Меркель не виключає, що може стати посередником в перемовинах України з РФ

Меркель не виключає, що може стати посередником в перемовинах України з РФ

Меркель не виключає, що може стати посередником в перемовинах України з РФ
. Скрін з відео

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель не виключає, що може стати посередником у переговорному процесі між Росією та Україною.

Про це Меркель заявила в інтерв'ю RND.

Водночас вона зазначила, що наразі тема її посередництва "не стоїть на порядку денному".

Меркель зауважила, що торік намагалася обговорити з Путіним "нормандський формат" та новий порядок європейської безпеки, але "він не був готовий до розмови".

"З одного боку, Путін більше не був готовий до саміту в нормандському стилі. З іншого боку, мені не вдалося створити додатковий європейсько-російський дискусійний формат про європейський безпековий порядок поряд з нормандським форматом", — сказала вона.

Меркель також визнала, що незадовго до закінчення її повноважень як канцлера, вона втратила вплив.

"Було зрозуміло, що я недовго залишатимусь на цій посаді, і я змушена констатувати, що різні спроби минулого року вже не давали результату", — сказала ексканцлерка.

На питання, чи чекав Путін на її відставку, щоб почати війну в Україні, Меркель відповіла: "Моя відставка могла мати такий самий вплив, як вибори у Франції, виведення військ з Афганістану та застій у виконанні Мінських угод".

Меркель також підтримала курс свого наступника Олафа Шольца.

"Я вважаю правильним, що Захід працює на існування України, не беручи участь у прямому воєнному конфлікті", — зазначила вона.

Що відомо

  • На початку червня ексканцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що перебуваючи на посаді, намагалася запобігти ескалації конфлікту в Україні, і не звинувачує себе в тому, що зробила недостатньо.
  • Після відходу з німецької політики наприкінці 2021 року Ангела Меркель майже не коментувала події в Україні. У квітні вона заявила, що вважає правильним рішення не надавати Україні план дій щодо членства в НАТО у 2008 році. Так Меркель відповіла на критику Володимира Зеленського і його запрошення відвідати Бучу.
  • Посол України в Німеччині Андрій Мельник вважає, що колишня канцлерка могла б стати посередником у переговорах Києва і Москви щодо завершення війни.
  • Ангела Меркель очолювала німецький уряд 16 років. 8 грудня 2021 року її замінив на цій посаді Олаф Шольц, лідер Соціал-демократичної партії Німеччини.
  • У квітні ЗМІ повідомляли, що Федеральному канцлеру Німеччини Олафу Шольцу може загрожувати відставка через його нерішучу позицію у російсько-українському конфлікті та відмову надати Україні важке озброєння.
  • Пізніше Шольц змінив свою думку щодо допомоги Україні, а 30 травня Німеччина погодилася змінити свою конституцію, щоб дозволити створити кредитний спеціальний оборонний фонд у розмірі 100 мільярдів євро, запропонований після вторгнення Росії в Україну.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 115. Текстовий онлайн

Розвінчування російських фейків 17 червня

Українську волонтерку Тайру звільнили із полону

Статус кандидата в ЄС, Борис Джонсон знову в Києві, "Василий Бех" затонув. Війна. Головне за 17 червня

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок