Глава МВС України: Готуємося до подібного, що відбувається на польсько-білоруському кордоні

Глава МВС України: Готуємося до подібного, що відбувається на польсько-білоруському кордоні

Глава МВС України: Готуємося до подібного, що відбувається на польсько-білоруському кордоні
. Держприкордонслужба

Міністерство внутрішніх справ прийняло рішення про посилення присутності прикордонників на кордоні з Білоруссю – їхню кількість подвоять.

Про це на брифінгу 10 листопада повідомив голова МВС Денис Монастирський.

"Не можу вдаватися в конкретні деталі, але можу сказати однозначно, що ми готуємося однозначно до сценаріїв подібних зі сценаріями, які відбуваються сьогодні на польсько-білоруському кордоні. Ми прийняли рішення про посилення присутності Державної прикордонної служби на кордоні з Білоруссю. Сьогодні були визначені найбільш можливі для масового скупчення мігрантів на території державного кордону. Також буде здійснене посилення охорони державного кордону", – зазначив міністр.

За його словами, до охорони держкордону залучать Національну гвардію, Національну поліцію та підрозділи Військ територіальної оборони.

"Буде залучено й підрозділі територіальної оборони в прикордонних областях для того, щоб перевірити й провести навчання по взаємодії цих підрозділів. Щодо прикордонників – їх кількість подвоїться на кордоні. Будуть залучені досить серйозні резерви Нацгвардії та Нацполіції. Будуть як ті, хто будуть перебувати поблизу кордону, так і мобільні групи, які будуть пересуватися вздовж державного кордону для виявлення незаконного перетину кордону", – сказав Монастирський.

Відповідь і реакція українських правоохоронців на спроби нелегального перетину кордону буде досить жорсткою, чіткою, коректною та в межах закону, підкреслив Монастирський.

Читайте також: Данілов: На загострення ситуації на кордоні з Білоруссю Україна реагуватиме за законом

Міграційна криза

Міграційна криза на кордоні Білорусі з Литвою, Польщею і Латвією триває з серпня 2021-го. Три країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тискові у рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

8 листопада натовп мігрантів з кількасот людей наблизився до польського кордону з боку Білорусі у супроводі силовиків. МВС Польщі заявило про спробу прорвати кордон поблизу прикордонного пункту "Брузги" (КПП "Кузніца"). Міноборони країни також зняло відео, як білоруські правоохоронці проводжають колону біженців до кордону. У Білорусі це назвали "заходами безпеки для людей, які пересуваються по трасі".

9 листопада дві великі групи мігрантів із кількох десятків людей на білорусько-польському кордоні зламали паркани і потрапили на територію Польщі. У Польщі заявили, що білоруська сторона підготувала найбільший на даний час штурм кордону за допомогою нелегальних мігрантів.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко стверджує, що не впливає на потік мігрантів: "Вимагати від мене, щоб я власним коштом зупиняв цей процес міграції – (ред.). Саме зупиняв, а не фінансував як це американці говорять. У мене що грошей багато? І взагалі факти на стіл. Якщо я фінансую – факти на стіл".

Європейський союз планує запровадити нові санкції проти Білорусі через кризу з мігрантами на польському кордоні.

Президент Польщі Анджей Дуда пропонує заборонити польоти над країнами Євросоюзу для авіакомпаній, які доставляють мігрантів до Білорусі. Про це повідомив польський прем'єр Матеуш Моравецький. Авіакомпанія Turkish Airlines вже заперечила причетність до перевезення нелегальних мігрантів у Білорусь.

Міністерство внутрішніх справ України прийняло рішення про посилення присутності прикордонників на кордоні з Білоруссю – їхню кількість подвоять.Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна реагуватиме за законом на загострення ситуації на кордоні з Білоруссю.

Читайте також: Лукашенко використовує мігрантів у власних політичних цілях – білоруський журналіст

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок