Узаконене насильство та воєнний злочин: Офіс президента прокоментував "референдуми" на окупованих територіях

Узаконене насильство та воєнний злочин: Офіс президента прокоментував "референдуми" на окупованих територіях

Ексклюзивно
Узаконене насильство та воєнний злочин: Офіс президента прокоментував "референдуми" на окупованих територіях
. Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента (Фото: Getty Images)

На окупованих територіях України відбувається не "референдум", як заявляє російська сторона, а масове насильство над людьми та воєнний злочин.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Офіційно ми не бачимо жодного "референдуму". Офіційно ми бачимо масове насильство над маленькою кількістю людей, які залишилися на окупованій території. Тобто ми бачимо умисно скоєний масштабний воєнний злочин", — зазначив посадовець.

Він нагадав, що на окупованих територіях тривають активні бойові дії.

"До людей в домівки приходять озброєні люди, наставляють автомат до обличчя і говорять: відповідай на питання, чи любиш ти Росію, чи ні. Це виглядає тільки так. Тобто це масштабний воєнний злочин", — наголосив Подоляк.

За його словами, окупанти навіть не намагаються приховати злочини, які здійснюють на українських територіях під час "референдумів", та свою причетність до них.

"Це — процедура "узаконеного" насильства, тобто пропагандисти це навіть фіксують самі. Вони фіксують всіх людей, які беруть організаційну участь в цьому злочині. Тобто ми розглядаємо це як визнання своєї участі у злочині на боці РФ. Ми будемо дуже погано ставитися тільки до тих, хто все це організовує", — зауважив радник керівника ОПУ.

Він додав, що при цьому для України всі військовополонені є героями і символами спротиву, щоб не змушували їх чинити чи говорити російські пропагандисти.

"Будь-які дії, які з ними вчиняють, — це дії, спрямовані проти людяності, і є порушенням відповідних конвенцій. Ми знаємо, що це наші люди, абсолютно патріотичні до України", — наголосив Михайло Подоляк.

Він додав, що Росія не зможе приховати під виглядом "референдуму" звичайну окупацію.

"Референдум" життя не змінить, там немає референдуму, там є стандартна окупація. Там немає закону, структури влади, яка б могла відповідати на потреби людей", — підсумував посадовець.

Що відомо

  • На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались псевдореферендуми про приєднання до РФ. Окупаційна влада пропонує українцям голосувати вдома, на вулиці, на новостворених виборчих дільницях. Разом з так званими членами виборчих комісій до місцевих приходять озброєні люди.
  • На Запоріжжі людей змушують брати участь у псевдореферендумі шантажем та погрозами.
  • В українському МЗС заявили, що фейкові "референдуми" та гібридна мобілізація нічого не змінять для РФ.

Читайте також

У Маріуполі озброєні люди збирають голоси на "референдумі"

Незаконний, нелегітимний, фейковий: що херсонці кажуть про псевдореферендум

"Так" або "ні" — в дуло автомату. Розповіді місцевих про "референдум" на окупованих територіях

На початок