Україна не піде на прямий контакт з ОРДЛО — Кулеба

Україна не піде на прямий контакт з ОРДЛО — Кулеба

Україна не піде на прямий контакт з ОРДЛО — Кулеба
. Фото: Associated Press

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не піде на жодні поступки щодо своєї територіальної цілісності та не піде на прямий діалог з ОРДЛО.

Про це він заявив за результатами зустрічі з очільницею німецького МЗС Анналеною Бербок.

"Я проінформував Анналену, що Україна має червоні лінії, і Україна від них не відступиться. Ми не підемо на жодні поступки шодо територіальної цілісності, друге — не підемо на прямий діалог з ОРДЛО", — сказав український міністр.

Він також наголосив, що за прямі переговори Києва з ОРДЛО виступає Москва, оскільки хоче "позбуватися статусу учасника конфлікту і перетворитися на посередника".

Кулеба також зазначив, що Німеччина не намагається примусити Україну йти на жодні поступки задля врегулювання конфлікту.

Він також відзначив, що обговорив з німецької колежанкою роботу Кримської платформи та європейські перспективи України у ширшому аспекті.

За словами Кулеби, сторони також обговорили питання постачання зброї Україні Німеччиною.

"Щодо непостачання зброї ми говорили, але ми говорили не тільки про те, що Німеччина не може зробити з тих чи інших причин, а й про те що Німеччина може зробити. Ми знайшли спільний проєкт рішення, тепер питання за німецьким урядом", — розповів український міністр, однак не уточнив, про який саме проєкт йдеться.

Що відомо

  • Очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок вже вдруге приїхала до Києва, її робочий візит триватиме 7-8 лютого.
  • В Офісі президента повідомили, що 14 лютого в Україну приїде федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц. У межах візиту він проведе перемовини із президентом Володимиром Зеленським.
  • 8 лютого Україну відвідає президент Франції Емманюель Макрон. За день до цього очікується його візит до Москви.
  • Протягом першого тижня лютого Україну одночасно відвідали з робочими візитами прем’єр-міністри Великої Британії, Нідерландів, Польщі та Греції.
  • 3 лютого у Київ прилетів президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Під час його візиту Україна та Туреччина уклали низку двосторонніх домовленостей.
  • За даними німецької газети Süddeutsche Zeitung, Україна передала уряду Німеччини неофіційний запит, що включає список бажаних оборонних озброєнь, необхідних для захисту проти можливої агресії Росії.
  • Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом в Берліні заявив, що чинна німецька влада планує продовжити політику попередників та виступатиме проти поставок в Україну озброєння. Натомість 26 січня Німеччина заявила, що готова передати українськім військовим 5 тисяч шоломів у відповідь на прохання посольства України.

Читайте також

Візити європейських політиків: експертка пояснила, чи захистить дипломатія Україну від РФ

Візит Ердогана до Києва. Що зміниться в українсько-турецьких відносинах

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок