Рада звернулася до ООН щодо викрадення та вивезення до РФ українських дітей

Рада звернулася до ООН щодо викрадення та вивезення до РФ українських дітей

Рада звернулася до ООН щодо викрадення та вивезення до РФ українських дітей
. Діти в укриттях. Фото: УНІАН

Верховна Рада ухвалила постанову №7450 про звернення до ООН щодо неприпустимості викрадення та примусового вивезення до Росії, інших країн або на окуповані території українських дітей та передання їх у сім’ї російських громадян.

У постанові зазначається, що мільйони громадян України, серед яких понад чотири мільйони дітей, рятуючи своє життя та життя свої близьких, були змушені покинути небезпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами, або виїхати за кордон.

Автори документа наголосили, що найбільше занепокоєння сьогодні викликає примусова депортація громадян України, у тому числі дітей на територію РФ.

Нехтуючи всіма нормами міжнародного права — передусім Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни — Росія примусово депортувала на свою територію мільйони громадян України, серед яких є діти, у тому числі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Верховна Рада звернулася до авторитетних інституцій з вимогою невідкладно вдатися до рішучих кроків для захисту дітей — громадян України та повернення їх на підконтрольні Україні території.

Що відомо

  • 24 квітня 2019 року Путін підписав документ, яким дозволив спрощений порядок отримання громадянства жителям Донецької та Луганської областей. Тепер до цих двох регіонів додалися Херсонська та Запорізька області.
  • Міністерство закордонних справ України заявило, що указ Путіна про спрощений порядок надання громадянства РФ жителям Херсонської та Запорізької областей "відкриває шлях до примусу" мешканців окупованих територій набувати російське громадянство.
  • Російські війська у Маріуполі облаштовують пункти надання довідок про місцепроживання та прийому документів на російський паспорт, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 116. Текстовий онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne 3.0

"Неоціненний життєвий досвід, який нікому не варто пережити" — історія лікаря з Маріуполя

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок