Зеленський у США: Коли ви питаєте, що робити, найпростіше — запросити Україну в НАТО

Зеленський у США: Коли ви питаєте, що робити, найпростіше — запросити Україну в НАТО

Зеленський у США: Коли ви питаєте, що робити, найпростіше — запросити Україну в НАТО
. Ангеліна Карякіна, Суспільне

Президент Володимир Зеленський закликав лідерів країн НАТО прискорити вступ України до Альянсу через ескалацію на окупованих територіях. Про це Зеленський заявив під час презентації Плану трансформації України, який стосується, зокрема, перетворень у військовій та економічній сферах, повідомляє кореспондент Суспільного.

На заході, який відбувався у резиденції першого президента США Джорджа Вашингтона Маунт-Вернон, були присутні представники американських аналітичних центрів. Зеленський розповів, що План містить кілька складових: безпека, інфраструктура, енергетична безпека, економічне зростання.

На питання колишнього посла США в Україні Джона Гербста, щодо бачення співпраці з НАТО, Зеленський відповів, що співпраці недостатньо.

Почнімо з того, що ми вдячні США — ми отримуємо цю підтримку, коли у нас йдуть навчання у Чорному морі, Сі Бріз, ми бачимо цю підтримку. Важливо, що коли (іде - ред.) війна, цю підтримку бачать люди в Україні. Вони відчувають, що вони не наодинці. Це про присутність. Це правильний психологічний крок — не застосовується зброя, іншим, третім державам демонструється, що альянс співпрацює з Україною. Чи достатньо цього — ні. Потрібно збільшення таких навчань. Це позбавить Росію бажання блокувати чорноморське узбережжя", — наголосив Зеленський.

Читайте також: Україна в НАТО. Чи станемо членами Альянсу і які умови

Президент України додав, що вступ до НАТО — це тактика: "Але з боку європейських лідерів, США — це стратегія. Я вважаю, що сьогодні немає часу на стратегії, бо щодня може бути ескалація. Якщо ми бачимо тимчасово окупований Крим, ми знаємо, що там знаходиться близько 80 тис. військових РФ плюс техніка. На Донбасі — ще близько 35 тис., вздовж кордонів — ще декілька десятків тисяч. Тому, ви розумієте, гратися у стратегію дуже складно".

Коментуючи питання залу про співпрацю в оборонній сфері, Зеленський заявив, що "ми не просимо подарунки, нам потрібні можливості".

"Щоб українська армія, безпекові інституції, кібербезпека, щоб всі ці напрямки мали доступ до фахівців, грошей, дешевих грошей, кредитів. Ми будемо говорити (з Байденом - ред.) про можливості. Ми серйозно думаємо, як розблоковувати Нормандський формат. Ми дійсно запрошуємо США (долучитися - ред.). Бо питання України — це питання не лише України, Молдови і її кордонів, Білорусі і її незалежності", — зазначив президент.

Що відомо

  • 31 серпня президент Володимир Зеленський прибув з візитом до США. Він проведе низку зустрічей, а 1 вересня відбудуться переговори з президентом США Джо Байденом.
  • Президенти Володимир Зеленський та Джозеф Байден мають обговорити співпрацю в оборонній сфері, "Північний потік-2" та війну на Донбасі. Про це Суспільному розповів політичний радник посольства США в Україні Девід Геренбек, виконувач обов’язків заступника Голови Місії США в Україні.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок