Загроза з боку РФ: окремі партії "роздмухують істерію" на Харківщині — СБУ

Загроза з боку РФ: окремі партії "роздмухують істерію" на Харківщині — СБУ

Доповнено
Загроза з боку РФ: окремі партії "роздмухують істерію" на Харківщині — СБУ
. Суспільне Харків

Осередки деяких політичних партій вдаються до нагнітання ситуації на тлі інформації про військову загрозу Харківській області, вважають в Управлінні Служби безпеки України регіону.

Про це на нараді у Харківській облдержадміністрації 24 січня сказав начальник УСБУ Харківщини Роман Дудін, повідомляє кореспондент Суспільного.

"На сьогоднішній день Харківський регіон, силовий та правоохоронний блок як ніколи за останні вісім років готові до виникнення будь-яких надзвичайних ситуацій", — сказав Дудін.

За його словами, на Харківщині провели понад 134 навчання з відпрацювання "різних сценаріїв".

"Нам відомо більше 10 потенційних сценаріїв розвитку подій. Відпрацьовані всі. Відпрацьовані навіть при повній зміні керівництва, керівного складу... На сьогоднішній день вбачаємо, що окремими політичними партіями, осередками та рухами, саме на території Харківського регіону роздмухується істерія стосовно можливої потенційної військової загрози. Скажу так, що на сьогоднішній день приводів для цього саме в Харківському регіоні, немає", — сказав Дудін.

"Якби на сьогоднішній день люди зі зброєю вийшли на вулицю, то це для декого б був би веселий сюрприз, стільки осіб, яких значна кількість підготовлена, групи, я не можу все казати на загал", — додав він.

Які саме партії вдаються до нагнітання ситуація і що фіксує СБУ, Дудін не сказав.

"Європейська солідарність" просить скликати позачергову сесію

У зв'язку з останніми подіями депутат і голова фракції "Європейська солідарність" у Харківській облраді Олександр Скорик запропонував провести сесію облради раніше запланованої дати 24 лютого.

"Чому ми не можемо заспокоїти населення і зібрати позачергову сесію якомога раніше для того, щоб виділити кошти саме на територіальну оборону? Тому що, якщо ми через два місяці виділимо кошти на територіальну оборону, будемо її організовувати два-три місяці, може так статися, що вона вже буде фактично не потрібна", — сказав Скорик.

"Ніякої політичної істерії, якщо ви натякаєте на нашу партію, ми не робимо. Нам наші родини, наші виборці, ставлять реальні питання, вони хочуть знати, кожного думку з цього приводу", — додав він.

Загроза з боку РФ: окремі партії "роздмухують істерію" на Харківщині — СБУ
Суспільне Харків

"Я ні на що не натякаю, я кажу прямо", — відповів Скорику Дудін.

"У вас так гостро постало питання проведення сесії, виділення коштів, у мене є таке тоді питання: для вашої політсили є новина, що у нас восьмий рік іде війна? Чому ця історія на останній сесії не була озвучена?" — спитав начальник Управління СБУ.

"Мені здається, що окремою політичною силою навколо вирваної з контексту фрази накручується якась історія, і саме тут я вбачаю розхитування ситуації... І під якийсь хайповий привід робити якусь історію, збуджувати населення, там, де це непотрібно робити, там, де потрібно згуртуватися, об'єднатися", — зазначив він.

Що відомо

  • В інтерв’ю виданню The Washington Post, яке було опубліковане 21 січня, президент України Володимир Зеленський заявив, що російське вторгнення в Україну може початися з територій, де "історично живуть люди, які раніше мали сімейні зв’язки з Росією" — наприклад, Харкова. Ці слова викликали занепокоєння у місцевої влади, голова Харківської ОДА заявив, що ніяких позаштатних дій на Харківщині немає. Речник Зеленського Сергій Никифоров у коментарі ЗМІ пояснив, що президент зробив "гіпотетичне припущення".
Читайте також: Занепокоєння та нерозуміння: реакція депутатів на слова Зеленського про загрозу окупації Харкова
На початок