РФ депортувала понад 7 тисяч дітей на непідконтрольну Україні територію, в Росію та Білорусь — ОГПУ

РФ депортувала понад 7 тисяч дітей на непідконтрольну Україні територію, в Росію та Білорусь — ОГПУ

РФ депортувала понад 7 тисяч дітей на непідконтрольну Україні територію, в Росію та Білорусь — ОГПУ
. Генеральний прокурор України Андрій Костін. Фото: УНІАН

Офіс генерального прокурора підтвердив інформацію, що понад 7 тисяч дітей були депортовані на тимчасово непідконтрольну територію України, в Росію та Білорусь.

Про це в інтерв'ю LB розповів Генеральний прокурор України Андрій Костін.

Він підтвердив цифру, яку раніше озвучив омбудсмен Дмитро Лубінець, що за даними ОГПУ понад 7 тисяч дітей були депортовані на непідконтрольну Україні територію, на територію РФ та Республіки Білорусь.

"Ця цифра базується — у тому числі — на заявах родичів, заявах керівників певних дитячих установ. Офіс Генерального прокурора не може в роботі орієнтуватися на ту кількість, яку озвучують навіть поважні міжнародні інституції, тому що ми працюємо з інформацією, яку отримуємо офіційно", — сказав Костін.

Очільник Офісу генпрокурора акцентував, що зараз важливо ідентифікувати депортованих дітей. Наразі встановлено 5327 дітей, і цю інформацію передано до Міжнародного Комітету Червоного Хреста, "тому що можливості в міжнародних інституцій допомогти повернути наших дітей додому об’єктивно є".

За інформацією генпрокурора, повернуто 55 дітей, які були незаконно депортовані на територію Росії.

"І 37 дітей разом з батьками або вихователями перебувають на цей час на території країн Європейського Союзу", — розповів він.

Андрій Костін зазначив, що є встановлені випадки сексуального насильства проти дітей російськими військовими.

"Встановлено п’ятьох дітей у віці від 4 до 16 років, які стали жертвами цієї категорії воєнних злочинів. Але ми всі розуміємо, що таких злочинів набагато більше, ніж я вже зазначив... Це складна робота", — пояснив Костін.

З дітьми працюють з використанням системи, яка називається "зелена кімната" — за безпосередньої участі психолога: він поза візуальним спостереженням дитини, але допомагає. "Це складно. Але в деяких випадках є свідчення, які можуть бути використані як докази в цих кримінальних провадженнях", — додав генпрокурор.

Що відомо

  • 30 травня Путін підписав указ про спрощений порядок набуття російського громадянства дітьми-сиротами з України. В указі окремо згадані самопроголошені "ЛДНР", які є частиною України.
  • МЗС України назвало указ Володимира Путіна про спрощення прийняття в російське громадянство дітей-сиріт з України спробою Кремля легалізувати незаконне переміщення в РФ українських дітей з тимчасово окупованих територій України.
  • 19 червня Верховна Рада звернулася до ООН щодо неприпустимості викрадення та примусового вивезення до Росії, інших країн або на окуповані території українських дітей та передання їх у сім’ї російських громадян.

Читайте також

Росія депортувала понад 7 тисяч українських дітей — омбудсмен

Зниклі безвісти діти, евакуація дитячих закладів, життя за кордоном дітей-сиріт — інтерв’ю з уповноваженою з прав дитини

"Звук літака. Лунає свист. Чоловік поряд закриває мене собою" — історії свідків бомбардування маріупольського Драмтеатру

На початок