Вторгнення Росії в Україну, день 167. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 167. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 167. Текстовий онлайн
. Фото: Getty Images

9 серпня — 167 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Держдепартамент США схвалив виділення Україні допомоги на суму 89 мільйонів доларів для оснащення і навчання 100 бригад зі знешкодження наземних мін і боєприпасів, що не розірвалися протягом року.
  • Біля російської авіабази розташованої у Новофедорівці в Криму пролунали вибухи. Одна людина загинула, ще п'ятеро отримали поранення. У Міноборони РФ заявили, що на аеродромі в Новофедорівці "здетонували авіаційні боєприпаси", що спричинило вибухи, а техніка на місті не пошкоджена. Водночас українські посадовці кажуть, що це нагадуватиме росіянам чий насправді Крим.
  • Збройні сили України отримали на озброєння 50 турецьких бронетранспортерів Kirpi. Вони для переміщення особового складу. Ця БМП розрахована на двох членів екіпажу та 12 бійців десанту. На озброєнні у Kirpi кулемет 7,62-мм або 12,7-мм. БМП має посилений захист від уламків снарядів та мін, а також оснащена системою автоматичного гасіння пожежі. Невдовзі очікується ще одна поставка на 150 одиниць.
  • Україна повернула тіла 17 загиблих військовослужбовців.
  • Росія закрила інспекцію ядерних об'єктів за договором від 2010 року про стратегічні наступальні озброєння. Договір передбачає взаємне скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь.
  • Пентагон заявив про виділення до 1 мільярда доларів для "задоволення найважливіших потреб України в галузі безпеки й оборони". До нового безпекового траншу, зокрема, увійдуть боєприпаси для систем HIMARS та NASAMS, Джавеліни, броньовані медичні машини та ін.

Суспільне завершує текстовий онлайн 9 серпня. Далі — читайте тут.

Зеленський запевнив, що Україна деокупує Крим

Агресія Росії проти України має завершитись визволенням і повною деокупацією Криму. Допомогти у цьому покликана Кримська платформа, саміт якої має відбутися й цьогоріч. Про це під час відеозвернення 9 серпня заявив президент Володимир Зеленський.

"Сьогодні багато уваги до тематики Криму. І це правильно. Бо Крим – український, і ми ніколи від нього не відмовимося", — сказав політик.

Він нагадав, що саме з окупації Криму почалася російська війна проти України.

"Росія перетворила наш півострів, який завжди був і буде одним із найкращих місць у Європі, на одне з найнебезпечніших місць у Європі. Росія принесла в Крим масштабні репресії, екологічні проблеми, економічну безвихідь і війну. Війну", — зауважив Зеленський.

Президент наголосив, що присутність російських окупантів у Криму — це загроза для всієї Європи й для глобальної стабільності.

"Не може бути безпечним Чорноморський регіон, поки Крим окупований. Не буде стабільного й тривалого миру і в багатьох країнах на узбережжі Середземного моря, поки Росія має змогу використовувати наш півострів як свою військову базу", — зазначив гарант.

Зеленський підкреслив, що нинішня війна має завершитися визволенням Криму.

У Дніпрі пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Запоріжжі пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Запорізька, Дніпропетровська, Донецька область — повітряна тривога.

Мінцифра прокоментувала блокування акаунта Асоціації захисників Азовсталі

Міністерство цифрової трансформації звернулось до корпорації Meta у зв’язку із блокуванням акаунта Асоціації захисників Азовсталі у соціальній мережі Instagram. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Сьогодні отримав звернення від Асоціації захисників Азовсталі про блокування акаунта в Instagram. Наша команда вже звернулася з листом до Meta із запитом розблокувати сторінку", — зазначив посадовець.

За його словами, у Meta направили листи щодо заблокованої сторінки голови асоціації та п’яти інших сторінок, пов’язаних з "Азовом".

"Сторінки українських захисників не мають блокуватися. Чекаємо на оперативну реакцію команди Meta. Сподіваємося, скоро компанії вдасться комплексно змінити підходи до модерації контенту та розв'язати проблему масових блокувань українських користувачів. Світ має знати правду про війну в Україні", — підкреслив міністр.

Зеленський закликав Захід заборонити в’їзд для росіян

Президент Володимир Зеленський виступив із закликом повністю заборонити в’їзд громадянам Росії до країн заходу. Про це президент сказав в інтерв’ю The Washinton Post.

"Найважливіші санкції — це закриття кордонів, тому що росіяни відбирають чужу землю", — зауважив Зеленський.

Він додав, що росіяни повинні "жити у своєму світі, доки не змінять свою філософію".

"Які б не були росіяни — нехай їдуть до Росії. Тоді вони зрозуміють. Вони скажуть: "Ця (війна — ред.) не має до нас жодного стосунку. Все населення не може відповідати, чи не так?". Може. Населення обрало цей уряд і не бореться з ним, не сперечається з ним, не кричить на нього", — підкреслив президент.

За його словами, нині немає жодних свідчень того, що росіяни докладають будь-яких зусиль, щоб уникнути ізоляції.

"Ти кажеш усьому світу, що він має жити за твоїми правилами. Тоді йди та живи там. Це єдиний спосіб вплинути на Путіна",

Прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков вже засудив пропозицію Зеленського. Він заявив, що заклик українського президента "можна розглядати лише вкрай негативно", інформує РБК.

"Будь-яка спроба ізолювати росіян чи Росію — це безперспективний процес", — сказав Пєсков.

У Запоріжжі спростували чутки про підготовку до масової евакуації

У міській раді Запоріжжя спростували чутки про підготовку до масової евакуації мешканців міста. Про це написав секретар міськради Анатолій Куртєв.

"З учорашнього дня містом почали ширитися панічні чутки про те, що із Запоріжжя нібито будуть евакуйовувати людей. Одразу хочу вас заспокоїти — на сьогодні причин для масової евакуації містян немає", — зазначив Куртєв.

За його словами, днями дійсно розпочалась інформаційна кампанія з роз’яснення правил поведінки населення у разі виникнення надзвичайної ситуації, у тому числі й при евакуації. Однак наразі це лише превентивні заходи.

Секретар міськради запевнив, що Запоріжжя надійно укріплене кількома лініями оборони. Потужні фортифікаційні споруди та професійна робота українських захисників і захисниць, за його словами, роблять місто справжньою "фортецею". Він закликав запоріжців зберігати спокій і довіряти лише офіційним джерелам інформації, а не припущенням та чуткам у соцмережах.

2 серпня Кабінет міністрів запровадив обов'язкову евакуацію жителів Донецької області у безпечні регіони.

Канадські спецпризначенці допомагають у навчанні українських захисників — ЗМІ

В Україні діє військовий загін спеціального призначення з Канади, який допомагає у навчанні українських захисників, пише Global News. “Члени елітного Канадського командування спеціальних операцій навчають українців на території України”, — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що спецпризначенці також допомагають в організації доставки Західної зброї та обладнання. Утім, отримати офіційне підтвердження цієї інформації поки не вдалося. “Стосовно загонів спеціального призначення, їх місць перебування та іншої подібної інформації, то для мене було б необачно розкривати такі дані”, — сказала міністр оборони Канади Аніта Ананд.

Раніше Канада оголосила, що відновить програму тренування українських військових UNIFIER, припинену з початком російського вторгнення, однак усе навчання відбуватиметься на території Великої Британії.

Перші тяжко поранені пацієнти з України прибули на лікування до Латвії

Перші тяжко поранені під час війни пацієнти з України прибули до Ризької Східної клінічної університетської лікарні.

"У нашу лікарню привезли перших пацієнтів з України з тяжкими травмами голови, рук, ніг — усього 21 постраждалий", — повідомила лікарня на своїй сторінці у Facebook.

Пацієнтів доставили до Латвії із зони бойових дій, їм потрібне тривале лікування, розповів завідувач травматологічної та ортопедичної клініки Андріс Вікманіс. За його словами, частині постраждалих потрібне протезування.

"Перша допомога та необхідні хірургічні операції проводяться в Україні, але особливості цих травм є вкрай складними. Є травми від мін та вибухів, які потребують операції з реконструкції нерва. Також потрібна серйозна робота реабілітологів щодо відновлення функціональності пошкоджених кінцівок", — додав завідувач приймального відділення Олексій Вишняков.

Війська РФ з РСЗВ обстріляли Мирівську громаду у Нікопольському районі

Війська РФ з РСЗВ обстріляли Мирівську громаду у Нікопольському районі Дніпропетровщини. Двоє людей отримали поранення. Пошкоджено газопровід, повідомив голова Дніпропетровської облради Лукашук.

У Нікопольському районі загроза артобстрілу.

У Криму в кілометрі від епіцентру вибуху в домівках повилітали вікна

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко опублікував відео наслідків вибухів у Криму.

США нададуть майже 90 мільйонів доларів на розмінування України

Держдепартамент США схвалив виділення Україні допомоги на суму 89 мільйонів доларів для оснащення і навчання 100 бригад зі знешкодження наземних мін і боєприпасів, що не розірвалися протягом року. Про це повідомляє Reuters з посиланням на співрозмовника в Держдепі.

Фінансування є найбільшою американською програмою розмінування в Україні, сказав чиновник і порівняв проблему України зі спробами знешкодити боєприпаси, що не розірвалися у В'єтнамі, Камбоджі та Лаосі після американської війни 1960-х і 70-х років у Південно-Східній Азії.

Байден підписав протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до НАТО

"Дві горді та незалежні країни скористалися своїм правом приймати рішення, які покращують їхню власну безпеку. Фінляндія та Швеція відповідають усім вимогам НАТО. Вони зроблять НАТО сильнішими", — заявив президент США Джо Байден під час підписання.

Він додав, що нині Альянс тісніший, ніж будь-коли.

"Путін думав, що зможе нас розлучити. Тепер він отримав саме те, чого не хотів. Він отримав не фінішування НАТО, а "натифікацію" Фінляндії", — зазначив президент США.

У Києві підрахували кількість туристів за пів року

За перше півріччя у Києві побували понад 398 тисяч людей, з яких 98 тисяч іноземців, повідомили в Управлінні туризму та промоцій КМДА.

Цього року втричі менше іноземців відвідали столицю, у порівнянні з аналогічним періодом торік. Тоді туристів було менше через пандемію коронавірусу у світі, нині – через введений воєнний стан у країні від 24 лютого. Проте бюджет міста отримав 24 мільйони гривень від туристичного збору.

Війна в Україні провокує передчасні пологи — ООН

Війна в Україні призвела до зростання ризику передчасних пологів в українських жінок. При цьому немовлята, які народжуються раніше запланованого терміну, потребують більшої кількості кисню. "Війна підвищує рівень стресу у вагітних жінок, що призводить до збільшення числа зареєстрованих передчасних пологів", — заявив журналістам на регулярному брифінгу ВООЗ прессекретар глобального агентства охорони здоров'я Unitaid Ерве Верхузель.

По Криму били зброєю українського виробництва — The New York Times

Про це повідомляє видання The New York Times з посиланням на високопоставленого українського військового чиновника.

За його словами, саме українські сили стоять за ударом: "Це була авіабаза, з якої регулярно злітали літаки для нанесення ударів по наших силах на південному театрі військових дій ... було використано (для удару, — ред.) пристрій виключно українського виробництва ", — цитують слова чиновника журналісти.

Напад України на російські війська на Кримському півострові призведе до значної ескалації війни й поставить в незручне становище президента Росії Володимира Путіна, який часто говорить про територію, яку він незаконно анексував у 2014 році, як про священну землю, пише видання.

Актор Стівен Сігал приїхав до окупованої Оленівки

70-річний американський актор Стівен Сігал приїхав до окупованого Донбасу, повідомили російські ЗМІ. Ватажок так званої "ДНР" Деніс Пушилін повідомив російським ЗМІ, що Стівен Сігал знімає документальний фільм про події на Донбасі.

"Він побував на руїнах ізолятора в Оленівці, де утримувалися полонені з Маріуполя, у тому числі бійці батальйону "Азов", — йдеться у повідомленні.

Окупанти намагаються перепідключити Запорізьку АЕС до енергосистеми Криму

Про це в етері національного телемарафону повідомив президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін. За його словами, ситуація із ЗАЕС ускладнилася з минулого четверга, коли персонал "Росатому" передав на станцію спеціальну програму з перепідключення ЗАЕС до Криму. Першою передумовою цієї програми є тяжке пошкодження ліній зв'язку станції з енергосистемою України, зауважив Котін.

Протягом останніх трьох днів окупанти пошкодили на ЗАЕС три лінії електропередач і наразі станція працює з однією лінією видачі потужності, що є небезпечним для роботи АЕС, наголосив очільник "Енергоатому". Аби втілити план та переключити ЗАЕС до Криму, пояснив посадовець, окупанти мають повністю знеструмити її та південні території України, тобто частини тимчасово окупованих Херсонської та Запорізької областей:

"Саме це прописано у програмі, і після того, як все це гаситься, вони знову починають заживлювати області від підстанції в Джанкої, потім поступово доходити до Каховської й від неї вже заживлювати Запорізьку АЕС. І після цього ЗАЕС вже неможливо буде підключити до української енергосистеми – вона залишиться на російській частоті".

Держдепартамент США ввів санкції проти 100 чиновників Білорусі

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

"Сьогодні ми оголошуємо наступні кроки із запровадженням візових обмежень проти 100 офіційних осіб режиму та їхніх філій за участь у підриві, завданні шкоди демократичним інституціям або перешкоджанні демократичному переходу в Білорусі", — йдеться в заяві Держдепу.

До санкційного списку увійшли посадовці адміністрації президента Білорусі, МВС, КДБ, Центральної виборчої комісії, Генпрокуратури, Головного апарату Слідчого комітету, Мінтрансзв'язку, Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією.

Також під санкції потрапили чиновники держтелерадіокомпанії "Белтелерадіо", Другої національної телестанції, депутати, судді, співробітники Служби безпеки, члени виконавчих комітетів і адміністратори державних університетів.

Суд оголосив вирок російському військовому Вадиму Шишимаріну

Рішення суддя зачитав у присутності самого Шишимаріна. Захисник та прокурори не з’явилися на засідання. Вирок Шишимаріну змінили з довічного на 15 років позбавлення. Обтяжуючі обставини: вбивство літньої людини та вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб — апеляційний суд визнав недоведеними.

"Так вирішили, отже так. Я не від чого не відмовлявся. Я винен і вину визнав в суді", - сказав кореспондентам Суспільного Шишимарін.

На питання якби була б можливість все повернути назад, як би він вчинив, Шишимарін заявив, що "просто нікуди б не поїхав".

Вторгнення Росії в Україну, день 167. Текстовий онлайн
Фото: Євген Шевченко, Суспільне

Адвокат російського військового Віктор Овсянніков розказав, що рішенням задоволений частково. Касаційну скаргу на рішення апеляції Шишимарін подавати не буде: "Я думав, що йому менше дадуть ніж 15 років. Касаційну скаргу подавати не будемо. Відбувати покарання напевне він буде в колонії, але я думаю, що його обміняють". Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку впродовж трьох місяців з дня проголошення. Раніше Шишимаріна визнали винним у вбивстві чоловіка на Сумщині 28 лютого. Це перший російський солдат, якого засудили за злочин проти цивільного.

Lufthansa не використовуватиме повітряний простір РФ щонайменше до березня 2023-го

Про це повідомляється у заяві компанії.

"Lufthansa не використовуватиме повітряний простір Росії до 25 березня 2023 року у зв'язку з поточною нормативно-правовою ситуацією. З цієї причини всі рейси Lufthansa до Росії та Росії протягом цього періоду мають бути скасовані", — йдеться у повідомленні.

У компанії зазначили, що уважно стежать за розвитком ситуації та підтримують тісні контакти з національною та міжнародною владою. Німецький авіаперевізник також продовжує припинення авіасполучення з Україною до цієї ж дати.

В Україну прибули перші 39 вагонів вугілля з Австралії

Як повідомляє Міністерство енергетики, всього в Україну має бути доставлено 79 тисяч тонн вугілля, наданого в рамках гуманітарної допомоги від австралійського уряду.

Перші 39 вагонів з австралійським вугіллям марки Г розвантажили на одному з генеруючих підприємств ПАТ "Центренерго".

Вторгнення Росії в Україну, день 167. Текстовий онлайн
Фото: Міністерство енергетики України

Вторгнення Росії в Україну, день 167. Текстовий онлайн
Фото: Міністерство енергетики України

"Ми дякуємо уряду Австралії за підтримку та внесок у надійне енергопостачання України цього опалювального сезону, який буде найважчим за останні десятиліття", —наголосив міністр енергетики Герман Галущенко.

У "Дії" запустили тестування двох нових продуктів

Як повідомили на сторінці порталу держпослуг, з 9 серпня розпочинається тестування двох нових документів у застосунку "Дія" — пенсійного посвідчення та посвідки на тимчасове або постійне проживання.

"Пенсійне посвідчення вважається другим паспортом для пенсіонерів. Ним користуються понад 12 млн українців. Тепер вони також зможуть зручно користуватися держпослугами онлайн та підтверджувати свою особу за допомогою документів у "Дії", — зазначили розробники.

Instagram заблокував сторінку Асоціації родин захисників "Азовсталі"

Соціальна мережа Instagram, яка входить до складу корпорації Meta, з невідомих причин заблокувала сторінку Асоціації родин захисників "Азовсталі", на якій містилась інформація про захисників Маріуполя. Про це повідомляється на Telegram-сторінці Асоціації.

"Ви всі вже помітили, що цього ранку Instagram заблокував наш акаунт, який налічував понад 33 тисячі підписників. Це була найбільша сторінка в мережі, де акумулювалася підтримка захисників "Азовсталі" тисячами небайдужих з усього світу", — йдеться у повідомленні.

Асоціація родин захисників "Азовсталі" заявила, що обурена і розчарована таким рішенням соцмережі та звернулася за допомогою до Міністерства цифрової трансформації.

Згодом у Мінцифри повідомили, що звернулися з листом до Meta із запитом розблокувати сторінку. Також у Мінцифри направили листи в Meta щодо голови Асоціації та 5 інших сторінок, пов’язаних з діяльністю "Азова". Зараз вони всі заблоковані.

Генштаб: Війська РФ мають частковий успіх в напрямку села Вершина, проте на інших напрямках — накивали п'ятами

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні, українські військові успішно відбили штурми армії РФ на Бахмутському напрямку. Крім того, ЗСУ не допустили просування росіян в районах населених пунктів Підгородне, Бахмут, Авдіївка, Піски, Красногорівка, Спірне.

На Донецькому напрямку російські військові, за підтримки авіації, намагаються вести штурмові дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках, продовжують систематичні обстріли позицій вздовж лінії зіткнення.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Маяків, Григорівки, Пискунівки, Верхньокам’янського, Платонівки та Серебрянки, а також авіаудар біля Григорівки.

На Бахмутському напрямку росіяни задіяли для вогневого ураження артилерію і танки в районах населених пунктів Бахмут, Костянтинівка, Соледар, Зайцеве, Торецьк, Яковлівка, Білогорівка, Покровське, Кодема та Майорськ. Завдали авіаційних ударів поблизу Вершини, Веселої Долини, Зайцевого, Дачі, Бахмута, Яковлівки та Спірного.

"Ворог пішов на штурм в районі Спірного, потрапив під кинджальний вогонь наших воїнів та хаотично відступив", — йдеться у повідомленні Генштабу.

Росіяни намагалися задіяти розвідувальні групи в районах Івано-Дар’ївки, Веселого, Яковлівки та Соледару, але після вогневого ураження від ЗСУ вони "швидко змінили свої плани та накивали п’ятами".

"З метою покращення тактичного положення ворог вів наступ в напрямках Яковлівки, Бахмута та Зайцевого, успіху не має, з втратами відійшов. З метою покращення тактичного положення ворог вів наступальні бої біля Красногорівки, Авдіївки та Пісків. Успіху не мав. Противник має частковий успіх в напрямку села Вершина", — додали в Генштабі.

На Сіверському напрямку росіяни обстрілювали зі ствольної та реактивної артилерії біля Миколаївки Чернігівської області та населених пунктів Катеринівка, Середина-Буда і Мезенівка на Сумщині. Також вони вели повітряну розвідку БпЛА в районі сіл Гай, що на Чернігівщині та Шалигіне Сумської області.

На Харківському напрямку військові РФ обстріляли із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Рідне, Соснівка, Прудянка, Слатине, Питомник, Руська Лозова, Петрівка, Чепіль, Печеніги, Слобожанське. Завдали авіаудару біля Верхнього Салтова.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках фіксувалися обстріли із танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Вугледар, Павлівка, Новомайорське, Велика Новосілка, Степногірськ, Оріхів, Щербаки та Новосілка.

На Південнобузькому напрямку війська РФ вели обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах міста Миколаїв, а також населених пунктів Степова Долина, Лимани, Шевченкове, Мирне, Киселівка, Широке, Зелений Гай, Біла Криниця, Нікополь, Князівка та Добрянка.

У Міноборони прокоментували вибухи в Криму: не можемо встановити причину займання

У Міністерстві оборони України прокоментували пожежу на території аеродрому "Саки"в районі населеного пункту Новофедорівка у тимчасово окупованому Криму.

"Міноборони України не може встановити причину займання, однак вкотре нагадує про правила пожежної безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях. Факт пожежі може бути використаний країною-терористом в інформаційній війні. Не виключаємо, що окупанти "випадково" знайдуть якісь характерні "шеврон", "візитівку" чи навіть "ДНК". Принагідно звертаємо увагу, що одяг з бавовни дуже гігієнічний", — йдеться у повідомленні.

Угорська MOL готова узяти на себе оплату транзиту російської нафти в Україні

"Транспортування нафти трубопроводом "Дружба" було припинено на кілька днів, наскільки нам відомо, через технічні проблеми банків, пов'язані зі сплатою російською стороною транзитного збору. Попри те, що MOL має запаси нафти на кілька тижнів, компанія працює над вирішенням ситуації, а також проводить переговори про те, щоб узяти на себе комісію", — заявив представник пресслужби угорської компанії.

Раніше російська "Транснафта" повідомила, що 4 серпня "Укртранснафта" зупинила транзит російської нафти територією України у зв'язку зі збоєм оплати транзитного збору. Зазначалося, що кошти, передані 22 липня за транзит у серпні, було повернуто на рахунок "Транснафти" 28 липня у зв'язку з набуттям чинності регламенту ЄС 2022/1269, який передбачає, що європейські банки повинні погоджувати надходження коштів з Росії з національними регуляторами.

Південною віткою нафтопроводу "Дружба", що проходить територією України, поставки нафти здійснюються у напрямку НПЗ Угорщини, Словаччини та Чехії.

На виїзді з півострову перед Кримським мостом вишикувалися черги з авто

Після вибухів на військовому аеродромі у селищі Новофедорівка (Саки) в анексованому Росією Криму, росіяни в паніці кинулися виїжджати з півострова.

Як повідомляють російські ЗМІ перед кримським мостом утворилися корки.

Україна отримає 4,5 млрд. доларів гранту від США

Про це повідомив голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу").

За його словами, фінансування буде спрямовано на виплату: пенсій; субсидій на оплату ЖК-послуг; соціальної допомоги вразливим верствам населення (малозабезпечені сім’ї, діти з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи тощо); на фінансування програми державних медичних гарантій та деякі інші видатки.

Вибухи в Криму: самопроголошена влада півострову повідомила про одного загиблого

Про це заявив так званий "губернатор" Криму Сергій Аксьонов.

"Одна людина загинула в результаті вибухів в Новофедорівці", — повідомив Аксьонов.

Вибухи в Криму: російська поліція обмежила в'їзд до Новофедорівки, а на виїзді з села — затори

Як повідомляють російські Telegram-канали, поліція обмежила в'їзд на територію смт. Новофедорівка. Тим часом на виїзд з села вишикувалися черги з машин.

Самопроголошена влада Криму заявила про п'ятьох постраждалих внаслідок вибухів

Про це повідомило так зване Міністерство охорони здоров 'я анексованого півострова.

"П'ятеро постраждалих, включаючи дитину, доставлені в лікарню після вибухів у Новофедорівці — загрози їхньому життю немає", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 9 серпня кримські, російські ЗМІ та місцеві мешканці повідомили про серію вибухів на військовому аеродромі у селищі Новофедорівка (Саки) в анексованому Росією Криму. Дим піднявся в районі російської авіабази, розташованої у Новофедорівці, повідомило агентство Reuters з посиланням на трьох свідків. Місцевий житель сказав Суспільному, що в районі багато "швидких" та поліції, а над містом літають медичні гелікоптери.

"Дія" буде приймати інформацію про житло, зруйноване ворогом з 2014 року

Кабмін спростив порядок подання інформаційного повідомлення про зруйноване чи пошкоджене майно внаслідок збройної агресії РФ.

"Якщо раніше через "Дію" українці подавали інформацію лише про житло, знищене за період повномасштабного вторгнення РФ, то зараз діапазон розширили: застосунок приймає дані про майно, пошкоджене ворогом з 19 лютого 2014 року", — йдеться у повідомленні Мінреінтеграції.

Подавати дані можна самостійно через портал або застосунок "Дія" в розділі "Пошкоджене майно". Це також можна зробити у ЦНАПі чи за допомогою нотаріуса.

На Чернігівщині поблизу кордону з Білоруссю виявили схрон зброї РФ

Про це повідомляє пресслужба МВС.

"У дерев’яному ящику знайшли понад дві тисячі набоїв різного калібру, дві реактивні протитанкові гранати, чотири корпуси від гранат різного типу та таку ж кількість запалів, підствольний гранатомет та дві протитанкові міни з підривниками. Окрім боєприпасів, у сховку був одяг військовослужбовців збройних сил РФ", — йдеться в повідомленні.

Робота в окупації: Кабмін запропонував перелік видів діяльності, які не сприятимуть Росії

Кабінет міністрів України пропонує визначити ті види діяльності, які можна здійснювати на тимчасово окупованих територіях України, щоб при цьому не вчиняти пособництво Росії. Про це йдеться в законопроєкті №7646 направленому до Верховної Ради.

Документом запропоновано дозволити на тимчасово окупованих територіях вести таку діяльність:

  • проводити заходи із забезпечення прав і свобод людини і громадянина;
  • виплачувати та доставляти пенсії та грошову допомогу;
  • надавати медичні та соціальні послуги;
  • виробляти лікарські засоби, вести оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами;
  • вести благодійну діяльність, надавати гуманітарну допомогу;
  • надавати житлово-комунальні послуги;
  • вести діяльність у галузі трубопровідного транспорту, нафтогазовій та вугільній галузі, інших видобувних галузях, на ринках електричної енергії та природного газу, у сфері енергетики, якщо при цьому електрична енергія, ресурси та корисні копалини не транспортуються на територію РФ;
  • вести освітню діяльність, якщо не здійснюється пропаганда проти України чи інші дії, спрямовані на впровадження стандартів освіти РФ;
  • проводити заходи, спрямовані на виконання і відбування кримінальних покарань;
  • проводити заходи, спрямовані на дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок, об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, уранових об’єктів, джерел іонізуючого випромінювання;
  • проводити поховання померлих;
  • охороняти території та об’єкти природно-заповідного фонду;
  • вести діяльність банків, небанківських фінансових установ та інших осіб, які не є фінансовими установами;
  • вести діяльність у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надавати послуги поштового зв’язку;
  • перевозити вантажі та пасажирів;
  • вести діяльність у сфері сільськогосподарського товаровиробництва;
  • виробляти товари, виконувати роботи та надавати послуги, зокрема в сфері торгівлі та громадського харчування.

У Міноборони РФ повідомили, що на аеродромі в Новофедорівці "здетонували авіаційні боєприпаси"

Російські медіа з посиланням на Міноборони РФ пишуть, що близько 15:20 на території аеродрому Саки в районі населеного пункту Новофедорівка на майданчику для зберігання відбулася детонація кількох авіаційних боєприпасів.

"Внаслідок вибуху ніхто не постраждав. Авіаційну техніку на аеродромі не пошкоджено", — передають у відомстві.

Співпрацював з військовими РФ під час окупації: за держзраду до 15 років засудили мешканця Київщині

До 15 років тюрми засудили мешканця Київщини, який допомагав РФ окупувати область. Таке рішення виніс Броварський міськрайонний суд Київської області на основі доказової бази, яку зібрали слідчі СБУ.

Зокрема, 58-річного мешканця села Перемога Броварського району визнано винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, та засуджено до 15 років позбавлення волі.

СБУ встановила, що від початку тимчасової окупації частини Київщини він ініціативно пішов на співпрацю з представниками збройних сил РФ.

Біля російської військової авіабази в Криму пролунали вибухи — Reuters

Агентство Reuters повідомляє з посиланням на слова трьох місцевих мешканців про кілька гучних вибухів у районі населеного пункту Новофедорівка в анексованому Росією Криму. За даними свідків, дим підіймається в районі російської авіабази, розташованої у Новофедорівці.

Новофедорівка знаходиться на березі Чорного моря, неподалік міста Саки на західному узбережжі Криму. Там знаходиться військовий аеродром та полігон Міністерства оборони Росії.

Місцева влада у Бучі поховала 15 людей, тіла яких не впізнали

У Бучі поховали 15 цивільних, їхні тіла не впізнанні. З них 14 чоловіків та 1 жінка. 8 чоловіків знайшли в Мироцькому, вони закатовані і розстріляні, на всіх є сліди тортур, поранення в голову і грудну клітину, каже радниця міського голови Бучі Михайлина Скорик-Шкарівська. Тіла досліджували в Бучанському морзі.

У Бучі поховали тіла 15 людей
Поховання в Бучі. Фото: Суспільне, Ліля Гончарук

"Спалена в машині жінка на Яблунській вулиці, є скелет чоловіка який загинув в машині. З однієї могили де було троє ексгумовано, одного впізнали, він з Бучі. З іншої могили, де 7 ексгумовано, також впізнали одного чоловіка з Бучі. Ми підозрюємо це тіла наших людей захоплених в Бучі, але закатовані в Мироцькому. Відповідно, ми мусимо їх поховати", — говорить радниця бучанського міського голови.

У Бучі поховали тіла 15 людей
Поховання в Бучі. Фото: Суспільне, Ліля Гончарук

Якщо родичі місяць не забирають тіло людини, місцева влада має поховати.

"В мирний час є звичайна процедура поховання, тих кого не забрали рідні, це називається державне поховання. Кожна міська, селищна, сільська рада зобов‘язана поховати тіла, які були знайдені. Морг пише прокурору, він в свою чергу пише місцевій владі, ми ховаємо. Ми намагались максимально сприяти родичам, щоб вони змогли знайти рідних, але звернень зараз мало, ми розуміємо хто міг і хотів закінчили цю процедуру і ми не знаємо, що сталось з рідними цих людей", — говорить Михайлина Скорик-Шкарівська.

Якщо ж знайдуться рідні загиблих, на могилі буде номерна табличка, по процедурі ДНК можна встановити спорідненість, з дозволу слідства можна або замінити табличку або перепоховати, як захочуть рідні. Скільки ще залишилось не ідентифікованих тіл наразі списки ще опрацьовують з морга.

Фінляндія доєдналася до підготовки українських військових у Великій Британії

Фінляндія відправить своїх військовослужбовців для навчання українських військ у Великій Британії

"Ще один друг України приєднується до програми підвищення боєздатності Збройних сил України під керівництвом Великої Британії. Фінляндія відправить своїх військовослужбовців для навчання наших військ у Великій Британії", — повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Своїх військових інструкторів для підготовки воїнів Збройних Сил України відправили Швеція, Канада і Нідерланди.

Білорусь знову продовжила військові навчання

Білорусь знову продовжила військові навчання. Військово-повітряні та сили ППО країни проведуть оперативно-тактичні тренування за стрільбами на білоруських та російських полігонах, повідомляє Міністерство оборони Білорусі.

"Захід бойової підготовки пройде у два етапи: з 9 по 11 серпня – у районах проведення навчання на території Республіки Білорусь; з 22 по 25 серпня – на території та у повітряному просторі полігону Ашулук (Астраханська область РФ, – ред)", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на навчання залучаються особовий склад та озброєння, військова та спеціальна техніка від авіаційних військових частин, військ протиповітряної оборони та радіотехнічних військ, а також курсанти військової академії Білорусі.

Метою навчань є "підвищення злагодженості з'єднань та військових частин під час виконання завдань".

У Миколаєві чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Відбулася чергова передача тіл: повернули 17 полеглих захисників

Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула тіла ще 17 своїх захисників, повідомили в Мінреінтеграції України.

Операція проводилась за співпраці Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти, Олега Котенка та інших силових структур України. Процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції.

У Кремлі погрожують "демілітаризувати" майбутній завод Bayraktar в Україні

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія "демілітаризує" завод з виробництва турецьких безпілотників Bayraktar після того, як він буде побудований в Україні. Про це пише ТАСС.

"Факт створення такого об'єкта, який відразу ж, звичайно, підпаде під тему демілітаризації, — це потрібно розуміти, лише продовжить, напевно, страждання українців, але не допоможе уникнути того, що є метою "спеціальної військової операції", — заявив він.

Зеленський може особисто відвідати саміт G20, якщо там з'явиться Путін — ОП

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк не виключив того, що президент України Володимир Зеленський може особисто відвідати саміт "Великої двадцятки", який пройде восени в Індонезії.

В інтерв'ю BBC він розповів, що це питання вирішуватиметься ближче до саміту. За його словами, президент вважає, що він має перебувати на території України, і наразі онлайн-формати дозволяють ефективно працювати на будь-яких самітах.

"Але є третє — якщо на саміті буде присутній Путін, то безумовно, треба буде думати про необхідність нашої присутності. Тому що присутність Путіна будь-де, на будь-якому саміті опосередковано означає, що організатори саміту легітимізують позицію Росії, яка напала на суверенну державу. Ви ніби даєте таким чином знати всім іншим: дивіться, ми вважаємо, що Росія мала право прийти і вбити українських дітей. Треба так до цього ставитися", — зазначив Подоляк.

В Україні 40% закладів освіти готові до очного навчання — МОН

На сьогодні в Україні 40% всіх закладів освіти вже готові до навчання в очному режимі. Однак вибір офлайн чи онлайн проводити навчання буде за батьками, керівниками закладів освіти та військовими адміністраціями. Про це в етері національного телемарафону заявив очільник директорату дошкільної, шкільної освіти МОН України Олег Єресько.

Він зазначив, що громадська думка сьогодні розділилася у питанні, який вид навчання обрати для дитини — онлайн чи офлайн. За словами чиновника МОН, головне правило для всіх закладів освіти — безпека людей.

"Всі безумовно скучили за офлайн навчанням. Ми готуємося до нього. Але вибір — офлайн чи онлайн — буде цілком виключно лежати на батьках і керівниках закладів освіти та військових адміністрацій. Процес упорядкування укриттів триває, час ще є", — сказав Єресько.

У Міносвіти запропонували вихід із ситуації, коли частина батьків хоче очного навчання, а інша — дистанційного.

"Ми розробили чотири базові моделі навчання, кожна з яких має багато моделей. Перша, — дитина на безпечній території — чи проживає, чи повернулася. Друга — дитина проживає на ТОТ чи на території, на якій проводяться бойові дії, там, де про офлайн навчання не йдеться. Третя — дитина, яка є ВПО. Четверта — діти, які перебувають за межами України. Хочемо, щоб вони здобували освіту за українськими програмами", — сказав Єресько.

Польські школи готові з вересня прийняти до 300 тисяч дітей з України

Польські школи готові з вересня прийняти 200-300 тисяч дітей з України. Водночас у великих містах, таких як Варшава чи Краків, з цим можуть виникати проблеми через великий потік запитів.

Про це міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек розповів "Польському радіо".

"Ми систематично до цього готуємось. У нас дуже еластична система, створена спільно з самоврядуванням і відповідальними органами", – запевнив Чарнек.

Наразі в Польщі перебуває близько 700-800 тисяч українських дітей шкільного віку, 500-600 тисяч з них навчаються в українських школах дистанційно.

Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки — Енергоатом

В Енергоатомі розповіли, що станом на ранок 9 серпня на Запорізькій АЕС є ризики щодо витоку водню, розпилення радіоактивних речовин та пожежної небезпеки. Український персонал атомної станції продовжує підтримувати ядерну та радіаційну безпеку, а також сприяє ліквідації наслідків пошкоджень.

Українці з окупованих територій та зон бойових дій отримають додаткову допомогу

Десять тисяч українців з тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій отримають додаткові виплати. Мінсоцполітики підписало меморандум з відокремленим підрозділом іноземної неурядової організації ACTED для надання грошової допомоги.

Розмір допомоги становитиме 2 220 грн на особу/місяць одноразовою виплатою на три місяці. На початковому етапі це будуть мешканці Харківської, Донецької, Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Отримати допомогу зможуть ті, хто подав заявку на отримання допомоги через платформу "єДопомога".

Українка розповідає правду про напад Росії через сайти для дорослих

Виконавча директорка Interactive Advertising Bureau (IAB) Ukraine Анастасія Байдаченко використовує рекламу з нерухомими зображеннями, а також відео на порносайтах та сайтах азартних ігор, щоб розповісти росіянам і білорусам правду про війну, яку Росія веде проти України, повідомило видання The Insider.

"Ми твердо переконані, що ми повинні намагатися донести правдиві повідомлення до тих, хто перебував під десятиліттями державної пропаганди", — зазначила вона.

Байдаченко пояснює, що реклама на цих сайтах має сенс, бо вона проста, доступна, і підвищує шанси росіян і білорусів побачити її. За її словами, на цих сайтах низький рівень блокування реклами у порівнянні з YouTube або іншими, де працюють цілі команди модераторів контенту.

Попри відсутність системи відстеження для оцінки ефективності, вона вважає, що охопили достатню кількість росіян і білорусів. "Це ще один інструмент, який не варто відкидати", — сказала Байдаченко.

Головна редакторка некомерційної організації Index on Censorship Джеміма Стайнфільд зазначила: "Ми бачимо, що соціальні медіа можуть працювати проти свободи слова – алгоритми можуть бути тупими інструментами, блокуючи стільки ж важливої інформації, скільки й дезінформації. Але ми не повинні недооцінювати їхню роль в інформуванні нас про війну та порушення прав людини".

Україна експортувала "зерновим коридором" понад 370 тисяч тонн агропродукції — АМПУ

За 9 днів роботи "зернового коридору" з українських морських портів експортували понад 370 тисяч тонн аграрної продукції, повідомляють в Адміністрації морських портів України.

"За дев’ять днів роботи "зернового коридору" з українських портів вийшло 12 суден, які вивезли більш як 370 тис. тонн агропродукції до 7 країн світу та одне судно зайшло до порту Чорноморськ під навантаження", — йдеться у повідомленні.

СБУ викрила "крота" спецслужб РФ у харківському управлінні Служби безпеки

Служба безпеки України затримала співробітника координаційного штабу Управління СБУ у Харківській області, який працював на спецслужби РФ. Його завдання полягало в тому, щоб влаштуватися в українську спецслужбу невдовзі після широкомасштабного вторгнення Росії. За даними слідства, він був колишнім посадовцем Харківської міської ради і підозрюваного завербував кадровий співробітник ФСБ, який сам вийшов на нього.

"Завдяки своєму службовому становищу затриманий передавав ворогу українські розвіддані про ЗС РФ, а також про плани і діяльність ЗСУ, українських правоохоронних органів і спецслужб", — повідомили в СБУ.

Окупанти, за даними слідства, використовували цю інформацію для передислокації власних підрозділів з метою захисту їх від артилерійських ударів ЗСУ. Крім того, ці дані РФ використовувала для планування диверсій, а також масованих артилерійських і прицільних ракетних обстрілів по стратегічних об’єктах міста.

В обмін за співпрацю представники російських спецслужб надав фігуранту справи гарантії безпеки для нього і його родини, якби РФ вдалося захопити регіон.

За даними контррозвідки СБУ, зібрані відомості агент передавав представнику російських спецслужб через закриті канали зв’язку з дотриманням правил конспірації. Правоохоронці затримали зрадника "на гарячому" – після того, як він попросив представника спецслужб РФ завдати удару по об'єкту, де знаходиться особовий склад СБУ.

Наразі агенту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Щоденні втрати українських військових зменшилися втричі — Подоляк

Щоденні втрати українських військових зменшилися в три рази в порівнянні з початком червня, коли вони становили 100-200 військовослужбовців на добу.

"Я думаю, що цифри десь зменшилися у 2,5-3 рази від тієї цифри. Я думаю, що десь 30-50 осіб. Але, знову ж таки, нам говорити про це не зовсім коректно", — розповів радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю виданню BBC і додав, що більш точні цифри може дати тільки Генеральний штаб ЗСУ.

Він пояснив, що втрати України збільшувалися через перехід на другий етап війни.

"Починалася велика артилерійська позиційна війна, коли наші позиції буквально засипали снарядами різних калібрів, і це, безумовно, збільшувало кількість наших втрат", — заявив Подоляк.

Також радник керівника Офісу президента пояснив, чому українські втрати у війні зменшилися.

"Сьогодні кількість втрат зменшується, по-перше, тому, що по логістичних центрах російської армії дуже ефективно працюють наші РСЗВ. По-друге, йде передислокація російської армії по всій лінії фронту. І третє — наші вже пристосувалися до тактики російської армії і більш мобільно, більш ефективно обороняються", — зазначив він.

З порту "Чорноморськ" вирушили чергові вантажні судна

Чергові 70 тисяч тонн продовольства "зерновим коридором" вирушили з порту "Чорноморськ", повідомили в Міністерстві інфраструктури.

Сьогодні, 9 серпня, 2 судна вийшли із порту "Чорноморськ" з загальним обсягом вантажу 70 тис. тонн. Судно RAHMI YAGGI доставить 5,3 тис. тонн продовольства до Туреччини, ще майже 65 тис. тонн кукурудзи балкер-панамакс OCEAN LION доправить до Південної Кореї.

СБУ ідентифікувала усіх колаборантів з "МВД" на тимчасово окупованих територіях Запорізької області

СБУ ідентифікувала усіх колаборантів, які вступили до так званого МВД РФ на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Як повідомили у пресслужбі відомства, 17 особам уже оголошено підозру.

"Так зване "МВД" придушує опір і залякує мешканців тимчасово окупованих територій. Для цього застосовують репресивні методи, масові переслідування і затримання громадян за надуманими приводами", — повідомили в СБУ.

Слідчі також задокументували факти викрадення людей, до яких потім вчиняли насильство чи погрожували фізичною розправою. Крім цього, колаборанти незаконно проникають до помешкань місцевих жителів, які виїхали на підконтрольну українській владі територію. Після таких «обшуків» з будинків зникають гроші, побутова техніка та інші особисті речі власників.

За місяць війська РФ на Донеччині просунулися лише на 10 км — британська розвідка

За даними британської розвідки, наступ Росії на місто Бахмут був її найуспішнішою віссю на Донеччині, однак за 30 днів росіянам вдалося просунутися лише на 10 км. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

Зазначається, що у вихідні Росія продовжила зосереджувати зусилля на зміцненні оборони на півдні України.

"Попри зміну зусиль, Росія продовжує атакувати українські позиції в Донецькій області. За останні 30 днів наступ Росії на місто Бахмут був її найуспішнішою віссю на Донбасі; однак за цей час Росії вдалося просунутися лише на 10 км", — йдеться у повідомленні.

На інших ділянках Донбасу, повідомили у британській розвідці, російські війська не набрали понад 3 км за цей 30-денний період.

"Це майже напевно значно менше, ніж планувалося. Попри безперервне інтенсивне використання артилерії в цих районах, Росія не змогла створити боєздатну піхоту в достатній кількості, щоб забезпечити більш значні успіхи", — зазначили у Міноборони Британії.

Президент позбавив стипендії олімпійського чемпіона з Одеси після виступу в Росії

Володимир Зеленський позбавив чемпіона з фігурного катання XVI зимових Олімпійських ігор Віктора Петренка державної стипендії. Відповідний указ опублікований на сайті ОПУ.

У липні Петренко виступив на льодовому шоу "Аленький цветочек" у Сочі попри розв'язану РФ війну проти України. Його вчинок засудили Національний олімпійський комітет та Українська федерація фігурного катання.

"Крім того, Віктор Петренко припинив участь у навчально-тренувальному процесі, підготовці спортсменів для національних збірних команд з олімпійських видів спорту та діяльності щодо розвитку громадського фізкультурно-спортивного руху", — йдеться в поясненні до указу.

Віктор Петренко чемпіон Олімпійських ігор 1992 в Альбервілі (Франція) та світової першості з фігурного катання. На Олімпійських іграх 1994 року в Ліллехамері (Норвегія) посів четверте місце. Нині виступає у льодових шоу та працює тренером.

Війська РФ завдали ударів поблизу Слов'янська, Бахмута та намагалися просунутися до Авдіївки. Карта ISW

Російські війська завдали наземних ударів на північний захід від Слов'янська, а також на північний схід та південний схід від Бахмута. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

"Російські війська провели обмежену наземну атаку на північний захід від Слов'янська 8 серпня. Російські війська продовжували обстрілювати населені пункти між Ізюмом та Слов'янськом вздовж кордону Харківської та Донецької областей та додатково завдавали артилерійського удару безпосередньо по Слов'янську", — зазначили в ISW.

Російські війська 8 серпня завдали наземних ударів на схід від Сіверська та на схід та південь від Бахмута.

На думку аналітиків інституту, російські сили, ймовірно, прагнуть встановити контроль над Соледаром на північ від Бахмута та Зайцевого на південь від Бахмута, щоб створити умови для порушення українського контролю над дорогою T0513, яка підтримує українські передові позиції на північному сході Донецької області.

Минулої доби війська РФ продовжували наземні атаки на північний захід та південний захід від Донецька — намагалися просунутися у бік Авдіївки, Пісків та Невельського. Крім того, російські війська провели локальні наземні атаки на південний захід від Донецька в районі Мар'їнки та Шевченка.

Карта боїв
Карта боїв в Україні станом на 8 серпня / ISW

На Луганщині шахти, що окуповані Росією з 2014 року, опинилися на межі зачинення — Гайдай

Шахти окупованої Луганщини опинилися на межі зачинення. Мова йде про підприємства вугільної галузі у містах, захоплених Росією у 2014 році. Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він додав, що це шахти в Сорокиному (Краснодоні), Ровеньках, Довжанську (Свердловську). Гайдай зазначив, що майже усіх, кого можна було відправити на фронт із шахт зазначених населених пунктів, вже мобілізували на початку вторгнення.

"Зараз кожна повістка — ще один крок до повної зупинки підприємств. Людей не вистачає. Всі знають, що із фронту не повертаються, тому опановують нові спеціальності, працюють за сумісництвом, виходять у додаткові зміни", — йдеться в повідомленні.

За словами очільника Луганщини, шахтарів ледве вистачає для підтримки життєдіяльності підприємств, ба навіть окупанти почали запрошувати на роботу чоловіків із сусідніх областей РФ.

"Ситуація наближається до катастрофічної. Хоча хтось стверджує, що вони ще толком не починали", — наголосив Сергій Гайдай.

Росія втратила на війні 42 640 військових

Станом на 9 серпня Росія втратила на війні з Україною 42 640 військових. За добу Збройні сили України ліквідували близько 300 окупантів, повідомляє Генштаб. Також РФ втратила:

  • танків ‒ 1817 (+6) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4076 (+6) од,
  • артилерійських систем – 964 (+4) од,
  • РСЗВ — 261 (+0) од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems — 133 (+1) од,
  • літаків — 223 (+0) од,
  • гелікоптерів — 193 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 757 (+3),
  • крилаті ракети — 185 (+3),
  • кораблі /катери / warships — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2998 (+5) од,
  • спеціальна техніка — 87 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Донецькому напрямках.

У Пентагоні розповіли, коли Україна отримає системи NASAMS

У новому пакеті військової допомоги США є ракети до зенітних ракетних комплексів NASAMS, а самі системи Україна отримає протягом кількох місяців.

Про це на брифінгу повідомив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль.

"У новому пакеті допомоги немає NASAMS, але є ракети AMRAAM для NASAMS. Постачання NASAMS готуються. Ми думаємо, що вони прибудуть в Україну в наступні кілька місяців", — сказав він.

У ніч на 9 серпня армія РФ обстріляла два райони Дніпропетровщини: поранена людина, є руйнування

У ніч на 9 серпня армія РФ обстріляла два райони Дніпропетровщини, Нікопольський та Синельниківський. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

По нічному Нікополю тричі стріляли з "Градів", випустили 120 снарядів. Пошкоджені кілька житлових будинків та цехи трьох підприємств. Поранений 46-річний чоловік. Це працівник одного з підприємств. Його шпиталізували з переломом.

У Синельниківському районі під обстріл потрапила Великомихайлівська громада. У багатоквартирному будинку вибито вікна, повідомив голова облради Микола Лукашук. Загиблих і поранених, за попередніми даними, немає.

В інших районах ніч була тихою.

Вночі 9 серпня РФ обстріляла Індустріальний район Харкова

У Харкові близько 02:10 пролунала серія вибухів. Окупанти обстріляли Індустріальний район міста. Як повідомив мер Ігор Терехов, на 07:35 виявили два влучання.

"В Індустріальному районі фактично на пустирі пошкоджено електроопору та трамвайні рейки. Ще одне влучання у районі окружної дороги поруч із двоповерховою будівлею, яка не має жодного стосунку до військової інфраструктури. Фасад та частково дах пошкоджені уламками, вибиті вікна", — йдеться у повідомленні.

Інформації про загиблих чи поранених не надходило.

Повітряна тривога у Харкові та області лунала з 02:09 до 02:51.

На Донеччині внаслідок вторгнення Росії в Україну 8 серпня загинули троє людей

8 серпня внаслідок обстрілів російської армії загинули троє мирних жителів Донеччини: у Часовому Яру, Новоселівці Першій та Мар'їнці. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Ще 19 людей отримали поранення", — йдеться в повідомленні.

Він додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Через примусову мобілізацію шахти Луганщини опинилися на межі закриття — ОВА

Шахти Луганщини опинилися на межі закриття через тотальну мобілізацію чоловічого населення області. Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Йдеться про підприємства вугільної галузі у містах, захоплених Росією у 2014 році: Сорокине (Краснодон), Ровеньки, Довжанськ, (Свердловськ)

"Майже усіх, кого можна було відправити на фронт із шахт зазначених населених пунктів, вже мобілізували на початку вторгнення. Зараз кожна повістка – ще один крок до повної зупинки підприємств. Людей не вистачає. Всі знають, що із фронту не повертаються, тому опановують нові спеціальності, працюють за сумісництвом, виходять у додаткові зміни", — зазначив Гайдай.

За його словами, шахтарів ледве вистачає для підтримки життєдіяльності підприємств. Дійшли до того, що почали запрошувати на роботу чоловіків із сусідніх областей РФ.

"Ситуація наближається до катастрофічної. Хоча хтось стверджує, що вони ще толком не починали", — резюмував Гайдай.

США передали ЗСУ протирадіолокаційні ракети — Пентагон

Сполучені Штати в рамках одного з попередніх пакетів військової допомоги передали Україні протирадіолокаційні ракети. Про це заявив заступник Міністра оборони США Колін Каль, повідомляє Голос Америки.

"У недавні пакети військової допомоги ми включили певну кількість протирадіолокаційних ракет, які можуть бути випущені з українських літаків, і можуть вплинути на російські радари та інші речі", — зазначив заступник міністра під час брифінгу для преси в понеділок.

Він також повідомив, що США і союзники допомогли Україні запчастинами та іншими деталями, щоб підняти в небо більше українських винищувачів МіГ-29.

Раніше Пентагон офіційно не оголошував про надання Україні протирадіолокаційних ракет. Однак наприкінці липня Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю українським ЗМІ заявляв, що ЗСУ отримають таке озброєння від США.

Жертвами війни в Україні стали 1064 дитини — ОГПУ

Станом на ранок 9 серпня щонайменше 1064 дитини постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За інформацією ювенальних прокурорів, за інформацією ювенальних прокурорів, офіційна кількість дітей-жертв за добу не змінилася — 361. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 703.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 371, Харківській — 197, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 59, Херсонській — 55, Запорізькій — 40.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2321 заклад освіти. З них 286 зруйновано повністю.

Зберігається загроза рекетних та авіаударів з території Білорусі — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Підрозділи ЗС Білорусі продовжують посилено охороняти ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Зберігається загроза завдання росіянами ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору Білорусі.

Війська РФ ведуть наступ на Авдіївку та Бахмут — Генштаб

Армія РФ веде наступальні бої на Бахмутському та Авдіївському напрямках, і за допомогою артилерії намагається витіснити ЗСУ із зайнятих рубежів. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Слов’янському напрямку російські військові обстрілювали з артилерії райони Бражківки, Карнаухівки, Сулигівки, Нової Дмитрівки, Протопопівки, Адамівки, Залимана, Мазанівки та Долини.

"На Донецькому напрямку, за підтримки оперативно-тактичної та армійської авіації, ворог проводить наступальні бої на Бахмутському та Авдіївському напрямках, намагається артилерійським вогнем витіснити наші підрозділи із зайнятих рубежів", — повідомили у Генштабі.

На Краматорському напрямку російські війська здійснювали обстріли біля Григорівки, Сіверська, Верхньокам’янського, Закітного та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку армія РФ з артилерії вдарила у бік Соледара, Кодеми, Білогорівки, Бахмутського, Виїмки та Вершини. Біля останнього, а також Зайцевого, Дачі, Бахмута, Яковлівки і Спірного росіяни задіяли авіацію.

Російські підрозділи намагалися провести розвідку боєм в районах Івано-Дар’ївки, Веселого, Яковлівки та Бахмута.

"Українські воїни завдали вогневого ураження та змусили загарбників тікати. З таким же результатом ворог вів наступ неподалік Зайцевого", — йдеться у повідомленні.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Водяного, Пісків, Невельського, Новоселівки, Красногорівки і Сухої Балки. Росіяни завдали авіаударів у районах Мар’їнки, Красногорівки, Новоселівки, Авдіївки.

"Ворог вів наступальні бої неподалік Красногорівки та Авдіївки, успіху не мав, відійшов", — йдеться у повідомленні.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни обстріляли райони населених пунктів Володимирівка, Павлівка, Оріхів, Шевченко, Гуляйпільське, Новоданилівка, Степногірськ, Ольгівське, Кам’янське та Новосілка. Авіаудари зафіксовано біля Великої Новосілки, Щербаків та Новосілка.

ЗСУ знешкодили розвідувальні групи в районах Великої Новосілки та Времівки.

Відбій повітряної тривоги у Запорізькій області

У Миколаєві чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Повітряна тривога у Запорізькій області

На Півдні ЗСУ знищили зенітний комплекс "Панцир-С1", танк і 5 машин

Авіація ЗСУ завдала  удару по скупченню живої сили, озброєння та техніки російських військ неподалік Снігурівки на Миколаївщині. Результати авіаударів дорозвідуються.

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

"За результатами роботи ракетно-артилерійських підрозділів вже відомо, що за цей бойовий день ворог недорахується 23 рашистів, чергового зенітного ракетно-гарматного комплексу "Панцир-С1", танка Т-72, самохідної гаубиці "Мста-С", 5 автомобілів, в тому числі і броньованих", — йдеться у повідомленні.

В Чорному морі на чергуванні перебуває 2 надводні носії крилатих ракет типу "Калібр" з 16 ракетами та 1 великий десантник корабель.

"Вони, як і решта 6 одиниць корабельно-катерного складу ворожого флоту тримаються на ракетно-безпечній відстані від підконтрольного нам узбережжя", — повідомили в ОК "Південь".

РФ використовує колишніх в'язнів для контролю над окупованими територіями — ISW

Росія може використовувати підрозділи, що складаються з в’язнів, для контролю над населенням на окупованих територіях України. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

"Нещодавно мобілізовані російські батальйони, ймовірно, гірше підготовлені, менш професійні і більш жорстокі стосовно окупованого населення, ніж професійні російські солдати або навіть призовники, які пройшли формальний військовий вишкіл до свого розгортання", — йдеться у повідомленні.

В ISW зазначають, що таке розгортання може знизити компетенцію окупаційної влади та контрпартизанських операцій і посилити українську підтримку рухів опору російській окупації.

Росіяни вдарили з РСЗВ по Нікополю

В ніч на вівторок, 9 серпня, російські війська обстріляли Дніпропетровщину з реактивних систем залпового вогню. Про це повідомив голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

"Нікополь - двічі по повній касеті РСЗВ. Попередньо без жертв", - зазначив він.

Євтушенко також закликав містян зберігати спокій.

За день з території Росії обстріляли 8 прикордонних громад Сумщини

За день 8 серпня з території Росії обстріляли 8 прикордонних громад Сумщини. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

Під обстріл потрапили Миропільська, Середино-Будська, Хотінська, Краснопільська, Шалигинська, Глухівська, Есманьська та Великописарівська громади.

Зафіксовано 130 пострілів зі ствольної та реактивної артилерії, мінометів, а також стрілецької зброї.

У Фінляндії закликали не давати туристичні візи росіянам на європейському рівні

З відповідною пропозицією виступила прем'єрка країни Санна Марін: "Неправильно, що в той час, коли Росія веде агресивну й жорстоку війну в Європі, росіяни можуть жити нормальним життям, подорожувати Європою, бути туристами. Це – неправильно".

У Мінцифри обговорили запуск дозволу на виїзд дитини за кордон у "Дії" — Федоров

У Міністерстві цифрової трансформації обговорили запуск дозволу на виїзд дитини за кордон у застосунку "Дія". Про це повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Оформлення дозволу на виїзд дитини за кордон - доволі незручна процедура. Вона точно з паперового та забюрократизованого минулого. Треба знайти всі паперові документи та свідоцтва, а головне - час та гроші на нотаріуса. А ще - носити завірену нотаріусом паперову заяву із собою. Її можна випадково втратити, і доведеться ще раз проходити всю процедуру спочатку", — зазначив Федоров.

Він зауважив, що більшість країн ЄС вже запровадили певну електронну форму для такого дозволу. Наприклад, у Франції її можна просто завантажити з вебсайту, а Італія, Німеччина й Литва взагалі не мають такої процедури.

"Сьогодні з командою обговорили запуск дозволу на виїзд дитини за кордон у «Дії». Щоб усе можна було оформити у своєму смартфоні в кілька кліків. Просто та зручно. І головне - безоплатно. Це особливо актуально під час війни. Коли багато українок із дітьми виїжджають за кордон. Парламент підтримав нашу спільну з Мін'юстом ініціативу в першому читанні. Активно готуємося до запуску та чекаємо на рішення депутатів під час другого читання", — заявив Федоров.

Вторгнення Росії в Україну, день 167. Текстовий онлайн
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, фото: пресслужба Мінцифри

В Україні розробили механізм оцінки збитків бізнесу внаслідок війни

Мінекономіки спільно з Фондом державного майна розробили методики визначення збитків, завданих бізнесу внаслідок агресії Росії. Документ призначений для того, щоб бізнес міг розрахувати розмір реальних збитків майну (нерухоме й рухоме майно, об’єкти незавершеного будівництва, транспорт, товари); упущену вигода, яку бізнес втратив через неможливість вести діяльності; розмір витрат, необхідних для відновлення майна.

Оцінювати збитки будуть незалежні експерти на підставі вихідних даних (документів підприємства), результатів огляду постраждалого об’єкта (або фото-, відеоматеріалів, супутникових знімків), а також на основі даних про ринкову вартість подібного майна. Для підтвердження факту знищення об’єктів унаслідок військової агресії підприємцям необхідно буде підготувати пакет документів.

Збитки, визначені за методикою, можуть використати для кримінальних проваджень проти Росії, подання постраждалими компаніями заяв на компенсацію, а також для позовів до міжнародних судових інстанцій. Проєкт методики опублікований на сайті Мінекономіки для обговорення тут.

У Гельсінкі демонтували радянський пам'ятник "Мир у всьому світі"

Влада фінського Гельсінкі демонтувала подарований СРСР монумент і морем відправила його в музейні запасники, повідомляє Yle.

Монумент “Мир у всьому світі”, що неодноразово ставав предметом суспільної дискусії, у понеділок, 8 серпня, о сьомій ранку був демонтований і піднятий на баржу, яка по воді вивезла його з Хаканіємі, де той стояв з 1990 року. Пам'ятник є власністю міського художнього музею та відправлений до сховища.

Демонтаж та перенесення пам'ятника на баржу тривали лише близько п'яти хвилин, хоча підготовка до транспортування зайняла у столичної влади близько тижня.

Зазначається, що Москва передала пам'ятник у дар Гельсінкі 1989 року. Для публіки він був відкритий у 1990 році. Відразу після своєї появи на гельсінкській набережній він став предметом широкого обговорення.

Громадська дискусія про доречність пам'ятника знову спалахнула після нападу росії на Україну. Весною на постаменті написали текст "Maailmanräyhää", тобто у вільному перекладі — "руйнування в усьому світі". Це гра слів, заснована на фінській назві монумента — "Maailmanrauha". Також скульптуру оздобили українськими прапорами.

Після цієї війни не має залишитись замороженого конфлікту — Зеленський

Після війни Росії проти України, що триває, не має залишитись ані "тліючого", ані замороженого конфлікту. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 8 серпня за підсумками 166-го дня повномасштабної війни.

"Після цієї російської війни проти України не має залишитись ані тліючого, ані замороженого конфлікту. Україна має повернути все, що Росія тимчасово захопила, а держава-агресор повинна бути покарана за злочин агресії. І це важливо не лише для справедливості. Тільки очевидний програш агресора, втрата ним усього захопленого та його міжнародно-правова відповідальність за агресію є запобіжниками проти будь-якої нової війни", — сказав президент.

Раніше в Офісі президента заявили, що якщо переговори між Україною та РФ відбудуться зараз, то Росія захоче закріпити за собою окуповані території Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей.

На початок