Ярмаркова замість Дружби народів. У Кропивницькому хочуть перейменувати площу

Ярмаркова замість Дружби народів. У Кропивницькому хочуть перейменувати площу

Ярмаркова замість Дружби народів. У Кропивницькому хочуть перейменувати площу
. Точка доступу

Члени топонімічної комісії міськради Кропивницького пропонують перейменувати площу Дружби народів на Ярмаркову. Таку пропозицію внесли на розгляд сесії Кропивницької міської ради, розповів секретар міськради Олег Колюка. Якими аргументами керувалась топонімічна комісія?

У міськраді створили комісію, яка вивчала історію території обласного центру, де розташована площа. "Ярмаркова площа – поширена назва ринкових площ у багатьох містах України у ХІХ – на початку ХХ століття, – сказав член комісії, кандидат історичних наук Олександр Чорний. – За даними картографічних пам’яток, така площа була поряд із проїздом – аркою, в районі підприємства "Акустика" на вулиці Ельворті та на місці скверу на розі вулиць Євгена Маланюка і Полтавської, вона прилягала до залізничної колії".

"Варіант "Ярмаркова площа" засвідчує історичні корені нашого міста, як тодішнього ярмаркового центру, – сказав Олег Колюка. – У той же час ця назва демонструватиме тяглість у часі традицій ярмаркування для Кропивницького, оскільки сьогодні міжнародна виставка "Агроекспо", що проходить в обласному центрі є однією з найбільших в Україні".

Що відомо

  • Про перейменування площі Дружби народів почали говорити у 2020-му році. "Знак Орден Дружби народів на площі Дружби Народів підлягає декомунізації, він містить герб Радянського союзу – серп і молот – говорив тоді координатор громадської організації “Рух опору капітуляції” у Кропивницькому Дмитро Сінченко. Цей орден був заснований на честь 50-річчя створення Союзу радянських соціалістичних республік – орден, який символізує СРСР, ту епоху”.
  • У червні 2020 року поряд з радянською зіркою встановили прапор України. У липні радянську символіку, яка була розташована на стелі у центрі площі демонтували.
  • Міська рада провела опитування щодо вибору варіантів перейменування площі Дружби народів. Пропонували такі варіанти:
  1. площа Єдності,
  2. площа Незалежності,
  3. площа Романа Бойка (громадський активіст, волонтер, учасник Революції Гідності та Помаранчевої революції, багаторічний очільник осередку скаутської організації "Січ". Він загинув 22 лютого цього року на ставку в селі Диківка Знам'янського району),
  4. площа Герасима Нестеренка-Орла. (український військовий та громадський діяч часів УНР, керівник Єлисаветградсько-Олександрійського повстанкому, останній Головний отаман Холодного Яру),
  5. площа князя Ольгерда. Це литовський князь, полководець, здійснив успішний похід проти ординців, розбив татарське військо на Синіх Водах (нині село Торговиця Кіровоградської області), звільнивши територію Русі-України від золотоординської залежності.
  • У березні цього року представники Центру розвитку національних культур “Єдина родина”, який об'єднує спільноти національних меншин Кіровоградської області, запропонували міськраді Кропивницького свій варіант реконструкції площі Дружби народів. Вони пропонували змінити дизайн площі та залишити назву.
  • У червні цього року протестувальники вимагали під міською радою перейменувати площу Дружби народів на Євгена Коновальця.

Читайте також

На початок