У Білорусі мігранти спробували прорвати кордон з Польщею. Що відбувається

У Білорусі мігранти спробували прорвати кордон з Польщею. Що відбувається

Оновлюється
У Білорусі мігранти спробували прорвати кордон з Польщею. Що відбувається
. АР

Ситуація на кордоні Білорусі та Польщі різко загострилася. Напередодні речник координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарін заявив, що спроби незаконного перетину кордону почастішали, тільки за суботу прикордонники затримали 240 людей, які намагалися проникнути на територію Польщі. За його даними, кордон охороняють 10 тисяч військових.

8 листопада, у понеділок, натовп мігрантів з кількасот людей наблизився до польського кордону з боку Білорусі у супроводі силовиків. МВС Польщі заявило про спробу прорвати кордон поблизу прикордонного пункту "Брузги" (КПП "Кузніца"). В Україні заявили, що ситуація на українсько-білоруському кордоні "залишається контрольованою".

Відео пересування колони мігрантів, яка рухається вздовж траси зранку 8 листопада опублікував білоруський Telegram-канал Nexta.

За даними журналістів, більшість мігрантів — курди, які прибули в Білорусь з Іраку. Серед них багато жінок та дітей.

За кілька годин інформацію підтвердили МВС та прикордонна служба Польщі. Через ситуацію, яка склалася на кордоні з Білоруссю, польська влада скликає екстрену нараду за участю прем'єр-міністра Матеуша Моравецького, міністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та міністра оборони Маріуша Блащака.

"На кордоні чергують понад 12 тисяч солдатів. Ми у стані бойової готовності. Разом зі службами Міністерства внутрішніх справ та адміністрації ми готові захищати польський кордон", — написав Блащак у Twitter.

У МВС Польщі заявили про запобігання спробам вторгнення людей через кордон з боку Білорусі.

У Міноборони країни опублікували власне відео на якому мігранти озброєні палками погрожують прикордонникам.

Заступник міністра закордонних справ Петро Вавжик зазначив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко прагне ескалації, яка призведе до того, що "будуть смертельні жертви на якійсь зі сторін".

У відповідь на загострення, збройні сили країни були приведені у повну готовність. Польське оборонне відомство повідомило, що 100% особового складу трьох бригад військ територіальної оборони Польщі, що дислокуються поблизу кордону з Білоруссю, переведені в підвищену готовність з можливістю до дій упродовж 6 годин.

Що кажуть в Україні

Ситуація на кордоні з Білоруссю залишається стабільною і контрольованою, заявив Суспільному речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

"Державна прикордонна служба враховує ситуацію, яка є на кордонах Польщі і Литви з Білоруссю, і яка пов’язана з потоком мігрантів. Українські прикордонники ще з минулого року здійснюють посилені заходи на кордоні з Білоруссю. Це і використання додаткової техніки, і збільшена кількість прикордонних нарядів. Крім того, ми активно задіюємо наш оперативно-розшуковий блок, аби відстежувати ситуацію в прикордонні, а також всю інформацію, яка може впливати на стан охорони державного кордону”, — зазначив Демченко.

Як це пояснюють у Білорусі

"На цей час численна група біженців з речами рухається вздовж траси до кордону з Польщею. Прикордонна варта Польщі неодноразово рапортувала про те, як тисячами витісняє мігрантів до кордону з Білоруссю. На такий крок розпачу біженців спонукали байдужість і нелюдське ставлення польської влади", — заявили у Прикордонному комітеті Білорусі.

У відомстві також зазначили, що "білоруська сторона вживає необхідних заходів для забезпечення безперебійного функціонування міжнародних каналів зв’язку, а також безпеки людей, які пересуваються по трасі".

Що відомо

  • На польсько-білоруському 7 листопада мігранти, які намагалися потрапити на територію Польщі, закидали польських військових пляшками та гілками.
  • Наприкінці жовтня у Польщі близько 60 мігрантів намагалися прорватися крізь білорусько-польський кордон поблизу Уснарза Гурни. Внаслідок інциденту двоє прикордонників дістали травми.
  • У жовтні у Лодзинському воєводстві Польщі поліція затримала два автобуси, що перевозили 78 мігрантів.
  • На початку вересня президент Польщі Анджей Дуда запровадив надзвичайний стан на кордоні із Білоруссю через кризу, пов’язану з потоком мігрантів. Це перший надзвичайний стан, оголошений у Польщі після 1989 року.
  • 1 жовтня Сейм Польщі продовжив на 60 днів режим надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю через ситуацію з мігрантами.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок