Коронавірус з Південної Африки: в яких країнах зафіксували новий штам

Коронавірус з Південної Африки: в яких країнах зафіксували новий штам

Оновлюється
Коронавірус з Південної Африки: в яких країнах зафіксували новий штам
. УНІАН

Перші можливі випадки зараження новим південноафриканським штамом коронавірусу зафіксували у низці країн Європи, зокрема у Німеччині, Чехії, Нідерландах та Італії, а також у Великій Британії, Австралії та інших країнах.

Німеччина

"Минулої ночі кілька симптомів штаму Omicron було виявлено у мандрівника, який повернувся Південної Африки. Ймовірно, що Omicron вже у Німеччині", — повідомив у Twitter міністр із соціальних питань німецької землі Гессен Кай Клозе.

За його словами, чи йдеться про новий штам — покажуть результати аналізів.

Чехія

27 листопада очільник МОЗ Чехії Адам Войтех із посиланням на Державний інститут громадського здоров’я заявив про ймовірність потрапляння нової мутації коронавірусу Omikron в країну.

"Зараз лабораторії виконують повну послідовність геному. Тільки тоді можна буде з упевненістю сказати, є цей тип вірусу в нашій країні чи ще ні", — написав він у Twitter.

Прем'єр Чехії Андрій Бабіш уточнив, що вірус виявили у жінки, яка повернулася з Намібії. Зараз вона перебуває на самоізоляції. У зв'язку з цим з 27 листопада Чехія заборонила в'їзд на свою територію іноземців, які відвідали за останні 14 днів вісім південноафриканських країн, де зафіксували новий штам коронавірусу B.1.1.529 або "омікрон".

Італія

За інформацією італійської агенції ANSA, в Італії новий тип вірусу виявили у повністю вакцинованого від COVID-19 мешканця регіону Кампанія. Нещодавно він відвідав Мозамбік, а коли повернувся на батьківщину, – отримав позитивний тест на "омікрон".

Нідерланди

Міністерство охорони здоров’я Нідерландів заявило, що у понад 60 осіб, які прибули до країни з Південної Африки, виявили COVID-19, повідомляє Reuters. Наразі досліджується, чи йдеться про зараження південноафриканським штамом.

Велика Британія

27 листопада МОЗ Великої Британії підтвердило два випадки інфікування новим південноафриканським штамом коронавірусу. Обидва випадки пов'язані з поїздками до Південної Африки.

"Нам повідомили про два випадки захворювання у Великій Британії новим варіантом Omicron. Ці два випадки пов'язані між собою і мають зв'язок з поїздками до Південної Африки", — повідомив у Twitter міністр охорони здоров'я Британії Саджид Джавід.

Він уточнив, що нові випадки виявили у Ноттінгемі та Челмсфорді, де проводять додаткове цільове тестування. Обидва хворих наразі перебувають на самоізоляції, а їхні контакти відстежуються. У зв'язку з виявленням нового штаму влада Британії планує посилити протиепідеміологічні заходи, зокрема контроль за носінням масок у магазинах та громадському транспорті. Також в країні запровадять обов'язкове ПЛР-тестування для всіх подорожуючих, в тому числі щеплених, а також обов'язковий карантин до отримання негативного результату.

Австралія

Міністерство охорони здоров'я Австралії також повідомило про перші два випадки зараження "омікрон"-штамом коронавірусу. Їх зафіксували в штаті Новий Південний Уельс. Зазначається, що обидва хворих прибули з півдня Африки 27 листопада.

"Міністерство охорони здоров'я Нового Південного Уельсу може підтвердити, що термінове геномне тестування, проведене сьогодні, показало, що двоє іноземних мандрівників заразилися новим варіантом коронавірусу B.1.1.529 омікрон", – повідомляє МОЗ країни у Twitter.

Близько 260 пасажирів, які перебували в літаку разом із хворими, відправили на карантин.

Також у відомстві нагадали, що всі, хто прибувають до Нового Південного Уельсу з країн південної Африки, мають пройти двотижневий карантин незалежно від того, вакциновані вони чи ні.

Що відомо

  • Новий південноафриканський штам коронавірусу виявили в Ізраїлі у людини, яка повернулася з африканської країни Малаві.
  • Європейський Союз хоче припинити авіасполучення з Південною Африкою, щоб протистояти поширенню нового варіанту COVID-19.
  • Велика Британія тимчасово призупинила авіасполучення із низкою південноафриканських країн через виявлений там новий варіант коронавірусу. Про це повідомляють, зокрема, The Guardian і Reuters. Йдеться про тимчасову заборону рейсів із Південної Африки, Намібії, Ботсвани, Зімбабве, Лесото та Есватіні з 12:00 за Гринвічем у п’ятницю. Британським мандрівникам, які повертаються з цих країн, доведеться перебувати на карантині.
  • Ізраїль також заборонив подорожі з Південної Африки, пише The Guardian. Ізраїльська влада оголосила, що забороняє своїм громадянам подорожувати до Південної Африки та забороняє в’їзд іноземців із регіону через виявлений там новий південноафриканський варіант COVID.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я скликала екстрену нараду на п’ятницю, 26 листопада, щоб обговорити новий варіант коронавірусу, який цього тижня виявили у Південній Африці.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок