Китай заявив, що зберігатиме співпрацю з Росією, та закликав запобігти гуманітарній кризі в Україні

Китай заявив, що зберігатиме співпрацю з Росією, та закликав запобігти гуманітарній кризі в Україні

Китай заявив, що зберігатиме співпрацю з Росією, та закликав запобігти гуманітарній кризі в Україні
. Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї. Фото: RFL

Китайський уряд продовжить співпрацю з Росією попри "складну міжнародну ситуацію". Водночас китайська сторона закликала докладати зусиль, щоб зупинити війну в Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї під час щорічної пресконференції з питань зовнішньої політики.

"Відносини між Китаєм і Росією ґрунтуються на чіткій логіці історії та керуються сильною внутрішньою динамікою, а дружба між китайським і російським народами міцна. Є велика перспектива співпраці двох сторін. Якою б нестабільною та складною не була міжнародна ситуація, Китай і Росія збережуть стратегічну спрямованість і неухильно просуватимуть наше всеосяжне стратегічне партнерство координації для нової ери", — зазначив він.

Посадовець нагадав, що Китай і Росія є постійними членами Ради Безпеки ООН і найважливішими близькими сусідами і стратегічними партнерами один одного.

"Наші відносини є одними з найважливіших двосторонніх відносин у світі. Наша співпраця не лише просуває інтереси обох народів, а й сприяє миру, стабільності та розвитку у світі. Минулого року обидві сторони відзначили 20-ту річницю підписання китайсько-російського Договору про добросусідство та дружнє співробітництво. Враховуючи все більш складний міжнародний стратегічний ландшафт, наша спільна відданість вічній дружбі та взаємовигідному співробітництву, як це закріплено в договорі, є дуже актуальна та важлива не лише для обох сторін, але й для країн по всьому світу", — сказав Ван Ї.

Він додав, що відносини між Китаєм і Росією засновані на союзі, а не на конфронтації, та без націлювання на будь-яку третю сторону.

"Ми переконані, що вільні від втручання або розбрату з боку третіх сторін. Це і те, чого навчив нас історичний досвід, і інновація в міжнародних відносинах. Не так давно обидві сторони оприлюднили спільну заяву щодо вступу міжнародних відносин у нову еру та глобального сталого розвитку. Він надсилає світові недвозначний сигнал про те, що Китай і Росія спільно виступають проти спроб відродити мислення часів холодної війни або спровокувати ідеологічну конфронтацію і виступають за більшу демократію, міжнародні відносини, а також цілі та принципи Статуту ООН", — наголосив міністр Ван.

Водночас посадовець закликав докладати зусилля та підтримувати діалог для того, щоб зупинити війну на території України.

"Китай доклав певних зусиль у цьому відношенні і на другий день конфлікту підтримував тісні контакти з відповідними сторонами. Президент Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з президентом Володимиром Путіним і висловив бажання Китаю, щоб Росія та Україна провели мирні переговори якомога раніше. Президент Путін відповів позитивно, і з того часу Росія та Україна провели два раунди переговорів. Сподіваємося, що майбутній третій раунд матиме подальший прогрес. Китай вважає, що чим напруженіша ситуація, тим важливіше продовження переговорів. Чим ширші розбіжності, тим більша потреба сісти й вести переговори. Китай готовий і надалі відігравати конструктивну роль для сприяння діалогу заради миру та співпрацювати з міжнародною спільнотою, коли це необхідно для здійснення необхідного посередництва".

Також міністр підкреслив, що слід запобігти гуманітарній кризі через бойові дії.

"Китай хоче запропонувати ініціативу з шести пунктів. По-перше, переконайтеся, що гуманітарні операції дотримуються принципів нейтралітету та неупередженості та уникайте політизації гуманітарних питань. По-друге, приділити повну увагу переміщеним особам в Україні та з України та забезпечити їм належний притулок. По-третє, забезпечити захист мирного населення та запобігти вторинним гуманітарним катастрофам в Україні. Вчетверте, Сили забезпечують безпечну та безперебійну діяльність з надання гуманітарної допомоги, включаючи швидкий, безпечний та безперешкодний гуманітарний доступ. По-п’яте, забезпечити безпеку іноземних громадян в Україні. Дозвольте їм безпечно виїхати. Китай продовжить свої зусилля, щоб зупинити гуманітарну кризу", — зазначив Ван Ї.

Він додав, що Китай дуже стурбований безпекою кожного громадянина Китаю в Україні.

"Генеральний секретар Сі Цзіньпін проявив особисту зацікавленість, неодноразово запитував про ситуацію і вимагав усіх зусиль для забезпечення безпеки громадян Китаю", — підсумував міністр.

Що відомо

  • Українська армія звільнила Чугуїв, завдавши окупантам великих втрат в особовому складі та техніці, повідомив Генштаб.
  • Російська армія продовжує обстрілювати міста та селища в Київській області, намагаючись прорватись до столиці.
  • На Київщині військовослужбовці РФ захопили у заручники громадян України.
  • Міністерство оборони Росії наказало вилучати документи у військовослужбовців Збройних сил РФ, а у разі загибелі таємно вивозити їхні тіла або знищувати на місці.
  • За оцінкою українського Генерального штабу, під час бойових зіткнень зі Збройними силами російські війська втратили вбитими та пораненими понад 11 тисяч людей.
  • Колишній посол США в Росії Майкл Макфол закликав НАТО негайно відправити в Україну всі 70 винищувачів МІГ, які має Альянс у своєму розпорядженні.
  • Президент Володимир Зеленський під час онлайн-зустріч із сенаторами Конгресу США закликав ввести "безпольотну зону" над Україною для російської авіації.
  • Президент Зеленський заявив, що саміт НАТО 4 березня був слабким, а сам Альянс фактично дав "зелене світло" для подальших обстрілів з боку РФ, оскільки відмовився закривати небо надо Україною для російської авіації.
  • Міжнародну петицію до НАТО щодо запровадження безполітної зони вже підписали мільйон людей. Для цивільної авіації повітряний простір України закритий від самого початку війни. Ідеться про закриття неба над Україною для російської військової авіації. No-Fly Zone над Україною, або Закрите небо для російської авіації над Україною означатиме, що військові сили – в цьому випадку НАТО – бо до нього звертається Україна, – повинні будуть патрулювати повітряний простір над Україною і повинні будуть збивати літаки чи гелікоптери-порушники.
  • Росія використовує повітряно-космічні сили для атак українських міст та населених пунктів, тому питання щодо закриття неба над Україною треба вирішити за декілька днів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не вводитиме літаки чи війська на територію України.

Читайте також

Війська РФ у Бучі обстрілюються будинки, авто, убивають мирних жителів і навіть дітей — міськрада

Путін вчинив як воєнний злочинець". Інтерв'ю з доктором юридичних наук Савчиним

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок