Зберігання напівфабрикатів при знеструмленні. На що звертати увагу та чи були скарги від кропивничан

Зберігання напівфабрикатів при знеструмленні. На що звертати увагу та чи були скарги від кропивничан

Зберігання напівфабрикатів при знеструмленні. На що звертати увагу та чи були скарги від кропивничан
. фото Суспільне Кропивницький

Для безпечного зберігання продуктів, що швидко псуються, у холодильнику повинна бути температура +4 градуси або нижче. У морозильній камері – не вище мінус чотирьох. Особливо перевіряти дотримання температурного режиму треба під час відключень електрики, говорить головна санітарна лікарка Кіровоградщини Надія Оперчук. Робити це треба вдома і в магазинах під час покупок. Суспільне розповість на що звертати увагу та чи були скарги від жителів.

У кропивницькій мережі напівфабрикатів заморожені пельмені, млинці, котлети зберігають у холодильних камерах. Генератора немає. Як під час відключень електрики зберігають продукти, показала продавчиня Олена Клименко.

"Електропостачання у нас відключають за графіком, тоді температура у холодильнику опускається на 6 градусів. Коли світло вимикали більше, ніж на півтори доби, то наші напівфабрикати не зіпсувалися і не втратили товарний вигляд".

В іншому магазині готують пиріжки, булки, штруделі з м’ясною, фруктовою та овочевою начинками. Зберігають її у холодильнику за температури мінус п’ять градусів, говорить адміністраторка Анастасія Тур.

"Ми маємо спеціальне обладнання для харчів, яке під час відключень світла зберігає потрібну температуру. Завдяки цьому наші начинки не втрачають свої якості впродовж трьох-чотирьох годин".

Напівфабрикати
фото Суспільне Кропивницький

Ще одна мережа супермаркетів обладнана генераторами та дизельними підстанціями. Зі слів адміністратора мережі супермаркетів Євгена Стрілецького, напівфабрикати зберігають у холодильних камерах.

"Якщо світло вимикається на дві години, то протягом двох хвилин автоматично запускаються генератори. Таким чином продукти зберігаються з дотриманням температурного режиму".

При купівлі напівфабрикатів кропивничани, з якими спілкувались журналісти Суспільного розповіли: коли почали відключати електрику, більше звертають увагу на вигляд продуктів. "Дивимося, щоб не були зліплені та розморожені", – сказав кропивничанин Петро.

"Обов’язково дивимося на термін придатності", – розповіла кропивничанка Ірина Веселова.

Умови зберігання заморожених напівфабрикатів та інших продуктів у холодильниках не відрізняються, пояснила головна санітарна лікарка області Надія Оперчук .

"Термін та умови зберігання напівфабрикатів завжди є на упакуванні виробника і покупці мають обов’язково їх дотримуватись. Після розмороження напівфабрикатів їх треба обробити протягом 24 годин, повторне заморожування не допускається".

Напівфабрикати
фото Суспільне Кропивницький

Надія Оперчук говорить, відключення електроенергії можуть приводити до порушень умов зберігання харчів у разі недотримання температурних режимів.

"Якщо люди такі продукти вживають, то це може зашкодити організму і викликати різні захворювання, такі як: кишкові інфекції, харчові токсикоінфекції, розлади кишково-шлункового тракту".

Чим більше продуктів у морозильній камері, то довше вона триматиме холод. "Якщо при відключенні електрики холодильник закритий, то до чотирьох годин там зберігається температура +4 градуси. При повній морозилці температура зберігатиметься 48 годин, при напівпорожній – 24 години".

Умови зберігання напівфабрикатів перевіряють працівники Держпродспоживслужби, якщо є звернення від людей, пояснила речниця Наталія Шевченко.

"На Кіровоградщині з початку відключень електропостачання до нас надійшло одне звернення від споживача. Воно стосувалось підозри на недотримання температурного режиму у холодильній камері в одному із закладів торгівлі у місті Кропивницький. Наші працівники вивчили це питання, підозра не підтвердилася, тому що магазин працює на генераторі".

Крім температури, при зберіганні має значення вологість повітря. При високій – на продуктах може розвиватись цвіль.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок