Норвегія приєдналася до санкцій ЄС проти Росії

Норвегія приєдналася до санкцій ЄС проти Росії

Норвегія приєдналася до санкцій ЄС проти Росії
. Фто з відкритих джерел

Норвегія приєдналася до п'ятого пакета санкцій Європейського союзу проти Росії, запроваджених через її вторгнення в Україну. Країна закриє свої кордони та порти для російських вантажівок і кораблів.

Про це повідомляє Reuters.

За інформацією МЗС Норвегії, заборона заходити в порти країни не стосуватиметься російських рибальських кораблів, які часто вивантажують свій улов в портах на півночі Норвегії.

Крім того, норвезький арктичний архіпелаг Шпіцберген також може не дотримуватися обмежувальних заходів проти Росії.

Зазначимо, що архіпелаг функціонує згідно з договором 1920-х років, що дозволяє розширити туди іноземний доступ.

Довідка: Шпіцбергенський трактат — підписаний 9 лютого 1920 року в Парижі й визначив міжнародно-правовий статус архіпелагу Свальбард (Шпіцберген).

Відповідно до документа над архіпелагом встановлювався суверенітет Норвегії, а державам-учасницям договору надавалося рівне право на експлуатацію природних ресурсів архіпелагу і його територіальних вод. Норвегія зобов'язалася не споруджувати і не допускати створення морських баз або укріплень на території архіпелагу і не використовувати її для військових цілей. СРСР приєднався до Шпіцбергенського трактату в 1935 році.

Учасниками договору є понад 50 держав: Україна, та інші колишні республіки СРСР, США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Японія, Нідерланди, Болгарія, країни колишньої Югославії, Угорщина, Данія, Норвегія, Польща, Чехія, Словаччина, Румунія, Італія, Швеція та інші. У 1947 році Норвезький парламент визнав, що СРСР є державою, що має поряд з Норвегією особливі економічні інтереси на Шпіцбергені. З 1991 року ці права перейшли до Росії.

Що відомо

  • 8 квітня на сайті Єврокомісії опублікували документ про п'ятий пакет санкцій проти Росії. Він зокрема передбачає заборону на закупівлю російського вугілля, на доступ до портів ЄС суднам, зареєстрованим під прапором Росії, заборону російським та білоруським автомобілям перевозити вантажі в межах ЄС, у тому числі транзитом.
  • Наступний, шостий за рахунком пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії через розв’язану нею війну в Україні стосуватиметься одного з найбільших російських банків – "Сбербанку", а також експорту російської нафти.
  • Президент України Володимир Зеленський передав Держсекретарю США Ентоні Блінкену та міністру оборони США Ллойду Остіну План дій щодо посилення санкцій проти Російської Федерації. Цей документ напрацьований міжнародною експертною групою Єрмака-Макфола.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав країни світу відмовитись від торгівлі російською нафтою, щоб припинити війну в Україні.
  • США запровадили санкції проти "Сбербанку", "Альфа-Банку", дітей президента РФ Путіна і міністра закордонних справ РФ Лаврова.

Читайте також

Канада ввела санкції проти 203 бойовиків "ЛДНР"

Україна закликає запровадити санкції проти "Газпромбанку"

Падіння ВВП на 12% і скорочення видобутку нафти на 17%. У Росії змалювали стан економіки через санкції

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок