Адміністрація Байдена уникає нових санкцій проти "Північного потоку-2" – The Hill

Адміністрація Байдена уникає нових санкцій проти "Північного потоку-2" – The Hill

Адміністрація Байдена уникає нових санкцій проти "Північного потоку-2" – The Hill
. Фото: AP

У США адміністрація президента Джозефа Байдена намагається уникнути запровадження жорсткіших санкцій проти проєкту російського газогону "Північний потік-2" попри те, що Росія концентрує свої війська на кордоні з Україною.

Про це повідомляє The Hill.

"Адміністрація Байдена на чолі з держсекретарем Ентоні Блінкеном протидіє введенню Конгресом більш жорстких санкцій проти російського енергетичного проєкту, попри те, що президент Байден зазнає тиску з вимогою покращити відносини з Москвою", – йдеться у повідомленні.

Як пише видання, нещодавно адміністрація запровадила санкції проти суден, які причетні до реалізації проєкту, але водночас команда Байдена уникає жорсткіших дій через побоювання протидії їм з боку Німеччини. При цьому Німеччина є критично важливою країною для США у боротьбі з кліматичними змінами та обмеженням зростання впливу Китаю.

"Це – тяжка ситуація для Байдена, тому що, хоча президент хоче бути обережним з економічними інтересами Німеччини, він також перебуває під тиском, щоб відреагувати на все більш войовничу позицію Москви щодо України", – зазначають журналісти.

За даними видання, держсекретар Блінкен закликає сенаторів-демократів заблокувати поправку, внесену сенатором Джеймсом Рішем від штату Айдахо, високопоставленим республіканцем у комітеті Сенату з міжнародних відносин, і Тедом Крузом, щоб накласти санкції на "Північний потік-2". Ця поправка також накладає санкції на компанії, що беруть участь у тестуванні та сертифікації трубопроводу, які потрібні перед його введенням в експлуатацію.

“Нам дуже важливо, що вони створюють процедурні проблеми, щоб уникнути політично жорсткого голосування. Демократи вкрай нервують із приводу голосування з "Північного потоку – 2". Всі вони були проти нього за попередньої адміністрації, але тепер, коли Байден при владі, є інші міркування", – розповів виданню помічник одного із сенаторів, ознайомлений із питанням.

Він додав, що кілька офіційних посадовців захищають проєкт російського газогону .

При цьому голова сенатського комітету зі збройних сил Джек Рід раніше виступив проти прохання Ріша та Круза провести голосування щодо їхніх правок до Закону про державну оборону (NDAA). Він сказав своїм колегам-демократам, що поправка зіткнулася з "невстановленою процедурною перешкодою" у Палаті представників.

Що відомо

  • Голова НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що Росія не хоче продовжувати транзит газу через Україну після 2024 року.
  • За підрахунками МВФ, фінансові втрати України через запуск газогону "Північний потік-2" складуть до 1,2 мільярда доларів на рік унаслідок падіння обсягів транзиту блакитного палива українською територією.
  • Німеччина тимчасово призупинила процедуру сертифікації компанії-оператора російського газопроводу "Північний потік – 2" Nord Stream 2 AG через невідповідність її юридичного оформлення німецькому законодавству. Відповідне рішення 16 листопада ухвалило Федеральне агентство мереж.
  • "Нафтогаз" братиме участь у процедурі сертифікації оператора "Північного потоку-2". Про це 15 листопада повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.
  • 18 жовтня стало відомо, що першу нитку газопроводу "Північний потік-2" вже заповнено технічним газом, налагодження пуску другої нитки триває.
  • У "Газпромі" заявили, що станом на ранок 10 вересня будівництво газогону "Північний потік-2" повністю завершене.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок