Заборона на аборти у США: що відомо і які можуть бути наслідки

Заборона на аборти у США: що відомо і які можуть бути наслідки

Заборона на аборти у США: що відомо і які можуть бути наслідки
Демонстрація у Нью-Йорку проти рішення Верховного Суду США обмежити права жінок на аборти, 24 червня 2022 року. Фото: Stephanie Keith/Bloomberg via Getty Images

24 червня Верховний суд США дозволив деяким штатам суттєво обмежити право жінки на аборт або навіть заборонити аборти. Це не означає, що переривання вагітності стане автоматично забороненим в країні, але тепер влада окремих штатів може вирішувати, наскільки саме обмежувати переривання вагітності на їхній території. Як це вплине на права людини і здоров’я жінок у США — пояснює Суспільне.

Коротка історія

У США дозволили легально робити аборти лише у 1973 році. До того їх робили підпільно, часто за допомогою плічки для одягу, що стала у США одним із символів руху на підтримку абортів. Подібні маніпуляції були болючими і небезпечними для життя та здоров’я жінок. Саме велика кількість смертей і каліцтв у результаті підпільних переривань вагітності вплинула на рішення Верховного суду США, який на федеральному рівні дозволив жінкам робити аборти. Справу назвали "Роу проти Вейда".

Заборона на аборти у США: що відомо і які можуть бути наслідки
Жінка тримає плакат з плічками для одягу, один із символів руху на підтримку абортів в США, під час протесту у Вашингтоні, 27 червня 2022 року. Фото: Anna Moneymaker/Getty Images

Відтоді в країні після 12 тижня ембріонального розвитку дитини можна було перервати вагітність за бажанням матері або у разі серйозних медичних показань. Це право внесли до Конституції у вигляді поправок. Утім, за даними ресурсу "Плановане батьківство" — американської організації охорони сексуального здоров’я, — попри дозвіл на аборти, у деяких штатах півдня та заходу США жінки мали довести необхідність переривання вагітності.

Читайте також: "Затемнення, все чорне, я повзу". Фоторепортаж з Кременчука, де росіяни обстріляли ТРЦ

Які вже має наслідки рішення суду

13 штатів перед повторним розглядом справи "Роу проти Вейда" запровадили так звані "тригерні заборони на аборти", які набули чинності одразу після постанови суду. Наразі в Кентуккі, Айдахо, Міссурі, Міссісіпі, Луїзіані, Північній Дакоті, Техасі, Теннессі, Вайомінгу та Юті вже почала діяти заборона на аборт.

Ще 13 штатів намагаються обмежити доступ до переривання вагітності. Частина з них збирається заборонити аборти з моменту зачаття, включно з екстреною медикаментозною контрацепцією на ранніх термінах вагітності. Деякі штати планують поки обійтися забороною на аборти після 6 тижня вагітності. Утім, по всій території США поки що дозволені аборти задля збереження життя матерів, а також переривання вагітностей, які настали у результаті зґвалтування чи інцесту. Проте перед отриманням дозволу на операцію жінкам доведеться все юридично доводити.

Заборона на аборти у США: що відомо і які можуть бути наслідки
Учасниці протесту проти заборони абортів під час протесту біля будівлі Верховного суду США, Вашингтон, округ Колумбія, 25 червня 2022 року. Фото: Anna Moneymaker/Getty Images

Що кажуть медики

Медична асоціація США описує ситуацію із забороною абортів як "нахабне порушення прав пацієнтів на послуги репродуктивного здоров’я, дозвіл на які базується на даних доказової медицини". Спеціалісти Асоціації американських медичних коледжів вважають, що це рішення поставить під загрозу життя багатьох жінок, які будуть змушені таємно робити подібні операції у не призначених для цього місцях. За даними Центру контролю і попередження захворювань США, наразі смертність жінок унаслідок абортів становить 0,5 випадків на 100 тисяч проведених операцій, а переведення процедури у підпілля підвищить смертність в рази.

Читайте також: Як вимушеним переселенцям адаптуватись закордоном і чому корисно плакати — пояснює психолог

Яка реакція науковців

Видання Nature закликає науковців виступити за політику абортів, що заснована на висновках і доказах експертів. У 1973 році у справі "Роу проти Вейда" саме вчені вплинули на рішення Верховного суду США щодо дозволу на проведення абортів. Тоді дослідники зібрали докази того, що доступ до абортів сприяє зменшенню смертності серед матерів та дітей, а також важкої інвалідності.

Зараз вчені також можуть впливати на політику штатів, аргументуючи заборону абортів неминучим зростанням материнської смертності та рівнем зростання бідності серед жінок, яким відмовлятимуть у абортах. Дослідження свідчать, що самотні жінки часто потрапляють у фінансову скруту, яка має прямий вплив на здоров’я і добробут їхніх малюків.

Заборона на аборти у США: що відомо і які можуть бути наслідки
Перформанс біля Білого дому у Вагингтоні, який влаштували учасники протесту проти заборони абортів, 26 червня 2022 року. Так вони засуджують рішення Верховного суду обмежити право жінки на аборт. Фото: Tasos Katopodis/Getty Images

Що каже громадськість

Аборти — одне із найбільш проблемних питань у США, яке розколює суспільство. Консерватори кажуть, що це аморально, тоді як прихильники стверджують, що жінка має сама вирішувати що робити з її тілом. Однією з найбільших і найвідоміших громадських організацій Північної Америки, яка захищає право репродуктивного вибору жінки, є "Pro-Choice America", що дослівно перекладається "За вибір Америка". Одразу після скасування абортів на федеральному рівні організація закликала небайдужих згрупуватися і усіма можливими способами надавати жінкам підтримку в громадах, жертвувати кошти у фонди для абортів, висловлювати підтримку клінікам, які надають послуги з переривання вагітності, а також домагатися закріплення права жінки на аборт на федеральному рівні.

Читайте також: Спецпредставник ЄС з прав людини — про Стамбульську конвенцію, злочини Росії та реформи в Україні

Канадська громадська активістка, засновниця осередку "За вибір Південно-Західного Онтаріо" та студентка PhD-програми з історії Університету Західного Онтаріо Робін Шварц у коментарі Суспільному зазначила, що це рішення Верховного суду США не було для неї сюрпризом, адже процес насправді тягнувся з моменту постанови суду у справі "Роу проти Вейда". Утім, на думку Робін, це є кричущим порушенням прав людини. Активістка зазначила, що попри законність абортів у Канаді не всі мешканці країни мають однаковий доступ до послуги, адже недостатньо установ, які могли б допомогти жінці безкоштовно. Робін та її колеги допомагають людям дістатися до подібних закладів, а активісти "За вибір" у деяких штатах США були готові до заборони на аборти, тому вже допомагають людям виїздити до іншого штату, щоб провести операцію.

Заборона на аборти у США: що відомо і які можуть бути наслідки
Гасло "мій вибір", написане на тілі вагітної демонстрантки за права на аборт біля Верховного суду США у Вашингтоні, округ Колумбія, 25 червня 2022 року. Фото: Eric Lee/Bloomberg via Getty Images

Що робитимуть жінки, які хочуть позбутися вагітності

Згідно з даними сайту "Плановане батьківство", жінки наразі можуть виїхати за межі штату із забороною аборту, щоб законно перервати вагітність. Ба більше, деякі роботодавці готові оплачувати дорогу, аби підтримати репродуктивні права їхніх співробітниць. Утім, Деніел Маккей, сенатор Республіканської партії від штату Юта, який був одним із спонсорів "закону про тригер", заявив, що вважає неправильним виїзд жінок Юти за межі штату для проведення аборту. Але поки що не йшлося про просування закону на заборону робити аборти в інших штатах чи країнах.

Читайте також: "Неоціненний життєвий досвід, який нікому не варто пережити" — історія лікаря з Маріуполя

Як планують карати медиків за порушення

За переривання вагітності каратимуть не жінок, а медиків, і рівень покарання буде визначатися урядами кожного штату. У Юті з кримінальною відповідальністю визначилися заздалегідь: вже за добу до запровадження "тригерних законів" попередили медзаклади, що проведення аборту є порушенням закону і каратиметься позбавленням волі на 10 років із додатковим штрафом у 100 тисяч доларів США.

Читайте також

Параноїдальні думки та тривожність: як сучасна війна впливає на психічний стан цивільних

Тривалий стрес під час війни: у чому небезпека та які є ознаки психічного розладу. Пояснює психолог

"Коли чули обстріли, знали: скоро привезуть поранених" — історії лікарів Чернігова

Готові йти пішки заради ліків — як пацієнти програми замісної терапії рятуються з окупованих територій

На початок