США не дадуть Україні ракети із дальністю дії 300 км, але, можливо, нададуть винищувачі — ЗМІ

США не дадуть Україні ракети із дальністю дії 300 км, але, можливо, нададуть винищувачі — ЗМІ

США не дадуть Україні ракети із дальністю дії 300 км, але, можливо, нададуть винищувачі — ЗМІ
. Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван. Фото: AP

США не планують надати Україні тактичні ракети із дальністю дії 300 кілометрів. Про це з посиланням на радника президента США з нацбезпеки Джейкоба Саллівана пише “Голос Америки”. Водночас у США обговорюють надання Україні винищувачів.

“У той час як ключова мета Сполучених Штатів полягає в тому, щоб зробити все необхідне для підтримки та захисту України, інша ключова мета полягає в тому, щоб ми не опинилися в ситуації, коли ми прямуємо по дорозі до третьої світової війни”, — сказав Салліван.

Водночас, як передає “Голос Америки”, США розглядають можливість надати Україні винищувачі американського виробництва, які, можливо, замінять радянські МіГи та літаки Су, якими зараз користується Україна.

"Це не те, що станеться найближчим часом", — сказав журналістам у п'ятницю Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій.

Він назвав обговорення "попередніми дослідженнями".

“Інтеграція та експлуатація будь-якого виду літака, особливо вдосконаленого винищувача… це важка спроба”, — сказав Кірбі.

Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

9 травня президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

Водночас Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії.

Що відомо

  • Президент США Джо Байден затвердив ще один транш військової допомоги для України, санкціонувавши виділення додатково до 270 мільйонів доларів. До нього увійдуть 4 РСЗВ HIMARS, протитанкове озброєння та БПЛА Phoenix Ghost.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 150. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок