Українські спортсмени спільно звернулися в МОК щодо відсторонення всіх атлетів з Росії та Білорусі

Українські спортсмени спільно звернулися в МОК щодо відсторонення всіх атлетів з Росії та Білорусі

Українські спортсмени спільно звернулися в МОК щодо відсторонення всіх атлетів з Росії та Білорусі
. Олімпійська збірна України. Фото: AP Photos

І висунули організації жорсткий ультиматум.

Українські спортсмени підготували широкомасштабне спільне звернення до Міжнародного олімпійського комітету (МОК) та Міжнародного паралімпійського комітету (МПК). У ньому вони закликають відсторонити від усіх змагань спортсменів з Росії та Білорусі.

У четвер, 24 лютого, Росія за підтримки Білорусі розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Військові дії проходять одразу у кількох регіонах України.

Читайте також: Захоплення Бердянська, нічні обстріли та бої за Київ. Вторгнення РФ в Україну, день п'ятий. Онлайн

Українські спортсмени вже висловили категоричну позицію проти війни та вторгнення Росії. Деякі з них активно долучаються до допомоги Україні: колишній чемпіон світу у легкій вазі - боксер Василь Ломаченко - вступив у лави територіальної оборони на Одещині.

Організація Global Athlete, яка є одним із колективних міжнародних спортивних об'єднань у світі, опублікувала відкритий лист на прохання українських спортсменів.

Відкритий лист українських спортсменів адресовано очільникам МОК та МПК - Томасу Баху та Ендрю Парсонсу. Одна із головних тез, вказаних у повідомленні - заборона для спортсменів з Росії та Білорусі виступати у всіх без винятку міжнародних змаганнях.

У зверненні українських атлетів також вказано, що за умов, якщо міжнародні організації відмовляться ухвалювати відповідне рішення, то таким чином вони стануть на бік Росії та Білорусі, а не на спортсменів. Зокрема, це стосується Паралімпійських ігор у Пекіні, які розпочинаються у березні.

Під зверненням підписалася низка українських атлетів-представників тих чи інших федерацій спорту, що і вказано в листі: скелетоніст Владислав Гераскевич, санкарі Антон Дукач, Андрій Мандзій, Олена Смага, Олена Стецьків, Ігор Стахів, Андрій Лисецький, Юліанна Туницька, плавець Андрій Говоров, гімнастка Віра Передерій, федерація біатлону України та спортсмени у повному складі, атлетки Ірина Будзинська, Яна Гладійчук, Богдан Чорномаз, а також Ольга Саладуха, яка закінчила кар'єру, синхроністки Влада та Марина Алексеєви, Марта Фєдіна, Єлизавета Яхно, тенісист Сергій Стаховський, фехтувальниця Ольга Харлан, борчині Оксана Лівач, Аліна Бережна, Анастасія Лавренчук, Тетяна Кіт, представники олімпійської збірної України з лижної акробатики (Ольга Полюк, Анастасія Новосад, Олександр Окіпнюк, Дмитро Котовський) на чолі зі срібним призером Ігор у Пекіні Олександром Абраменком, Тарас Шелестюк (бокс), Ганна Соловей, Ксенія Федорова (велоспорт).

Міжнародний спорт тим часом вже поступово почав реагувати на вторгнення Росії в Україну. Польща, Швеція та Англія засудили рішення ФІФА обмежитися санкціями проти Росії, а не проти російського футболу загалом.

Читайте також: "Рішення повністю неприйнятне". Польща, Швеція та Англія засудили санкції ФІФА проти Росії

Як українські спортсмени реагують на повномасштабне вторгнення РФ

На початок