Зеленський назвав кількість безпілотників, що Росія вчергове отримала від Ірану

Зеленський назвав кількість безпілотників, що Росія вчергове отримала від Ірану

Зеленський назвав кількість безпілотників, що Росія вчергове отримала від Ірану
. Президент України Володимир Зеленський під час під час звернення до учасників зустрічі лідерів Об’єднаних експедиційних сил Сполученого Королівства (JEF), 19 грудня 2022 року, фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія отримала від Ірану ще одну партію дронів, якими й атакувала Україну зранку 19 грудня. Він зазначив, що загалом країна-агресор отримала 250 "шахедів".

Про це він сказав під час звернення до учасників зустрічі лідерів Об’єднаних експедиційних сил Сполученого Королівства (JEF).

"Цієї ночі Україна знову була атакована іранськими дронами. 34 "шахеди". Я говорю і кількість, і назву, і цілком конкретно. Це "шахеди" з нової партії, яку отримала Росія від Ірану. 250 штук – стільки всього "шахедів" зараз отримано державою-терористом", — уточнив Зеленський.

Читайте також: Війська Росії вночі атакували Україну "шахедами". Що відомо

Він наголосив, що російські ракети та іранські дрони застосовуються постійно для ударів передусім по українській енергетиці.

"Лише один нещодавній масований удар по Україні зачепив понад 20 мільйонів наших людей. Унаслідок цього міста-мільйонники та більшість українських регіонів залишилися абсолютно без електрики. Уявіть, який масштаб у цього терору. І уявіть, що його можна зупинити", — додав президент.

Що відомо про використання Росією Іранських дронів проти України

  • Росія активно застосовує іранські дрони у війні проти України. 13 вересня українські військові вперше знищили ударний дрон-камікадзе іранського виробництва.
  • 17 жовтня військові РФ атакували Київ дронами-камікадзе. Збройні сили України збили 25 із близько 30 дронів. Унаслідок повторної атаки, один з дронів влучив у 120-річний житловий будинок. Частина будівлі обвалилася. Під завалами опинилися мешканці.
  • За даними української розвідки, Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе. Іран заперечує надання Росії зброї для війни в Україні.
  • США, ЄС, Канада і Британія анонсували санкції проти Ірану за надання Росії дронів.
  • 4 грудня в ЗСУ повідомили, що Росія рідше застосовує іранські дрони через морози. Того ж дня ЗМІ повідомили, що США намагаються зірвати поставки іранської зброї до РФ.
  • Однак вночі 19 грудня війська Росії знову атакували Україну "шахедами". У низці районів Києва пролунали вибухи, також росіяни атакували Дніпропетровщину. Загалом Сили оборони знищили 30 з 35 дронів.

Читайте також

"Шахеди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з'явилися на озброєнні Росії

На "шахеди" впливає нельотна погода, а не морози

В Україні створили дрон-камікадзе, що може пролетіти 1000 км

На початок