"Я постійно думала: тільки б не почути знайомий голос". Людмила Гусейнова — про три роки в Донецькому СІЗО

"Я постійно думала: тільки б не почути знайомий голос". Людмила Гусейнова — про три роки в Донецькому СІЗО

Ексклюзивно
"Я постійно думала: тільки б не почути знайомий голос". Людмила Гусейнова — про три роки в Донецькому СІЗО
Людмилу Гусейнову більше трьох років утримували у Донецькому СІЗО. Київ, листопад 2022 року. Фото: Аліна Смутко/Суспільне

Людмилі Гусейновій 60 років. У 2014-му вона працювала інженеркою з техніки безпеки на птахофермі у Новоазовську, що на Донеччині. З початком війни допомогала розселяти переселенців. Наприкінці літа 2014-го бої підступилися до Новоазовська, врешті місто окупували. Гусейнова дізналася, що Україна не встигла евакуювати дитячий сиротинець у Приморському на лінії фронту, а росіяни розпустили його. Дітей повернули у соціально незахищені сім’ї, до батьків, позбавлених батьківських прав. Людмила вмовила чоловіка з’їздити туди.

Дітям з інтернату Людмила з підконтрольної території України возила взуття і одяг, а також українські книжки. Їх збирали і підписували в Києві, передавали в Маріуполь, звідки Гусейнова провозила все через КПВВ. У 2019 її заарештували на роботі. Відвезли в "Ізоляцію", пізніше перевели у Донецьке СІЗО. Матеріали "справи" Гусейнова побачила лише за два роки і складалася вона зокрема з доносів знайомих. 17 жовтня Гусейнову повернули у межах "жіночого обміну". Суспільному жінка розповіла про арешт, СІЗО та про те, як ув’язнені сприйняли новину про початок повномасштабного вторгнення Росії.

Ви працювали інженеркою на птахофермі в Новоазовську Донецької області (місто окуповане з серпня 2014 року, — ред.). Як трапилося, що почали опікуватися дітьми?

Я почала це робити ще до 2014 року. Була доволі активною жителькою нашого району. Вплинуло й те, що в нас з чоловіком немає своїх дітей. У 2012 році ми організували фестиваль "Срібні дзвіночки" у Новоазовську, тоді здавалося, що це лише початок. А потім ті події (початок бойових дій на Донбасі, — ред.), шалений потік біженців у Новоазовськ — у нас на початку літа ще не було війни. До нас тікали з Горлівки, з Верхньоторецького. Люди не розуміли, куди їм звертатися, що робити. Ми шукали можливість прилаштувати їх у санаторії, пансіонати. У моєму будинку жило 14 переселенців.

Тоді я дізналася, що у Приморському (село Новоазовського району, — ред.) розпустили інтернат, і діти опинилися у своїх не дуже благонадійних сім'ях. Я попросила чоловіка, і ми туди з’їздили. Пізніше до нас, у вже окупований Новоазовськ, прорвалася Ольга Мусафірова (журналістка "Новой газети", яка писала репортаж про Новоазовськ і подружилася із Гусейновою, — ред.). І ми поїхали разом у Приморськ, хотіли влаштувати новорічне свято. Це була сумна картина: діти, сині від холоду, в порваному взутті, в якому хлюпає жижа — розталий брудний сніг. У нас була ситуація, коли ми допомагали сину загиблого українського прикордонника і водночас сину "ополченця", який загинув по інший бік. Купили подарунок одному і другому. Я ніколи не ділила дітей за тим, хто їхні батьки, бо діти ні в чому не винні.

"Я постійно думала: тільки б не почути знайомий голос". Людмила Гусейнова — про три роки в Донецькому СІЗО
Фото: Аліна Смутко/Суспільне

У 2014 році у вас не було думок про виїзд?

Часто чую докори: якби донецькі сказали "Ні", нічого би не трапилося. Це не так. Я донецька і сказала публічно "Ні". Для мене це було принципово. Чому я мала їхати? Давайте всі поїдемо, і залишаться тільки ті, кого це все влаштовує. А потім спитають: "А де спротив?".

Єдине, з чим я тепер погоджуюся: ми не розуміли, що буде так жорстко. Я знаю, бо маю можливість спілкуватися з людьми, які там залишаються. Три-чотири роки тому стало небезпечніше, а зараз — ще більше.

Читайте також: Із військовополоненими з "Азовсталі" зв’язку досі немає — дружина полоненого азовця Арсенія Федосюка

Ви через КПВВ возили дітям речі першої необхідності їжу, взуття, одяг. Але також українські книжки, і просили писати дітям листівки українською мовою. Возити вживані дитячі речі це одна справа. Провозити на тимчасово окуповану територію дитячі книжки українською це ризик. Чому ви це робили?

Це були не просто книжки і листівки. Це були книжки із підписами. У цих дітей не було гаджетів і телефонів. Для них будь-яка книжка була новим світом, їх розбирали швидше за іграшки. Уявіть, коли дітям торочать, що Україна — ворог, що їх хочуть знищити, а тут підписані листівки українською… Була одна листівка, від якої я розплакалася: "Любий мій онучку, ми тебе дуже любимо, бажаємо, щоб у тебе все склалося якнайкраще". І підпис: "Твої дідусь і бабуся". Це листівка дітям, у яких навіть якщо були дідусі і бабусі, то таких слів вони від них не чули.

Вам доводилося комунікувати з органами так званої "влади ДНР"?

Так, спілкувалася, коли виникла ідея вивезти дітей. Я ж з багатьма з цих "чиновників" була знайома. Вони не змінилися: працювали при Україні, а потім і при "ДНР". До війни я була заступницею голови громадської ради при райдержадміністрації, то, звичайно, вони мене знали. Але зрозумійте, що ці "держслужбовці" нічого не вирішують. І треба віддати належне: вони мене попереджали, що виникнуть проблеми.

Що, на вашу думку, стало останнім дзвіночком для арешту?

Була позиція, яка їм не подобалася. Я зі своєї зарплати, про що ніхто не знав, навіть мої рідні, віддавала на фронт, військовим. І коли мені виповнилося 55 років, відмовилася від їхньої пенсії. Я заходила в магазин і говорила: "Добрий день!", а зранку на роботі: "Добрий раночок!". Це багатьох злило.

Ви припускаєте, що люди, яких це злило, ваші знайомі, доносили на вас?

Не припускаю, а знаю це. Коли мені показали обвинувальний акт, за два роки після арешту, щоб я розписалась, мені вдалось його почитати. Я бачила, з чиїх доносів почалася моя "справа". Запам’ятала цитату свого колеги з птахоферми: "Вона душі не чає в українській владі". Читала доноси й інших. Мені не хочеться називати їхніх імен, але одну жінку хочеться спитати: "Чи стало твоє життя кращим від того, що я втратила три роки?".

"Я постійно думала: тільки б не почути знайомий голос". Людмила Гусейнова — про три роки в Донецькому СІЗО
Фото: Аліна Смутко/Суспільне

"Я постійно думала: тільки б не почути знайомий голос". Людмила Гусейнова — про три роки в Донецькому СІЗО
Фото: Аліна Смутко/Суспільне

Вас показово заарештували.

На роботі про це повідомили. І я не змогла сказати рідним, куди мене везуть. А мене везли в "Ізоляцію". Чоловікові почали погрожувати, вони вже стежили за ним. Йому ледве вдалося виїхати. Я зрозуміла, що вони "беруть" цілими сім'ями, щоб легше тиснути на людей. При мені в "Ізоляції" жінку вночі впихнули в нашу камеру, а чоловіка і сина ще били, це було добре чутно. Їх забрали з квартири, а там залишилася її паралізована мама. Яка причина? Її чоловік-пенсіонер раніше працював у поліції. Вона плакала, бо нікого не змогла попередити про лежачу маму. І ось жінку за два дні відпустили, її трясло, ледве сил вистачило спитати: "А де мій чоловік? А де син?". А відпускали лише її. Я знаю, що ще рік тому вони залишалися у "Ізоляції". І таких прикладів багато. Тобі кажуть: "Ти дуже розумна? Чоловіка твого дістанемо, підете етапом". Я постійно думала: тільки б не почути тут знайомий голос.

Читайте також: Щодня змушували вчити вірші про "родіну Росію". Прикордонниця Людмила Кравчук про полон та повернення додому

Ви провели в "Ізоляції" більше місяця. Вам дали зрозуміти, чому вас там утримують?

Мені цього толком не пояснили й за три роки. За увесь час возили до слідчого разів три-чотири. При чому двічі вивозили за межі СІЗО, заходив слідчий, давав розписатися, наче я ознайомлена з матеріалами справи, і все. І тільки тому, що я погодилася підписувати, мою "справу" передали до суду. А люди там сидять по три-чотири роки, і їхні "справи" не рухаються. За що я там сиділа? За свої "проукраїнські націоналістичні погляди", мені вдалося вивезти цей обвинувальний акт.

Коли у вас з'явився адвокат?

Ще в "Ізоляції", завдяки моїм рідним. Він мене звідти і витягнув. Щоправда, я мало не відмовилася від нього. Мені дівчата-співкамерниці розповідали, як їх примушували відмовитися від адвоката — Марині найняли адвоката не з МДБ-шної касти. Їй сказали відмовитися, вона не послухала. Її вивели в туалет, сильно побили – так вона написала відмову.

Через місяць мене привозять у МДБ. Треба розуміти, що ми увесь час ходили в пакетах на голові, окрім камери. Навіть у душ водили в них. До слідчого теж у пакеті і наручниках.

Мене привели, зняли пакет, і кажуть: "Ваша сестра найняла адвоката". Я відчуваю, як хтось ставить руку на плече, і одразу починаю групуватися, готуюсь, що битимуть. А це був Женя, мій адвокат! Він сказав, що не треба нічого заперечувати, нема жодного сенсу, натомість треба, щоб "справу" передали в суд, а мене — на обмін полоненими. Я сильно просила про переведння в СІЗО. І він витяг мене з "Ізоляції".

У СІЗО ви сиділи в камері з 20 жінками, засудженими за кримінальні злочини. Ваша подруга Ольга Мусафірова писала, що ви намагалися їм допомогти із переведенням на підконтрольну Україні територію. Як вам вдалося налагодити стосунки?

Так, з одного боку, вони кримінальниці, шахрайниці, наркозалежні. І так, ми дуже різні. Перше, що спадає на думку: "Господи, люди не можуть так поводитися". Я зайшла в камеру, а там був усталений світ: вони варили борщ на кип’ятильнику, танцювали, робили манікюр, плели косички одна одній… Це їхній побут, вони ж там роками живуть. А потім розумієш, що за великим рахунком, це все недолюблені діти. Там сиділи династіями: у нас була наркозалежна дівчина, і в цьому ж СІЗО сиділа її мама, теж наркозалежна. Тобто вона нічого іншого в житті не бачила і не знала. Я почала з ними розмовляти, проявляти увагу, турботу. У нас була дівчинка з ВІЛом, якій треба було приймати таблетки за розкладом, але вона мала проблеми з пам'яттю. Я їй постійно нагадувала: "Христиночко, випий таблетку". Ось так, коли проявляєш трохи уваги, у відповідь отримуєш нормальне ставлення. Але бувало різне, звичайно.

Було важко, коли всі курили. Мені постійно бракувало повітря. Коли мене обміняли, я боялася глибоко вдихати, здавалося: зараз вдихну і відчую той сморід. Лише позавчора, коли гуляла у ботанічному саду, відчула, що дихаю на повні легені.

"Я постійно думала: тільки б не почути знайомий голос". Людмила Гусейнова — про три роки в Донецькому СІЗО
Фото: Аліна Смутко/Суспільне

Як відбувалися судові засідання?

У мене було одне. Мені постійно обіцяли: буде суд в таких-то числах. А потім нікуди не везли, нічого не пояснювали. Звичайно, у мене це все накопичувалося, адвокату доводилося вислуховувати обурення. І він слухав. Дякую йому за це.

І ось якось мене покликали, а я була без окулярів і нічого не могла розгледіти, що це і хто. А виявилося, що моє виїзне засідання. Я відмовилася від обвинувачень у шпигунстві. І частково погодилася із іншими трьома статтями — про екстремізм, невизнання кордонів "республіки", невизнання "республіки" окремою державою. Суддя питає: "А чого ви і від цього не відмовляєтеся?". А я кажу: "Тому що не визнаю "ДНР".

Ви згадали, що у вас не було окулярів. Яку вам медичну допомогу надавали в СІЗО?

Там є лікарі. І вони ставилися до нас зі співчуттям, але в них нічого не було — ні обладнання, ні ліків. Я довго просила, писала заяви, щоб мені привезли офтальмолога — на місці його не було. А мої окуляри вже застаріли, я нічого в них не бачила. Зрештою вони привезли лікарку літнього віку. І все, що в неї було, — таблиця для перевірки зору. Вона перевірила, поспівчувала, і все. Єдине, що там дійсно робили, – це давали безкоштовні ліки від ВІЛу та туберкульозу.

Читайте також: "Мені зрізають скотч з очей і стяжки з рук, я йду у бік України у футболці" — Михайло Вершинін про обмін та полон

За ці три роки до вас навідувалися співробітники ОБСЄ чи Міжнародного Комітету Червоного Хреста, інших міжнародних організацій?

Я знаю, що координаторка ОБСЄ Шарлотта Реландер відвідувала Олену Зайцеву (жительку Верхньоторецого, яку заарештували разом із 21-річним сином Владиславом за звинуваченнями у "спробі підриву залізничного мосту", — ред.), яку також разом зі мною обміняли. Вона про це написала мені у записці. Олена сказала, що їй не дають бачитися з сином, Шарлотта обіцяла посприяти. Нічого не вийшло.

Як ви дізналися, що почалася повномасштабна війна?

Там цілодобово увімкнена "Росія-24". Одного дня ефір перервали на виступ Путіна, в якому він говорив, що світ нібито не хоче його чути. Тоді я зрозуміла, що це війна. За кілька днів вона почалася.

Що після цього змінилося у СІЗО?

Початок війни викликав у багатьох нездорове збудження: мовляв, якщо Росія бомбить українські міста, то значить, ми молодці. І відповідно почали поводитися нагліше. Якщо спершу в жарт називали нас "укропами", то потім вже не зовсім у жарт. І я знаю, що далі стає лише гірше, особливо, після обміну. Дівчат зібрали в одну камеру, і тепер це "камера укропів". Я за них дуже переживаю.

"Я постійно думала: тільки б не почути знайомий голос". Людмила Гусейнова — про три роки в Донецькому СІЗО
Фото: Аліна Смутко/Суспільне

Коли ви довго в тюрмі і починається повномаштабна війна, може здатися, що тепер фокус буде на військовополонених. Ви сподівалися на обмін у ці останні місяці?

Ми про це говорили між собою. Але ніхто з нас не мав образ. Я розуміла, що тепер в першу чергу військові. Але хотілося би, щоб до 20 військових додавали хоча б одного цивільного. Я усвідомлюю увесь героїзм хлопців, але цивільні теж сидять, бо люблять Україну. І сидять роками.

Як ви дізналися про обмін?

Ми не знали і не очікували. Відкрили двері і дали 20 хвилин на збори. Дозволили взяти лише найнеобхідніше. Я на хвильку припустила, що це обмін, бо якби переводили в іншу камеру, сказали б забирати усе. Але потім злякалася, що це може бути "Ізоляція" чи, не дай Господь, російська тюрма. Я сказала співкамерницям: "Дівчата, мої речі поки не чіпайте. Якщо за добу не повернуся, тоді розбирайте собі". За три роки я обжилася найнеобхіднішим.

Олена Зайцева сиділа в іншій камері, і щойно її вивели, вона почала розпитувати: "А де мій чоловік? А де мій син?". Плакала: "Я не піду без них". Ми ледве її вмовили, пояснили, що нічого не зміниться, якщо вони сидітимуть у сусідніх тюрмах. Я сподіваюся, що до Нового року син Олени буде на свободі, і чоловік Юлі, й іншої Юлі… Сподіваюся для цього щось зробити.

Що ви зробили, коли опинилися на підконтрольній території?

Нас посадили в автобуси із м'якими сидіннями — це була така насолода після двох діб пекла, поки нас везли. Уперше за три роки я сиділа у м'якому кріслі, мої руки не були зав'язані й очі були відкриті. Я ще нічого не відчувала, а хтось вже плакав. Десь на зупинці нам роздали телефони, я за ці три роки забула, як ним користуватися. Попросила медбрата мені допомогти. Було два номери, які я знала напам’ять —  чоловіка і сестри. Я набрала чоловіка — він знав, що обмін відбудеться, але не знав, куди їхати. Він дав мій номер родичам і друзям, у мене розривався телефон. Не вірилося.

Ми приїхали в госпіталь у Дніпрі, де нам дали все необхідне: засоби для догляду, кросівки, тапочки, рушники, і все таке пахуче… І бігом у гарячий душ, а там цей запах шампуню, мила. Нам запропонували викинути зайві речі. Я викинула усе, навіть сумку, щоб не відчувати той сморід. Лише зошити й записки залишила. Дістала їх учора, а вони смердять тюрмою.

Читайте також: "Удари сипались з усіх сторін". Історії волонтерів, які сто днів провели в Оленівці
"Я постійно думала: тільки б не почути знайомий голос". Людмила Гусейнова — про три роки в Донецькому СІЗО
Фото: Аліна Смутко/Суспільне

У своїй книзі "Світлий шлях" Станіслав Асєєв, який довгий час був в "Ізоляції", пише, що в якийсь момент усвідомив: треба визначитися, на що опиратися, у що вірити. На чому трималась ваша віра протягом цих років?

Я вірила, що вийду на волю. Вірила, що Україна є і буде. Знаєте, у 2014 році, коли все лише почалося, багато людей навколо казали: це ж "народна республіка", нам житиметься краще. Я запитала чоловіка: "Усі навколо радіють, святкують… Може, це з нами щось не так?". Але ні. Починаєш розмовляти з людьми приватно і розумієш, що є й такі, хто думає інакше.

Я була впевнена у своїй країні увесь час, як би не було важко. А важко було. Я вночі заплющувала очі і у мене всередині все розривалося на шматки, я не хотіла так більше, не могла бачити і чути це все: ґрати, вульгарні розмови, цей сморід з усіх щілин… Здавалось: досить, я не можуть далі митися і чистити зуби над туалетом. Але потім з’являлася інша думка: чи визнаю я, що помилилася? Ні. Тому я зможу, витримаю. Коли нас виводили погуляти, я ходила і мріяла, як житиму на волі. Мені було легше, бо я знала, скільки людей на мене чекає. Набагато важче тим, у кого нікого немає.

Ви вже встигли обдумати, чим займатися далі?

Хочеться розповісти свою історію. Не для того, щоб мене пожаліли. А щоб всі розуміли, як важко цивільним, які там залишаються. Про них мало знають, мало говорять, що там живуть Ліза, Маша, Ваня. Хтось працював лікарем, хтось водієм. Я хочу, не називаючи імен, розповідати про їхнє життя. І ще хочу допомагати дітям — зараз це шалений обсяг роботи. Є діти, яких незаконно вивозять у Росію, є ті, хто залишається в окупації, і ті, хто втратив батьків на війні. Хочеться розібратися, якої допомоги вони потребують, і запропонувати її.

Читайте також

Життя Маріуполя під окупацією: історія в постах з соцмереж та повідомленнях з будинкових чатів

"Доводилось іти з автоматом на танк" — морпіх Руссу про оборону Маріуполя

Трибунал для Путіна. Як російське керівництво відповість за злочини в Україні

"Вони благали про допомогу" — голова Українського товариства глухих про депортованих українців та війну

На початок