Китай просуває теорію змови про американські лабораторії з вірусами в Україні

Китай просуває теорію змови про американські лабораторії з вірусами в Україні

ЗМІ
Китай просуває теорію змови про американські лабораторії з вірусами в Україні
. Фото: Depositphotos

Китай звинуватив американських військових в експлуатації "небезпечних" біолабораторій в Україні. Раніше Західні посадовці попереджали, що ця теорія може бути частиною спроби виправдати вторгнення Путіна російськими військами в Україну, пише Bloomberg.

"Біолабораторії США в Україні останнім часом дійсно привернули велику увагу. Всі небезпечні патогени в Україні повинні зберігатися в цих лабораторіях, а всі дослідницькі заходи очолюються США", — сказав на брифінгу 9 березня речник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь, не надавши доказів підтвердження цим даним.

Чжао закликав "відповідні сторони забезпечити безпеку" об'єктів і сказав, що "США, як сторона, яка найкраще знає лабораторії, повинні якнайшвидше розкрити конкретну інформацію, зокрема, які віруси зберігаються та які дослідження були проведені".

У 2020 році Служба безпеки України спростовувала інформацію, що США мають біолабораторії в Україні.

Міністерство оборони Великобританії у Twitter повідомило, що помітило зростання звинувачень Росії про те, що Україна нібито працює над біологічною або ядерною зброєю. "Ці наративи є давніми, але наразі ймовірно розширюються як частина подальшого виправдання вторгнення Росії в Україну", – йдеться у дописі.

Інформація про нібито біолабораторії США в пострадянських країнах активно використовується російською пропагандою. Про це періодично згадують й "висловлюють занепокоєння", хоча роблять це без підтверджень. Зокрема, тиждень тому міністр МЗС Росії Сергій Лавров у коментарі російським ЗМІ заявив, що "Пентагон занепокоєний ситуацією в Україні, бо побудував там дві біологічні лабораторії й виробляв патогени".

З 1991 року підрозділ міністерства оборони США співпрацює з колишніми країнами Радянського Союзу, в тому числі з Україною, щоб убезпечити та розібрати залишену зброю масового знищення, пише Bloomberg. У 2005 році Міністерство оборони та Міністерство охорони здоров’я України підписали угоду про запобігання будь-якому розповсюдженню патогенів на об’єктах у Києві, Львові, Одесі та інших місцях, які можуть бути використані в біологічній зброї.

У 2020 році Служба безпеки України спростовувала інформацію, що США мають біолабораторії в Україні. Додала, що Вашингтон і Київ працюють над протидією можливому біологічному тероризму.

"В Україні не працює жодна іноземна біологічна лабораторія. Заяви окремих політиків, які нещодавно зроблені, не відповідають дійсності і є свідомим спотворенням фактів", — цитував повідомлення СБУ KyivPost.

Що відомо

  • Китайський уряд продовжить співпрацю з Росією попри "складну міжнародну ситуацію". Водночас китайська сторона закликала докладати зусиль, щоб зупинити війну в Україні.
  • 2 березня Генасамблея ООН схвалила резолюцію, в якій закликала РФ негайно вивести війська з України. Китай був однією з країн, які утримались від голосування. П'ять країн, включно з Росією і Білоруссю, голосували проти, 141 країна — за.
  • 25 лютого США офіційно оголосили про запровадження санкцій проти президента Росії Володимира Путіна через російське вторгнення в Україну. Окрім США, санкції проти Путіна і Лаврова запровадили Велика Британія і Європейський Союз. Про аналогічні обмеження вже оголосила Канада.
  • Уранці 24 лютого президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі. Президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні.

Читайте також

Вторгнення Росії. День чотирнадцятий. Онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

"Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

Путін вчинив як воєнний злочинець". Інтерв'ю з доктором юридичних наук Савчиним

Війна — усі останні новини

На початок