без вісті іноземців, не можуть.

Ввечері 11 січня в Telegam-каналі "пресслужба Вагнера" опублікували фотографії документів з іменами двох іноземців і волонтерське посвідчення одного з них, які нібито знайшли.

"Сьогодні тіло одного з них знайдено, при ньому виявлено документи на обох британців", — йдеться у повідомленні. Хто саме знайдений мертвим не уточнено.

Як повідомив заступник начальника відділу комунікації поліції Донеччини Олександр Полосухін у коментарі Суспільному, поліція продовжує слідчо-оперативні заходи щодо встановлення місце перебування зниклих. Кримінальне провадження, яке було відкрито за п. 1 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу (зниклі безвісти), не закрили.

Міноборони РФ хоче збільшити граничний вік призовників, Путін це "концептуально підтримує"

У Росії хочуть збільшити граничний вік призовників до 30 років. З відповідною ініціативою на колегії Міноборони РФ за участю президента Росії Володимира Путіна напередодні виступив міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Про це інформує РБК. Путін концептуально підтримав ідею підвищення призовного віку, сказав його прессекретар. Зараз граничний вік призовників у РФ становить 27 років.

“При комплектуванні російських збройних сил потрібно поетапно збільшити вік призову громадян із 18 до 21 року, а граничний — підвищити до 30 років”, — сказав Шойгу.

Крім того, за його словами, під час призову “потрібно забезпечити можливість за бажанням громадян вступати на військову службу за контрактом із першого дня приходу на службу”.

Норма про підвищення призовного віку може запрацювати цього року, але спочатку потрібно ухвалити законодавчу базу, сказав “РИА Новости” заступник голови комітету з оборони Держдуми РФ Юрій Швиткін.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що механізм і терміни підвищення призовного віку — це виключно прерогатива Міноборони РФ. Водночас Путін концептуально підтримав ідею підвищення призовного віку, сказав Пєсков.

"Деталі, оформлення цієї ідеї, це як першоджерело потрібно і слід сприймати інформацію від Міністерства оборони", — цитує Пєскова РБК.

Згідно зі ст. 22 закону РФ "Про військовий обов'язок", зараз призову на військову службу підлягають громадяни чоловічої статі у віці від 18 до 27 років, які перебувають на військовому обліку або не перебувають, але зобов'язані перебувати на військовому обліку і не перебувають у запасі. Призов громадян на військову службу здійснюється на підставі указів президента Російської Федерації.

Під час відпустки волинський військовий встиг освідчитися та одружитися

Військовослужбовець Олексій Зінчук з села Мартинівка Луцького району воює від початку повномасштабної війни. За січневу десятиденну відпустку встиг освідчитися коханій дівчині Ірині та одружитися з нею.

Олексій та Ірина познайомилися рік тому, у січні, напередодні повномасштабної війни. Дівчина прийшла працювати на те ж підприємство, де працював Олексій. Чоловік каже, що вона одразу йому сподобалася. Почали спілкуватися.

"У нього була повістка, і я почала переживати, а він – ні, мене тільки відмітять і все буде добре. Він казав, що в нього збори, там на місяць", – розповідає Ірина.

Після того, як Олексій пішов боронити Україну, спілкування пари відбувалось у телефонному режимі та по відеозв'язку. Спочатку боєць був на Миколаївському напрямку, – розповідає дружина, – тоді спілкувалися щодня. Нині ж служить на Донеччині біля Бахмута. Ірина каже: найважче, коли з коханим немає зв'язку.

Свою історію молоде подружжя розповіло Суспільному.

У Маріуполі росіяни знесли історичний будинок з годинником

Росіяни знесли будинок з годинником в центрі тимчасово захопленого Маріуполя — історичну пам'ятку, де свого часу була майстерня українського художника-монументаліста Віктора Арнаутова. Про це 12 січня у Telegram-каналі повідомив радник мера Петро Андрющенко.

"З початку демонтажу окупанти волали, що це не знесення, а реконструкція. Ось вона – реконструкція від окупантів. В нуль. В труху. Так екскаваторами після бомб нищать всю справжню історію Маріуполя", – написав він.

У Міністерстві культури та інформаційної політики повідомили, що мозаїки Арнаутова у США визнано історико-культурною спадщиною, але у Маріуполі окупанти знесли будівлю з унікальною мозаїкою архітектора.

РФ готується до нового масованого ракетного удару — Гуменюк

Росіяни, скоріше за все, готуються до нового масованого ракетного удару по Україні. Про це Суспільному в ефірі єдиного телемарафону розповіла керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони “Південь” Наталія Гуменюк.

“Авіація відпрацьовує навчально-тренувальні польоти. Вони змінюють місце дислокації — вже неспокійно на їхніх летовищах, постійно чергує “бавовнятко”. Тому їм треба злагодження пройти відносно нового місця дислокації”, — сказала Гуменюк.

За її словами, зараз зафіксовано один російський підводний човен, споряджений 4 “Калібрами” на бойовому чергуванні в Чорному морі. А також два кораблі з угруповання, які, скоріше за все, збирають надводну обстановку та висвітлюють її.

“Ймовірно, що з них запускалися ті безпілотні літальні апарати для розвідки оперативно-тактичного рівня, які протягом двох діб ми ретельно збиваємо. Двічі зафіксовано на Миколаївщині, один — на Одещині. Всі три були знищені протягом останніх двох діб”, — розповіла Гуменюк.

Це говорить про підвищення активності щодо збору інформації, додала вона. Як правило, це відбувається саме перед підготовкою до удару.

“Якщо аналізувати спосіб їхнього заходу, тобто з моря, скоріш за все, вони спрямовані на виявлення ППО, об’єктів критичної інфраструктури і значущих об’єктів, зокрема, і соціальної інфраструктури, якими можуть опинитися і порти”, — пояснила Гуменюк.

За Соледар ідуть запеклі бої — Громов

Заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов під час брифінгу заявив, що некоректно оцінювати, який саме відсоток міста Соледар Донецької області контролюють ЗСУ.

"Стосовно Соледара: ідуть запеклі бої, трохи недоречно оцінювати у відсотковому відношенні, яку частину міста контролюємо ми і яку — намагається контролювати ворог. Бої ідуть, бої запеклі. Поки так", — сказав він.

Аналітик розповів про труднощі РФ у виробництві військового екіпірування

Росія майже не здатна виробляти сучасні зразки військового екіпірування, відтак РФ змушена використовувати запозичення із цивільного сектора та збирати техніку з імпортованих деталей.

Про це під час брифінгу 12 січня повідомив полковник Олександр Заруба, начальник інформаційно-аналітичного відділу Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки.

"Нових зразків озброєння для бійця піхотинця в Росії мізерно мало, екіпірування в багатьох випадках скопійовано із західних зразків і має іноземні комплектуючі. Так, комплекс розвідки і управління та зв'язку "Стрелец", має у своєму складі комплектуючі іноземних компаній", — пояснив він.

Деяке обладнання, яке застосовують російські військові, призначається для цивільного використання.

"Переносний комп'ютер командира розвідки — це звичайний планшет, який використовується в будівництві та геологічній розвідці. Згодом, після купівлі однією компанією іншою, планшет почав випускатися під назвою "Альгіз". Кабельна продукція виробництва компанії Fischer Connectors. І під ліцензією випускається на заводі російського акціонерного товариства "Інтрасофт" в Санкт-Петербурзі", — розповів полковник.

Окремі зразки російського екіпірування майже повністю складаються з імпортованих деталей.

"Радіостанція "Азарт" із російського має лише зовнішню панель. Більше 90% іноземних комплектуючих", — підкреслив Олександр Заруба.

У Міноборони розповіли, який зараз резерв бронежилетів і яка ситуація з формою

Резерви бронежилетів в Україні становлять зараз понад 240 тисяч одиниць, шоломів – понад 150 тисяч одиниць. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

“Збільшуються резерви по зимовій формі, активно постачається вже літня”, — сказала Маляр на брифінгу 12 січня.

За словами посадовиці, у новий рік Міноборони увійшло “абсолютно планово”, по усіх основних позиціях речового майна, палива, харчового забезпечення здійснюються ритмічні поставки.

“Міноборони забезпечило усі основні потреби, які визначив Генштаб. Зараз створюється певний запас міцності”, — пояснила Маляр.

Українські зенітники знищили російський штурмовик Су-25

Уранці 12 січня підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ збили штурмовик та безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10", повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ.

“На східному напрямку знищено російський штурмовик Су-25, а на півдні країни – БпЛА оперативно-тактичного рівня Орлан-10” - йдеться в повідомленні.

СБУ повідомила про підозру депутату з Держдуми РФ, що входить до оточення Кадирова

Служба безпеки повідомила про підозру депутату Держдуми РФ Адаму Делімханову. Він, за даним СБУ, командував кадирівцями під час штурму "Азовсталі".

"Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини депутата державної думи РФ Адама Делімханова, який брав участь у захопленні Маріуполя. Посадовець входить до найближчого оточення Кадирова. Саме за його вказівкою на початку повномасштабного вторгнення Делімханов прибув до тимчасово окупованої частини Донецької області", — йдеться в повідомленні.

В СБУ зауважили, що з лютого до травня під його командуванням кадирівці воювали проти підрозділів Сил оборони на східному фронті. Угруповання брало активну участь у штурмі "Азовсталі".

Крім того, російський депутат розповсюджував через Telegram пропагандистське відео Кадирова, де він виправдовує збройну агресію Росії проти України.

Делімханову повідомлено підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво щодо зміни кордонів території та державного кордону України); ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірної збройної агресії Російської Федерації проти України).

РФ намагається перехопити стратегічну ініціативу, можливий наступ на Запоріжжі — генерал Громов

Російські збройні формування посилюють тиск на Сили оборони України на Донеччині, водночас Росія може розпочати наступ на лівобережній частині Запоріжжя.

Про це під час брифінгу 12 січня повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України, бригадний генерал Олексій Громов.

"Найвища активність ворога відмічається на Бахмутському, Лиманському та Авдіївському напрямках. Ворог розраховує перехопити стратегічну ініціативу", — зазначив він.

За словами генерала, прогнозується, що найближчим часом російські війська намагатимуться вийти на адміністративні кордони Донецької області. Також Генштаб очікує, що РФ може активізувати свої дії щодо захоплення лівобережної частини Запорізької області. Окрім того, зберігається загроза масштабного наступу з білоруської території.

"Протягом поточного року потенційна загроза повторного наступу ЗС РФ з території Білорусі буде зберігатись. На даний час ударного угруповання для відновлення бойових дій з території республіки Білорусь не спостерігається", — пояснив військовий.

На тлі війни в Україні Росія намагається суттєво збільшити чисельність своїх військ.

"Російським командуванням анонсовано масштабні заходи з реформування Збройних сил. Зокрема збільшення загальної чисельності до 1,5 мільйона осіб та формування щонайменше 20 нових дивізій", — зауважив Олексій Громов.

При цьому росіяни продовжують займатися мародерством та депортаціями мешканців захоплених українських територій.

"Водночас окупанти займаються мародерством і тероризують мирних мешканців на тимчасово окупованих територіях України. Продовжують практику виселення людей. Прискорюють заходи до незаконної інтеграції до російської адміністративно-правової системи", — розповів Громов.

Зокрема російські окупанти почали замінювати посвідчення водіїв на російські та видавати номерні знаки російського зразка із цифровим позначенням регіону Російської Федерації.

"Оголошено що експлуатувати транспортні засоби без виконання цих умов буде заборонено. А у разі порушення їх можуть вилучати", — додав він.

Maxar опублікувала супутникові знімки із Соледара, де видно знищені будівлі

У повідомленні зазначено, що на світлинах показано будинки, школи та будівлі, які були зруйновані внаслідок боїв і артилерійських обстрілів. Фото зроблені 1 серпня 2022 року та 10 січня 2023.

Місто Соледар, фото 1 серпня 2022 року та 10 січня 2023.

Обстановка в районі ведення бойових дій лишається складною — Маляр

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що за даними ГУР Міноборони командування ЗС РФ посилює угруповання військ на території України. Вона переміщує мобілізованих із полігонів Білорусі та Росії у зону ведення бойових дій та прикордонні райони.

"Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Донеччині. Найвища активність ворога відмічається на Бахмутському, Лиманському та Авдіївському напрямках", — зазначила вона.

Маляр повідомила, що станом на 10 січня у складі російських окупаційних військ, з урахуванням оперативного резерву, діють близько 280 формувань, минулого тижня їх було 250.

"Обстановка у районах ведення бойових дій залишається складною. В умовах відсутності необхідної кількості технічно готової бойової техніки, Кремль активно використовує людський ресурс для досягнення успіхів на полі бою", — додала заступниця міністра оборони.

Українські військові захопили російський експортний танк

Трофеєм українських військових став російський танк Т-90С, який передусім призначений для експорту, пише "Мілітарний" з посиланням на відео проєкту Ukraine Weapons Tracker.

Зазначається, що за даними OSINT-дослідників, це перший задокументований випадок захоплення Т-90С за весь час повномасштабного російського вторгнення.

Раніше видання припускало, що Росія мобілізувала на війну проти України танки, які могли призначатися для експорту в Алжир, Туркменістан або В’єтнам: "Надходження на озброєння експортних танків Т-90С може означати, що російська армія зазнали великих втрат у бронетехніці зокрема у основних бойових танках. Також це може свідчити про наявність проблем у окупантів з ремонтом та відновленням пошкоджених бойових машин", — зазначає "Мілітарний".

ДСНС: Обстріли російської армії спричинили шість пожеж на Херсонщині за добу

За даними ДСНС, горів пологовий будинок в Херсоні, приватний гараж в одному з мікрорайонів та авто та господарча будівля на одному з подвір'їв у Кіндійці, йдеться в повідомленні відомства в Telegram.

За даними ДСНС, загалом протягом минулої доби рятувальники Херсонщини загасили 11 пожеж.

Українські військові захопили російський експортний танк

Трофеєм українських військових став російський танк Т-90С, який передусім призначений для експорту, пише "Мілітарний" з посиланням на відео проєкту Ukraine Weapons Tracker.

Зазначається, що за даними OSINT-дослідників, це перший задокументований випадок захоплення Т-90С за весь час повномасштабного російського вторгнення.

Раніше видання припускало, що Росія мобілізувала на війну проти України танки, які могли призначатися для експорту в Алжир, Туркменістан або В’єтнам: "Надходження на озброєння експортних танків Т-90С може означати, що російська армія зазнали великих втрат у бронетехніці зокрема у основних бойових танках. Також це може свідчити про наявність проблем у окупантів з ремонтом та відновленням пошкоджених бойових машин", — зазначає "Мілітарний".

У Чорному морі перебувають два російські бойові кораблі, ракетоносії відсутні — ВМС

У Чорному морі Росія тримає на бойовому чергуванні два бойові кораблі, з них жодного ракетоносія, повідомляють Військово-морські сили Збройних сил України.

"В Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться два ворожі кораблі; в Азовському морі ворог продовжує контролювати морські комунікації утримуючи на бойовому чергуванні до двох кораблів", — ідеться у повідомленні.

У Середземному морі перебувають 9 ворожих кораблів, з них п'ять носіїв крилатих ракет "Калібр" загальним залпом 72 ракети.

У Києві зберігається дефіцит електроенергії — YASNO

Через стан мереж Київ забезпечується 60% необхідних об’ємів генерації, з цього доступного об’єму 40% іде на об’єкти критичної інфраструктури, залишки розподіляються між споживачами. Про це повідомив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

"Складається так, що споживання зараз є дуже нерівномірним протягом доби, обсяги дефіциту коливаються. Якщо в обідній час електроенергії вистачає у межах сірих зон графіків, то ввечері, коли всі приходять додому, споживання виходить за обмеження і сірі зони відключаються повністю ,– зауважив він.

За словами Коваленка, є декілька причин, чому виникає такий дефіцит.

  • перша – генерація уже давно не дорівнює потребам електроенергії. Погода робить так, що споживачі більше користуються електроприладами. Це надто навантажує систему та збільшує дефіцит
  • друга – деякі генераційні об'єкти пішли на планові ремонти, адже без ремонтів вони просто вийдуть із ладу, і приведення їх до тями буде складним і дуже довгим.

"Цю нестачу генерації зараз намагаються балансувати за допомогою ГЕС. І тут криється відповідь на запитання, чому почали відключати вночі. Тому що ресурс гідроелектростанцій є вичерпним, вони не можуть працювати 24/7. Саме в нічні години ГЕС набираються", – додає Коваленко.

Енергосистема України зазнала 11 ракетних та 14 безпілотних атак РФ. Пошкодження об’єктів генерації та магістральних мереж складні та масштабні. Їх відновлення все ще потребує значних ресурсів та часу. Масовані атаки на українську енергетичну інфраструктуру тривають із 10 жовтня.

Українські військові опанують танки Leopard за тижні — Данілов

Українські захисники зможуть освоїти передані західними партнерами танки Leopard за лічені тижні, заявив в ефірі телемарафону секретар РНБО Олексій Данілов.

"Те, що стосується наших фахівців в Збройних силах, то я вже неодноразово наводив приклади, коли західні партнери готували своїх фахівців на ті чи інші види озброєння, то наші хлопці та дівчата опанують це за лічені тижні. Тому що ми в непростому становищі", — сказав Данілов.

Він зауважив, що у разі надання танків найближчим часом, процес освоєння відбуватиметься "дуже і дуже швидко".

11 січня Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща передасть Україні роту німецьких важких танків Leopard. Від початку повномасштабної збройної агресії Росії проти України Польща передала Україні озброєння і техніки приблизно на 10 млрд злотих (понад 2,2 млрд доларів).

На Донеччині вночі були обстріли вздовж усієї лінії фронту, в Соледарі тривають бої — ОВА

На Горлівському напрямку одна людина загинула у Парасковіївці Соледарської громади. В Соледарі тривають інтенсивні обстріли. Напередодні вдень під обстріл потрапила Костянтинівська громада — пошкоджено дорогу, без жертв.

Про це повідомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

Також росіяни обстріляли Вугледар — пошкодили 6 будинків. Також під вогонь потрапили околиці Новоукраїнки та Богоявленки — без жертв. Упродовж доби відбувалися обстріли Курахівської громади. У Кураховому росіяни поцілили в адмінбудівлю, 3 багатоповерхівки та на територію підприємства. У Курахівці пошкодили двоповерхівку та приватний будинок. Зранку розпочався новий обстріл Курахового — його наслідки ще належить встановити. Крім того, вночі зафіксовано обстріли Мар'їнки, Авдіївки та околиць Очеретинської громади.

Зруйновано 3 будинки у Лимані, зафіксовано обстріли Сіверська. Без постраждалих.

За минулу добу військові РФ обстріляли 19 населених пунктів на Запоріжжі

Протягом минулої доби, 11 січня, російські військові обстріляли 19 населених пунктів Запорізької області.

Про це повідомляють у Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Обстріляні населені пункти: Запоріжжя, Білогір'я, Ольгівське, Гуляйпільське, Гуляйполе, Новояковлівка, Чарівне, Преображенка, Мала Токмачка, Кам'янське, Степове, Оріхів, Залізничне, Новоандріївка, Дорожнянка, Малинівка, Новоданилівка, Лук'янівське, Малі Щербаки.

Загалом надійшло 25 повідомлень про руйнування будинків та об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів

В "Укренерго" прогнозують зменшення кількості відключень світла на вихідних

Цими вихідними можуть зменшитися обсяги обмеження енергоспоживання через прогнозоване потепління. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"У вихідні очікуємо на потепління, і нам знову буде легше "упакувати" споживання в той обсяг генерації, який ми маємо", — пояснив Кудрицький.

90 разів за добу — армія РФ не припиняє обстріли Херсонщини: є загиблі та поранені

Протягом минулої доби російська армія 90 разів обстріляла територію Херсонської області. Про це в Telegram повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"90 обстрілів за останню добу. Орки пішли на рекорд. Вогонь відкривався знову по житлових кварталах, медичних установах. Друзі, бережіть себе! І подумайте ще раз про добровільну евакуацію. Зараз найголовніше – врятувати ваші життя та ваше здоров'я!" — написав він.

За даними Херсонської ОВА, минулої доби внаслідок обстрілів російських військ загинула людина, п'ятеро — поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Ярослав Янушевич.

Протягом минулої доби військові РФ 27 разів обстріляли Херсон. Влучили в пологовий будинок, приватні та багатоквартирні будинки, йдеться в повідомленні.

Поблизу Соледара українські воїни ліквідували понад 100 військових РФ

Під Соледаром Донецької області українські військові ліквідували понад сотню російських армійців, два кулеметні та два мінометні розрахунки.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

"Скупчення противника на кількох ділянках виявили оператори Сил спеціальних операцій ЗСУ. На ураження ворога було скеровано артилерію, також, на одній з ділянок, було застосовано тактичний ракетний комплекс "Точка-У", — йдеться у повідомленні

Британська розвідка оцінила використання росіянами ВДВ на Донбасі

Передислоковані на Донбас і південь України російські командири намагаються використовувати повітряно-десантні війська (ВДВ) більш відповідно до їхньої ролі як елітних сил швидкого реагування. Про це повідомляє Міноборони Великої Британї з посиланням на дані британської розвідки.

"З початку січня 2023 року Росія майже напевно виділяла підрозділи 76-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії ВДВ (повітряно-десантних військ) для посилення лінії фронту біля Кремінної після того, як оцінила цей сектор як дуже вразливий", — йдеться у повідомленні британської розвідки.

До листопада 2022 року Росія виділила майже всі розгорнуті сили ВДВ для довгострокового наземного утримання вздовж лінії фронту в районі Херсона, відзначають британські розвідники.

Останні дві доби тривають запеклі бої як навколо міста Соледар Донецької області, так і на підступах до Креміної Луганської області, зазначили у британській розвідці.

Росіяни втратили 430 військових за добу

Станом на ранок 12 січня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 113 990 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 430 військових.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Донеччині через обстріли загинув один мирний житель

Протягом 11 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинула одна людина — у Парасковіївці.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1297 людей, поранення отримали 2840 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російська армія завдала ударів у напрямку двох громад Миколаївщини — ОВА

Збройні сили Російської Федерації 11 січня завдали ударів у напрямку Очаківської та Куцурубської громад Миколаївщини. Попередньо, внаслідок обстрілів руйнувань немає.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За даними ОВА, 11 січня о 16:33 зафіксовані російські обстріли у напрямку Очаківської громади.

Також о 18:00 війська РФ завдали ударів у напрямку Куцурубської громади.

Загиблих немає.

У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах доба минула відносно спокійно.

Нестача боєприпасів заважатиме росіянам наступати на сході — ISW

Нездатність російської оборонно-промислової бази вирішити проблему нестачі боєприпасів перешкоджатиме здатності російських військ підтримувати наступальні операції на сході України у 2023 році. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Американські та українські офіційні особи повідомили CNN 10 січня, що щоденна інтенсивність артилерійського вогню Росії знизилася в деяких районах на 75%, що є історичним мінімумом з початку російського повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 р.”, — йдеться в аналітичному звіті.

Російські війська, можливо, нормують артилерійські снаряди внаслідок скорочення поставок або переоцінюють свою тактику. Речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що російські війська раніше вичерпали свої запаси 122-мм і 152-мм артилерійських снарядів та інші резерви влітку 2022 року, відзначили аналітики. Череватий зазначив, що зараз російські війська повинні перекидати додаткові снаряди з тилових районів Росії та закуповувати додаткові боєприпаси в іноземних державах, щоб протидіяти такому дефіциту, що призводить до зниження темпу вогню. Череватий додав, що українські удари по російських складах боєприпасів і логістиці також перешкоджають Росії розвантажувати боєприпаси поблизу лінії фронту, зменшуючи інтенсивність російського артилерійського вогню.

За даними ISW, російські джерела все частіше визнають, що дефіцит російських боєприпасів і постачання суттєво обмежує здатність російських військ просуватися вперед.

Відомий російський блогер і член мобілізаційної робочої групи при президентові Росії Володимирі Путіні заявив в ефірі федеральної телепрограми, що російські зусилля з мобілізації є недостатніми. Він також зазначив, що успіх Росії на фронті залежить від її економіки та військово-промислового комплексу.

За оцінками ІSW, кампанії Кремля з мобілізації навряд чи матимуть вирішальний вплив на хід війни, якщо Росія не вирішить свої фундаментальні проблеми з постачанням своїх військових зусиль в Україні.

“Російські війська досягли певних перемог на перших етапах вторгнення завдяки швидкому використанню живої сили та покладаючись на артилерійську перевагу, а нездатність Кремля замінити витрачений особовий склад та боєприпаси може ще більше підірвати його здатність вести затяжні бойові дії”, — йдеться в аналітичному звіті.

ППО збила російський безпілотник, який летів до Одещини

Вночі 11 січня засобами протиповітряної оборони на підльоті до Одещини збили російський безпілотник. Про це повідомили в Повітряному командуванні "Південь".

Безпілотник збили над Чорним морем.

У повідомлені також зазначили, що російські війська продовжують проводити повітряну розвідку півдня країни, використовуючи безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня.

Випустили з десяток снарядів. Російські військові обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 12 січня армія Росії вдарила по Нікопольському району Дніпропетровщини. Про це мовиться у Telegram-каналі очільника Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка.

Під ударом опинилась Марганецька громада. На її територію з важкої артилерії випустили десяток снарядів.

Поранених внаслідок обстрілу немає. Пошкоджені чотири житлові будинки та одну господарчу споруду.

В інших районах ніч минула без обстрілів, написав Резніченко.

Авіація Сил оборони завдала понад двадцять ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони протягом доби завдала двадцять ударів по районах зосередження російського війська, а також три удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 12 січня.

Протягом доби українські воїни збили гелікоптер Ка-52, а також два розвідувальних БпЛА типу “Орлан-10”.

Українські ракетники і артилеристи уразили пункт управління окупантів, сім районів зосередження живої сили та три склади боєприпасів окупаційного війська.

У Криму окупанти набирають найманців до новостворених ПВК "Щит" і "Русич" — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, у тимчасово окупованому Криму оголошено набір найманців до новостворених так званих приватних військових компаній “Щит” і “Русич”. Туди запрошують колишніх військовослужбовців та інших співробітників силових структур, в пріоритеті — офіцери.

“Щоб хоч якось зацікавити, потенційним кандидатам обіцяють високе грошове утримання, а також те, що їх нібито не будуть залучати до бойових дій на території України”, — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

На Херсонщині окупанти побудували окопи і бліндажі з морських контейнерів

Поблизу населеного пункту Раденськ Херсонської області російські окупанти побудували мережу окопів та бліндажів з використанням морських контейнерів, які перед цим облаштовувались під польовий шпиталь. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

На Донбасі тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

На Сіверському та Слобожанському напрямках мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Нововасилівка та Вовківка Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Вільча і Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку окупанти обстрілювали райони Дворічної, Западного, Куп’янська, Кислівки, Табаївки, Крохмального, Берестового, Вишневого, Іванівки і Першотравневого Харківської області та Стельмахівки — Луганської.

На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Терни на Харківщині, а також Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку окупанти обстріляли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Спірне, Виїмка, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Диліївка і Дружба Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляні Красногорівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від російського вогню постраждали райони населених пунктів Вільне Поле на Донеччині; Малинівка, Зелений Гай, Гуляйполе, Залізничне, Червоне, Чарівне, Білогір’я, Кам’янське і Плавні Запорізької області та Марганець на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії зазнали Дудчани, Степанівка, Антонівка та Херсон.

Існує небезпека авіаційних та ракетних ударів на всій території України — Генштаб ЗСУ

Існує небезпека авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 12 січня. Протягом доби окупанти завдали 4 ракетних (по цивільних об’єктах міст Лиман та Часів Яр Донецької області) та 23 авіаційних удари. Окрім того, здійснили 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню в інших локаціях.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Кремінна на Луганщині та Роздолівка, Сіль, Красна Гора, Парасковіївка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Майорськ, Первомайське і Красногорівка Донецької області.

Компанія Maxar Technologies опублікувала супутникові знімки Соледара і Бахмута

Компанія Maxar Technologies опублікувала супутникові знімки Соледара на Донеччині. На перших двох світлинах — вигляд міста на початку серпня та зараз, зі знищеними будівлями.

На третьому фото — Бахмут на початку січня. На ньому видно вирви від бомб на полях та дорогах в місті.

Внаслідок ракетної атаки по Запоріжжю зруйновані приватні будинки та об'єкти інфраструктури

Вночі 12 січня, внаслідок ракетної атаки по одному з районів Запоріжжя пошкоджені приватні житлові будинки та об'єкти інфраструктури. За попередніми даними загиблих та поранених немає.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Внаслідок нічної ракетної атаки ворога в одному з районів Запоріжжя ушкодження отримали приватні житлові будинки та об'єкти інфраструктури. За попередніми даними, всі люди цілі. Також виявлено уламок ворожої ракети", — йдеться у повідомленні.

На місці прильоту виникла пожежа, повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв

Голова ЗОВА зазначив: "Обсяг шкоди наразі встановлюється, на місці працюють усі екстрені служби".

На Луганському напрямку безвісти зник військовослужбовець з Херсонщини

На Луганському напрямку безвісти зник херсонець, колишній депутат міської ради Євген Матковський, повідомила сестра Анна Матковська у Facebook.

У повідомленні йдеться, що Євген Матковський, 1990 року народження, служив у військовій частині А1126, в 25-й десантно-штурмовій бригаді. Він мав позивний "Депутат".

Останній раз Євген Матковський виходив на зв’язок 26 грудня, поблизу с. Червонопопівка, Луганської області.

В Українському театрі в Одесі готують "Український вестерн"

На першій читці побували кореспонденти Суспільного.

У п'єсі "Український вестерн" задіяно близько 30 акторів. Серед них Рима Зюбіна та Олексій Агоп'ян. Головний режисер театру Максим Голенко розповідає, що у виставі є елементи драми, трилеру та детективу.

"Це реальна така нова історія. Там є все: і трилер, і детектив, і той же вестерн. Десь вона мімікрує під українське традиційне, якусь драматургію, там і щось під фільми Миколайчука та під поетичне кіно – велике різнобарвне. Коротше кажучи, в цій виставі буде все. Все, чого бажає ваша душа для того, щоб було цікаво в театрі", – сказав Максим Голенко.

Подивитися п’єсу можна буде 8 та 9 березня.

30% від загальної площі України — під мінним забрудненням

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

"Всього потенційно небезпечних територій залишається 174 тисячі квадратних кілометрів, а це близько 30% від загальної площі нашої держави. Найбільш забрудненими вибухонебезпечними предметами є ті території, які перебували під російською окупацією. Російські терористи продовжують обстрілювати українські міста і селища, тому це все негативним чином впливає на тривалість гуманітарного розмінування. Ми розуміємо, що строк гуманітарного розмінування залежить від темпу бойових дій", —сказав Євгеній Єнін.

Він наголосив, що піротехніки ДСНС та вибухотехніки Нацполіції роблять усе можливе, щоб оперативно демінувати забруднені вибухонебезпечними предметам.и звільнені території: "Уряд вже в третє приймав рішення про збільшення кількості піротехніків ДСНС, а це і процес їх підготовки, і підвищення заробітної плати і залучення  дороговартісної техніки для гуманітарного розмінування. Загалом, йдеться про десятки мільярдів доларів, які потрібно витратити на виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів"

На початок