"Я одна у полі воїн проти цілої армії". Рижикова - про умови для підготовки в Україні

"Я одна у полі воїн проти цілої армії". Рижикова - про умови для підготовки в Україні

Ексклюзивно
"Я одна у полі воїн проти цілої армії". Рижикова - про умови для підготовки в Україні
. AP

Українська легкоатлетка звернула увагу на те, у яких умовах готувалася до Олімпіади-2020.

Анна Рижикова стала п'ятою у забігу на 400 метрів з бар'єрами на Олімпійських Іграх у Токіо. Цей результат став для неї одним із найкращих у кар'єрі.

Читайте також: Дві українки - у топ-6 фіналу Олімпіади-2020 у бігу на 400 метрів з бар'єрами

Рижикова подолала дистанцію у фіналі, вдруге в кар'єрі вибігши за 54 секунди. Лише на етапі Діамантової ліги у Флоренції їй вдалося встановити кращий результат та вибігти навіть за 53 секунди.

До 2021 року особистим рекордом Рижикової були 54.35 секунд, з якими вона пробігала 400 метрів з бар'єрами ще у 2012 році. Проте у 2021-му Анні вдалося перевершити цей результат п'ять разів, причому двічі - на Олімпійських Іграх у Токіо.

Топ-5 результатів Рижикової на дистанції 400 метрів з бар'єрами

  1. 2021 рік: Діамантова ліга (Флоренція) - 52:96 секунд
  2. 2021 рік: Олімпійські Ігри, фінал (Токіо) - 53:48 секунд
  3. 2021 рік: Діамантова ліга (Осло) - 54:15 секунд
  4. 2021 рік: Діамантова ліга (Флоренція) - 54:19 секунд
  5. 2021 рік: Олімпійські Ігри, півфінал (Токіо) - 54:23 секунд

Навіть якби Рижикова повторила свій особистий рекорд, то усе одно б фінішувала поза топ-3. Нідерландка Фемке Бол посіла третє місце з результатом 52.03 секунди.

Після забігу Рижикова звернула увагу у коментарі Суспільне Спорт на виступи інших бігунок. І наголосила: є суттєва різниця у підготовці до змагань найвищого рівня в Україні та іншими країнами.

Читайте також: "Розумію: медалі немає, завтра про мене забудуть". Бігунка Рижикова - про п'яте місце на Олімпіаді

За словами бігунки, їй соромно за те, що її конкурентки по дистанції мають серйозні можливості для підготовки. У той час, як їй доводиться майже самостійно готуватися до змагань.

"Не дуже хотілося б це казати, але соромно за свою країну. Коли ми виїжджаємо на старти, за мною стоїть тренер, масажист, моя сім'я у якості підтримки. А на них працює ціла команда. Виходить, що я одна у полі воїн проти цілої армії. Фемке - дуже сильна, і як людина вона гарна, і як спортсменка. Молода та гарна, висока і тренується, не скажу, що вона лежить і нічого не робить".

Рижикова звернула увагу на вплив науки на спорт в інших країнах. І засмучена від того, що ситуація складається саме таким чином.

"Я сама собі шукаю засоби відновлення, роблю все з тренерами, масажистами, з тими людьми, яких сама знайшла і мені допомагають. А вони з цього приводу навіть не задумуються, за них все це робить науковий підхід. Тут усе пальцем у небо, а там наука є - це трішки може пояснити сьогоднішнє місце. Нікого не звинувачую, це правда життя така".

Хто така Анна Рижикова

  • 31-річна українська бігунка, представниця Дніпропетровської області в бігу на 400 метрів з бар'єрами.
  • Для Рижикової Олімпіада у Токіо - друга в кар'єрі. У Лондоні в 2012 році вона не відібралася у фінал 400 метрів з бар'єрами, а ось у естафеті 4х400 метрів стала бронзовою призеркою.
  • Серед найвищих досягнень Рижикової - п'яте місце на чемпіонаті світу-2013 у бігу на 400 метрів з бар'єрами, а також четверте в естафеті 4х400 метри (чемпіонат світу у приміщенні в 2018 році).
  • У 2021 році Рижикова оновила два особисті рекорди - на дистанціях 400 метрів з бар'єрами та 400-метрівці.
  • На Олімпіаді-2020 Рижикова також відібралася на дистанцію 400 метрів, але відмовилися від неї, зосередивши увагу саме на 400 метрів з бар'єрами.

Що відомо

  • Рижикова - не перша українська спортсменка, що підіймає питання підготовки до змагань в Україні. Про це також говорили бадмінтоніст Артем Почтарьов та стрілець Павло Коростильов.
  • Питання підготовки спортсменів в Україні підіймав також важкоатлет Антон Плєсной, який у 2018 році змінив громадянство на грузинське та став бронзовим призером Олімпіади-2020.
Читайте також: "Не було іншого вибору". Український важкоатлет-призер Олімпіади-2020 пояснив зміну громадянства
  • Інша українська бігунка Вікторія Ткачук подолала дистанцію 400 метрів з бар'єрами у фіналі з особистим рекордом.
  • Фінал за участю Рижикової та Ткачук став другим для України на Олімпіаді-2020 з легкої атлетики. Стрибунка у довжину Марина Бех-Романчук стала п'ятою.
Читайте також: Марина Бех-Романчук - п'ята у фіналі стрибків в довжину на Олімпіаді-2020
На початок