Меркель каже, що її політика щодо України та РФ була спробою запобігти війні

Меркель каже, що її політика щодо України та РФ була спробою запобігти війні

Ексканцлер Німеччини Ангела Меркель
. Ангела Меркель. Фото: УНІАН

Ексканцлерка ФРН Ангела Меркель дійшла висновку, що її політика щодо Росії та України була спробою запобігти саме такій війні, яка зараз відбувається в Україні. Про це Меркель розповіла в інтерв’ю виданню Corriere della sera.

“Якщо цього не вдалося зробити, це не означає, що не варто було намагатися”,  — сказала Меркель.

Говорячи про те, чи можна ухвалені раніше рішення все ж вважати неправильними у світлі отриманих результатів, Меркель окреслила наявні тоді альтернативи.

“Ініціювання можливого членства України та Грузії в НАТО, яке обговорювалося у 2008 році, на мій погляд, було помилковим. Обидві країни не відповідали вимогам, і ніхто навіть не замислювався над тим, які наслідки матиме таке рішення, як з точки зору реакції Росії проти Грузії та України, так і для НАТО та її правил надання допомоги”, — сказала Меркель.

За її словами, Мінські домовленості 2014 року були спробою дати Україні час.

“Україна використала цей час, щоб стати сильнішою, що ми бачимо сьогодні. Країна 2014/15 року — це не країна сьогоднішнього дня. І я сумніваюся, що НАТО могло б зробити багато для допомоги Україні, як це відбувається сьогодні”,— зазначила Меркель.

Раніше Меркель заявила, що ще у 2007 році зрозуміла, що президент РФ Володимир Путін думає про Європу, і що єдиною мовою, яку він розуміє, є мова сили. Чому ж тоді вона вела таку енергетичну політику, яка зробила Європу такою залежною від Росії, запитало у Меркель видання. Зокрема, чому в такій ситуації було схвалено будівництво газопроводу "Північний потік-2"".

"Так, думки були неоднозначні. З одного боку, Україна вважала дуже важливим збереження своєї ролі транзитера російського газу. Вона хотіла, щоб газ проходив через її територію, а не через Балтійське море. Сьогодні здається, що кожна молекула російського газу — це диявол. Тоді було не так, газ був спірним. З іншого боку, не Федеративна Республіка Німеччина подавала заявки на отримання дозволів на "Північний потік-2", а компанії. Для уряду і для мене це було питанням прийняття рішення, чи приймати новий закон про відмову в дозволі на "Північний потік-2", як політичний акт", — відповіла Меркель.

Перш за все, відмова у поєднанні з Мінськими домовленостями зіпсувала б відносини з Росією. З іншого боку, енергетична залежність виникла через те, що газу з Голландії та Великої Британії стало менше, а обсяги видобутку в Норвегії обмеження. Також було рішення про вихід із атомної енергетики та зменшення видобутку газув Німеччині.

“Дорожчий скраплений газ довелося б купувати у Катару чи Саудівської Аравії, а можливість імпортувати його зі США з'явилася лише згодом. Таке рішення однозначно поставило б під загрозу нашу конкурентоспроможність. Сьогодні ми діємо так під тиском війни, і я це схвалюю, тоді це було б набагато важче політичне рішення”, — сказала Меркель.

За словами ексканцлерки, холодна війна так і не закінчилася, тому що, врешті-решт, Росія так і не була втихомирена.

“Коли Путін вторгся до Криму в 2014 році, його виключили з "Великої вісімки". Більше того, НАТО розгорнуло війська в Балтійському регіоні, щоб показати, що воно готове втрутитися. І ми теж прийняли рішення про виділення 2% ВВП на військові оборонні витрати”, — розповіла Меркель.

За її словами, потрібно було швидше відреагувати на агресію Росії.

“Незважаючи на зростання, Німеччина не досягла цільового показника у 2%. Я також не докладала щоденних зусиль для підтримки цієї справи”, — додала Меркель.

Меркель розповіла подробиці про раптовий тремор, що охопив її під час зустрічі з Зеленським у 2019 році

Меркель також обговорила з журналістами і раптовий сильний тремор, який охопив її у 2019 році перед Берлінською канцелярією, якраз коли вона вітала президента України Володимира Зеленського.

"У будь-якому випадку, це був складний момент. Це було схоже на втрату свідомості на мить, та ще й за офіційної нагоди, під час виконання державних гімнів. У мене, напевно, накопичилася велика напруга. Моя мати померла, і у мене було занадто мало часу, щоб допомогти їй в останні тижні життя. Крім того, було дуже спекотно і, як завжди, об'єктиви камер були спрямовані на мене, як дула гвинтівок. Раптом вони викликали у мене відчуття цілковитої прозорості", — пригадала ексканцлерка.

За словами Меркель, це було те, що вона не могла раціоналізувати.

“Вже майже закінчувалася моя каденція, я вже ухвалила рішення більше не балотуватися. І в цілому це ще одна ознака того, що рішення було правильним", — додала Меркель.

За її словами, вона пішла до лікаря, щоб переконатися, що неврологічно все в порядку.

“Я дбала і дбаю про своє здоров'я", — додала ексканцлерка.

Читайте також

Меркель заявила, що не шкодує про рішення купувати російський газ

Меркель знову прокоментувала війну в Україні. Вона сказала, що мир можливий "тільки за участі Росії"

Меркель закликала серйозно сприймати ядерні погрози Путіна

На початок