Чи допоможуть нові карантинні норми уникнути локдауну. Пояснює лікарка

Чи допоможуть нові карантинні норми уникнути локдауну. Пояснює лікарка

Ексклюзивно
Чи допоможуть нові карантинні норми уникнути локдауну. Пояснює лікарка
. Фото: УНІАН

Кількість нових хворих продовжить збільшуватися і наразі дотримання карантинних заходів матиме значення для стримування хвороби. Про необхідні профілактичні та епідемічні заходи безпеки в осінньо-зимовий період та кому може знадобитися третя доза вакцини проти COVID-19 в ефірі Українського радіо розповіла епідеміологиня Людмила Мухарська.

"Значення має як і різні заклади дотримуватимуться заходів, які прописані в нормативних документах, а також те, скільки людей вакцинуються і коли вони це зроблять. Впливає на такий показник і те, чи обережно себе поводять люди всередині приміщень, тут я говорю про обов’язкове провітрювання в будівлях, навіть якщо на вулиці дуже холодно", — розповіла лікарка.

Вона також наголосила, що необхідно "постійно звертатися до свідомості людей", щоб вони дотримувалися протиепідемічних заходів.

Читайте також: Усі РНК-віруси змінюються. Що варто знати на порозі третьої хвилі коронавірусу в Україні

"Не думаю, що хвора людина з температурою та різними симптомами кудись піде, бо в неї не буде фізичної можливості, а ось ті, хто нормально себе почувають, можуть вийти з дому, навіть не розуміючи, що наражають на небезпеку інших. Усім, навіть вакцинованим і тим, хто добре себе почуває, потрібно дотримуватися карантинних обмежень", — зазначила лікарка.

Мухарська також наголосила, що вакцинація не звільняє людей від виконання інших вимог. Зокрема, залишаються необхідними дотримання дистанції, масковий режим, провітрювання приміщень. Водночас експертка переконана, що не варто поспішати робити третє щеплення.

"Якщо ви повністю вакциновані двома дозами, то, за словами міжнародних організацій, їх поки достатньо. Наші лікарі та інфекціоністи також вважають, що поспішати з третьою дозою ще зарано. Є категорія людей, яким, можливо, потрібна буде третя доза. Мова йде про тих, хто має хронічні захворювання і постійно мають проблеми. Але для цього потрібно мати достатньо наукової інформації", — відзначила епідеміологиня.

При цьому, на її думку, поширення штаму "Дельта" не можна називати "епідемією невакцинованих".

"Це пандемія, яка може зачепити і вакцинованих, і невакцинованих. Є дуже багато невивчених питань. На досвіді інших країн ми вже зрозуміли, що від інфікування вакцина може і не захистити, адже певна кількість людей все ж може захворіти. Головне те, що будь-яка вакцинована людина не буде важко хворіти. Вакцина захищає від важких форм і смерті", — пояснила Мухарська.

Натомість виділити, наскільки поширений новий штам "Мю" в Україні наразі складно.

"Нам дійсно немає де розрізняти ці штами, діагностувати їх. Лабораторна служба у нас є, але для таких досліджень потрібні діагностичні і тест-системи, а в нас до деяких видів їх просто немає або їх мало і вони знаходяться лише в одній лабораторії. Наскільки я розумію, певна кількість біологічного матеріалу хворих надсилають у міжнародні лабораторії чи в ВООЗ, проте на результати потрібно чекати десь місяць", — розповіла епідеміологиня, однак зазначила, що для лікування і ведення протиепідемічних заходів не так важливо, які є штами, бо всі заходи лікувального та профілактичного характеру для всіх варіантів вірусів практично однакові.

Окрім того, в Україні немає системи, яка б відстежувала хто передав інфекцію.

"Це називають епідеміологічним розслідуванням, цим раніше у нас займалася Державний санітарно-епідеміологічна служба, але, на жаль, сьогодні вона зруйнована. Єдине, що є ― це фіксація випадку ПЦР-діагностики, але ніхто не працює з тими, хто контактував з хворим. Тому ми маємо таку велику кількість хворих", — зазначила Мухарська.

Що відомо

  • За 15 вересня в Україні від коронавірусної хвороби COVID-19 вакцинували 118 786 людей. З початку вакцинації повністю щепили вже понад 5 млн осіб.
  • За добу 15 вересня в Україні зафіксували 5 744 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19, одужало від хвороби 1 499 осіб. Загалом з початку пандемії виявили понад 2,32 млн випадків.
  • В Україні стартував п'ятий етап вакцинації від COVID-19. Вакцинуватись від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні можуть всі громадяни, старші 18 років, а також іноземці з посвідками на проживання або які отримали статус біженця. Водночас реєструватися у чергу на отримання щеплення через "Дію" вже не потрібно.
  • Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету і може набути його лише у 2023 році. Це пов'язано з дефіцитом вакцин і низькими темпами вакцинації.
  • У Національній академії наук вважають, що ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Україні найближчим часом може стрімко погіршитись на тлі зростання основних епідеміологічних показників.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок