США можуть надати Україні РСЗВ, але не великої дальності — ЗМІ

США можуть надати Україні РСЗВ, але не великої дальності — ЗМІ

ЗМІ
США можуть надати Україні РСЗВ, але не великої дальності — ЗМІ
. РСЗВ M142 HIMARS / Фото: defence-ua.com

Сполучені Штати ще не ухвалили остаточного рішення щодо постачання Україні ракетних систем залпового вогню, але вже виключили надання засобів ураження великої дальності.

Про це повідомило The Washington Post із посиланням на анонімного високопосадовця США.

Зазначається, що Рада національної безпеки США протягом останніх днів обговорювала шляхи зміцнення обороноздатності Києва без ризику спровокувати відповідь Росії щодо Вашингтона та його союзників.

"РСЗВ обговорюються, але не зброя дальнього ураження", — повідомило The Washington Post поінформоване джерело. Раніше президент США Джо Байден заявив, що не дозволить відправлення в Україну зброї, яка б могла уразити територію Росії.

Як зазначає WP, ракетні системи залпового вогню зазвичай мають дальність стрільби близько 70 кілометрів. Водночас є так звані тактичні ракетні системи, що здатні уражати цілі на відстані до 300 кілометрів, і їх, імовірно, Україні не нададуть.

Що відомо

  • 26 квітня на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині відбулася зустріч міністрів оборони 40 країн, метою якої було узгодження військової допомоги для України у протистоянні з Росією. За її результатами було домовлено утворити постійну Контактну групу на підтримку України, яка збиратиметься кожного місяця.
  • Як заявила після зустрічі тодішня речниця Білого дому Джен Псакі, понад 30 країн зголосилися виділити більш як п’ять мільярдів доларів для надання військової допомоги Україні в її протистоянні з Росією.
  • 9 травня президент США Джо Байден підписав ленд-ліз для України. Цей законодавчий акт має спростити надання великих обсягів зброї Україні.
  • 28 травня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що в Україну надійшли артилерійські установки та ракети "Гарпун".
  • Словаччина передасть Україні вісім самохідних артилерійських установок Zuzana 2, які мають калібр 155 мм і далекобійність до 41 кілометра.
  • 23 квітня Канада відправила в Україну гаубиці типу M777, снаряди до них, а також бронебійні снаряди для протитанкових рушниць Carl Gustaf. За інформацією канадського уряду, це озброєння вже передано українській армії.
  • Німеччина досягла домовленості про постачання Україні семи самохідних броньованих гаубиць Panzerhaubitze 2000. Також Німеччина вже надала Україні 16 млн снарядів, тисячі фаустпатронів, ракетні комплекси Stinger та тисячі інших озброєнь. Наступним кроком будуть танки, гаубиці, засоби для боротьби з дронами та наземними військами.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 96. Текстовий онлайн

РСЗВ: як нова американська зброя, що прямує в Україну, може допомогти виграти війну

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок