Транзит газу через Україну впав удвічі — Вітренко

Транзит газу через Україну впав удвічі — Вітренко

Транзит газу через Україну впав удвічі — Вітренко
. Фото: Юрій Вітренко/Facebook

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заперечив слова президента Росії Володимира Путіна про збільшення транзиту газу через Україну. За його даними, з початку року ці обсяги впали вдвічі.

Про це він заявив в ефірі програми "Свобода слова" Савіка Шустера.

За його даними, у 2020 році російський "Газпром" для транзиту газу бронював потужності обсягом 65 мільярдів кубометрів на добу, а у 2021 році цей показник впав до 40 мільярдів.

"Якщо ми подивимося на добові обсяги транзиту, то побачимо, що вони впали фактично у два рази. Було на початку року 180 мільйонів кубометрів на добу, зараз — це приблизно 80 мільйонів кубометрів", — сказав Вітренко.

Читайте також: Ціни на газ в Європі б'ють рекорди. У чому причина і як це вплине на Україну: відповідає експерт

Також глава "Нафтогазу" спростував заяву Путіна про зношеність української ГТС. Слова російського президента Вітренко пов'язує зі спробою домогтися запуску "Північного потоку-2".

Що відомо

  • 13 жовтня президент РФ Володимир Путін заявив про неможливість нарощування об’ємів транзиту газу територією України через ненадійність української газотранспортної системи.
  • 4 жовтня Данське енергетичне агентство надало згоду щодо запуску в експлуатацію першої гілки російського газогону "Північний потік-2".
  • Російський енергетичний монополіст — компанія "Газпром" 4 жовтня розпочала заповнення першої гілки проєкту "Північний потік-2".
  • Президент Володимир Зеленський ініціював консультації з Європейською комісією та урядом Німеччини щодо реалізації проєкту "Північний потік-2".
  • 27 вересня представники Угорщини підписали новий довгостроковий контракт щодо організації постачання газу із російською державною компанією "Газпром" в обхід України. У відповідь у Міністерстві закордонних справ України заявили, що "здивовані і розчаровані" рішенням Угорщини. У МЗС також зазначили, що ініціювали перенесення засідання спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутися 29-30 вересня у Будапешті.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!'

На початок