У Вищому антикорсуді відбулося перше засідання по справі судді Чауса

У Вищому антикорсуді відбулося перше засідання по справі судді Чауса

У Вищому антикорсуді відбулося перше засідання по справі судді Чауса
. УНІАН

У Вищому антикорупційному суді 30 листопада відбулося перше засідання по суті щодо екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса. Його звинувачують в отриманні хабаря у розмірі 150 тисяч доларів США.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

Як передає журналіст, з трьох адвокатів на засіданні був присутній один — Юрій Денисенко. Інший не прийшов через лікарняний, ще одного викликали до суду по інших справах. Враховуючи ці обставини підозрюваний Чаус попросив перенести засідання.

У Вищому антикорупційному суді відбулося перше засідання по справі судді Чауса
Екссуддя Чаус із адвокат на засідання 30 дистопада. Фото: Катерина Шевцова / Суспільне

"Оскільки право на захист повинен здійснюватися у повному обсязі і ми з адвокатами не узгодили мою промову", — заявив Чаус у суді.

Читайте також: Чаус залишив територію України за допомогою спецслужб — НАБУ

На це головуючий суддя Євген Крук сказав, що засідання відбудеться, проте згодом розгляд справи перенесли на 7 грудня.

Як відомо, прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Жовницька Аліна під час свого виступу розповіла деталі справи та нагадала про хід обвинувачення, зокрема, що Чаус вимагав і одержав 150 тисяч доларів США неправомірної вигоди.

Під час наведення доказів прокурор сказала, що гроші Чаус розділив між двома скляними банками, в одну поклав 80 тис доларів і сховав у вириту яму прикривши зверху камінням, решту — 70 тис поклав в іншу банку і заховав у власному авто.

Жовницька додала, що у прокуратури достатньо всіх доказів, щоб довести провину, проте про термін, який загрожує Чаусу говорити ще зарано.

“Прокурори вирішили (слухати справу — ред.) раз на тиждень. Сподіваюсь, що так і буде. Щодо покарання — рано казати — лише почали судовий розгляд. Доказів достатньо, вважаємо... Враховуючи викладене, направили обвинувальний акт до суду", — зазначила Жовницька.

Обвинувачення запропонувало допитати п'ятьох свідків, серед яких і заявниця Сасевич; її дочка Діана Поліщук; колишній зять Олександр; помічниця екссудді Чауса та секретар судового засідання, на якому Чаус і ухвалив обумовлений вирок, за що отримав кошти.

Водночас захист планує допитати аж 27 свідків, серед яких директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник і екскерівник САП Назар Холодницький.

Сам колишній суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус заперечує свою провину.

"Справа сфальсифікована від початку і до кінця. Приходьте на наступні засідання і усе дізнаєтесь", — сказав Чаус на засіданні.

Що відомо

  • 16 серпня Вищий антикорупційний суд продовжив домашній арешт колишньому судді Дніпровського райсуду Миколі Чаусу до 15 жовтня.
  • Вищий антикорупційний суд 4 серпня обрав запобіжний захід колишньому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу у справі про хабарництво. Судді призначили Чаусу цілодобовий домашній арешт. Крім того, Чаус зобов'язаний носити електронний браслет для стеження.
  • У 2016 році суддю Миколу Чауса затримали при отриманні хабаря у розмірі 150 тисяч доларів у справі щодо торгівлі наркотиками. За даними НАБУ, отримані гроші він закопував на своєму городі у літрових банках. Однак заарештувати суддю не вдалося, оскільки парламент не дав на це дозвіл. Згодом Чаусу вдалося втекти до Молдови. У листопаді 2016 року НАБУ повідомило, що Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук.
  • Чауса також підозрювали у тому, що під час Революції гідності, взимку 2014-го, він засуджував автомайданівців за фальсифікованими протоколами. Його намагалися притягти до відповідальності, однак у лютому 2016 року Вища рада правосуддя не знайшла підстав звільнити суддю.
  • 3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан повідомив, що у Кишиневі невідомі викрали суддю-втікача. Згодом цю інформацію підтвердила поліція Молдови. Пізніше МЗС Молдови заявив, що Чаус опинився в Україні разом із викрадачами.
  • Згідно з даними розслідування молдовського RiSE Moldova та українського "Слідство.інфо", до зникнення Чауса можуть бути причетні четверо громадян України, а генпрокурор Молдови заявив, що серед причетних — держустанови України.
  • Одного з підозрюваних було затримано у Молдові 9 травня.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок