Росія не поспішатиме "приєднувати" українські території до свого складу, щоб не дратувати росіян — ЗМІ

Росія не поспішатиме "приєднувати" українські території до свого складу, щоб не дратувати росіян — ЗМІ

Росія не поспішатиме "приєднувати" українські території до свого складу, щоб не дратувати росіян — ЗМІ
. Так званий "референдум" в Донецькій області, Україна, 25 вересня 2022 року. Фото: Getty Images

Росія не буде оголошувати про "приєднання" українських територій 30 вересня. Цей план скасували, щоб не дратувати "незадоволених мобілізацією" росіян. Натомість так зване "приєднання" відбудеться 4 жовтня на плановому засіданні Ради федерації Росії.

Про це пише видання "Медуза" з посиланням на власні джерела у російській владі.

Видання підкреслює, що головною проблемою для Кремля залишається невдоволення росіян мобілізацією. На замовлення влади соціологи провели закрите соцопитування, результати якого не сподобалися російській владі, — пише видання.

За твердженням джерел, з "приєднанням" українських територій Москва не стала поспішати, тому що "піар-ефект від цього буде майже нульовий" на тлі мобілізації.

"В Кремлі розуміють: поки росіян не вдалося переконати в тому, що ці території в принципі потрібні Росії", — каже джерело.

Одне з джерел близьких до Кремля, зазначило: можливо, зволікання з офіційним "приєднанням" територій викликане тим, що російська влада хоче "залишити проміжок" для проведення переговорів із західними країнами.

Раніше ЗМІ повідомляли, процедури пройдуть до 30 Вересня, але спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко спростувала інформацію та заявила, що сенатори розглянуть документи про "приєднання" територій на плановій сесії 4 жовтня, а не позачерговій 30 вересня.

"Держдума дійсно готувалася до успішного розгляду законопроєктів про анексію, про це повідомляли навіть державні інформагентства. Однак пізніше спікер В'ячеслав Володін також оголосив, що засідання щодо "приєднання" українських територій пройдуть 3 і 4 жовтня", — пише видання.

"Володін, як завжди, готовий був бігти попереду потяга і випереджати повістку, коли чіткого рішення про дати остаточного "приєднання" ще не було", — пояснило одне з джерел, близьке до Адміністрації президента Росії.

28 вересня "адміністрації" самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", а також окупованих територій Запорізької та Херсонської областей України відзвітували Кремлю про результати так званих "референдумів про приєднання до Росії". Російські ЗМІ повідомляли, що у Кремлі заздалегідь встановили "планові" показники для місцевих "виборчкомів" з заготовленим результатом — понад 80% "за".

Що відомо

  • На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались псевдореферендуми про приєднання до РФ.
  • На Запоріжжі людей змушували брати участь у псевдореферендумі шантажем та погрозами.
  • В українському МЗС заявили, що фейкові "референдуми" та гібридна мобілізація нічого не змінять для РФ.
  • Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що на окупованих територіях України відбувається не "референдум", як заявляє російська сторона, а масове насильство над людьми та воєнний злочин.
  • У ЄС попередили, що за жодних умов не визнають результатів "референдумів", які Російська Федерація намагається організувати на тимчасово окупованих територіях України, а всі причетні до них будуть притягнуті до відповідальності.
  • Рада Федерації, верхня палата парламенту РФ, може розглянути проєкти законів про приєднання окупованих територій України до Росії на засіданні, яке відбудеться 4 жовтня.

Читайте також

У Росії розглянуть приєднання окупованих територій України 4 жовтня

В "ДНР" окупанти "підрахували" голоси на "референдумі"

В "ЛНР" підбили підсумки псевдореферендуму

"Так" або "ні" — в дуло автомату. Розповіді місцевих про "референдум" на окупованих територіях

Пропагандист, ковід-дисидент та поціновувач "ДНР": ким виявились "іноземні спостерігачі" на "референдумі" РФ

У Росії спрогнозували результати "референдумів" на окупованих територіях

"Злочинні дії Росії нічого не змінять для України" — Зеленський прокоментував "референдуми" на окупованих територіях

На початок