Як протистояти інформаційному нагнітанню та не піддаватися паніці. Відповідає психологиня

Як протистояти інформаційному нагнітанню та не піддаватися паніці. Відповідає психологиня

Ексклюзивно
Як протистояти інформаційному нагнітанню та не піддаватися паніці. Відповідає психологиня
. pixabay.com

Попри хвилю повідомлень у ЗМІ про можливий наступ Росії найближчим часом, соціологічні опитування Київського інституту соціології свідчать, що рівень паніки в українському суспільстві суттєво не змінюється. В ефірі Українського радіо кандидатка психологічних наук Зоя Гаркавенко розповіла про способи протидії паніці та панічним атакам в умовах надзвичайних ситуацій.

Експертка каже, що спроба заспокоїти людину зазвичай викликає ще більше хвилювання. Людині необхідна інформація, оскільки поінформованість є питанням визначеності життя.

"Якщо людина отримує інформацію про можливу загрозу, в неї одразу вмикається внутрішній механізм “чи я готовий?”. Якщо інформації дуже багато, то цей механізм може заблокувати конструктивні дії і виникає паніка", – зазначила Зоя Гаркавенко

Читайте також: Росія не сформувала ударного угруповання для повномасштабного вторгнення в Україну — Резніков

Психологиня каже, що в ситуації психологічного тиску надзвичайно важливою є перевірка інформації. При цьому авторитетність джерела не повинна ставати підставою для некритичного сприйняття змісту.

"Аби перевірити інформацію, треба декілька джерел. Також особливо важливо подивитись на неї з точки зору власної життєвої перспективи і чи вплине інформація, яку ви отримали, на вас безпосередньо", – каже психологиня.

Читайте також: "Ніяких тривожних валізок": Арахамія закликає не панікувати

Одним із кроків подолання панічних настроїв, за словами психологині, є планування свого життя на найближчу перспективу. Крім цього, однією з особливостей поширення паніки є "індукція настроїв". Тривога передається від однієї людини до іншої природнім чином.

"Це може бути подолано тим, що люди домовляються між собою, як вони будуть комунікувати у випадку якоїсь ситуації. Тому напруга може бути знята за рахунок внутрішньої готовності щодо того, що ви будете робити, якщо щось трапиться", – каже Зоя Гаркавенко.

Крім цього, психологиня дала поради, які допоможуть протистояти панічним атакам.

"Панічна атака має фізичні прояви: стискається в грудях, серце калатається, не вистачає повітря. В такі моменти варто дивитися на небо і дихати, покласти руку на живіт і відчувати вдих та видих", – каже Гаркавенко.

Крім цього, якщо людина знаходить сама. Варто заздалегідь підготувати письмову інструкцію на папері та виконати її. Наприклад, інструкція може полягати в тому, аби рахувати великі числа у зворотному порядку.

"Мозок починає сприймати цю інструкцію як спрямування до дії та перемикає увагу", – каже психологиня.

Що відомо

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте також

Рада звернулася по допомогу ООН та урядів іноземних держав через агресію Росії

"Підтримувати всіма можливими способами". Що кажуть західні політики про допомогу Україні

П'ять країн створюють фонд допомоги України з бюджетом у майже 50 мільйонів доларів

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок