"Медова криза": як війна в Україні впливає на виробництво меду на Черкащині

"Медова криза": як війна в Україні впливає на виробництво меду на Черкащині

Ексклюзивно
"Медова криза": як війна в Україні впливає на виробництво меду на Черкащині
. Суспільне Черкаси

Від початку повномасштабного вторгнення Україна втратила контроль над частиною територій. Через це низка пасічників припинили свою роботу. Як виживає бджолярство в умовах військових заборон та чи буде цьогоріч мед в Україні, ексклюзивно для Суспільного розповів пасічник Сергій Кожемяко.

Пасічник збирає акацієвий та липовий мед.

ВИХІДНІ "Медова криза": як війна в Україні впливає на виробництво меду на Черкащині
Суспільне Черкаси

Наразі, у Сергія Кожемяко кількість вуликів зменшилася. Раніше їх було близько вісімдесяти, зараз — 25. В одному вулику живе одна бджолосім'я.

Вплив війни на пасіку

Цьогорічні обмеження щодо перебування в лісових масивах завадили пасічникам повноцінно працювати: "Особисто мене воно не так зачепило, поки що в мене пасіка стаціонарна. Але мої знайомі, які раніше їздили в Канів, в Холодний Яр, цього року нікуди не поїхали, бо здорожчало пальне, є його дефіцит. Також є й інша заборона — військова, щоб пасіки розміщувалися в лісових масивах. Тому багато пасік переїхали на околиці села", — пояснив пасічник.

Читайте також: Ветеринарно-санітарний паспорт пасічників: для чого потрібен та як оформити. Пояснення черкаського фахівця

"Можливо в майбутньому мед здорожчає, але ми не знаємо, яка надалі буде ситуація. Пасічники домовляються з керівниками села, щоб ставити вулики в людей на подвір'ї. У селі є багато нежилих приміщень, де можна вільно поставити пасіку. А оскільки ліс поруч, то бджоли туди долітають. Ми намагаємось допомогти своїм колегам, щоб вони не були у збитку. З часом ситуація з пальним поліпшується, тому, можливо, на соняшник, чи інші трави будуть виїжджати більш вільно і доступно".

ВИХІДНІ "Медова криза": як війна в Україні впливає на виробництво меду на Черкащині
Суспільне Черкаси

Скорочення пасік — підвищення ціни

Зі слів пасічника, ціни тимчасово зросли, але і підприємці не підвищують вартість через війну в країні. "Ми зібрали урожай акацієвого меду. З огляду на всі чинники — бензин, військові дії, ми думали, що мед буде дорожчим. Якщо минулого року літр акацієвого меду коштував 250 гривень, то цього року ми очікували вартість 300-350 гривень. Але хто ж його буде купувати, якщо він буде таким дорогим? Тому нині ціни знизились від 350 до 300 гривень, і зараз я запитую в людей, то вони продають банку меду за 200-300 гривень. Як би ми не хотіли підвищувати ціну, але і ми розуміємо що війна, багато людей без роботи, і доходу в них нема, тому торішні ціни зберігаються", — пояснив пасічник.

Ціна на соняшниковий мед, на думку Сергія Кожемяко, буде варіюватися від 100 до 150 гривень за літр. Акацієвий — 250-300 гривень за літр, липовий — близько 300 гривень за літр, гречаний — 250-300 гривень за літр, ріпаковий — від 150 до 200 гривень за літр. Попри зменшення кількості пасік в Україні, внутрішню потребу у медові це покриває, додав пасічник.

Повне відео

Авторка Вікторія Хамаза.

Що відомо

  • 24 лютого о четвертій годині ранку Росія напала на Україну. Президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі.
  • 24 лютого близько 08:30 у центральну частину Умані влучив снаряд. Загинув 39-річний уманчанин. Ще п'ятеро людей звернулися до лікарні з травмами.
  • 25 лютого поблизу села Розсішки від вибуху снаряда загинув водій вантажівки. Жителів села Росішки евакуювали.
  • У Черкаській області внаслідок ворожих обстрілів отримали травми 23 людини, розповів голова облдержадміністрації Олександр Скічко.
  • На Черкащині військова частина, яка знаходиться у селі Дубіївка Черкаського району, зазнала атаки з повітря. Людей з Дубіївки та населених пунктів, які в радіусі 16 кілометрів від військової частини — евакуювали.
  • У Смілі у районі "Загребля" обстріляли військову частину. Про це Суспільному повідомив міський голова Сміли Сергій Ананко. З його слів, повідомлення про обстріли ТЕЦ не відповідають дійсності.
  • Зранку 1 березня на Черкащині зафіксували чотири вибухи в Уманському районі. Життю черкаських військових, які отримали травми під час вибухів в Умані, нічого не загрожує.
  • 12 березня на Черкащині під час нічних авіанальотів збили ракету. Її уламки впали на подвір'я, пошкодивши будинок і кілька авто, травмованих немає повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Черкащині в ніч на 16 березня збили ракету, повідомив радник керівника Обласної військової адміністрації Олександр Скічко. За його словами, травмованих унаслідок події немає.
  • 26 червня по Черкащині було завдано два ракетних удари, унаслідок яких загинула одна людина, п'ятеро людей отримали травми. Також пошкоджена інфраструктура.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок