Зеленський у Бахмуті, Залужний підтримав посилення покарання за дезертирство. 300 день війни. Онлайн

Зеленський у Бахмуті, Залужний підтримав посилення покарання за дезертирство. 300 день війни. Онлайн

Бахмут, 20 грудня — Суспільне
. Літня жінка на тлі графіті із зображенням головнокомандувача ЗСУ Залужного та написом у районі найзапекліших боїв у Бахмуті, Україна, 20 грудня 2022 р. Фото: АР

20 грудня — 300-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Україна готується довести незаконне перебування Росії в Радбезі ООН, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба. Він повідомив, що Генсек та загалом ООН досі не зробили жодних кроків для направлення місії в Україну.
  • Зеленський приїхав у Бахмут із неанонсованим візитом. Там він нагородив бійців і заслухав командира про оперативну обстановку та забезпечення військових.
  • Уперше з початку повномасштабної війни в Києві відкрили станції метро Майдан Незалежності та Хрещатик і перехід між ними. На станції Хрещатик поки працюватиме на один вестибюль.
  • Молдова заявила про ризик вторгнення РФ на її територію у 2023 році.
  • У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що атака "шахедами" 19 грудня була найбільшою від початку повномасштабного вторгнення РФ. Це було безпілотники з нової партії, яку Іран передав Росії. Раніше президент заявив, що загалом країна-агресор отримала 250 "шахедів".
  • В Україні посилять відповідальність військових за самовільне залишення військової частини чи місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою або відмову діяти зброєю, непокору і невиконання бойових наказів.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 300 дня війни. Нову текстову хроніку 21 грудня — читайте тут.

"Бавовна” лише наростатиме у різних містах РФ – Данілов

Росія повинна поводитись чемно стосовно цивілізованого світу, інакше нинішня політика Кремля призводитиме до збільшення "бавовни", заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини" секретар РНБО Олексій Данілов.

"Я попереджав, що "бавовна" на Росії буде наростати і вона буде з кожним днем все більше і більше. І нічого тут дивного немає, Росія є Росія. Треба чемно себе поводити по відношенню до цивілізованого суспільства і все у вас буде добре. А якщо ви будете надалі проводити таку політику, як ви зараз обрали, то повірте, буде вибухати не тільки там, а ще й набагато в інших містах і як то кажуть мало їм не буде точно", — заявив секретар РНБО.

У Києві 20 грудня протягом дня без світла залишалися близько 1,1 мільйона споживачів

Потужність електросистеми на 50% менша за необхідну, повідомив генеральний директор енергетичної компанії YASNO Сергій Коваленко.

"На наближення до графіку поки навіть не розраховуємо. По факту зараз маємо потужність на 50% меншу необхідної. З якої треба заживити критичну інфраструктуру. Але світло стабільно подається на критичну інфраструктуру, місто здебільшого з водою та опаленням", — написав Коваленко у Facebook.

За його словами, диспетчери намагаються зробити так, щоб райони мали світло хоча би на короткий час. Але є низка будинків, у яких електрика не вмикалася від учорашнього ранку.

"Ремонтні роботи тривають. Та якщо ви досі не утеплилися і не переглянули список речей, які вам потрібні, аби спокійно прожити тривалі відключення — зараз саме час про це подбати", — наголосив гендиректор YASNO.

Війна в Україні та енергокриза: німці назвали головні події року

На думку мешканців Німеччини, головними подіями, які відбулись у 2022 році, стали російська агресія проти України та енергетична криза. Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Forsa для телеканалів RTL та n-tv, повідомляє Deutsche Welle.

"Німці вважають російську агресію проти України та викликану нею енергетичну кризу найголовнішими темами 2022 року. Про це заявили відповідно 54 та 44 відсотки учасників репрезентативного опитування", — йдеться у повідомленні.

Також соціологи попросили респондентів оцінити ситуацію в Німеччині й рік, що минає, а також дати прогноз на 2023-й. У відповідь 77 відсотків учасників опитування заявили, що 2022-й був для Німеччини поганим роком. 54 відсотків респонденті вважають, що у 2023-му ситуація не зміниться, а 40 відсотків очікують на її поліпшення.

При цьому 61 відсоток опитаних повідомили, що особисто для них рік, що минає, був хорошим, ще 36 відсотків назвали його поганим.

Світовий банк схвалив виділення понад 610 мільйонів доларів Україні

Група Світового банку оголосила про новий пакет з надання допомоги та відновлення України в умовах триваючої війни. Світовий банк надасть додаткове фінансування у розмірі 500 мільйонів доларів США за рахунок позики МБРР, що підтримується гарантією Великої Британії в рамках проекту "Державні видатки на зміцнення адміністративної спроможності" (PEACE). Ці кошти допоможуть уряду України профінансувати витрати, пов'язані з виплатою дитячих та сімейних допомог, заробітних плат бюджетникам та комунальних платежів.

Світовий банк також підтримає Україну новим проектом, спрямованим на відновлення та покращення доступу до охорони здоров'я та задоволення нових і нагальних потреб у медичних послугах у зв'язку з війною. Фінансування проєкта передбачається у розмірі 100 млн. євро, також буде додано грант у розмірі 10 млн. доларів США від Глобального фонду фінансування для жінок, дітей та підлітків.

"Вторгнення Росії в Україну продовжує мати руйнівні економічні та гуманітарні наслідки, впливаючи на сектор охорони здоров'я, критично важливу енергетичну інфраструктуру та транспортні мережі, — заявив президент Світового банку Девід Малпас.

До України повернули трьох дітей, яких вивезли до РФ під час окупації

Про це ввечері 20 грудня повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Додому повернулися ще 3 дитини, яких розлучили з батьками та під приводом "оздоровлення" вивезли у серпні 2022 року до дитячого табору "Ведмедик" у м. Геленджик РФ. Все сталося під час тимчасової окупації Харківської області", — написав омбудсмен.

Щоб повернути дітей до України, їхнім батькам довелося отримати закордонні паспорти. Омбудсмен також зазначив, що родинам надали грошову підтримку з благодійного фонду "Карітас України".

Приїзд Саакашвілі до Грузії не був спецоперацією України — МЗС

Про це 20 грудня заявив офіційний представник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"Керівник правлячої партії Грузії заявив, що приїзд Міхеіла Саакашвілі був спецоперацією України із втягування Тбілісі у війну. Які тільки інсинуації не поширюватимуть окремі грузинські політики, аби зняти із себе відповідальність за грубі порушення прав людини в Грузії", — зауважив посадовець на своїй сторінці у Facebook.

Ніколенко наголосив, що Україна ніколи не втручалася і не планує втручатися у внутрішні справи Грузії.

"Натомість ми глибоко розчаровані, що грузинська влада спекулює на темі війни в Україні, щоб досягти своїх вузьких внутрішньополітичних цілей", — підкреслив речник МЗС.

Раніше очільник керівної партії Грузії "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе прокоментував звернення президента Володимира Зеленського із закликом перевести Міхеіла Саакашвілі на лікування за кордон в Україну або в іншу державу, повідомляє Jam News.

"Відправлення Саакашвілі до Грузії було спецоперацією. Сьогодні автори спецоперації навіть надали заяву президента України. Це проста оцінка", — зазначив посадовець.

Він додав, що метою приїзду Саакашвілі було "розв'язання війни".

Наступний пакет допомоги Україні включатиме системи ПОО Patriot та "керовані" бомби

Як повідомляє CNN, очікується, що наступний пакет допомоги Україні також включатиме системи протиповітряної оборони Patriot, про що ЗМІ уперше повідомили минулого тижня.

"США надали мільярди доларів допомоги Україні з початку російського вторгнення і вважають її ефективною. Хоча Україна просила надати певні системи озброєнь, такі як система протиракетної оборони Patriot, адміністрація Байдена обережно підходила до цього питання", — пишуть журналісти CNN.

Також очікується, що США надішлють Україні комплекти високоточних бомб, які перетворять існуючі некеровані боєприпаси на високоточні "розумні" бомби, відомі як Joint Direct Attack Munitions, або JDAM. Очікується, що вони будуть включені в наступний пакет безпекової допомоги Україні вже на цьому тижні, повідомили джерела, але офіційні особи не уточнили, скільки JDAM буде надано.

"Ці високоточні бомби можуть допомогти Україні атакувати стаціонарні російські оборонні лінії або інші великі цілі. Але їх потрібно скидати з винищувачів, що залишається значним викликом через власну протиповітряну оборону Росії", — йдеться у матеріалі CNN.

Тепловики розгорнули 80 пунктів обігрівання у Харкові

Комунальники з "Харківських теплових мереж" розгорнули на території своїх філій 80 пунктів обігрівання. Нині в них встановлюють буржуйки, які виготовили зі старих теплотрас.

Один з таких пунктів встановили на території Основ’янської філії ХТМ, говорить начальник аварійно-диспетчерської служби Назарій Гаврилюк. "Виділили приміщення — колишній гараж. Тут стояли автомобілі, була оглядова яма. Ми її закрили плитами, забетонували підлогу, утеплили ворота", — розповідає Назарій.

Зеленський у Бахмуті, Залужний підтримав посилення покарання за дезертирство. 300 день війни. Онлайн
Пункт обігрівання на території філії "Харківських теплових мереж". Грудень, 2022. Фото: Суспільне Харків

Дві буржуйки для цього пункту зробили зі старих труб, говорить Гаврилюк. Раніше їх списували на металобрухт. Розміститися в цьому пункті обігрівання можуть близько 100 людей, говорить Гаврилюк, — в ньому можна буде не лише зігрітися, а й випити чай та зарядити телефон. До кінця тижня тепловики планують провести в пунктах інтернет.

Керівництво РФ сперечається щодо зимового наступу на Україну

Російське військове керівництво має суперечливі погляди щодо того, чи слід проводити новий наступ на Україну у зимові місяці, повідомляє Agence France-Presse із посиланням на американського військового чиновника, який говорив із виданням на умовах анонімності.

За даними чиновника, президент Росії Володимир Путін публічно закликав найвище військове керівництво представити йому "короткострокові та середньострокові" плани щодо продовження війни проти України.

"Я думаю, що ми бачимо речі, які суперечать один одному. Звичайно, є ті, хто, на мою думку, хотів би продовжити наступ в Україні. Є й інші, які мають реальні сумніви щодо здатності Росії це зробити", — сказав посадовець.

Макрон пообіцяв Україні нові поставки зброї у 2023

Франція поставила Україні ракетні установки і зброю, крім того, на початку 2023 року відправить ще більше озброєння. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю французьким телеканалам TF1 і LCI.

"В останні дні Франція відправила Україні більше зброї, ракетні установки, "Кроталь" (зенітні батареї), обладнання, і це понад того, що ми вже зробили", — сказав Макрон під час виступу на борту французького авіаносця "Шарль де Голль".

"Ми також працюємо з міністром збройних сил (Себастьяном Лекорну - ред.), щоб мати можливість знову доставити корисну зброю та боєприпаси в першому кварталі (2023 року), щоб українці могли захистити себе від бомбардувань", — зазначив Макрон.

Заплановані поставки включають нові мобільні артилерійські установки САУ Caesar, але точних цифр Макрон не назвав.

Зеленському на Донеччині бійці дали прапор України

Про це президент повідомив під час вечірнього звернення.

"Цей тиждень надзвичайно важливий для України – для того, щоб пройти цю зиму і наступний рік. Щоб здобути необхідну підтримку і щоб український прапор нарешті запанував на всіх ділянках нашого з вами кордону – кордону України.

Наші бійці дали мені сьогодні наш прапор і попросили передати його тим, чиї рішення дуже важливі для України, для всіх наших воїнів. Обовʼязково ми це зробимо. Ми обовʼязково вистоїмо", — наголосив президент.

Джонсон оголосив про план допомоги агросектору України

Про це британський політик повідомив на онлайн-зустрічі з головою громадської спілки "Всеукраїнська аграрна Рада" Андрієм Дикуном, повідомляється на сайті спілки.

"Світ потребує, щоб Україна виробляла більше їжі. Нам потрібно більше калорій в Африці. Це — справжня проблема. Я буду розглядати різні можливості, але вважаю, що це має бути проєкт, створений у співпраці з іншими урядами", — зауважив він.

На думку Джонсона, для цього слід створити фонд для підтримки українського агросектору.

"Нам знадобиться загальний фонд для підтримки українського сільського господарства у важкі часи, але з розумінням того, що врешті-решт ці кошти будуть повернуті. Тобто, це свого роду ленд-ліз, який американці зробили під час війни", — зазначив експрем‘єр королівства.

Політик назвав низку проблем, розв’язання яких, на його думку, потребує український агросектор. Серед головних проблем — розмінування 300 000 га сільгоспугідь, відновлення поголів'я великої рогатої худоби, а також ️постачання комбайнів, тракторів та генераторів.

Україна отримала перші гроші від націоналізації російських банків

Про це повідомляє громадська організація StateWatch із посиланням на лист Державної казначейської служби України.

"Надходження коштів до спеціального фонду державного бюджету за кодом класифікації доходів бюджету 21085000 "Кошти, отримані у зв’язку з виконанням Закону України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів” становить 3 169 094 303,31 гривні", — зазначається в тексті листа.

Йдеться про залишки коштів на рахунках українських дочірніх банків "Сбербанку" і "Веб.РФ" ("Міжнародний резервний банк" та "Промінвестбанк"), націоналізація корпоративних прав та фінансових активів яких відбулося за рішенням РНБО від 11 травня 2022 року, зауважують в організації. Перерахунок коштів здійснив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у грудні.

В Україну надійшло близько 200 мільйонів євро від Нідерландів

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Нідерланди продовжують надавати Україні як військову, так і фінансову допомогу. Дякуємо керівництву та народу Нідерландів за підтримку нашої країни", — зауважив Марченко.

Кредит надали на пільгових умовах, зокрема:

  • на суму кредиту нараховуються відсотки за річною процентною ставкою, що дорівнює базовій процентній ставці МВФ (IMF basic rate of charge, зафіксована на рівні 3,641% річних);
  • остаточне погашення кредиту здійснюється через 10 років від дня вибірки кредиту (з урахуванням пільгового періоду відстрочення погашення кредиту строком на 4,5 років з дня вибірки кредиту).

На порталі Дія зʼявився новий розділ "Дія.Безбарʼєрність"

Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

"Відтепер вся необхідна інформація про життєві ситуації та держпослуги на одному сайті. Зібрали все необхідне для ВПО, людей з інвалідністю, батьків, літніх людей та шукачів роботи. Детальніше https://bf.diia.gov.ua/", — йдеться у повідомленні.

Також вказано, що матеріали в розділі "Дія.Безбар'єрність" присвячені питанням, яких часто немає на державних порталах. Увесь контент розподілений за трьома форматами:

  1. гіди — відповіді на питання (наприклад, як знайти першу роботу чи знятися з обліку ВПО);
  2. інструкції — допомога з конкретними питаннями (наприклад, як підготуватися до виїзду за кордон чи отримати пенсію);
  3. особистий досвід — історії людей (наприклад, як підготуватися до пологового, чи історії людей, які змінили професію після 60).

Засновник ПВК "Вагнера" Пригожин запропонував Зеленському зустрітися

Про це наближений до Путіна бізнесмен та засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин заявив у відеозверненні опублікованому в Telegram.

"Сидів у штабі на Первомайці, сказали Володимир Олександрович (Зеленський - ред.) під'їхав, швидко рвонув, якщо зверне увагу, готовий зустрітися у будь який момент, також розберемося де там чиє", — заявив у відео Пригожин.

У США немає підтверджень постачання Росії іранських ракет — Білий дім

У Вашингтоні відстежують ситуацію навколо потенційних перемовин між РФ та Іраном щодо передачі російським силам балістичних ракет, однак наразі США не мають підтверджень, що росіяни могли б отримати ці ракети.

Таку оцінку висловив у вівторок під час телефонного пресбрифінгу координатор Ради національної безпеки при Білому домі Джон Кірбі.

"Ми знаємо, що мають місце дискусії про потенційну передачу балістичних ракет. Ми не бачили, щоб це підтвердилося, станом на тепер, але стежимо за цим дуже уважно", — зазначив представник Білого дому.

Він підкреслив, що Іран продовжує постачати РФ бойові безпілотники, "які Росія використовує для того, щоб убивати українців та бити по їхній цивільній інфраструктурі". Кірбі нагадав, що це мало місце, в тому числі, протягом останньої доби — 19 грудня РФ випустила понад 30 "шахедів" по Україні.

Від націоналізації російських банків до бюджету України надійшли перші мільярди

До державного бюджету України надійшли перші кошти, отримані за результатами вилучення об’єктів права власності РФ та її резидентів в Україні. Сума становить понад 3 млрд і 169 млн гривень.

Про це повідомляє група аналітиків Trap Aggressor, які моніторять ефективність санкцій, з посиланням на лист Державної казначейської служби України, передає State Watch.

