Україна просить передати далекобійні ракети ATACMS з умовою погоджувати цілі для них

Україна просить передати далекобійні ракети ATACMS з умовою погоджувати цілі для них

Україна просить передати далекобійні ракети ATACMS з умовою погоджувати цілі для них
. Фото: AP

Україна намагається переконати адміністрацію президента США Джо Байдена передати далекобійні ракети ATACMS, обіцяючи узгоджувати цілі та не бити по території Російської Федерації.

Про це пише CNN із посиланням на власні джерела.

Зазначається, що український уряд пропонує повну та постійну прозорість щодо переліку визначених російських цілей.

"Умови надають США право вето на удари з HIMARS по Росії. І мають запобігти ескалації російсько-української війни й прямої конфронтації США й РФ", — сказано в повідомленні.

Українська сторона запевняє, що ризику немає, адже США вже передавала Україні HIMARS, і ці артилерійські системи не застосовувалися для завдання ударів по території Росії, хоча така можливість була.

Водночас американський посадовець сказав CNN, що хоча адміністрація Байдена не виключає передання ATACMS, наразі це несе "високий ризик за малу вигоду".

ATACMS (англ. Army TACtical Missile System — Армійська тактична ракетна система) — американська балістична ракета малої дальності. Виробляється компанією Lockheed Martin. Різні варіанти оснащення балістичної ракети мають індекси МО США MGM-140, MGM-164 і MGM-168. Ракети ATACMS у транспортно-пусковому контейнері мають індекси М39, М48, М57 та інші.

Що відомо

  • Обидві партії американського Конгресу підтримують відправку Україні ракет великої дальності, відомих як ATACMS, які можуть вражати на відстань понад 280 кілометрів.
  • Водночас радник США з національної безпеки Джейк Салліван повторив на Аспенському форумі безпеки, що США не будуть надавати ATACMS. Оскільки вони можуть бути використані для удару по території Росії, що призведе до ще більшої ескалації війни.
  • Президент США Джо Байден раніше заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії.

Читайте також

Закон США про ленд-ліз для України набув чинності — Стефанчук

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

У пріоритеті безпекова допомога, за яку Україні не треба повертати кошти — Білий дім

Чи втрутиться НАТО, якщо Росія використає тактичну ядерну зброю. Відповідає ексголова ЦРУ

На початок