В Афганістані таліби захопили ключовий пункт пропуску на кордоні з Іраном

В Афганістані таліби захопили ключовий пункт пропуску на кордоні з Іраном

В Афганістані таліби захопили ключовий пункт пропуску на кордоні з Іраном
. AP

9 липня бойовики терористичної організації "Талібан" захопили контроль над ключовим районом на заході Афганістану — провінцією Герат, де знаходиться головний пункт контролю на кордоні з Іраном.

Про це повідомили афганські офіційні особи, передає ВВС.

Зокрема з даху прикордонного пункту "Іслам-Кала" сили "Талібану" зняли афганський прапор.

КПП є прикордонним населеним пунктом у західній провінції Герат і розташовується за 120 км від столиці провінції. Він був є важливим торговим вузлом для країни, позаяк приносив уряду щомісячно близько 20 млн доларів. Водночас уряд Афганістану 9 липня визнав втрату прикордонного пункту.

Наступ талібів відбувається на тлі виведення основного контингенту військ США. Зокрема бойовики захопили п'ять районів Герату без бою. На початку цього тижня понад 1000 членів афганських сил безпеки втекли до Таджикистану у результаті наступу екстремістів.

Як повідомляє "Радіо свобода" президент США Джо Байден офіційно оголосив, що американська військова місія в Афганістані завершиться 31 серпня. За словами Байдена, Вашингтон вже цього місяця розпочне евакуаційні рейси для афганців, які отримали спеціальні візи США. Але він сказав, що влада США також допоможе декому із них переїхати в треті країни.

Читайте також: Таджикистан просить допомоги Росії та ОДКБ в охороні кордону з Афганістаном

Окупація Афганістану талібами

У BBC зазначають, що "Талібан" наразі контролює більше третини з 400 районів країни, включаючи території на іранському та китайському кордонах.

За даними Reuters, представники "Талібану" на переговорах у Москві заявили, що угруповання контролює 85% території Афганістану і запевнили, що їхній рух не становить загрози для регіону.

Що відомо

  • 5 липня Таджикистан мобілізує резервістів через загострення на кордоні з Афганістаном
  • У результаті боїв афганських сил із талібами на півночі країни із захоплених бойовиками районів на територію Таджикистану відступили понад 1000 військових.
  • За даними ЗМІ, 2 липня збройні сили США вивели війська з головної бази Баграм в Афганістані.
  • 25 червня президент США Джозеф Байден зустрівся у Вашингтоні з лідером Афганістану Ашрафом Гані. Їх зустріч відбулася на тлі наступу талібів після початку виведення американського військового контингенту з території Афганістану.
  • 5 червня бойовики афганського ісламістського угрупування "Талібан" здійснили напад на військових у районі Джулга в провінції Баглан, у результаті атаки загинули щонайменше вісім співробітників сил безпеки.
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану.
  • У середині травня американський військовий контингент залишив найбільшу базу в Афганістані, розташовану поблизу міста Кандагар.
  • Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.
  • Вторгнення США до Афганістану почалося після терористичного акту 11 вересня 2001 року через підозру, що таліби переховували членів "Аль-Каїди".
  • У бойових діях загинули 2400 американських військових та понад 10 тисяч талібів, афганських військових і цивільних.
  • 29 лютого 2020 року США підписали мирну угоду з "Талібан" після 18 років війни. Планувалось, що виведення американських військових з Афганістану відбудеться до кінця січня 2021 року, проте виведення військ відтермінувалося.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок