Вторгнення Росії в Україну, день 197. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 197. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 197. Текстовий онлайн
75-річна Раїса Смєлкова дивиться на рятувальників, які шукають потенційних жертв після російського обстрілу житлового будинку. Слов'янськ, Донецька область, Україна. 7 вересня 2022 року. Фото: АР

8 вересня — 197 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва із неоголошеним візитом, він оголосив про ще $2 млрд військової допомоги США.
  • Українські військові просунулися у Донецькій області та звільнили від російських військових село Озерне. На Краматорському напрямку підрозділи ЗСУ покращили тактичне положення та просунулися на глибину до 2 км.
  • На Харківському напрямку військові звільнили понад 20 населених пунктів, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексій Громов.
  • У бюджеті на 2023 рік на безпеку і оборону закладено понад трильйон гривень, повідомив президент Зеленський.
  • Країни Балтії та Польща з 19 вересня запроваджують обмеження на в'їзд для громадян Росії з шенгенськими туристичними візами, незалежно від того, у якій країні вони видані.
  • Київрада підтримала перейменування вулиці в Києві на честь Романа Ратушного.
  • Померла королева Великої Британії Єлизавета II. Їй було 96 років. Вона неодноразово підтримувала Україну.

Суспільне завершує текстовий онлайн 197 дня війни. Хроніку 9 вересня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 197. Текстовий онлайн
Вторгнення Росії в Україну, день 197. Текстовий онлайн. Дитина на імпровізованому блокпосту в Донецькій області, Україна, 8 вересня 2022 року. Фото: Getty Images

Били з "Градів" та мінометів: військові РФ впродовж дня обстріляли три громади на Сумщині

Впродовж дня російські військові обстрілювали Краснопільську, Есманську та Зноб-Новгородську громади на Сумщині, — повідомили у військовій адміністрації. Інформація про руйнування уточнюється.

По Краснопільській громаді військові РФ 29 разів стріляли з мінометів, та 20 разів з РСЗВ "Град". Околиці Бачівська (Есманська громада) також обстрілювали з мінометів, зафіксовано 20 вибухів.

8 вересня минає пів року, як з оточених російськими військами Сум, рушила перша евакуаційна колона.

Голова Ізюмської райадміністрації прокоментував звільнення Балаклії

"Емоції... Словами не передати. Дякую ЗСУ", — голова Ізюмської райадміністрації Степан Масельський зі сльозами прокоментував Суспільному офіційну інформацію про звільнення Балаклії від російських окупантів.

Багато років він живе і працює у Балаклії, під окупацією залишалися його знайомі

Космічне озброєння: як Росія використовує космічні технології у війні та чим відповідає Україна

Супутник компанії ICEYE, який для ЗСУ придбав благодійний фонд Сергія Притули, нині перереєстровується на нового власника. Кошти Фонд отримав від збору на «Народні Байрактари», які турецька компанія пообіцяла надати безплатно. За словами Притули, цей супутник допоможе бачити війська РФ і вдень і вночі. Тим часом Росія використовує Міжнародну космічну станцію у своїх пропагандистських цілях та починає шпигувати за іншими супутниками. Космічні апарати РФ слідкують за війною, а «Роскосмос» може використовувати і нещодавно запущений іранський супутник «Хайям». Як космічні технології використовують під час війни та чим західні партнери допомагають Україні – у матеріалі Суспільного.

З 1 вересня ЗСУ звільнили від росіян понад тисячу квадратних кілометрів

Про це повідомив президент Зеленський у вечірньому зверненні.

"Загалом із першого вересня звільнено понад тисячу квадратних кілометрів нашої території. Дякую всім, хто це забезпечив! Дякую армії, розвідникам, спецслужбовцям за кожен український прапор, який встановлено цими днями", — сказав він.

Зеленський повідомив, що сьогодні провів нове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Передусім щодо активних дій на передовій.

"У межах оборонних операцій, що тривають, наші герої звільнили вже десятки населених пунктів. І сьогодні цей рух продовжився, є нові результати", — додав Зеленський.

Уся державна діяльність зосереджена на "потребах фронту й захисту наших людей", наголосив президент.

"Особливо хочу подякувати сьогодні бійцям 115-ї окремої бригади тероборони Оперативного командування «Північ», які відзначилися хоробрістю й потрібними Україні результатами в боях у лютому-березні, коли зупиняли просування ворога, і які й зараз продовжують захищати нашу державу на Північному напрямку. Також вдячний бійцям 117-ї окремої бригади тероборони, які діють на напрямку Суджа – Суми, і першій танковій бригаді, яка міцно тримає позиції на напрямку Гомель – Городня", — додав Зеленський.

Зеленський висловив співчуття королівській родині Великої Британії у зв'язку зі смертю Єлизавети ІІ

"З глибоким сумом дізналися про смерть Її Величності Королеви Єлизавети II. Від імені українського народу висловлюємо щирі співчуття королівській родині, всьому Сполученому Королівству та країнам Співдружності у зв'язку з цією непоправною втратою. Наші думки та молитви з вами", — написав Зеленський у Twitter.

Президент заявив про звільнення Балаклії

Президент Володимир Зеленсбкий підтвердив, що українські військовослужбовці звільнили місто Балаклія Харківської області. Про це він повідомив на своєму Telegram-каналі.

"Все на своїх місцях. Прапор України у вільному українському місті під вільним українським небом!", — написав він.

У Пентагоні розповіли, що включатиме новий пакет допомоги США

До нового пакета військової допомоги Україні на суму у 675 мільйонів доларів, анонсованого Міністерством оборони США, увійдуть додаткові боєприпаси для РСЗВ HIMARS, високошвидкісні протирадіолокаційні ракети HARM, дистанційні протитанкові міни RAAM, а також бронетехніка, набої та снаряди. Про це 8 вересня повідомляється на сайті Пентагону.

"Сьогодні Міністерство оборони оголошує про санкціонування президентом допомоги у сфері безпеки на суму до 675 мільйонів доларів для задоволення критично важливих потреб України у сфері безпеки та оборони", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають у Пентагоні, починаючи із серпня 2021 року США удвадцяте надають Україні зброю зі своїх запасів. Цього разу до пакета увійдуть:

  • додаткові боєприпаси для високомобільних реактивних артилерійських систем (HIMARS);
  • чотири 105-міліметрові гаубиці та 36 000 105-мм артилерійських снарядів;
  • додаткові високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM);
  • 100 броньованих високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV);
  • 1,5 мільйона набоїв до стрілецької зброї;
  • понад 5000 протитанкових систем;
  • 1000 155-міліметрових пострілів дистанційних протитанкових мін (RAAM);
  • додаткові гранатомети та стрілецька зброя;
  • 50 броньованих медичних автомобілів;
  • прилади нічного бачення та інше польове обладнання.

Крім того, Державний департамент повідомив Конгрес США про наш намір надати 2 мільярди доларів у вигляді довгострокових інвестицій в іноземне військове фінансування. 1 мільярд доларів призначатиметься для зміцнення безпеки України, а ще 1 мільярд — для 18 регіональних держав-сусідів України.

Уламки ракети, знайдені на території Онуфріївської громади, можуть належати до комплекту С-300

Знайдені на території Онуфріївської громади на Кіровоградщині уламки ракети можуть належати до комплекту С-300. Про це свідчать попередні висновки вибухотехніків, розповіла Суспільному речниця СБУ в регіоні Юлія Ткач. За словами речниці, напрямок руху ракети визначити не вдалося.

Голова Онуфріївської громади Віталій Береза розповів Суспільному: 7 вересня під час повітряної тривоги, яка тривала з 21:49 до 22:22, майже о 22:00 місцеві жителі чули звуки вибуху.

"Внаслідок вибуху пошкодило шифер у приватному секторі. Уламки ракети знайшли на місцевому стадіоні, на городах та у дворах людей. Влетіло і в сарай", – сказав Віталій Береза та додав, що травмованих немає.

Російські війська з "Ураганів" обстріляли територію Криворіжжя

У Криворізькому районі Дніпропетровщини вдень 8 вересня російські війська з реактивних систем залпового вогню "Ураган" обстріляли територію промислового підприємства в Зеленодольській громаді.

Про це на своєму Telegram-каналі повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. За його даними, обійшлося без втрат.

Окрім того, Сили протиповітряної оборони 8 вересня знищили в повітрі крилату ракету, якою російські війська намагалися поцілити по Криворіжжю. Це була ракета Х-59 класу "повітря-поверхня", яку випустив літак Су-35 з Азовського моря. Її уламки пошкодили вікна у двох житлових будинках. Загиблих і поранених немає.

ЗСУ відбили атаки Росії в районі 9 населених пунктів — Генштаб

Протягом доби 8 вересня українські військові змогли відбити дев’ять атак російських збройних формувань на низці напрямків. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні.

"Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не допускають просування ворога. Українські військові успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Костянтинівка, Довгеньке, Дібрівне, Григорівка, Соледар, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Кам’янка", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають військові, Росія продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області та утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької, Миколаївської областей. При цьому РФ постійно веде повітряну розвідку БПЛА та намагається покращити логістичне забезпечення своїх військ.

Дніпропетровська, Запорізька області — повітряна тривога.

У Латвії парламент вивів православну церкву з-під влади Московського патріархату через агресію РФ

Сейм Латвії терміново підтримав законопроєкт про виведення Латвійської православної церкви з-під влади Московського патріархату. Як повідомляє Delfi, цю ініціативу до парламенту подав президент Латвії Егілс Левітс.

"Ухвалення закону закріпить історичну самостійність і незалежність Латвійської Православної церкви і запобігатиме впливу чи владі Російської Православної церкви над нашою церквою", — заявив голова Комісії Сейму з прав людини та громадських справ Артусс Кайміньш.

Зокрема, закон встановлює порядок утвердження та усунення митрополита, архієпископів та єпископів. При цьом юридичні зміни не стосуються канонічних питань, наголошується в анотації до законопроєкту.

В анотації Левітс також зазначив, що новий порядок відновить історичний статус ЛПЦ та виключить будь-яку владу патріарха Московського над церквою у Латвії. Зазначається, що ініціатива пов'язана з підтримкою Московським патріархатом російського режиму та війну, яку Росія веде проти України.

Кім: чекаємо хороших новин з півдня

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що завтра очікуються "хороші" новини з півдня.

Блінкен відвідав Ірпінь

Державний секретар США Ентоні Блінкен у четвер відвідав Ірпінь та побачив руйнування після російського вторгнення. Про це повідомив голово Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. За словами Кулеби, держсекретар США на власні очі побачив наслідки російської військової агресії.

Вторгнення Росії в Україну, день 197. Текстовий онлайн
Фото: Олексій Кулеба/Telegram

ЗСУ вразили понад 400 російських цілей системами HIMARS – генерал США

"Ми бачимо реальні та вимірні переваги України у використанні цих систем. Наприклад, українці вразили понад 400 цілей за допомогою HIMARS, і вони мали руйнівний ефект", — заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі на авіабазі Рамштайн у Німеччині. Він додав, що українці продовжують використовувати безпекову допомогу, яку їм надали, "неймовірно ефективно".

Військовий РФ розповів дружині про мародерство та заміну роти через втрати — розвідка

Російський військовий розповів дружині про втрати своєї роти та мародерство — перехоплення оприлюднило Головне управління розвідки.

"Мають зараз поміняти. До 15-го або після 15-го. Саме нашу роту, бо нас дуже мало лишилося. Нема нікого, все. Самі лише 200-і та 300-і", — розповів окупант.

Він також зазначив, що втамував голод продуктами, вкраденими з хат українців.

"Рис курячий з овочами - з сухпайка. І аджики зверху. Де взяв аджику? Он скільки хат стоїть, зайшов, змародерив - та й усе", — хвалиться він.

В ОП відкидають пропозицію про посередництво Берлусконі й Меркель

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк вважає, що будь-який посередник у перемовинах України й Росії повинен мати довіру, авторитет і актуальність, чого немає у колишніх глав урядів Італії та Німеччини Сільвіо Берлусконі та Ангели Меркель.

"Дивні пропозиції певних діячів стати посередниками між Україною та Росією варто розглядати як спробу використати тему України для реанімації імені у своїх країнах. Будь-який посередник мусить мати довіру, авторитет, актуальність. Ані Берлусконі, ані Меркель цього точно не мають. Щоб що?", — написав Подоляк.

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі заявив, що разом з ексканцлеркою Німеччини Ангелою Меркель міг би стати посередником у переговорах України та РФ.

В Україні тестують нову систему інформування населення про надзвичайні ситуації

В Україні тестується нова система сповіщення через мобільні телефони про надзвичайні ситуації, у грудні вона запрацює у постійному режимі. Про це повідомив заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Роман Примуш на брифінгу.

“З листопада-грудня ми зможемо говорити про роботу нової системи оповіщення за допомогою мобільних телефонів у постійному режимі”, — сказав він.

Посадовець поінформував, що система надсилає сповіщення абонентам мобільних операторів шляхом передачі інформації через службові канали зв’язку. При цьому нові сповіщення мають нехарактерний звук, що відрізняється від усіх інших, які видає мобільний телефон.

“Цей звук досить неприємний і триває від 15 до 20 секунд. Він супроводжується вібруванням телефона — це все для того, щоб привернути увагу до сигналу”, — пояснив Примуш.

Він зауважив, що нині система працює у тестовому режимі й охоплює 67% абонентів — переважно власників нових версій телефонів і смартфонів. У планах розробників — домогтися, щоб система працювала також на “кнопкових” телефонах.

За словами посадовця, ідея запровадження нової системи сповіщення виникла на початку війни, коли смс-розсилки ДСНС інколи доходили до абонентів протягом 3-4 годин, що неприпустимо у разі надзвичайних ситуацій.

“Цей проєкт ми започаткували у квітні, коли зрозуміли, що сповіщення — один із ключових елементів евакуації, попередження про різноманітні надзвичайні події, пов'язані з хімічною, радіаційною і військовою загрозою. Перевага цієї системи у тому, що сповіщення надсилаються миттєво навіть за поганого зв’язку”, — розповів Примуш.

Передбачається, що надалі системою оповіщення опікуватимуться спеціальні фахівці при обласних державних адміністраціях.

ППО збили російську ракету на Дніпропетровщині

Сили ППО знищили в повітрі крилату ракету Х-59 класу "повітря-поверхня", випущену російськими військами Су-35 з Азовського моря по Криворізькому району.

Радбез ООН сьогодні обговорить постачання західної зброї Україні

Рада Безпеки ООН у четвер проведе на вимогу Росії термінове засідання щодо постачання західної зброї Україні. Як поінформували в Секретаріаті Радбезу, засідання розпочнеться о 15:00 за східноамериканським часом (о 22:00 за Києвом), повідомляє "Укрінформ". Росія зажадала винести це питання на обговорення Ради Безпеки на попередньому засіданні РБ, що відбулося в середу. Постпред РФ при ООН Василь Небензя заявив, що Радбез має обговорити "реальні загрози міжнародним миру і безпеці, породжені поставками іноземними державами озброєнь і продукції збройного призначення в Україну".

За попередньою інформацією, доповідатиме з цього питання заступниця Генерального секретаря ООН з питань роззброєння Ідзумі Накаміцу, а також обрані Росією особи, яких російська делегація називає "представниками громадянського суспільства".

У вересні в Раді Безпеки ООН головує Франція.

Вибухи у Новій Каховці: зруйнований житловий будинок

8 вересня близько 15:20 у тимчасово окупованій Новій Каховці пролунали кілька гучних вибухів. Місцеві жителі повідомили про стовп диму, який підіймався у районі гаражного кооперативу "Мотор", та про вибух вулиці Дружби. Як повідомив Суспільному міський голова Володимир Коваленко, за свідченням очевидців, на будинок упав уламок ракети.

"Про постраждалих поки невідомо. Потужна вибухова хвиля вибила всі вікна в будинку на цій стороні та позбивала гілки з дерев довкола, але пожежі не було. Знищені квартири в цій 5-поверхівці, з 1-го по 4-й поверхи — їх наче розрізало уламком. Зараз людей небагато, і жертв не має бути. Але про це буде відомо пізніше", — сказав Коваленко.

Наразі всі обставини цієї події з'ясовують, прокоментував перший заступник голова облради Юрій Соболевський.

"На жаль, там могли бути постраждалі. Не зрозуміло, що саме це було, тому що немає підтвердження від наших ЗСУ, що вони працювали в тому районі. По містах наші не працюють по цивільних цілях", — сказав Соболевський.

Підсумки зустрічі міністрів оборони "Рамштайн-5" — наживо

На американській військовій авіабазі "Рамштайн" у Німеччині пройшла чергова зустріч із питань оборонної підтримки України. У ній взяли участь міністри оборони і вище військове командування близько 50 країн. Очікувалося, що темою зустрічі стане надання Україні систем ППО для різних областей, далекобійні системи MLRS та безпілотники. Транслюємо пресконференцію наживо.

Українські військові на Донеччині звільнили Озерне

Збройні Сили України просунулися у Донецькій області та звільнили від російських військових село Озерне. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

"У ході ведення наступальних дій на Слов’янському напрямку підрозділи 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони разом з підрозділами 15-го полку Національної гвардії України просунулися у глибину до 3 км і звільнили населений пункт Озерне", — зазначив бригадний генерал Олексій Громов.

Він додав, що на Краматорському напрямку підрозділи ЗСУ покращили тактичне положення та просунулися на глибину до 2 км.

Мобілізованих з так званої "ДНР" виставили на передову у Херсонській області

На передньому краї тимчасово окупованої Херсонщини тримають мобілізованих ДНРівців, які тільки-но прибули на війну. Командування військ РФ не повідомляє їм поточну ситуацію, телефони у них забрали. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

"Ці військові взагалі не володіють поточною інформацією про ситуацію на фронті. Вони не знають про обстріли Антонівського мосту та ГЕС, оскільки телефони відібрали, а командування такої інформації не повідомляє. Солдатський та сержантський склад, а також офіцери нижчої командної ланки не проінформовані про знищення складів та місць дислокації російських підрозділів за останні три тижні", - повідомляють у розвідці.

ГУР також зазначає, що командування російських військ робить все можливе, щоб інформаційна ізоляція підрозділів тривала якомога довше і особовий склад вважав, що "все іде за планом".

ООН очікує на падіння якості життя людства через COVID-19 та війну в Україні

В Організації Об’єднаних Націй вважають, що найближчим часом спостерігатиметься глобальне падіння Індексу людського розвитку через COVID-19 та військове вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомляє BBC із посиланням на звіт організації.

"У новій доповіді ООН йдеться про те, що після пандемії десятиліття прогресу з точки зору очікуваної тривалості життя, освіти та економічного процвітання почали сходити нанівець", — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за останні два роки дев'ять із десяти країн погіршили свої позиції за Індексом людського розвитку ООН. Серед причин такого явища — COVID-19, війна в Україні та глобальні кліматичні зміни.

Відтак ситуація у більшості зі 191 країни, включеної до індексу, особливо щодо очікуваної тривалості життя, повернулась до показників 2016 року, обваливши 30-річний тренд росту рівня розвитку. Зокрема, у США очікувана тривалість життя при народженні знизилася на понад два роки із 2019 року. В інших країнах зниження є набагато вищим, зазначає видання.

BBC пояснює, що за роки, що минули з моменту запровадження індексу, багато країн зіштовхнулися з кризами і відкотилися назад, але глобальна тенденція послідовно рухалася вгору. Минулого ж року індекс вперше знизився загалом з початку розрахунків, і результати цього року закріпили цю тенденцію до зниження.

При цьому журналісти зазначають, що падіння показників було нерівномірним — минулого року дві третини багатих країн змогли відновити зростання, тоді як у більшості інших продовжився спад. Внаслідок цього вже понад 80 країн стикаються з проблемами щодо виплати свого державного боргу.

"Перспективи на 2022 рік похмурі. Вісімдесят країн, які знаходяться в одному кроці від такої кризи, — це дуже серйозна перспектива", — зазначає Ахім Штайнер, один з авторів індексу.

Індекс людського розвитку був запроваджений у 1990 році у спробі вийти за рамки ВВП як показника добробуту. Відповідно до нього, у поточному році на вершині рейтингу перебуває Швейцарія з очікуваною тривалістю життя 84 роки, в середньому 16,5 років, витрачених на освіту, та середньою зарплатою у 66 000 доларів. На іншому кінці шкали знаходиться Південний Судан, де очікувана тривалість життя становить 55 років, люди в середньому проводять у школі лише 5,5 років і заробляють 768 доларів на рік.

Ірена Карпа посадила у вʼязницю чоловіка, який слухав гімн РФ у Франції

7 вересня на YouTube-каналі STAND UP Battle Club відбувся стрім "Культурна оборона" за участі української письменниці та співачки Ірени Карпи, під час якого вона розповіла історію, як відправила до в’язниці чоловіка, який слухав гімн РФ у громадському місці у Франції та назвав її нацисткою.

За словами письменниці, чоловіка вона зустріла на одній із французьких вулиць.

"Ми з дівчатами просто йшли по вулиці й бачимо, що сидить мужик і по колу слухає з поліетиленового кулька про оце "отєчєство". Але не на тих напав, – розповідає Ірена Карпа. – Ну, я йому показала фак. Він потім ще й розказував поліцейським, що я його намагалася вбити цим факом. Після цього він почав кричати, що ми нацисти. І якраз те, що він обзивав нас нацистами та говорив, що ми заслуговуємо на те, що сталося, у Франції є причиною подати на людину заяву в поліцію та посадити до в’язниці. І ми довели цю справу до кінця. Тепер мужик сидить у в’язниці".

Ракети Hellfire та прилади нічного бачення: Норвегія підготувала військову допомогу для України

Норвегія передасть Україні високоточні багатоцільові ракети Hellfire та прилади нічного бачення. Про це повідомляє пресслужба уряду королівства.

"Пожертвування включає близько 160 ракет, пускові установки та блоки наведення. Україна також отримає прилади нічного бачення, які були взяті із запасів Збройних сил", — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, про пожертву 8 вересня оголосив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам під час зустрічі з міністрами оборони приблизно 40 країн на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині.

"Країни знаходяться в Рамштайні, щоб скоординувати подальші пожертвування та військову підтримку Україні, щоб гарантувати, що країна зможе протистояти російському вторгненню", — пояснили в норвезькому уряді.

Початково ракети були придбані для команди прибережних рейнджерів Норвегії. За словами Бьорна Арільда Грама, ракета проста в експлуатації і може використовуватися як проти наземних, так і морських цілей.

Перед відправленням вантажу норвезькі Збройні сили протестували та перевірили стан ракет. Українські оператори вже пройшли навчання використанню Hellfire із норвезькими інструкторами.

Як зазначається, терміни служби системи Hellfire наближається до кінця. У майбутньому вона мала бути виведена з експлуатації норвезькими Збройними силами.

Окрім того, Норвегія передала Україні прилади нічного бачення. Сюди входять як окуляри нічного бачення, так і біноклі. Це обладнання було замінено на новіші зразки в норвезьких Збройних силах.

У майбутньому пожертвування меншою мірою надходитимуть із власних запасів Збройних сил королівства.

"Досі ми і наші союзники безоплатно передавали військові системи та обладнання із власних запасів. Надалі нам потрібно буде тісно співпрацювати із оборонною промисловістю, щоб забезпечити необхідні постачання військової техніки до України. Це також забезпечить отримання Україною більш сучасної та ефективної техніки", — зазначив міністр оборони Норвегії.

AGM-114 Hellfire — ракета класу "повітря-поверхня" розробки США, з напівактивним лазерним або активним наведенням радіолокації, що працює за принципом "вистрілив і забув". Основним її носієм є бойові гелікоптери, а також ударні БПЛА.

У Києві з'явилася вулиця Романа Ратушного

Київрада на засіданні 8 вересня одноголосно підтримала перейменування вулиці Волгоградської у Солом'янському районі на вулицю імені Романа Ратушного. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

"Молодого киянина, громадського активіста, героя-захисника України, який загинув на Сході нашої держави у червні цього року. Роман пішов захищати Україну від початку широкомасштабного вторгнення російських варварів. І те, що з нами більше немає цього талановитого, принципового і відважного воїна - велика втрата для Києва і всієї країни. Бо саме такі, як Роман Ратушний – майбутнє сильної і демократичної України. Тож сьогоднішнім рішенням ми увіковічнили ім‘я Романа та його справу захисту зелених зон Києва", — написав Кличко у Telegram.

Окрім Волгоградської перейменували ще близько 40 вулиць, провулків та площ столиці, назви яких пов’язані з Росією та радянським минулим, повідомив Київський міський голова.

На попередньому засіданні Київради 25 серпня депутати більшістю голосів підтримали 95 проєктів рішень щодо перейменування вулиць, провулків та площ, назви яких пов'язані з Російською Федерацією та її сателітами. Було перейменовано 102 топонімічних об'єкти Києва.

ЗСУ звільнили понад 20 населених пунктів на Харківщині

Під час ведення активних дій на Харківському напрямку ЗСУ звільнено понад 20 населених пунктів.

"ЗСУ вклинилися в оборону противника на глибину до 50 км. Тривають фільтраційні дії в низці населених пунктів", — повідомив на брифінгу 8 вересня заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов.

Естонія, Латвія, Литва та Польща обмежать в'їзд росіянам за туристичними візами

Естонія, Латвія, Литва та Польща з 19 вересня запроваджують жорсткі обмеження на в'їзд для громадян Росії з шенгенськими туристичними візами, незалежно від того, у якій країні вони видані. Про це повідомили члени уряду Естонії на пресконференції 8 вересня.

"Естонія має політичну волю, яку ми реалізуємо в правовому полі. В ніч з 18 на 19 вересня почне діяти заборона на в’їзд в Естонію через кордон для громадян РФ, незалежно від того, яка країна видала шенгенську візу", – сказав міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу.

Дозвіл на виїзду за кордон для моряків. Голова профспілки розповів про процедуру та ризики зловживання

Наступного тижня перші моряки-чоловіки 18-60 років зможуть офіційно виїжджати за кордон на роботу та навчання. За якою процедурою їх випускатимуть країни і чи не буде зловживань в ефірі "Українського радіо" розповів голова профспілки робітників морського транспорту України Олег Григорюк.

За словами Григорюка, аби виїхати за кордон на роботу моряки в електронному форматі повинні зв'язуватися з адміністрацією судноплавства. Це відомство у дводенний термін має надавати інформацію щодо підтвердження їхнього статусу. Після чого моряки отримають довідку-підтвердження, що вони насправді є моряками. Останній крок — звернення до центру комплектування (військомату), який має видати документ, що дозволяє перетинати кордон.

Він не вважає, що зловживання статусом моря можливі, бо морська адміністрація володіє історією кожного та має дані про трудові контракти.

"Існує чітка процедура отримання диплома моряка. Є морська адміністрація, яка буде бачити, хто є моряком, а хто ним намагається стати зараз, під час війни. Має бути в історії українського моряка повноцінне навчання, тренінги, сертифікати, дипломи. Моряк має право працювати стільки за кордоном, скільки у нього прописано в трудовому контракті", — пояснив голова профспілки.

На сьогодні в Україні нараховується 120 тисяч моряків, 65 тисяч із них перебували на момент повономасштабного вторгнення за кордоном, 35-40 тисяч моряків знаходилися в Україні, розповів Григорюк. На його думку, таке рішення уряду допоможе і родинам моряків, і українській економіці.

"Ми сфокусовані зараз саме на тих, хто застряг тут в Україні, і не може перетинати кордон через пункти пропуску. Насамперед тут мова йде про кількість грошей, які ці моряки мають привозити у вигляді зарплати в Україну. А це з кожного від 3500 до 5000 доларів. Таким чином вони допомагатимуть українській економіці. Навіть перебуваючи за кордоном, моряки часто стають волонтерами і допомагають армії", — зазначив він.

На Харківщині нацгвардійці взяли у полон бойовиків так званої "ЛНР"

Спецпризначенці Національної гвардії взяли у полон на Харківщині двох бойовиків. При собі вони мали документи самопроголошеної республіки "ЛНР". Про це повідомила пресслужба Нацгвардії.

"Поповнили обмінний фонд, разом з тим дали шанс деяким "освободителям" повернутися додому не у пакеті", — сказано у дописі.

Зазначається, що полонені бойовики намагалися виїхати на цивільному авто з району ведення бойових дій біля одного з населених пунктів Харківщини.

Держсекретар США прибув у Київ

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва із неоголошеним візитом, підтвердив Суспільному речник Офісу президента Никикофорв. За його словами, планується зустріч Блінкена та Зеленського.

Як повідомляє Associated Press, Блінкен має оголосити про новий пакет допомоги на суму понад два мільярди доларів для України та інших європейських країн, яким "потенційно може загрожувати Росія в майбутньому".

17% біженців вже не планують повертатись в Україну з Польщі — дослідження

Тільки кожен п'ятий українець (22,2%) , який прибув до Польщі з 24 лютого, планує повернутися до України протягом найближчих трьох місяців. Такі результати соцопитування аналітичного центру міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal, проведеного напередодні першого вересня.

35% українських біженців готуються залишитись у Польщі щонайменше на рік. 25,6% планують повернутись як тільки закінчиться війна. Ще 17% вже не планують повертатись в Україну.

“Ми прогнозуємо, що більша частина українців повернеться на батьківщину, як тільки мине небезпека. Однак значна частина громадян залишиться за кордоном по ряду суб’єктивних факторів — втрата житла, низький рівень оплати праці, кращі умови проживання та звісно через відсутність ризиків для життя”— сказала директорка департаменту рекрутації міжнародного агентства працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда.

За її словами, песимістичні прогнози щодо опалювального сезону підштовхують українців перезимувати у Польщі.

Таке рішення зумовлено зокрема фактором ризику, адже росіяни прицільно атакують енергетичну інфраструктуру. Крім того, в деяких регіонах України люди ризикують не тільки лишитися взимку без теплопостачання чи води, а й отримають платіжки, які вкрай важко сплатити, зазначає фахівчиня.

У той час, коли кількість робочих місць в Україні значно зменшилась через війну, ситуація у Польщі зворотна — запити роботодавців на робітників ростуть, що зумовлює і зростання заробітних плат, відзначила Джоболда.

Аналітики центру повідомили, що середня зарплата на робітничих спеціальностях, які переважно займають українці у Польщі становить 28 — 32 тисяч гривень на місяць (це 3500 — 4000 злотих). Це мотивує українців покращувати власну економічну ситуацію за межами України.

Під час обстрілу Харкова 8 вересня загинули 21- та 65-річний чоловіки — прокуратура

Внаслідок обстрілу Харкова вранці 8 вересня в Індустріальному районі загинули 21- та 65-річний чоловіки.

За попередніми даними, місто обстріляли з "Ураганів", повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

"За даними слідства, 8 вересня близько 10:00 російська армія обстріляла житлові квартали Індустріального та Немишлянського районів Харкова. Загинули дві людини. Ще четверо цивільних отримали поранення. Пошкоджено низку будинків, школу, адміністративну будівлю та промислові приміщення", — сказано у повідомленні.

Українській аеророзвідці присвятили фігурку LEGO

Головний редактор однієї з найбільших платформ про конструктор LEGO The Brothers Brick Ендрю Бікрафт створив фігурки аеророзвідника, дрона і пса. Про це повідомили на сторінці української аеророзвідки у Facebook.

"Українські інновації та технології зробили величезні зміни з початку війни. Аеророзвідка допомогла зупинити наступ на Київ. (Це унікальна нестандартна фігурка LEGO з використанням усіх офіційних деталей LEGO)", – зазначив сам розробник у своєму Twitter.

Головною фігурою композиції є захисник-аеророзвідник у військовій формі. У руках він тримає пульт від безпілотника, за спиною – наплічник, на голові – гарнітура. Фігурки зроблені із власних матеріалів Бікрафта. За його словами, таким чином він хоче підтримати українських аеророзвідників на війні.

Раніше конструктор уже створив серію фігурок про українську армію. До неї належать парамедикині Катерина Галушка й Аліна Михайлова, а також солдати ЗСУ, озброєні автоматами та Джавеліном.

"Lego-версія деяких із багатьох дивовижних жінок, які захищають Україну після того, як росія вдерлася в Україну. Мій дідусь був медиком у Другій світовій війні, і я глибоко поважаю бойових медиків та інших, хто бореться з російським фашизмом в Україні сьогодні. Слава Україні!", – написав у пості Бікрафт.

Індонезія зголосилася організувати зустріч Зеленського і Путіна на саміті G20

Індонезія готова організувати зустріч президента України Володимира Зеленського та російського президента Володимира Путіна під час саміту G20. Про це в інтерв'ю РИА "Новости" заявив посол Індонезії в РФ Хосе Таварес.

За його словами, майданчик саміту Двадцятки став би прекрасною можливістю для переговорів.

"Майданчик є. Якби вони використали його, це було б відмінно, і Індонезія готова посприяти в цьому питанні", — сказав він.

Водночас дипломат наголосив, що Індонезія підтримує зусилля Туреччини щодо українсько-російських переговорів.

Україна отримає 675 мільйонів доларів допомоги — міністр оборони США

Сполучені Штати Америки нададуть Україні ще 675 мільйонів доларів допомоги, повідомив міністр оборони США Ллойд Остін на відкритті "Рамштайну-5".

Загалом Америка поставила Україні 126 гаубиць, а також виділили ще 6,3 мільярда доларів на безпекову допомогу.

За словами Остіна, пакет включатиме 105-мм гаубиці, артилерійські боєприпаси, ракети HARM, Humvees, броньовані машини швидкої допомоги та системи штучного інтелекту.

Вдень 8 вересня РФ обстріляла Харків: є загиблі та поранені

Внаслідок обстрілу Харкова двоє людей загинули, ще п'ятеро — отримали поранення, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

Захоплені міста Луганщини чекає катастрофа — Гайдай

Окупаційна адміністрація Луганщини відзвітувала, що до опалювального сезону залишилось підготувати 8,5% житлового фонду. Але, як повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, у цей розрахунок окупанти не включили знищені Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Кремінну та Рубіжне.

"У них (Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Кремінна та Рубіжне — ред.) за 3-4 тижні до початку подачі теплоносія не підготовлено жодного багатоквартирного будинку з понад 2 500. Так, багато із них пошкоджено чи зруйновано самими росіянами. Але навіть вцілілі ніхто не збирається готувати до зими, як і підприємства теплопостачання цих міст та системи централізованого опалення", — повідомив він.

Також Гайдай зазначив, що у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Кремінній та Рубіжному відсутнє газопостачання, що унеможливлює опалення приватних будинків.

"Ніяких програм децентралізації опалення окупаційна влада не підготувала. Бо для їх провадження необхідне надійне електропостачання, якого жителі Луганщини не бачили із середини травня – взагалі ніякого не бачили", — повідомив він.

Також окупанти не виплачують людям обіцяні компенсації за зруйноване житло.

"Захоплені міста Луганщини чекає катастрофа – пошкоджені будинки, без опалення, вікон, стель та стін, без обіцяних світла та газу", — зазначив він.

На Херсонщині ЗСУ, імовірно, знищили понтонний міст окупантів у Дарівці — британська розвідка

У Херсонській області українські військові продовжують наступати. Українська сторона, ймовірно, знищила військовий понтонний міст у Дарівці. Його російські війська розгорнули після того, як був серйозно пошкоджений сусідній автомобільний міст.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Переправа у Дарівці є одним із основних шляхів між північним і південним секторами російської військової присутності вздовж річки Дніпро, зазначили у розвідці.

Байден обговорить з союзниками подальшу підтримку України

Президент США Джозеф Байден 8 вересня матиме розмову із союзниками щодо подальшої підтримки України. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

За словами співрозмовників видання, Байден проведе відеоконференцію з лідерами G7, НАТО та Європейського союзу.

Відеоформат використовувався в перші місяці війни, і Байден відроджує його з наближенням семимісячної позначки конфлікту, сказало одне із джерел.

Видання зазначає, що Байден прагне зберегти єдність у підтримці України. Його розмова з іншими лідерами припадає на тиждень, коли Велика Британія привела до присяги нову прем'єр-міністерку Ліз Трасс, яка позиціонує себе як яструб у протистоянні з Росією.

Дзвінок відбудеться в той час, коли Україна продовжує контрнаступ, а президент Росії Володимир Путін готується до зустрічі з головою Китаю Сі Цзіньпіном вперше з моменту початку війни в лютому.

У Харкові пролунали вибухи, повідомили кореспонденти Суспільного. В місті та області оголосили повітряну тривогу.

ЗСУ ліквідували 640 російських військових за добу — Генштаб

Станом на ранок 8 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 51 250 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 640 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2112 (+15) од,
  • бойових броньованих машин — 4557 (+37) од,
  • артилерійських систем — 1126 (+32) од,
  • РСЗВ — 305 (+5) од,
  • засоби ППО — 159 (+3) од,
  • літаків — 239 (+2) од,
  • гелікоптерів — 210 (+2) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 884 (+4),
  • крилаті ракети — 214 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3344 (+24) од,
  • спеціальна техніка — 110 (+1).

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні поранені 742 дитини

Станом на ранок 8 вересня щонайменше 1125 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 383 дитини загинули та 742 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 389, Харківській — 205, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 67, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46, Дніпропетровській — 26.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2472 заклади освіти. З них 289 зруйновано повністю.

Ця ніч у Слов'янську минула спокійно — Лях

"Ця ніч минула спокійно. Але наслідки вчорашніх обстрілів тяжкі. Напередодні ввечері закінчилися пошукові роботи, знайдено тіла трьох загиблих мешканців будинку, у який було влучення вночі. 22 загиблих з початку повномасштабної рос. агресії, 72 поранених. Руйнується приватний сектор, багатоповерхівки, школи, садочки, об’єкти інфраструктури", — сказав начальник Слов’янської міської військової адміністрації Вадим Лях Супільному в ефірі єдиного телемарафону.

Дворічний хлопчик поранений внаслідок обстрілу Харківщини 7 вересня — Синєгубов

Серед жителів Харківщини, які зазнали поранень внаслідок обстрілів протягом доби 7-8 вересня, дворічна дитина з Ізюмського району.

Про це йдеться у зведенні голови ОВА Олега Синєгубова.

Як уточнила речниця голови Олена Шаповал, хлопчик отримав контузію під час обстрілу. Стан дитини — середньої тяжкості.

За даними Синєгубова, протягом доби на Харківщині поранені 8 людей:

  • У Харківському районі — 3 людей;
  • В Ізюмському районі — 3 людей;
  • У Чугуївському районі — 2 людей.

Серед поранених у Харківському районі — дві жительки Дергачівської громади: о 2 ночі РФ обстріляла населений пункт громади, жінки отримали поранення уламками та вибухові травми. Внаслідок обстрілу руйнувань зазнали будинки та житлові споруди, виникли пожежі.

У Харківській обласній прокуратурі уточнили, що у Дергачівській громаді поранені 74-річний чоловік та 71-річна жінка. Окупанти обстріляли Безруки, яке 3 вересня окупанти обстріляли фосфором, внаслідок чого згоріли 16 будинків. За даними прокуратури, на Чугуївщині поранені 45- та 63-річні жителі села Іванівка.

За даними ОВА, протягом доби окупанти обстрілювали Харківський, Чугуївський, Ізюмський і Богодухівський райони області.

Російські війська обстрілювали населені пункти у двох районах Миколаївщини: пошкоджені житлові будинки

Російські збройні сили продовжують обстрілювати цивільну інфраструктуру та населені пункти Миколаївщини. Протягом доби 7 вересня під обстріл потрапили території громад Миколаївського та Баштанського районів області. У результаті обстрілів зафіксовані пошкодження житлових будинків та сільськогосподарських будівель.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Війська РФ обстріляли Дніпропетровщину: пошкоджені будинки та сонячна електростанція

У ніч на 8 вересня російські війська чотири рази обстріляли з «Градів» та важкої артилерії Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

У Нікополі понівечені 11 приватних будинків та господарські споруди біля них, декілька панелей сонячної електростанції, місцева гімназія. Обірвана лінія електропередач. Електрики вже працюють над відновленням світла.

Марганецьку громаду обстріляли тричі. Пошкоджене підприємство. На місці працюють фахівці. Масштаби руйнацій у громаді з’ясовуються.

Попередньо, люди неушкоджені.

В інших районах області обстрілів не зафіксовано.

На Донеччині від обстрілів окупантів загинули семеро людей

Протягом 7 вересня від обстрілів російських окупантів загинули семеро жителів Донеччини, ще двоє людей отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів окупантів загинули троє людей у Слов'янську, двоє у Мар'їнці, одна людина у Галицинівці та одна людина у Водяному.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 810 людей, 2025 — отримали поранення. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встанвити неможливо.

В Бєлгороді стався вибух на електропідстанції

У Бєлгороді в РФ стався вибух на електричній підстанції. Про це повідомляють місцеві жителі, пише Baza.

Мер Бєлгорода Антон Іванов повідомив, що у частині міста немає водо- та електропостачання.

ЗСУ провели дуже ефективний контрнаступ на Харківщині в районі Ізюма — ISW

Українські війська на південному сході Харківської області, ймовірно, використовують передислокацію російських сил на південний напрямок, щоб провести дуже ефективний контрнаступ на північний захід від Ізюма. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

“Українські сили, ймовірно, використали тактичну несподіванку, щоб 7 вересня просунутися щонайменше на 20 км на контрольовану Росією територію на сході Харківської області, відвоювавши приблизно 400 квадратних кілометрів території”, — зазначили аналітики.

Російські джерела стверджували, що російські війська почали розгортати підкріплення в цьому районі для захисту від наступу України, йдеться у звіті. За даними аналітиків, російське угруповання в цьому районі, ймовірно, було недостатнім через витрачені перед тим росіянами зусилля на захоплення решти Донецької області та підтримку південного напрямку.

Український контрнаступ, що триває у Херсонській області, змусив російські війська перемістити свою увагу на південь. Тож це дало змогу українським силам розпочати локальні, але дуже ефективні контратаки в районі Ізюма.

Російські блогери занепокоєні, що ця українська контратака переріже наземні лінії зв’язку з російськими тиловими районами в Куп’янську та Ізюмі. Оскільки це дозволить українським військам ізолювати російські угруповання в цих районах і повернути собі значні території.

Рівень шоку та відверте обговорення українських успіхів російськими блогерами говорить про масштаби несподіванки, досягнутої українськими військами, зазначили в ISW. Це, ймовірно, успішно деморалізує російські сили.

“Хоча малоймовірно, що південний контрнаступ і спроби відволікти російські сили на півдні України є обманом для поновлення операцій у Харківській області”, — йдеться у звіті.

Українські сили розумно скористалися перерозподілом російських військ, обладнання та загальної оперативної концентрації, щоб розпочати локалізовані контрнаступи на критичні точки в Харківській області, пояснили аналітики.

За добу знищили два літаки Су-25, два гелікоптери і п’ять БпЛА росіян — Генштаб

Протягом доби авіація Сил оборони здійснила понад 30 ударів по опорних пунктах та місцях зосередження живої сили і техніки російського війська. Українські підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили два літаки Су-25, два гелікоптери (Ка-52 та Мі-24), а також п’ять БпЛА. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Ракетні війська та артилерія українських наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення, ураження живої сили та бойової техніки війська РФ.

За добу уразили командний пункт, склад паливно-мастильних матеріалів, скупчення живої сили, озброєння та військової техніки в районах зосередження російського війська.

На Запоріжжі росіяни зазнали значних втрат — Генштаб

Російські війська продовжують зазнавати втрат. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

“Внаслідок вогневого впливу по зосередження особового складу та військової техніки противника, що знаходились на території аграрного підприємства “Україна” села Солодководне Запорізької області, ворог зазнав значних втрат, кількість уточнюється”, — повідомили у Генштабі.

Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції — Генштаб ЗСУ

Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не допускають просування російського війська. Українські воїни успішно відбили атаки росіян у районах населених пунктів Костянтинівка, Дібрівне, Григорівка, Зайцеве, Майорськ, Миколаївка Друга, Первомайське та Кам’янка. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Військо РФ продовжувало обстріли військових та цивільних об’єктів на бильшості напрямків — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів по території України з повітряного простору та території Республіки Білорусь. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

На інших напрямках військо РФ продовжувало обстріли військових та цивільних об’єктів.

На Сіверському напрямку — з мінометів та реактивної артилерії в районах населених пунктів Бачівськ, Уланове і Запсілля Сумської області.

На Харківському напрямку — зі ствольної та реактивної артилерії у районах Дуванка, Костянтинівка, Уди, Диментіївка, Борщова, Великі Проходи, Черкаські Тишки, Руські Тишки, Байрак, Старий Салтів та Перемога.

На Слов’янському напрямку — зі ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Долина, Краснопілля, Грушуваха, Карнаухівка, Нова Дмитрівка, Вірнопілля.

На Краматорському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Богородичне, Пришиб, Тетянівка, Сидорове, Сіверськ, Спірне, Верхньокам’янське, Веселе та Григорівка.

На Бахмутському напрямку — із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Новобахмутівка, Нью-Йорк, Юр’ївка, Зайцеве, Весела Долина, Майорськ, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Яковлівка та Білогорівка.

На Авдіївському напрямку — з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Красногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Веселе, Опитне, Водяне та Первомайське.

На Новопавлівському напрямку — з мінометів, ствольної та реактивної артилерії біля Вугледара, Пречистівки, Єгорівки, Великої Новосілки та Новомайорського.

На Запорізькому напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Новоандріївка, Дорожнянка, Новопіль та Времівка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали населені пункти Степова Долина, Олександрівка, Веселий Кут, Таврійське, Любомирівка, Благодатне, Первомайське, Шевченкове, Мирне, Новогригорівка та Білогірка.

Армія РФ намагається встановити повний контроль на Донеччині — Генштаб ЗСУ

Армія РФ і далі зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Росіяни постійно ведуть повітряну розвідку БпЛА, продовжує покращувати логістичне забезпечення своїх військ.

Протягом доби військо РФ завдало понад 10 ракетних і 22 авіаційних удари по об’єктах на території України.

Зокрема, постраждала інфраструктура в районах населених пунктів Харків, Циркуни, Великі Проходи, Слов’янськ, Сіверськ, Краматорськ, Івано-Дар’ївка, Зайцеве, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Богоявленка, Костянтинівка, Времівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Дорожнянка, Трудове, Червоне, Високопілля, Тернові Поди, Лозове, Ольгівське, Білогірка, Костромка, Червоний Яр, Сухий Ставок, Безіменне, Андріївка та Біла Криниця.

На південному фронті тривають позиційні бої — Гуменюк

На південному фронті тривають позиційні бої. Про це керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони “Південь” Наталія Гуменюк повідомила Суспільному в ефірі єдиного телемарафону.

“Ми продовжуємо позиційні бої. Підрозділи працюють на лінії зіткнення досить щільно. Результати є, але ще рано їх проголошувати, наскільки ми маємо в них закріпитися”, — сказала Гуменюк.

Відповідаючи на запитання про можливо підірваний штаб “Единой России” в Мелітополі, вона відповіла: “Інформація з ТОТ не може бути так швидко підтверджена або спростована, або уточнена. Ми спираємося на дані руху спротиву. А для того. щоб вони могли це передати коректно і без висвітлення самих себе, потрібен більш тривалий час”.

Також Гуменюк сказала, що українські військові продовжують присікати російські спроби налагодження альтернативних способів переправлення.

“Не один напрямок, а всі під нашим вогневим контролем. Як тільки окупанти поновлюють там рух, наш контроль посилюється. Це дуже делікатна робота артилерії, коли коригуються плани ворога без руйнувань інфраструктури… Ворог намагається будь-якими шляхами обхитрити нас, перевозячи на баржах, змінюючи маршрути, переносячи понтонні переправи”, — сказала Гуменюк.

Але все ж таки вони забувають, що вони тут окупанти, а українці на своїй землі, додала вона.

“Ми знаємося на ландшафті, усвідомлюємо географію, особливості берегів і розуміємо звідки і коли вони можуть спробувати знов. Тому наш вогневий контроль скрізь”, — пояснила Гуменюк.

Укроборонпром та Honeywell уклали рамкову угоду про співпрацю

7 вересня державний концерн “Укроборонпром” підписав рамкову угоду про співпрацю із американською міжнародною корпорацією Honeywell. Про це повідомила пресслужба концерну. Співробітництво охопить такі сфери: авіація, БПЛА, навігація та радари.

Це вже не перший досвід співпраці концерну з корпорацією.

Довідково: Продукти та послуги Honeywell Aerospace можна знайти практично на всіх комерційних, оборонних та космічних літаках. Аерокосмічний бізнес-підрозділ компанії виготовляє авіаційні двигуни, кабіни та електроніку до неї, системи бездротового підключення, механічні компоненти. Корпорація Honeywell працює в Україні також за напрямом цивільної продукції вже понад 25 років.

За добу військо РФ втратило на півдні сто військових та 37 одинить озброєння та техніки

Авіація ЗСУ завдала 13 ударів по логістичних та управлінських об’єктах військ РФ. Ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 370 вогневих завдань, внаслідок чого російське військо скоротилось на 108 осіб, 5 танків, 3 системи "Град", 15 одиниць техніки, 10 гаубиць та гармат, міномет, 2 пускові установки С-400, радіолокатор до С-300 і 2 склади боєприпасів, повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров

В Чорному морі РФ тримає 2 ракетоносії в готовності до пуску 16-ох крилатих ракет “Калібр” — ОК "Південь"

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання російських сил складається з понад десятка кораблів та катерів. На бойовому чергуванні — 2 ракетоносії в готовності до пуску 16-ох крилатих ракет “Калібр”. Про це повідомили в оперативному комнадуванні “Південь”.

Вночі росіяни знову обстріляли Харків

Вночі російські військові ракетами обстріляли Харків. Поцілили в об'єкт, критично важливий для життєзабезпечення міста, та підприємство. Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

Також мер Харкова повідомив про пожежу у Салтівському районі у місці влучання ракети.

Пентагон готується оголосити новий пакет військової допомоги Україні

Міністр оборони США Ллойд Остін планує оголосити про черговий пакет військової допомоги для України вже у четвер, 8 вересня. Про це повідомив заступник міністра оборони США з політичних справ Колін Кол.

Зазначається, що на щорічній конференції, організованій тижневиком Defense News, посадовця запитали, чи США оголосять новий пакет військової допомоги.

"Так, я думаю, міністр Остін заявить про це", — відповів Кол.

За словами посадовця, Остін зробить оголошення у Німеччині на зустрічі групи з координації військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн". Він додав, що до пакета, зокрема, увійдуть додаткові боєприпаси для ракетних систем залпового вогню HIMARS.

В ООН засудили російські фільтраційні табори

Помічниця Генерального секретаря з прав людини Ілзе Брандс Керіс під час засідання Радбезу ООН розповіла, що практика облаштування фільтраційних таборів для українського населення призвела до численних порушень прав людини, зокрема право на свободу, особисту безпеку та приватність.

"У випадках, задокументованих нашим управлінням під час фільтрації, збройні сили РФ та пов'язані з ними угруповання, влаштовували обшуки людей, часом змушували їх роздягатися. А також — деталізовані допити щодо їхнього походження, родинних зв’язків, огляд особистих речей, зокрема мобільних засобів, фотографій і відбитків пальців", — зазначила вона.

Посадовиця додала, що в деяких випадках людей, які чекали на фільтрацію, тримали в машинах або в необладнаних приміщеннях, без доступу до води, їжі і санітарних потреб.

"Найбільше нас непокоїть те, що жінки і дівчата ризикують зазнати сексуального насильства під час цих процедур", — наголосила Ілзе Брандс Керіс.

За її словами, Управління з прав людини встановило, яких підозрюють у зв’язках із українською армією або у проукраїнській позиції, піддають тортурам та поганому поводженню.

Харківська, Херсонська область — повітряна тривога.

В АРМА передали понад 50 білоруських вагонів-цистерн: паливо призначалося для заправки військової техніки армії РФ

Прокуратура Києва передала в Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) понад 50 білоруських вагонів-цистерн, які були ввезені на територію України з Білорусі напередодні війни та які мали забезпечувати потреби російської армії у перші дні агресії. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

"За даними слідства, напередодні повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України білоруські компанії уклали з українськими фірмами контракти на поставку з Республіки Білорусь дизельного палива у вагонах-цистернах. Вказане паливо призначалося для заправки військової техніки російської армії після її вторгнення через північні кордони нашої країни", — йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури, 23 лютого вагони-цистерни перетнули українсько-білоруський кордон, а вже 26 лютого ешелон з паливом для колон російських військ, який прибув на залізничну станції "Низківка", був знищений українською артилерією.

У квітні 2022 року в межах розпочатого кримінального провадження слідчі провели огляд місця події та вилучили придатні до використання вагони-цистерни у кількості 51 одиниці. Згодом Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт вказаного майна.

"З метою забезпечення належного збереження, підтримання стану арештованого майна та уникнення негативних наслідків, прокурором у кримінальному провадженні подано клопотання про передачу вагонів-цистерн в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", — пояснили у прокуратурі.

У Зеленського закликали росіян в окупованому Криму їхати "додому до Саранська"

Захоплений Крим буде деокупований, це право України й обов’язок, а громадянам Росії, які незаконно приїхали до окупованого півострова, уже зараз варто вирушати до себе додому. Про це повідомила на брифінгу постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

"Звертаємось окремо до російських громадян, які незаконно приїхали і перебували в окупованому Криму. Так, в Криму тепло і дуже душевно. Але всі, хто незаконно приїхали на нашу територію вже зараз просимо вас поїхати до себе додому в Тюмень, Елісту, Саранськ, Іркутськ чи звідки ви понаїхали. Їдьте, навіть коли зовсім не хочеться", - сказала вона.

У Радбезі ООН назвали кількість українських біженців

Заступниця Генсека Організації Об’єднаних Націй з політичних питань Розмарі Дікарло під час засідання Ради безпеки ООН заявила, що через військове вторгнення РФ за межі України виїхали більш як 7 мільйонів людей.

"Два тижні тому цей показник становив 6,7 мільйона", — підкреслила посадовиця.

За її словами, при цьому понад 6 мільйонів українців нині є внутрішньо переміщеними особами.

У навігаційному додатку Waze змінили назви кримських міст і вулиць на українські

У навігаційному застосунку Waze українською мовою відображатимуться назви всіх населених пунктів, вулиць та інших об’єктів у тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомила українська спільнота навігаційного додатку Waze від компанії Google: "Редактори-волонтери спільноти популярного в Україні навігатора Waze повністю змінили назви всіх населених пунктів, вулиць та об'єктів у Криму на українські", — йдеться в дописі. Назви відображатимуться українською мовою незалежно від країни, з якої переглядають мапу.

Читайте також: Усі новини Криму на Суспільному

РНБО запровадила санкції проти 606 російських посадовців

Про це під час відеозвернення заявив президент Володимир Зеленський: "Сьогодні ухвалено важливе рішення Радою національної безпеки і оборони України. Застосовано санкції до 606 фізичних осіб, які належать до правлячої верхівки Росії. 28 членів Ради безпеки Росії, 154 члени Ради федерації Росії, 424 депутати Держдуми Росії — усі вони відповідальні за цю війну, за терор проти наших людей, і жоден з них не уникне відповідальності. Це тільки питання часу", — підкреслив гарант.

Він додав, що Україна вже зробила частину необхідних юридичних, дипломатичних та політичних кроків, які мають забезпечити притягнення підсанкційних росіян до відповідальності. При цьому президент зазначив, що також СБУ провела операцію щодо діяльності деяких підсанкційних осіб на території України.

Триває Радбез ООН щодо насильного вивезення українців в РФ

У Нью-Йорку проходить засідання Ради Безпеки ООН, ініційоване США та Албанією для обговорення насильницької депортації Росією громадян України. Це друге засідання щодо України протягом тижня. Суспільне транслює засідання наживо з українським перекладом:

На початок