80% захисних споруд Харківщини перебувають у придатному стані — ОДА

80% захисних споруд Харківщини перебувають у придатному стані — ОДА

80% захисних споруд Харківщини перебувають у придатному стані — ОДА
. city.kharkov.ua

На Харківщині на обліку перебувають 1118 захисних споруд, з них 80% готові до використання.

Про це в ефірі "Українського радіо Харків" розказав директор Департаменту цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації Іван Сокол.

"Готові та обмежено готові до застосування близько 80%. Загалом кількість укриттів забезпечує потребу регіону, але проводимо роботу щодо відкриття нових", — сказав Сокол.

За його словами, захисні споруди регіону належать різним власникам. Найбільше проблем з тими, що перебувають на території підприємств, які вже не працюють, каже Іван Сокол.

"За законодавством, споруди мають проходити перевірку раз на рік. Ми зробили дещо жорсткішим підхід для перевірки. Наразі проводиться позачергова інвентаризація захисних споруд, перевіряється їх стан готовності, розробляються плани стосовно збільшення захисних споруд. У планах — модернізація системи оповіщення Харківської області", — розказав Іван Сокол.

Читайте також: На Харківщині посилили безпеку місць зберігання зброї — центр комплектування

"Інформацію про розташування захисних споруд можна отримати у Харкові на дільницях "Жилкомсервісу", на гарячій лінії "112" та на інтернет-ресурсі "Міського інформаційного центру", у Харківській області — сайті ДСНС", — сказав Сокол.

Доповнено 16:53. У Харківській міській раді повідомили, що у будинках міста розміщуються близько 4 тис. 200 найпростіших укриттів — підвальних приміщень. Прості укриття розраховані на перебування людей в них до чотирьох годин.Також у Харкові — понад 300 захисних споруд цивільного захисту.

"Загалом в укриттях усіх типів може розміститися понад 1,5 млн жителів міста", — сказано у повідомленні.

24 січня президент України Володимир Зеленський та секретар РНБО Олексій Данілов закликали українців не панікувати. "Усе під контролем, підстав для паніки немає", — сказав Зеленський у відеозверненні. "Я дуже просив би, щоб всі були в спокої", — зазначив Данілов.

Авторки: Вікторія Найдьонова, Марія Солодовнік

Що відомо

  • В інтерв’ю виданню The Washington Post, яке було опубліковане 21 січня, президент України Володимир Зеленський заявив, що російське вторгнення в Україну може початися з територій, де "історично живуть люди, які раніше мали сімейні зв’язки з Росією" — наприклад, Харкова. Ці слова викликали занепокоєння у місцевої влади, голова Харківської ОДА заявив, що ніяких позаштатних дій на Харківщині немає. Речник Зеленського Сергій Никифоров у коментарі ЗМІ пояснив, що президент зробив "гіпотетичне припущення".
  • 24 січня начальник УСБУ Харківщини Роман Дудін заявив, що силовий блок регіону "як ніколи за останні вісім років готовий до виникнення будь-яких надзвичайних ситуацій".
  • Прикордонники називають ситуацію на кордоні з РФ на Харківщині стабільною та контрольованою.
  • У Харківській міськраді обіцяють "жорстку" відповідь у випадку провокацій у місті.
  • Бригади нацгвардійців у Харкові проходять "інтенсивну бойову підготовку".
На початок