Без бустерної дози вакцини можуть бути недієвими проти нового штаму "Омікрон" – дослідження

Без бустерної дози вакцини можуть бути недієвими проти нового штаму "Омікрон" – дослідження

Без бустерної дози вакцини можуть бути недієвими проти нового штаму "Омікрон" – дослідження
. AP

Дослідники з Загальної лікарні штату Масачусетс (MGH), Гарварду та Масачусетського технологічного інституту дійшли до попередніх висновків, що дві дози вакцини суттєво гірше захищають від нового варіанту COVID-19 – "Омікрон".

Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на висновки дослідників.

У попередніх висновках сказано, що зразки крові пацієнтів, які отримали дві дози щеплення сертифікованими в США вакцинами (Moderna, Pfizer, Johnson&Johnson), майже не опираються варіанту "Омікрон". Проте, з отриманням третьої (бустерної) дози захист відновлюється.

Читайте також: Наступна хвиля COVID-19 в Україні очікується наприкінці лютого — Данілов

Дослідження досі не пройшло всі етапи рецензування перед публікацією, а тому його висновки вважаються попередніми. Проте, ці результати відповідають висновкам інших дослідників, що публікувалися останнім часом. Наприклад, дослідники з Оксфордського університету також вважають, що дві дози вакцини Pfizer або AstraZeneca не створюють достатньо антитіл для протидії "Омікрону".

Також зауважено, що варіант "Омікрон" є більш заразним, ніж теперішній варіант "Дельта" – приблизно в два рази.

Читайте також

Вакцина Pfizer захищає від шпиталізації під час захворювання на "Омікрон" — дослідження

"Омікрон" поширюється швидше за "Дельту" та знижує ефективність вакцин — ВООЗ

Близько 110 тисяч українців не зробили другу дозу вакцинації проти коронавірусу

Що відомо

  • Міністерство охорони здоров'я прогнозує запуск бустерного щеплення на середину січня 2022 року. Це не пов'язано зі спалахом нового штаму "Омікрон" у Африці та країнах ЄС.
  • Про новий штам коронавірусу, який вперше виявили на півдні Африки, британські вчені повідомили 24 листопада. Він характеризується великою кількістю мутацій у шиповидному білку, що може ускладнити його нейтралізацію антитілами, сприяти швидкому поширенню та стійкості до існуючих вакцин.
  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, станом на 14 грудня, новий штам коронавірусу "Омікрон" уже виявили в щонайменше 77 країнах, зокрема США й низці країни Європи (Нідерландах, Великій Британії, Румунії тощо), Індії, Ізраїлі, Росії і не лише.
  • В Україні поки не виявили новий штам коронавірусу. Але у зв'язку з його поширенням у світі на період дії карантину в Україні встановили заборону на в'їзд іноземцям та особам без громадянства, які прибувають із низки африканських країн.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок