"США зараз не могли дати того, що очікували українці" — експерти про зустріч Байдена і Зеленського

"США зараз не могли дати того, що очікували українці" — експерти про зустріч Байдена і Зеленського

"США зараз не могли дати того, що очікували українці" — експерти про зустріч Байдена і Зеленського
. Офіс президента

1 вересня у Вашингтоні відбулась зустріч між президентами Джозефом Байденом та Володимиром Зеленським. Перемовини тривали близько двох годин, закрита частина – близько години. За результатами зустрічі сторони опублікували спільну заяву, яка включає домовленості по кількох блоках, зокрема безпековий, правовий та економічний. Загалом було ухвалено близько 20 угод. Крім того, Зеленський презентував у США План трансформації України, який містить понад 80 спільних інвестиційних проєктів на загальну суму 277 млн доларів.

Суспільне дізналося, як оцінюють візит Зеленського до США політологи та міжнародні експерти.

Андерс Аслунд, шведсько-американський економіст, дипломат, експерт з питань національних економік України, Росії, країн колишнього СРСР

"США зараз не могли дати того, що очікували українці" — експерти про зустріч Байдена і Зеленського
Аслунд: важливо, що обговорювали стратегічне партнерство. Андерс Аслунд на прес-конференції “Економічна ситуація в Україні", в Києві, у четвер, 24 квітня 2008 р. Фото: УНІАН

Думаю, що ця зустріч була дуже ефективна. Взагалі я вважаю, що все на що міг сподіватися Зеленський, він отримав. Зустріч президентів тривала 2 години і це була лише друга зустріч Байдена з європейським лідером, президентом. Особливо важливо, що багато обговорювали оборону, Україна зараз отримала більше підтримки Сполучених Штатів. Також важливо, що обговорювали стратегічне партнерство. Це головний пункт. Також обговорювали енергію, комерційні справи.

Не обговорювали фінансові справи, начальник центрального банку та МВФ не були присутні взагалі. Не обговорювали фінансові реформи та підтримку МФВ. Безумовно не дуже обговорювали структурні реформи, не обговорювали корпоративне управління, взагалі не обговорювали тему МВФ, більшої підтримки від МВФ не слід чекати після цієї зустрічі.

Читайте також: "Не знаю, чи виникла хімія": що сказав Зеленський після першої зустрічі з Байденом

Мені здається, насправді для України добре, що зустріч відбулася після ситуації в Афганістані. Це означає, що президент Байден надав більше часу Україні. Однак є й причина, чому час вважають невдалий, через те, що Конгрес зараз у відпустці. Я не бачу жодних негативних зауважень з приводу цієї зустрічі

Ігор Тишкевич, експерт Українського Інституту майбутнього

"США зараз не могли дати того, що очікували українці" — експерти про зустріч Байдена і Зеленського
Ігор Тишкевич: цілей було досягнуто частково. uifuture.org

Питання, що розуміти під словом ефективні. Якщо казати про цілі, які ставив перед собою Байден, то швидше за все їх було досягнуто, якщо говорити про цілі, які перед собою ставив президент Зеленський, можна також говорити, що частина з цих цілей була досягнута.

Чи була ця зустріч проривною, яка поклала початок новому формату відносин Сполучених штатів Америки і України? Ні. Чи призвела ця зустріч до зміни позиції Вашингтона по Північному Потоку? Ні. Чи призвела ця зустріч до надання “плюшок”, які потішать пересічного читача газети, чи глядача телевізора, який думає у форматі “зрада-перемога”? Так, тому що там певну суму коштів нам дають.

Читайте також: Зброя, космос та реформи – про що домовилися Байден та Зеленський

Зустріч Байдена і Зеленського переносилася двічі. Чи можна було переносити третій раз. Бо це було б політичним ударом по обох сторонах. З одного боку, це б спричинило критику щодо Байдена, що він не хоче бачити Зеленського. З іншого боку, це б спричинило внутрішньополітичну проблему у Зеленського в Україні. Тому що на превеликий жаль нашим мірилом політики є неефективність, не те, що можна перевірити, а візит, меморандум, заява. Відповідно відсутність візиту до Сполучених Штатів Америки — це стало б причиною політичної атаки на пана Зеленського. Відповідно оскільки це небезпечно для двох сторін, що б не трапилося, але зустріч мала відбутись.

Результати цієї роботи ми зможемо оцінити десь місяців за шість, якщо пан Зеленський говорить про підписання певних документів, певних домовленостей, то вони мають виконуватися. Місяців за шість буде верифікація, наскільки була успішною ця зустріч.

Олег Саакян, політолог

"США зараз не могли дати того, що очікували українці" — експерти про зустріч Байдена і Зеленського
Олег Саакян: Сполученим Штатам зараз не до нас. Facebook / Олег Саакян

Думаю, що ця зустріч для України відбулася максимально позитивно. Хоча звісно зірок з неба ми не дістали. І сказати, що вона призвела до карколомного злому — ні, не призвела. Зрештою і не могла призвести. Адже з одного боку Штатам не особливо було до нас, проблеми з Афганістаном, зі своїми іншими партнерами, всередині борються різні групи впливу в офісі самого Байдена, є різні підходи до зовнішньополітичної доктрини. Зрештою Сполучені Штати зараз не могли дати того, що очікував пересічний українець і ті сподівання, які в українському дискурсі розчарувалися по повній. З іншого боку і з нашої сторони я не побачив пропозиції альтернативного порядку денного. Я бачив доволі хороше насичення того порядку денного, який існував. Тобто безпека, тобто інвестиція, тобто корупція. Тому цей візит можна вважати дійсно робочим візитом, який вдався. Він не мав характер офіційного, тому я його так і оцінював би. В принципі на четвірку із п'яти це було відпрацьовано.

Дивіться також: Що передувало зустрічі Байдена та Зеленського. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Є хороші домовленості зокрема по атомній енергетиці. Є хороші домовленості попередні по гуглу та ютубу, по від’єднанню нас від Рунету. Так само важливим є відновлення роботи спецкомісії між Штатами та Україною. Це скажімо дає можливість на майбутнє реалізувати ті потенціали, які залишилися після цієї зустрічі, які з’явилися нові і сподіватися на те, що у цих відносинах двосторонніх є на найближчі роки хороший заділ.

Ця зустріч трішки зменшила рівень недовіри. Тому що все ж таки і в Сполучених Штатах сприймають ситуацію через частину естеблішменту українського, яка комунікує “зраду-зраду” з боку України. З іншого боку Зеленський, який є не системним не політичним персонажем, який викликає у частини класичних політиків на заході, якщо не роздратовання, то принаймні певний скепсис стосовно реалістичності його політики. Мені здається що частково його вдалося зменшити і десь побудувати певні точки довіри і комунікації, які зрештою можуть дати свої результати.

Про подвійне громадянство, про яке сказав Зеленський в Стенфорді — це достатньо зважена позиція, добре що вона була озвучена. Нарешті в “Слугах Народу” відійшли від простих відповідей на складні питання і те що це було сказано доволі прямо і лінійно стосовно загроз для національної безпеки і територіальної цілісності з боку Російської Федерації — це достатньо позитивно. Мені здається образ Зеленського за останній рік значно змінився. І вже питання Росії він підіймає доволі системно. Я думаю і місце і аудиторія були вибрані правильно для того, щоб по цьому питанню зазначити свою програмну позицію.

Володимир Фесенко, політолог

"США зараз не могли дати того, що очікували українці" — експерти про зустріч Байдена і Зеленського
Володимир Фесенко: візит був результативним. Facebook / Володимир Фесенко

Оцінка візиту — він був дуже змістовний і достатньо результативним. Щодо зустрічі, важлива деталь, вона тривала майже 2 години. Можливо це найдовша зустріч за всі часи зустрічей президентів України та США. Переговорних зустрічей мається на увазі, але візит був результативним. Підписана ціла низка угод, спільна заява. Достатньо конкретно і змістовно, закладено фундамент для подальшої співпраці на майбутнє.

Американці не хотіли брати на себе зобов'язання. Не тільки зараз, а й раніше. І тому вони погодились на рамкову угоду. Проте, це важливо і це угода, яка стосується стратегічного партнерства в оборонній сфері. І термін стратегічного партнерства лунає постійно під час цього візиту. Фактично, саме стратегічне партнерство лейтмотивом візиту президента Зеленського до США. Кажуть деякі дипломати, по суті відновлюється модель і сама форма, формат відносин між США та Україною.

Читайте також: Зеленському в США подарували книгу "Легка черепно-мозкова травма". Про що вона

Перед початком переговорів Зеленський сказав, що тем багато і не знають чи встигнуть все обговорити. Оскільки переговори продовжились вдвічі більше, ніж планувалося, то це означає, що була спроба обговорити всі теми. Просто по деяких темах розмова була достатньо така дискусійна і як сказав Зеленський “чоловіча”, тобто достатньо жорстка. Судячи навіть по заяві Зеленського, що не завжди була сонячна атмосфера. Я думаю, що по деяких питаннях були різні думки й ми в принципі розуміємо по яких питаннях. Це стосується "Північного потоку-2", тема ПДЧ, а також конкретизація зобов'язань заходу. Захід не хоче зараз на це йти. І це не нова позиція. Думаю, що були розбіжності в обговоренні, і оцінці деяких реформ в Україні.

Подвійне громадянство, про яке Зеленський говорив у Стенфорді, — це тема не нова. Дискусія довкола цієї теми почалася ще минулого року. У будь-якому разі були те, що називається “вкиди”. Чому це робиться, треба запитувати представників Офісу президента. Я думаю, що одна з причин пов’язана з процесами глобалізації, і з процесами масової трудової міграції українців. Це — нова реальність, яка може подобатися чи не подобатися. Тому треба підлаштовуватися під неї та використовувати її в інтересах країни. Тут, до речі, багато дуже аспектів, над якими треба думати, і безпекові, чимало різних аспектів, аж до пенсійної системи.

Але і негативні нюанси, про які згадав президент, дуже добре, що у владі їх розуміють. В першу чергу йде про паспортизацію російську, йдеться про паспортизацію в ОРДЛО. Я б тут наголошував, перш за все, на ключовій проблемі. За українським законодавством, це можна прописати більш чітко і жорстко. Я думаю, що люди з російськими паспортами не можуть брати участь у виборах. Це чітко треба прописати.

Але є й інші проблеми. Не секрет, що чимало українців є з румунськими паспортами у Чернівецькій області, ще одна проблема — угорські паспорти у деяких районах Закарпаття. Там виникає колізія, оскільки наше законодавство забороняє брати участь у місцевому самоврядуванні та в органах державного управління людей з подвійним громадянством. Можливо, це теж одна з причин. Тому що Угорщина зараз блокує деякі речі для України щодо НАТО, але у перспективі, що небезпечно, вона може нам жорстко заблокувати будь-який подальший рух шляхом європейської інтеграції. Треба враховувати усі нові реалії та нові перспективи.

Що відомо

  • У Вашингтоні 1 вересня відбулась зустріч між президентами Джозефом Байденом та Володимиром Зеленським. Загалом зустріч тривала близько двох годин, закрита частина – близько години. За результатами зустрічі сторони опублікували спільну заяву, яка включає кілька блоків, зокрема безпековий, правовий та економічний.
  • Зеленський передав Байдену список з 450 імен українських полонених на тимчасово окупованих територіях і в Росії.
  • Зеленський у межах візиту до США презентував план трансформації України, який стосується, зокрема, перетворень у військовій та економічній сферах. Під час презентації плану Зеленський закликав лідерів країн НАТО прискорити вступ України до Альянсу через ескалацію на окупованих територіях.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок