ЄС не визнає "референдуми" на окупованих територіях України

ЄС не визнає "референдуми" на окупованих територіях України

ЄС не визнає "референдуми" на окупованих територіях України
. Голосування на фейковому референдумі. Луганськ, 24 вересня 2022. Фото: АР

ЄС за жодних умов не визнає результатів "референдумів", які Російська Федерація намагається організувати на тимчасово окупованих територіях України, а всі причетні до них будуть притягнуті до відповідальності.

Про це під час слухань у Комітеті закордонних справ Європарламенту заявив заступник директора Європейської служби зовнішніх дій по Східній Європі та Центральній Азії Люк П’єр Девін, повідомляє Укрінформ.

За його словами РФ, намагається повторити події 2014 року та сценарій в Криму і проводить ці фейкові референдуми в Донецькій, Луганській, Херсонській та у Запорізькій областях, навіть попри те, що її війська не контролюють всю цю територію.

"При цьому Росія знову погрожує Україні ядерною зброєю, та скористалася для цього навіть платформою ГА ООН минулого тижня. Очевидно, що всі, хто причетний до проведення "референдумів", будуть притягнуті до відповідальності. Це буде приводом для додаткових обмежувальних заходів", — наголосив Девін.

Він зазначив, що подальші санкції ЄС проти РФ включатимуть нові обмеження на експортно-імпортні операції, охоплять нові сектори економіки та розширять чинні секторальні обмеження, а також доповнять санкційний список фізичних осіб та компаній, до яких включатимуть, у тому числі причетних до організації фейкових референдумів.

"Вони проводили подібний "референдум" в Криму у 2014 році та вважали Крим частиною Росії. Безумовно, ми жодним чином цього не визнаємо. Але, зауважте, - з початку російської агресивної війни Україна вже завдавала ударів по об’єктах в Криму. Тож я не вважаю, що потрібно надалі загострювати риторику навколо цього питання та навколо ядерних погроз Росії. Обговорення цієї теми вже доволі активно триває між ядерними державами", — сказав Девін.

Раніше високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що проти Росії можуть бути запроваджені нові обмеження у зв'язку з оголошеннями щодо проведення так званих референдумів у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях України.

Що відомо про оголошення "референдумів" у тимчасово окупованих областях

На тимчасово окупованих територіях у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях незаконна влада оголосила, що проведе “референдуми” про приєднання до РФ вже цього тижня — 23-27 вересня. Вже відомо, що допомагатиме так званій владі російська ЦВК, а голосування буде “поза виборчими дільницями”.

Прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Нікіфоров заявив, що проведення так званих "референдумів" ніяк не вплине на позицію президента, однак це закриє будь-який дипломатичний шлях для вирішення військового конфлікту між Україною та Росією.

Реакція світу на оголошення "референдумів"

Білому Дому відомо про плани РФ провести незаконні "референдуми", заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван: "Як ми вже попереджали впродовж декількох місяців, схоже, Росія проведе фіктивні референдуми на окупованих нею територіях України". Він додав, що це є "кричущим порушенням суверенітету України".

"Росія поспішає з проведенням референдумів у відповідь на українські військові здобутки та для підготовки до мобілізаційних заходів", — додав він.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц завив, що Німеччина не визнає "референдуми": "Вони не відповідають міжнародному праву та домовленостям, міжнародної спільноти. Це все лише спроба імперіалістичної агресії".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що ці "референдуми" не змінять суті війни Росії проти України: "Міжнародна спільнота має засудити це кричуще порушення міжнародного права та посилити підтримку України".

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевичс закликав до нових санкцій на тлі новин про "референдуми": "Міжнародна спільнота не повинна визнавати "референдуми", посилити санкції й надати Україні більше зброї, щоб звільнити території. Ми повинні сказати “ні” російському шантажу".

Президент Франції Еммануель Макрон також засудив плани окупаційної влади щодо проведення так званих референдумів у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях, натомість виявив бажання продовжити діалог з РФ.

Читайте також

"Так" або "ні" — в дуло автомату. Розповіді місцевих про "референдум" на окупованих територіях

У Росії спрогнозували результати "референдумів" на окупованих територіях

Псевдореферендум щодо приєднання до РФ на Запоріжжі. Що відомо

Пусті вулиці, поодинокі білборди та голосування на ринках: херсонці розповіли як проходить псевдореферендум

Пропагандист, ковід-дисидент та поціновувач "ДНР": ким виявились "іноземні спостерігачі" на "референдумі" РФ

На початок