Ідеться про залишки коштів на рахунках українських дочірніх банків “Сбербанку” і “Веб.РФ” (“Міжнародний резервний банк” та “Промінвестбанк”), націоналізація яких відбулося 11 травня 2022 року за рішенням РНБО.

"Згідно із нещодавніми правками до Закону Про Державний бюджет України, надалі кошти будуть зараховані до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії", – пояснили у Trap Aggressor.

Сьогодні ввечері у трьох районах Київщини повернуть електроенергію — Кулеба

На Київщині 60% споживачів залишаються без світла. Ввечері 20 грудня можуть відновити електропостачання у Броварському, Бориспільському та Обухівському районах. Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

"Під вечір очікуємо гарних новин на Броварському напрямку, а також в Бориспільському та Обухівському районах", — розповів він.

За його словами, ремонтні роботи триватимуть у частині Фастівського району, а також Бучанському та Вишгородському районах.

Генштаб ЗСУ підтвердив ураження зосередження росіян в Запорізькій області 18 грудня

Генштаб ЗСУ підтвердив ураження 18 грудня районів зосередження живої сили та техніки російської армії на тимчасово окупованій території Запорізької області. Так, у районах населених пунктів Пологи, Василівка і Кам’янка-Дніпровська поранено понад 130 окупантів, знищено до 10 одиниць озброєння і військової техніки різного типу.

Інформація щодо загиблих наразі уточнюється.

У Новому Бериславі місцевий жителі підірвався на міні — ОВА

Глава Херсонської ОВА Ярослав Янушевич повідомив, що сьогодні у селі Новий Берислав на протипіхотній міні "Лепесток", залишеній російськими окупантами, підірвався місцевий житель.

"Чоловік залишився без частини лівої ноги", — повідомив Янушевич.

В ОВА наголосили, що мінна небезпека на Херсонщині залишається надзвичайно високою.

"Наші сапери щодня працюють над тим, аби зробити нашу землю безпечнішою, але обсяги мінувань – колосальні. Тому, будь ласка, будьте максимально обережними. Зараз не потрібно відвідувати ліси, лісосмуги та поля, ходити узбіччями доріг. Пересуватися можна лише там, де вибухотехніки вже провели розмінування", — додав Янушевич.

Що робити, якщо побачив міну

Якщо ви побачили міни, нерозірвані снаряди, розтяжки та інші вибухонебезпечні предмети, в жодному разі не торкайтеся їх.

Відійдіть на безпечну відстань та повідомте про такі знахідки рятувальників (номер 101) або поліцію (номер 102).

Внаслідок обстрілів Херсона був пошкоджений газопровід

Внаслідок обстрілів Херсона був пошкоджений газопровід в одному з гуртожитків ХДУ. На місці пожежі працювали рятувальники та газівники, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Протягом 2023 року Україна щомісячно буде отримувати необхідну зброю та амуніцію — Резніков

На наступний рік укладено низка контрактів на постачання Україні зброї та амуніції, допомога надходитиме протягом усього року, повідомив глава Міноборони Олексій Резніков в ефірі телемарафону.

"Американський ВПК уже працює. Тобто одна з ключових тем кожного "Рамштайну" – це обов'язково запуск потужностей виробничих країн, які підтримують сьогодні Україну в цій війні. На сьогодні вже відбулися замовлення, і не лише у США, а й у Німеччині, Франції, Словаччині, Чехії, Румунії та інших країнах", — сказав Резніков.

Росіяни нарощують озброєння і перекидають нових мобілізованих — Генштаб

Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні повідомив, що росіяни перекидають мобілізованих, нарощують озброєння.

"Нарощують обсяги перекидання мобілізованого особового складу, озброєння і військової техніки, пально-мастильних матеріалів та боєприпасів з далекосхідних регіонів російської федерації", — ідеться у повідомленні.

Щодо ситуації на фронті, війська РФ зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

"(Армія РФ) Намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Лиманському напрямках. На інших напрямках ворог здійснює оборону раніше зайнятих рубежів, зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, водночас продовжує здійснювати обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів вздовж лінії зіткнення", — ідеться у повідомленні.

На північному кордоні наразі без змін.

"На Волинському, Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки Білорусь та РФ продовжують знаходитись в прикордонних з Україною районах", — додали в Генштабі.

В Україні діє понад 5,5 тисяч "пунктів незламності" — ОП

В Україні вже організовано роботу 5521 "пункту незламності". Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

"Загальна кількість пунктів незламності в Україні станом на зараз становить – 5 521", — сказав він. Тимошенко розповів, зокрема, що на деокупованій території Херсонщини розгорнуто 21 "пункт незламності".

Також, за його словами, додатково відкрито такі пункти в Рівненській, Одеській, Полтавській та Запорізькій областях.

Росіяни робитимуть усе, щоб Новий рік в Україні був "у темряві" — Шмигаль

Глава українського уряду Денис Шмигаль вважає, що українцям слід готуватись до нових обстрілів з боку Росії, оскільки керівництво РФ прагне, аби світла на Новий рік та Різдво в Україні не було.

"Російські терористи робитимуть усе, аби до Нового року залишити українців без світла. Для них важливо, аби Різдво та Новий рік в Україні пройшли в темряві. Тому маємо готуватися до нових атак", — заявив він під час засідання Кабміну 20 грудня.

Він також зазначив, що в умовах, коли енергосистема "зазнає ударів ледь не щодня", давати будь-які прогнози щодо відновлення стабільного енергопостачання просто неможливо.

На Херсонщині під час облаштування фортифікаційних споруд виявили артефакти

Під час облаштування фортифікаційних споруд на узбережжі Дніпра на Херсонщині, прикордонники виявили рештки давньоримського поселення. Про це повідомляється на сторінці Херсонського прикордонного загону Держприкордонслужби у Facebook

У дописі сказано, що на глибині близько метра знайшли уламки амфор та глечиків. Там припинили подальші інженерні роботи, щоб не пошкодити артефакти. Військові повідомили про знахідку археологів.

Україна стала країною року за версією The Economist

Україна стала країною року 2022 за версією щотижневого англомовного журналу The Economist. У виданні зазначили, що зазвичай автори та редактори сперечаються, ухвалюючи рішення, однак цього року вибір був очевидний.

"Це може бути тільки Україна", — пише видання.

У виданні також виділили чотири якості українців, які найбільше проявилися цього року.

По-перше, героїзм, адже президент Росії Володимир Путін очікував, що українська армія "зігнеться" перед російською, однак цього не сталося.

"Українці стояли і билися. Професори, сантехніки та поп-зірки вступили в армію, міняючи зручні ліжка на морозні лисячі нори та ризик агонічної смерті. Бій за боєм вони розбили росіян. Захищаючись від агресора, який оспорював право їхньої країни на існування як незалежної держави, вони знайшли нове почуття нації", — йдеться у повідомленні.

По-друге, винахідливість:

"Вони (українці — ред.) помітили слабкі місця своїх ворогів, підірвали їхні запаси палива та боєприпасів і швидко навчилися використовувати нову зброю, надану Заходом".

Також The Economist відзначив стійкість українців. У журналі відмітили, що жахи, "яких завдає пан Путін", не впливає на моральних дух громадян України: коли немає води, розтоплюють сніг, а коли нема електрики, йдуть у кафе або сплять в офісах, де й працюють.

Крім того, як наголосили у журналі, Україна стала джерелом натхнення для багатьох пригноблених людей або країн по всьому світу, довівши, що "аутсайдери" можуть протистояти "навіть величезним хуліганам".

Зруйнована багатоповерхівка та бібліотека: російські окупанти обстрілюють Херсон

Вночі 20 грудня російські війська обстріляли Херсон, поцілили в звичайну багатоповерхівку в одному зі спальних районів Херсона. Зруйнована бібліотека на першому поверсі будинку. Обстріл за словами місцевих жителів розпочався о 23.30 і тривав до четвертої години ранку. Наслідки обстрілів бачили кореспонденти Суспільного.

Нині люди прибирають зруйновані помешкання.

Місцеві жителі, говорять, що поранених і загиблих немає. Зруйноване лише майно. Зранку у будинку працювали представники міської військової адміністрації.

Окрім цього російські військові вдруге поцілили і в будівлю обласної адміністрації у центрі Херсона. Внаслідок обстрілу сталось загоряння.

За словами провідної фахівчині сектора зав’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Херсонській області Оксани Ульянової пожежу вдалося ліквідувати надвечір.

Держдума РФ запровадила відповідальність за наругу над георгіївської стрічкою

Державна дума Росії у третьому читанні ухвалила законопроєкт, який запроваджує відповідальність за наругою над георгіївською стрічкою, повідомляє Радіо Свобода. Документ закріплює статус стрічки як "символу військової слави Росії" та "перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні" 1941-1945 років.

Згідно з ухваленим законом, за публічну наругу над георгіївською стрічкою загрожуватиме кримінальна чи адміністративна відповідальність. Зокрема, документ передбачає штраф у розмірі до 5 мільйонів рублів або до 5 років позбавлення волі.

При цьому будь-яка діяльність з використанням символіки георгіївської стрічки з метою, відмінною від встановлених законом, має бути припинена. Водночас влада зможе використовувати стрічки "під час проведення широкого кола заходів".

Законопроєкт про прирівнювання георгіївської стрічки до символів військової слави був внесений до Держдуми РФ у квітні, зазначає видання. Перше читання документ пройшов у вересні. Авторами ініціативи виступили секретар генеральної ради "Єдиної Росії" Андрій Турчак та заступник голови комітету Держдуми з розвитку громадянського суспільства Ольга Занко.

У Росії вибухнув газогін, є загиблі

У Росії на газопроводі Уренгой – Помари – Ужгород на ділянці, розташованій у Вурнарському районі Чувашії неподалік села Ямбахтіне, стався вибух та виникла масштабна пожежа, загинули щонайменше троє людей. За попередніми даними, подія сталась під час будівельно-монтажних робіт.

Голова сільського поселення Ямбахтіне заявив, що в результаті вибуху загинули троє людей, ще одна людина дістала поранення, інформує РИА "Новости". Усі вони працювали на газопроводі.

Після вибуху біржові ціни на газ у Європі прискорили зростання, наблизившись до $1250 за тисячу кубометрів. Ця труба перетинає російсько-український кордон біля станції "Суджа" в Курській області, та станом на сьогодні є єдиною точкою входу російського газу в Україну для транзиту до Європи, зауважує агентство.

Водночас російський газовий монополіст "Газпром" запевнив, що транспортування газу споживачам після інциденту на експортному газопроводі в Чувашії забезпечується в повному обсязі паралельними трубами, зазначає РИА "Новости".

Гаага не визнала Росію винною у війні в Грузії у 2008 році

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі завершив розслідування правопорушень під час війни у Грузії 2008 році, визнавши винними у низці воєнних злочинів посадовців самопроголошеної Південної Осетії та російського військового. Про це повідомив прокурор МКС Карім Хан.

"З моменту початку розслідування моє Управління вивчало докази передбачуваних злочинів, скоєних усіма сторонами у збройному конфлікті. Він проводив свою роботу незалежним, неупередженим та об'єктивним чином у партнерстві з постраждалими, громадянським суспільством та за плідної співпраці з відповідними національними органами", — зазначив посадовець.

Відтак, на думку МКС, відповідальність за незаконне позбавлення волі, катування, захоплення заручників і незаконне переміщення цивільних осіб під час російсько-грузинської війни несуть чотири людини:

  • Міхаїл Міндзаєв — міністр внутрішніх справ самопроголошеної Республіки Південна Осетія у 2005-2008 роках;
  • Гамлет Гучмазов — начальник СІЗО МВС Південної Осетії у 2008 році;
  • Давід Санакоєв — уповноважений президента Південної Осетії з питань прав людини;
  • В'ячеслав Борисов — генерал-майор ЗС РФ, з 2002 року був заступником командувача ПДВ із повітряно-десантної підготовки. Помер торік.

Прокурор додав, що його офіс не проводитиме нових розслідувань щодо злочинів під час війни у Грузії.

"Відповідно, за відсутності суттєвої зміни обставин фазу розслідування ситуації в Грузії завершено. Я поінформував владу Грузії про це рішення", — зауважив Карім Хан.

У Міністерстві юстиції Грузії заявили, що в цілому задоволені рішенням, зазначивши, що воно повністю доводить правоту країни та відкидає звинувачення на адресу грузинських військових, повідомляє Jam News.

Путін 21 грудня проведе розширене засідання колегії Міністерства оборони

У пресслужбі Кремля повідомили, що на засіданні в Національному центрі управління обороною "будуть підбиті підсумки діяльності ЗС РФ у 2022 році, а також поставлені завдання на наступний рік".

На зсіданні виступить міністр оборони РФ Сергій Шойгу, який доповість про перебіг війни проти України.

Оборонці Бахмута передали Зеленському прапор для Конгресу США

Українські військовослужбовці, які захищають Бахмут, передали Володимиру Зеленському національний стяг зі своїми підписами для Конгресу США. Президент заявив, що це буде натяк щодо потреб України у посиленій підтримці з боку американських партнерів.

"У нас непроста ситуація, ворог збільшує свою чисельність. Наші хлопці більш сміливі, і треба посилена зброя. Ми передамо Конгресу, передамо президенту США від хлопців вдячність за їх підтримку. Але цього замало. Це такий натяк: цього замало", — зазначив Зеленський.

Зеленський отримав прапор України від оборонців Бахмута
Військові в Бахмуті передають президенту український прапор, 20 грудня, 2022. Фото: ОП

У Маріуполі сталася пожежа на маткомбінаті ім. Ілліча: згоріла будівля з майном російських військових

В тимчасово окупованому Маріуполі на території меткомбінату ім. Ілліча згоріла будівля, де жили російські військові. Про це повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, посилаючись на Маріупольський Спротив.

"В Маріуполі горить приміщення де розміщуються російські військові, розташоване на території ММК ім. Ілліча. Маріупольський Спротив повідомляє про успішну диверсію щодо підпалу", — повідомив Петро Андрющенко.

Андрющенко додав, що Маріуполь продовжує чинити опір окупантам: на пожежі згоріло майно російських військових, та те що вони награбували на окупованих територіях.

В Україну повернули 16-річного хлопця, якого вивезли з-під Маріуполя до РФ — Лубінець

Підліток, якого вивезли з окупованої Донеччини до Росії, скористався чат-ботом, аби повернутись в Україну. 19 грудня дитина перетнула кордон з Україною. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

"Під час окупації Донеччини 16-річний Сергій жив поблизу Маріуполя, незадовго до війни втратив батьків, однак має сестру, а нині ще й небайдужих земляків, які готові йому допомагати. Після захоплення російськими окупантами рідного населеного пункту, його та багатьох інших дітей вивезли в Донецьк, а згодом до Росії", — розповів Лубінець.

Омбудсмен повідомив, що дитина була віддана на всиновлення в російську сім’ю, де жила вісім місяців. Родина, в якій довелося бути хлопцю, мала трьох власних дітей та вже одну всиновлену.

"З новою "сім’єю" не розмовляв. Я просто вчився в коледжі, розмовляв з друзями, з якими там познайомився", — розповів хлопець, який там освоював напрям автомеханіки.

За словами дитини, аби повернутися в Україну знайшов в інтернеті чат-бота, через який йому допомогли повернутись.

"Я хочу повернутися з РФ в Україну", — повідомлення, яке відправив Сергій в одному з чат-ботів.

Дмитро Лубінець каже, що далі хлопець отримає належну психологічну допомогу та офіційного опікуна в особі сестри, за потреби – медичну допомогу, відновив навчання.

Росіяни завдали удару по Костянтинівці

Вдень 20 грудня російські військові завдали удару по Костянтинівці, пошкоджено об'єкт соціальної інфраструктури. Цю інформацію суспільному підтвердив очільник Костянтинівської ВА Олексій Рослов.

"Сьогодні вдень був "приліт" по об'єкту соціальної інфраструктури. Він отримав значні пошкодження. Також постраждали навколишні житлові будинки, в них вибиті вікна", — повідомив Олексій Рослов.

У Полтаві чули звук вибуху: що відомо

Звук вибуху в обласному центрі було чутно 20 грудня. Про це Суспільному повідомляли місцеві жителі. За словами речника начальника Полтавської ОВА Максима Ковальова, це було відлуння вибуху на кар’єрі.

20 грудня близько 12:40 жителі Полтави у різних районах міста почули звук вибуху.

Як повідомив Суспільному речник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Максим Ковальов, звук вибуху був відлунням технічного вибуху на кар’єрі у Кременчуцькій громаді.

О 12:44 на Полтавщині оголосили повітряну тривогу, яка тривала до 13:56.

Україна отримала від Канади 500 млн канадських доларів

У Міністерстві фінансів повідомили, що 19 грудня Україна отримала від Канади додаткові 500 млн канадських доларів — 367 млн доларів США, у межах кредитного договору між Україною та Канадою. Загальна сума кредиту становить 1,432 млрд доларів США.

"Це кошти п’ятирічних "Облігацій суверенітету України", які уряд Канади розмістив для підтримки України напередодні важкого зимового періоду. Кредит надається на пільгових умовах через адміністративний рахунок Міжнародного валютного фонду (МВФ)", — йдеться в повідомленні.

На Донеччині українські зенітники збили два російських гвинтокрили

Українські військові у Донецькій області збили два російських гвинтокрили. Про це повідомляють Повітряні сили ЗС України.

"19 грудня підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ збили два вертольоти. Це два військово-транспортні вертольоти Мі-8 російських окупаційних військ", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що обидва гелікоптери українські зенітники приземлили близько 12.30 на Донеччині 19 грудня.

Україна отримала грант у 2 млрд дол від США

Україна отримала грант у 2 млрд дол від Сполучених Штатів Америки з Цільового фонду Світового банку, повідомили в Міністерстві фінансів України.

"Залучене грантове фінансування буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та заробітних плат працівникам цивільного захисту, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій", — йдеться в повідомленні.

Росія завдала ракетного удару по об'єкту інфраструктури "Нафтогазу"

Вночі 20 грудня Росія обстріляла інфраструктуру "Нафтогазу". Ракети влучили в один з об’єктів на Харківщині.

"На щастя, люди не постраждали. Фахівці працюють на місці над ліквідацією пожежі, що сталася. На 300-й день повномасштабної війни нашу лють не пояснити словами. Але ми продовжуємо конвертувати її в посилену роботу заради Перемоги України", — повідомили у пресслужбі.

Окупанти змінили точку запуску "шахедів" по території України — Ігнат

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час брифінгу в Media Center розповів, що 19 грудня відбулася найбільша атака "шахедами" з боку РФ. Загалом з 7 грудня було збито понад 60 БПЛА з нової партії.

Він розповів, що російські військові змінили локацію застосування дронів іранського виробництва. Якщо раніше це був Крим та Херсонська область, то зараз точки запуску перемістили в Краснодарський край, на східне узбережжя Азовського моря.

"Якусь частину вдається збивати ще на підступах, це Одеська, Миколаївська області. Саме там Повітряне командування "Південь" працює доволі таки ефективно. Далі допомагає вже, якщо певна кількість дронів проходить, бо ворог використовує усі дані розвідок, якими він володіє: наземна, агентурна, космічна, — вони прокладають маршрути там, де очевидно є слабкі місця української протиповітряної оборони, бо всю територію перекрити не вдається, командування "Схід" і "Центр", — зазначив Ігнат.

Речник командування Повітряних сил не виключив, що надалі будуть і наступні поставки БПЛА від Ірану.

Ігнат зауважив, що за листопад та грудень РФ запустила 127 "шахедів" і 300 крилатих ракет по території України.

"Вони почали застосовувати їх поетапно, невеликими групами на різних напрямках, вивчаючи, як реагуватиме протиповітряна оборона, якими засобами ми їх збиватимемо, і вони зрозуміли, що найефективніше для них це використовувати їх в нічний час, тому що вночі нема візуальної прив'язки до цілі, і ті засоби, які можуть їх знищувати, такі як стрілецька зброя чи зенітні гармати, великокаліберні кулемети, які застосовуються для збиття цих БПЛА. З 23.00 або раніше, коли у них починається доба за їх московським часом, і фактично до 5 ранку ці БПЛА збиваються Силами оборони України", — розповів він.

Іранські дрони, які прив'язані до різних GPS-систем, будують маршрути в обхід.

"Летіти по колу, можуть взагалі кружляти, уникаючи систем ППО, і це збільшує час. Середня швидкість дрона приблизно 150 км/год. Це і є польотне завдання", — додав він.

Заступника очільника ДСНС України відсторонили після подарунку, який вибухнув у поліції в Польщі

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський повідомив, що заступника очільника ДСНС України Дмитра Бондара відсторонили.

"Я отримав інформацію, що заступник голови ДСНС Бондар, відповідальний за вручення подарунка командиру польської поліції Ярославу Шимчику, був відсторонений. За цією справою в Україні також відкрито кримінальне провадження", — написав Камінський.

Армія Швейцарії виділяє додаткове житло для біженців з України

Про це повідомляє портал Shengen Visa із посиланням на заяву Федеральної ради Швейцарії.

Зазначається, що до кінця року Швейцарія очікує ще 75 тисяч звернень за захистом від українців та 24 тисячі шукачів притулку.

"SEM спільно з армією з весни вже збільшили кількість місць розміщення з 5 тисяч до понад 9 тисяч ліжок і набрали додатковий персонал для догляду та охорони. Проте необхідні додаткові ресурси, щоб мати можливість продовжувати забезпечувати розміщення та догляд за тими, хто шукає захисту та притулку, у найближчі місяці", — сказано в повідомленні.

Литовському дипломату повернули колекцію ікон, яку військові РФ викрали з його будинку у Херсоні

Литовському дипломату повернули колекцію ікон, які російські військові викрали з його будинку у Херсоні, повідомила служба безпеки України.

На початку окупації Херсона військові РФ вивезли з будинку іноземного дипломата понад 120 ікон. Приватну колекцію передали під виглядом "повернення" культурних цінностей архімандриту місцевої єпархії УПЦ (МП). Зараз він переховується від правосуддя на тимчасово захопленій території півдня України.

Після звільнення Херсона і проведення безпекових заходів в регіоні, співробітники СБУ виявили викрадені ікони на території Успенського собору та передали їх законному власнику.

Почесний консул оголосив про своє рішення передати старовинну колекцію місцевому художньому музею.

Силам оборони лишилося декілька кілометрів до Кремінної — очільник Лунанськох ОВА

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що окупанти безрезультатно контратакують на напрямку Сватове-Кремінна. Крім цього Силам оборони до Кремінної "залишилося декілька кілометрів, але просування йде повільно через щільну замінованість території". Також вдалося стабілізувати ситуацію у Білогорівці.

"На окупованих територіях у містах Луганщини люди замерзають. Багатоповерхівки опалюють, рубаючи дерева на вулицях та власними меблями", — йдеться в повідомленні.

На Київщині 80% споживачів — без світла

Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба повідомив, що на Київщині ситуація з електропостачанням залишається критичною.

"Внаслідок масштабних пошкоджень енергетичної інфраструктури “Укренерго” застосовує екстрені вимкнення електрики. Без світла перебуває 80% регіону. Найскладніша ситуація в Бучанському, Вишгородському, Обухівському та частково Фастівському районах. Це більше 30 громад", — повідомив він.

Пріоритетними для електропостачання є об’єкти критичної інфраструктури – лікарні, об'єкти тепло- та водопостачання.

РФ тримає в трьох морях 17 кораблів

У Військово-морських силах ЗСУ повідомили, що в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться до 6 кораблів РФ. В Азовському морі окупанти продовжують контролювати морські комунікації утримуючи на бойовому чергуванні до 2 кораблів. У Середземному морі – 9 кораблів, з них 5 носіїв крилатих ракет "Калібр" загальний залп – 72 ракети.

Зеленський відвідав Бахмут із неанонсованим візитом

Цю інформацію Суспільному підтвердив речник президента Сергій Никифоров.

"Володимир Зеленський відвідав передові позиції у Бахмуті, нагородив бійців відзнаками та цінними подарунками. З Бахмута президент вже поїхав", — сказав він.

В Італії зняли фільм про "кохання" між російським солдатом і українцем

У Італії зняли короткометражний фільм "Без кордонів" (Borderless) про "кохання" між українцем та російським військовим. Автором ідеї та сценаристом є піаніст Розаріо Ґорґоне. Він проілюстрував цим відео свою музичну композицію і опублікував його в себе на YouTube.

"Без кордонів" – історія кохання російського солдата та українського хлопця в контексті нинішньої російсько-української війни", – йдеться в описі.

"Наш короткометражний фільм розповідає лише про одну з багатьох трагедій, що відбуваються в тіні війни, часто приречених на забуття", – додав у дописі у соцмережах Ґорґоне.

Він також повідомив, що спілкувався з реальним українцем Денисом, який відвідував свою бабусю в Римі у березні 2022 року.

Ґорґоне подякував хлопцю за те, що "він надихнув на створення цього короткого художнього відео, поділившись інсайдерською розповіддю про війну, що триває".

Композитор заявив, що "любов не має кордонів, як і музика", і додав, що з нетерпінням чекає на відгуки.

За сюжетом 17-річний українець Денис їде від війни до Італії, де живе його бабуся. Він постійно згадує про свого "бойфренда" – 19-річного Дмітрія з Росії. Зокрема, у фільмі є кадр, де росіянин у формі з триколором обіймається з українцем – ці події нібито відбуваються у жовтні 2021 року в Харкові.

Денис їде на зустріч з військовим на українсько-молдовський кордон. Українець та російський окупант біжать одне одному назустріч, але Дмітрій збивається з ніг, а Денис перечіплюється через розтяжку.

Українці обурились зображенням любовних стосунків між українцем та російським військовим. Під відео на YouTube та під дописами режисера у соцмережах зʼявилось багато критичних коментарів.

Суспільне Культура звернулось за коментарем до режисера фільму та чекає на відповідь.

У Києві зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі

Станом на ранок зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі, повідомили в Укренерго.

"Обстріли БПЛА об’єктів магістральних мереж у центральному регіоні, які відбулися вночі 19 грудня, а також артобстріли на сході України призвели до чергових пошкоджень енергетичної інфраструктури та погіршення ситуації з енергопостачанням, зокрема у центральному регіоні та м. Києві", — йдеться в повідомленні.

У столиці забезпечується менше половини потреби споживання, у пріоритеті — живлення критичної інфраструктури.

Очікується, що 20 грудня вдасться включити певне обладнання, яке дозволить дещо підвищити рівень надійності живлення, зменшити дефіцит потужності у столичному енерговузлі та заживити більше споживачів.

Голова дипломатії Євросоюзу зустрівся з іранським міністром закордонних справ

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель зустрівся з очільником іранського МЗС на тлі погіршення відносин між Іраном та ЄС через військові підтримку Росії.

"Наголосив на необхідності негайного припинення військової підтримки Росії та внутрішніх репресій в Ірані. Погодилися, що ми повинні підтримувати відкритість спілкування", — написав Боррель.

"Київводоканал" попередив про перебої з водою

Зранку, 20 грудня, в усіх районах столиці відсутнє водопостачання через аварійну ситуацію. Про це повідомили у "Київводоканалі".

"У зв’язку з аварійною ситуацією водопровідні насосні станції Київводоканалу відключені від енергоживлення", — пояснили у пресслужбі.

Після заживлення водопровідних станцій знадобиться ще певний час для запуску системи водопостачання.

У КМДА зазначили, що всі служби працюють цілодобово, аби стабілізувати ситуацію після обстрілів.

"У зв'язку з проведенням відновлювальних робіт на об’єктах енергетичної інфраструктури протягом 2-х годин у місті можливі перебої з водопостачанням", — повідомили в адміністрації.

Про всяк випадок киян попросили підготувати запас питної і технічної води.

Блекаут у деяких районах Київщини може тривати до 23 грудня — голова КОВА

Блекаут у деяких районах Київщини може тривати до 23 грудня, проте заживлювати споживачів почнуть уже 20 грудня, сказав голова КОВА Олексій Кулеба в коментарі "Українським Новинам".

"Йдуть відновлюванні роботи. Потрібно ще 2-3 доби для того щоб змінити ситуацію", — розповів Кулеба.

За його словами, ситуація з електропостачанням у Київській області складна через наслідки обстрілів, які відбулись напередодні. Разом з тим, він запевнив, що сьогодні уже почнуть давати світло у домівки.

Рівень воєнної загрози з боку Білорусі зростає — командувач ОС

Наявних у Білорусі підрозділів військ РФ достатньо для створення загрози Україні та проведення тактичних дій, але українські сили відстежують ситуацію і вживають відповідних заходів. Про це заявив командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Він зазначив, що тренування російського літака наведення та літаків-перехоплювачів носіїв балістичних ракет повітряного базування "Кинжал" у Білорусі проводяться з єдиною метою – це уточнення цілей на території України, які призначені для завдання ракетних ударів.

"Ми вживаємо всіх заходів для того, щоб знизити цей рівень загрози", — сказав Наєв.

За словами командувача, зараз на території Білорусі зосереджені 2 мотострілецька дивізія 1 танкової армії та авіаційне угрупування, в складі якого є новітні зразки авіації повітряно-космічних сил збройних сил РФ.

Крім того, там присутні підрозділи, озброєні оперативно-тактичними ракетними комплексами "Іскандер" з балістичними ракетами до них, які призначені для застосування по цілях на території України.

"Цього потенціалу, на даний час, достатньо для створення загрози Україні та проведення тактичних дій. При цьому ми уважно стежимо за озброєнням, що перекидається з боку Росії та робимо щодня відповідний аналіз. Рівень воєнної загрози поступово зростає, але ми також вживаємо адекватних заходів", — сказав Наєв.

Командувач ОС наголосив, що Генштаб ЗСУ передбачив значне нарощування угруповань у разі істотного зростання сил та засобів з Білорусі.

СБУ затримали чоловіка, який у 2014 підняв російський прапор у Харкові

Контррозвідка Служби безпеки викрила чоловіка, який у 2014 році піднімав російський прапор над будівлею Харківської міської ради і закликав до штурму установи. Його шукали вісім років.

"Крім цього, він виступав перед камерами московських пропагандистів, де агітував до зміни меж кордону України та захоплення державних органів. Найбільше таких "ефірів" за його участі було відзнято представниками кремлівського телеканалу "Россия 1". Коли спроби Москви "провалилися", зловмисник вирішив "залягти на дно" і таким чином уникнути правосуддя", — повідомили в СБУ.

Слідчі розповіли, що для уникнення правосуддя чоловік дотримувався заходів конспірації, постійно змінював адреси проживання та номери мобільних телефонів. Однак, співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали. Під час обшуку в помешканні фігуранта правоохоронці виявили:

  • прапори РФ та георгіївські стрічки;
  • снайперську гвинтівку з оптико;
  • самозарядну гвинтівку Z-10;
  • набої до вогнепальної зброї калібру 7,62 мм.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за: ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та бойовими припасами) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх обставин правопорушення, зокрема можливої причетності фігуранта до підготовки диверсій російських спецслужб.

Путін намагається зняти з себе відповідальність за поразки у війні — британська розвідка

У британській розвідці вважають, що візитом в об'єднаний штаб "спеціальної військової операції" президент РФ Володимир Путін прагнув продемонструвати колективну відповідальність за військові поразки. Про це йдеться у звіті Міноборони Великої Британії.

Зазначається, що Путіна зафільмували під час зустрічі з низкою високопоставлених військових, зокрема з начальником Генштабу Валерієм Герасимовим і міністром оборони Сергієм Шойгу. Він вимагав пропозиції щодо наступних кроків "СВО". Одним із тих, хто виступав із доповіддю, був командувач групою військ РФ в Україні генерал Сергій Суровікін.

"Цією постановочною зустріччю Путін, ймовірно, мав на меті продемонструвати колективну відповідальність за "спеціальну військову операцію". Ця демонстрація, ймовірно, мала на меті зняття з Путіна відповідальність за військові невдачі, високий рівень смертності і зростання громадського невдоволення мобілізацією", — йдеться у повідомленні.

У розвідці також припускають, що телевізійні кадри могли бути призначені і для того, щоб розвіяти чутки в соцмережах про звільнення начальника Генштабу ЗС РФ.

США планують виділити майже $45 млрд Україні та союзникам по НАТО

До Конгресу США внесли законопроєкт про держфінансування на 2023 рік, який зокрема передбачає виділення 44,9 млрд доларів допомоги Україні та союзникам по НАТО. Про це повідомляє Reuters.

Агентство зазначає, що законопроєкт про державне фінансування на 1,7 трильйона доларів, включає рекордні військові витрати, і перевищує приблизно 1,5 трильйона доларів, виділених у попередньому році.

У законопроєкт включено 44,9 млрд доларів додаткової екстреної допомоги Україні та союзникам по НАТО.

Як повідомляє Reuters, на наступний рік США ухвалять рекордний оборонний бюджет, що становитиме 858 млрд доларів і перевищує торішній, що становив 740 млрд.

Лідери Сенату та Палати представників мають на меті прийняти законопроєкт і надіслати його президенту Джо Байдену до кінця тижня, щоб забезпечити відсутність перерв у діяльності уряду. Місяцями демократи та республіканці сперечалися про те, скільки грошей слід витратити на військові та невійськові програми.

Російські окупанти знову обстріляли Херсонщину з важкої артилерії та завдали ракетного удару по області

Російські війська за добу 42 рази обстріляли Херсонщину. Війська РФ били з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків, також завдали ракетного удару, повідомляє Херсонська ОВА.

Під вогнем росіян опинилися житлові квартали Херсона, поцілили в обʼєкт критичної інфраструктури, освітній заклад, будівлю ХОДА, приватні та багатоквартирні будинки.

Минулої доби загинули двоє людей, троє поранені.

В ISW вважають, що Лукашенко відмовив Путіну в участі у війні в Україні

Невизнаний низкою країн президент Білорусі Олександр Лукашенко, ймовірно, відмовив президенту Росії Володимиру Путіну піти на подальші інтеграційні поступки і взяти участь у війні в Україні, йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

"Лукашенко під час зустрічі в Мінську 19 грудня, ймовірно, відвернув спроби Путіна змусити Білорусь піти на подальші російсько-білоруські інтеграційні поступки. Путін і Лукашенко утрималися від публічного обговорення російського вторгнення в Україну, при цьому обидва лідери відзначили, що Білорусь все ще стикається з загрозою Заходу", — йдеться у звіті.

Як зазначають аналітики, Путін заявив, що може розглянути питання підготовки екіпажів білоруської бойової авіації до використання "боєприпасів зі спеціальними боєголовками" через "загострення" ситуації на зовнішніх кордонах Союзної держави.

Раніше ISW оцінювало, що Лукашенко використовує риторику захисту білоруських кордонів від Заходу та НАТО, намагаючись уникнути участі у російському вторгненні в Україну.

"Лукашенко також використовував подібні натяки про можливе розміщення ядерної зброї в Білорусі 17 лютого в контексті заявленої агресії Заходу. Лукашенко зазначив, що Росія поставить комплекси ППО С-400 і комплекси "Іскандер". При цьому Путін заявив, що обидва лідери обговорювали формування єдиного оборонного простору", — зазначили в Інституті.

ISW продовжує оцінювати, що участь Білорусі у війні Путіна проти України залишається малоймовірною.

"Той факт, що Путін, здається, прийняв тези Лукашенка, не переконавши його скоригувати їх, опосередковано підтверджує цю оцінку. Лукашенко, швидше за все, змінив би свою риторику, щоб створити якесь правдоподібне пояснення своєму власному народу про те, чому він раптово відвернувся від фіктивної загрози вторгнення НАТО, яку він створив, щоб приєднатися до катастрофічного вторгнення Путіна в Україну", — зазначили аналітики.

У Києві можливі проблеми з водопостачанням

У КМДА повідомили, що у зв'язку з проведенням відновлювальних робіт на об’єктах енергетичної інфраструктури протягом 2-х годин у місті можливі перебої з водопостачанням. Усі служби працюють цілодобово, для стабілізації ситуації після обстрілів.

У Києві тривають аварійні відключення світла

Про це повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

"Триває ліквідація пошкоджень в енергосистемі України після останніх повітряних атак. Генерація електроенергії обмежена, тому столиця, як і решта регіонів країни, отримує лімітований обсяг електропостачання. Світло для споживачів досі подається в режимі аварійних відключень", — сказав він.

За словами голови КМВА, водопостачання надається в штатному режимі.

"Щодо тепла в будинках киян. Котельні, які обслуговують приблизно 5% споживачів столиці, через енергетичні проблеми змушені відключатися та вмикатися почергово", — сказав Попко.

Він нагадав, що у місті розгорнуті 430 стаціонарних пунктів незламності, де можна зігрітися, зарядити електронні пристрої та скористатися зв’язком. Усі вони працюють цілодобово.

"Енергетики, ремонтні бригади, комунальники працюють в посиленому режимі. Все полагодимо. Все відбудуємо. Зберігайте спокій та вірте в нашу Перемогу!" , — сказав Попко.

Сім обстрілів за добу. На Миколаївщині війська РФ вдарили по Очаківській та Куцурубській громадах

Протягом доби, 19 грудня, війська Російської Федерації завдали сім вогневих ударів по двох громадах Миколаївського району. Загиблих немає.

Про це повідомила пресслужба Миколаївської обласної військової адміністрації.

"19 грудня об 11:50, 12:55, 14:05, 14:40, 20:05 російська армія завдала артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Загиблих немає. У вечорі, 19 грудня, о 20:00 та 20:12 під вогнем військ РФ опинились населені пункти Куцурубської громади. Загиблих немає. Наслідки пошкоджень уточнюються", — йдеться в повідомлені.

За інформацією районних військових адміністрацій у Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день, 19 грудня, та ніч, 20 грудня, пройшли спокійно.

Армія РФ далека від реалізації початкових планів Путіна: Експерт оцінив імовірність наступу на Молдову

Російська Федерація може вторгнутися у Молдову і реалізація цього сценарію залежить від ходу у війні України, але зараз армія РФ далека від реалізації початкових планів Путіна. Про це в етері Суспільного заявив колишній віцепрем'єр з реінтеграції Молдови Олександр Фленкя.

"З одного боку нічого принципово нового в цьому немає. З перших днів війни у Молдові тверезо оцінювали ситуацію та плани Володимира Путіна щодо всього нашого регіону та Республіки Молдова зокрема", — сказав він.

Фленкя зазначив, що усвідомлення ризиків призвело до радикальних змін не лише в настроях молдавського суспільства, а й у державній політиці.

"Було переоцінено політику безпеки оборони. Наступного року, наприклад, оборонний бюджет збільшено на 60%, порівняно з 22-м роком. І крім цього влада серйозно задумалася про необхідність розпочати нові вирішення Придністровського конфлікту. І цьому сприяла агресія РФ проти України", — сказав ексвіцепрем'єр.

Він нагадав, що директор Служби інформації та безпеки зазначив, що ймовірність такого сценарію цілком залежатиме від ходу війни. Хід війни зараз такий, що збройні сили РФ як ніколи далекі від реалізації тих планів, які були у Путіна на момент початку цієї гри.

Керівник Служби інформації та безпеки Молдови Александру Мустяце вважає, що ризик вторгнення Росії на молдовську територію зберігається і може статися вже у 2023 році. За його словами, Росія намагатиметься прокласти коридор у невизнане Придністров’я. Спецслужба вважає такий сценарій цілком реальним.

На Донеччині від обстрілів російської армії троє людей загинули

Протягом 19 грудня через обстріли російської армії на Донеччині троє людей загинули. Двоє — у Бахмуті та одна людина — у Залізному. Ще 5 людей в області отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1271 людина, ще 2762 людей отримали поранення", — повідомив він.

Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз неможливо.

У Києві відкрили станції метро "Хрещатик" та "Майдан Незалежності"

Станції не працювали від початку повномасштабного вторгнення. Кореспондентка Суспільного поспілкувалася з першими пасажирами станцій.

Першим пасажиром став Руслан. Чоловік каже, що тепер йому буде легше добиратися до місць призначення.

"Дуже радісно. Це не тільки мені полегшить життя. Раніше я звідси (зі станції "Хрещатик", — ред.) йшов на "Льва Толстого" і їхав далі", — сказав він.

Ще одна пасажирка зазначила, що тепер легше добиратися, не треба робити кілька пересадок, щоб потрапити на потрібну лінію підземки.

"Я щойно вийшов на "Хрещатику" і хотів стати на коліна, поцілувати підлогу. Мене стримав товариш. Це настільки нам спростило життя, всі ті черги на переходах...", — сказав пасажир Ігор.

У києві відкрили для пасажирів станції метро "Хрещатик" та "Майдан Незалежності"
Фото: Суспільне / Дар'я Кінша

У Києві через перепади напруги обмежили рух метро

Про це повідомили кореспонденти Суспільного. На червоній та зеленій гілках підземки оголосили, що поїзди не курсують через брак напруги. Згодом рух відновили

Як повідомили у КП "Київський метрополітен" через різкі перепади напруги рух поїздів червоною лінією метрополітену здійснюється від ст. "Академмістечко" до ст. "Арсенальна".

"Рух наземною ділянкою призупинено, відповідно станції "Лісова", "Чернігівська" "Дарниця" та "Лівобережна" тимчасово зачиняються", — йдеться у повідомленні.

Водночас рух синьою та зеленою лініями метрополітену відновлено.

Енергетики працюють над вирішенням питання. Про відновлення роботи всіх станцій буде повідомлено додатково.

Війська РФ тричі за ніч обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Про це повідомив очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

На села Мирівської та Покровської громад скерували щонайменше 20 снарядів. Поранених немає.

Внаслідок обстрілів пошкоджені з десяток приватних будинків та господарських споруд, газопроводи та лінія електропередач.

В інших районах ніч минула з тривогою, та без атак.

Місто ламає російську армію. Зеленський розповів, яка зараз лінія фронту у Бахмуті

Понад 1300 кілометрів активних бойових дій — така нині фронт у Бахмуті на Донеччині, тут точаться найзапекліші бої, заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

"Ще з травня окупанти намагаються зламати наш Бахмут, але час іде — і Бахмут ламає вже не тільки російську армію, а й російських найманців, що прийшли на заміну втраченій армії окупантів", — сказав Зеленський.

За словами Зеленського, у Кремлі не вміють "визнавати помилок і страшенно бояться реальності". Але реальність така, зауважив президент, що втрати російської армії наближаються до 100 тисяч.

"Я дякую всім нашим бійцям, які героїчно тримають Бахмутський напрямок, Соледар, Авдіївку, Марʼїнку, Кременський напрямок та весь Донбас — регіон, який до приходу Росії був одним із найсильніших в Україні і який Росія руйнує просто до випаленої землі. Навіть така жорстокість ворогу нічого не дасть", — переконаний Зеленський.

ООН перевірить інформацію про постачання іранських дронів в Росію

Секретаріат ООН вивчає інформацію щодо постачання Іраном ударних безпілотників Росії. Про це на засіданні Радбезу заявила заступниця Генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, передає Укрінформ.

За її словами, керівництво ООН отримало листи від України, Франції, Німеччини, Великої Британії та США щодо необхідності перевірити інформацію про передачу БПЛА з Ірану до російської федерації, що суперечить резолюції Ради Безпеки ООН.

"У своїх листах п'ять країн також звернулися з проханням здійснити інспекцію", — сказала Дікарло.

Вона зазначила, що представник Ірану заперечує постачання дронів до РФ, а Росія висловила "серйозне занепокоєння щодо запитів цих держав-членів".

За її словами, секретаріат вивчає наявну інформацію, і висновки будуть повідомлені РБ "у разі необхідності в належний час".

США стежать за розміщенням російських військ у Білорусі – Білий дім

Сполучені Штати уважно відстежують взаємодію Росії та Білорусі у війні проти України, у тому числі щодо розміщення російських сил на білоруській території. Про це на брифінгу заявила речниця Білого дому Карін Жан П’єр.

"Нас давно турбує роль Білорусі в агресії Росії. Білорусь сприяла війні Росії проти України, надаючи їй підтримку та дозволяючи використовувати територію Білорусі як плацдарм для російських військ", — сказала вона.

Речниця Білого дому наголосила, що США продовжують уважно стежити за стратегією РФ з застосування сили.

"Це те, що ми робили і надалі робитимемо, у тому числі в Білорусі. Ми залишаємось у тісному контакті з Україною, оскільки вона відважно захищається від російської агресії", — сказала Жан-П'єр.

ВІйська РФ завдали 60 авіаударів по Україні

Протягом доби війська РФ завдали 4 ракетних та 60 авіаційних ударів, а також здійснили понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

В результаті цих ударів постраждала цивільні інфраструктура та населення.

Загроза завдання авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Блінкен під час візиту до Китаю говоритиме війну в Україні — Держдеп

Під час поїздки держсекретаря США Етоні Блінкена до Китаю, яка має відбутися на початку наступного року, сторони обговорюватимуть війну РФ проти України. Про це на брифінгу заявив речник Держдепу США Нед Прайс.

"Я впевнений, що коли міністр поїде до Пекіна, а ми все ще очікуємо, що це станеться на початку наступного року, війна Росії проти України буде на порядку денному. Загроза російської агресії була на порядку денному до 24 лютого, коли державний секретар Блінкен говорив зі своїм колегою", — сказав він.

За словами речника Держдепу, Китай, хоч і заявляє про нейтралітет у цьому конфлікті, але підтримує тісні зв’язки з РФ.

"Ми сподіваємось і очікуємо, що КНР не сприятиме зусиллям Москви, надаючи військову допомогу або систематично допомагаючи РФ уникати санкцій. Ми дуже уважно стежимо за діяльністю Пекіна в цій конкретній сфері", — зазначив Прайс.

США також сподіваються, що КНР використає свій вплив на Росію, щоб допомогти покласти край "цій жорстокій війні".

За словами Прайса, США та інші країни очікують, що КНР як член Ради Безпеки ООН "дійсно вірить і фактично дотримується принципів, які були в основі зовнішньої політики Китаю протягом десятиліть, — незалежність, територіальна цілісність, суверенітет".

"Це те, що КНР нібито послідовно відстоює в рамках системи ООН та міжнародної системи загалом – і країни по всьому світу хочуть це побачити", — сказав він.

МВФ схвалив нову моніторингову програму для України

Виконавча рада МВФ схвалила Моніторингову програму із залученням ради директорів (МПЗР) для України, яка сприятиме стабілізації макроекономічної політики в країні, а також залученню нової донорської підтримки.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Фонду.

Зазначається, що чотиримісячна програма МПЗР покликана допомогти Україні підтримувати стабільність, а також каталізувати донорське фінансування в умовах "дуже великих потреб у платіжному балансі та надзвичайно високих ризиків".

Основні заходи програми зосередженні на мобілізації доходів, а також відновленні внутрішнього боргового ринку. Крім того, передбачена підготовка стратегії фінансового сектору, підвищення прозорості та управління.

В МВФ зазначили, що хоча програма не передбачає виділення нових траншів, вона сприятиме залученню фінансування від інших міжнародних донорів у 2023 році.

В Україну вдалося повернути підлітка, який жив у прийомній сім’ї в Росії

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

"До Дня святого Миколая трапляються дива. От сьогодні таке диво трапилося і в 16-річного Сергія, який майже через 8 місяців повернувся в Україну після того, як його вивезли в Російську Федерацію. Хлопець жив поблизу Маріуполя, незадовго до війни втратив батьків, однак має сестру, а нині ще й небайдужих співвітчизників, які готові йому допомагати. Після захоплення російськими окупантами рідного населеного пункту, його та багатьох інших дітей вивезли в Донецьк, а згодом до Росії", — розповів уповноважений ВР.

У Києві без стабільного електропостачання залишаються 10 котелень

"У зв’язку із надзвичайно складною ситуацією в енергетиці та значеними пошкодженнями енергетичної інфраструктури, "Укренерго" застосовує в Києві більш значні обмеження. Тому наразі без стабільного електропостачання 10 котелень столиці. В результаті цього перебої з теплопостачанням можуть виникнути в 144 житлових будинках міста", — повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Він додав, що енергетики і тепловики працюють в цілодобовому режимі. Також Кличко нагадав, що найближчі до будинків, де можуть бути проблеми з теплом, пункти обігріву розташовані за такими адресами:

Дарницький район

  • Школа І-ІІІ ступенів № 280, вул.Євгена Харченка 23Б
  • Навчально-науковий Інститут N3 ◾️Національної Академії Внутрішніх Справ, вул.Колекторна, 4 (намет)

Святошинський район

  • Територіальний центр, вул.Жмеринська,22а
  • Середня загальноосвітня школа №215, вул.Жмеринська, 20.
  • Середня загальноосвітня школа №253, вул.Жмеринська, 34.
  • Спеціалізована школа №76 вул.Жмеринська, 8

Шевченківський район

  • Школа №82, вул. Шпака, 4
  • Заклад дошкільної освіти №488, вул. Капніст, 10
  • Школа №102, вул. Шулявська 10-12
  • Фаховий коледж "Універсум", пров. Політехнічний, 3-А

Солом’янський район

  • Школа №69, вул. Донецька, 25
  • Школа № 64, вул. Ушинського, 32
  • Школа №43, вул. Преображенська, 17
  • Ліцей №144, просп. Лобановського, 6

Додаткові пункти обігріву розгорнуть за адресами: вул. Шпака, 2, просп. Повітрофлотський, 41 (намет) та на розі вулиць Жмеринської та Бетховена.

"Потяг Святого Миколая" привезе дітям на звільнені території понад 30 тисяч подарунків

Як повідомила перша леді Олена Зеленська, Святий Миколай потягом "Укрзалізниці" вирушив на Донеччину, щоб доставити подарунки дітям.

"А вже за два дні цей самий потяг відправиться на звільнену Харківщину, потім — на Південь, до Миколаєва та Херсона", – додала перша леді.

Вона поінформувала, що потяг привезе на звільнені території понад 30 тисяч подарунків, а ще міститиме окремий вагон — "залізну резиденцію" Миколая, де проходитимуть театралізовані заходи.

"Укрзалізниця" та ЮНІСЕФ запустили спільний проєкт для дітей

"На Миколая – стартував проект "Укрзалізниці" та ЮНІСЕФ – спільний проект, який може принести свято українським дітям. Тим, хто живе поруч із лінією фронту та в деокупованих районах. Спеціальні святкові потяги за трьома напрямками. Сьогодні – Донеччина. 21 грудня вирушає такий святковий потяг у Харківську область. 23-го – у Миколаївську, Херсонську області. Везуть святкові вистави і більше 30-ти тисяч подарунків", — заявив президент Володимир Зеленський.

На початок