З січня для сільгоспвиробників ввели новий податок на землю. Скільки платитимуть

З січня для сільгоспвиробників ввели новий податок на землю. Скільки платитимуть

З січня для сільгоспвиробників ввели новий податок на землю. Скільки платитимуть
. фото Суспільне Кропивницький

З 1 січня ввели новий податок на землю для сільгоспвиробників. Суспільне з'ясовувало скільки платитимуть за земельні ділянки та хто зобов’язаний це робити.

Житель села Кетрисанівка Кропивницького району Олександр Лисогор – одноосібник, який самостійно обробляє власну земельну ділянку. Має у власності поле площею 100 гектарів. Тут сіє соняшник. З 1 січня за цю землю має платити податок – півтори тисячі гривень за гектар.

"Враховуючи підвищення цін на паливно-мастильні матеріали, добриво, хімію, додасться ще 150 тисяч на оподаткування. Якщо торік вартість однієї тонни пшениці сягала майже 8 тисяч гривень, то цьогоріч – 5 тисяч. Тому у даній ситуації ми не зможемо розвиватися, а будемо просто виживати".

У фермерського господарства, яким керує Сергій Бергер, в оренді дві тисячі гектарів землі. Керівник вважає, податок на землю – це ще одне фінансове навантаження для фермерів.

"Як юридичні особи ми сплачуємо всі види податків — земельний, прибутковий податок на оренду земельних часток – паїв, на заробітну плату. А також фіксований, який не платять одноосібники. То оцей податок вирівнює і нас ставить в однакові з ними умови”.

За підрахунками керівника господарства, через новий податок фінансові витрати господарства зростуть порівняно з минулим роком на 10%.

"Закупівельні ціни залишаться на тому рівні, що вони є зараз. Я маю на увазі дизельне пальне, добрива, посівний матеріал. Тому навантаження збільшиться, але ми повинні справитися з цим у фінансовому положенні".

Якщо у власника землі є офіційний договір оренди, то податок платитиме орендар, говорить начальниця управління оподаткування фізичних осіб Інна Твердохліб.

"Платниками мінімального податкового зобов’язання є резиденти України, які мають у володінні землі сільгосппризначення. Для обрахунку мінімального податкового зобов’язання визначається формула, в яку входить нормативно-грошова оцінка земельної ділянки, її площа, кількість місяців перебування у власності або користуванні".

Сума податку на гектар землі у залежності від площі ділянки становитиме від 300 гривень до двох тисяч гривень. Мінімальне податкове зобов'язання не вимагатимуть:

  • З земель на тимчасово окупованих територіях
  • У зоні бойових дій
  • Засмічених вибухонебезпечними предметами
  • На яких зведені фортифікаційні споруди

Зі слів заступника начальника управління Держгеокадастру в області Родіона Ломакіна, податкові повідомлення про оплату земельних ділянок їх власники отримають до 1 липня.

Торік на Кіровоградщині уклали понад 2 тисячі угод про продаж землі на загальну площу 7800 гектарів. "Це — досить великий показник. Якщо взяти статистику, то ми п’яті показники по Україні," – говорить Родіон Ломакін.

З 1 липня 2021 року, коли в Україні відкрився ринок землі, на Кіровоградщині продали майже 26 тисяч гектарів землі.

Читайте також

  • Кіровоградська область увійшла у трійку лідерів за обсягами намолоченого зерна.
  • "Продаємо не сировину, а готову продукцію". Аграрії Кіровоградщини збільшили переробку зернових
  • Восени цього року аграрії Кіровоградщини посіяли вдвічі більше озимого ріпаку та менше пшениці.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок