США не постачатимуть Україні зброю, яка дозволятиме вражати цілі на території РФ — Байден

США не постачатимуть Україні зброю, яка дозволятиме вражати цілі на території РФ — Байден

США не постачатимуть Україні зброю, яка дозволятиме вражати цілі на території РФ — Байден
. Джо Байден виступає перед журналістами на Південній галявині Білого дому у Вашингтоні в понеділок, 30 травня 2022 року, після повернення з Вілмінгтона, штат Делавер, фото: AP / Ендрю Харнік

Президент Сполучених Штатів Джозеф Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми не збираємося посилати в Україну ракетні системи, які можуть досягти території Росії", — сказав він у коментарі журналістам 30 травня.

Як зазначає видання, раніше Україна виявляла інтерес до реактивної системи залпового вогню MLRS, яка дозволяє вражати цілі на відстані до 80 кілометрів.

При цьому CNN і The Washington Post повідомляли, що адміністрація Байдена схиляється до відправлення цієї та іншої системи, високомобільної артилерійської ракетної системи, відомої як HIMARS, у рамках більшого пакета військової допомоги Україні. Відтак наразі незрозуміло, яку систему мав на увазі Байден у своєму виступі, підкреслює Reuters.

Як відреагувала Росія

Секретар Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв привітав заяву Байдена, зазначивши, що атака на російські міста призвела б до відповіді.

"Розумно! Інакше при атаці на наші міста Збройні сили Росії виконали б свою загрозу і завдали б ударів по центрах прийняття цих злочинних рішень. Частина з них зовсім не в Києві. Що далі пояснювати не треба", — написав Медведєв у своєму Telegram-каналі.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • 26 квітня на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині відбулася зустріч міністрів оборони 40 країн, метою якої було узгодження військової допомоги для України у протистоянні з Росією. За її результатами було домовлено утворити постійну Контактну групу на підтримку України, яка збиратиметься кожного місяця.
  • Як заявила після зустрічі тодішня речниця Білого дому Джен Псакі, понад 30 країн зголосилися виділити більш як п’ять мільярдів доларів для надання військової допомоги Україні в її протистоянні з Росією.
  • 9 травня президент США Джо Байден підписав ленд-ліз для України. Цей законодавчий акт має спростити надання великих обсягів зброї Україні.
  • 28 травня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що в Україну надійшли артилерійські установки та ракети "Гарпун".
  • Словаччина передасть Україні вісім самохідних артилерійських установок Zuzana 2, які мають калібр 155 мм і далекобійність до 41 кілометра.
  • 23 квітня Канада відправила в Україну гаубиці типу M777, снаряди до них, а також бронебійні снаряди для протитанкових рушниць Carl Gustaf. За інформацією канадського уряду, це озброєння вже передано українській армії.
  • Німеччина досягла домовленості про постачання Україні семи самохідних броньованих гаубиць Panzerhaubitze 2000. Також Німеччина вже надала Україні 16 млн снарядів, тисячі фаустпатронів, ракетні комплекси Stinger та тисячі інших озброєнь. Наступним кроком будуть танки, гаубиці, засоби для боротьби з дронами та наземними військами.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 96. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок