"Реабілітація у нас - нуль. Хочу, щоб про це кричали". Бадмінтоніст Почтарьов про виліт з Олімпіади

"Реабілітація у нас - нуль. Хочу, щоб про це кричали". Бадмінтоніст Почтарьов про виліт з Олімпіади

Ексклюзивно
"Реабілітація у нас - нуль. Хочу, щоб про це кричали". Бадмінтоніст Почтарьов про виліт з Олімпіади
. AP

Ексклюзивний коментар Почтарьова Суспільне Спорт після вильоту з Олімпіади-2020.

Український бадмінтоніст Артем Почтарьов вилетів з Олімпіади-2020. Спортсмен програв обидва матчі групової стадії на Іграх-2020 у Токіо з розгромним рахунком та не пройшов далі у сітці змагань. Другу поразку Почтарьов зазнав від француза Бріса Леверде. Від нього він вилетів за 28 хвилин, після чого для нього виступи у Токіо були закінчені.

Читайте також: Єдиний український бадмінтоніст у чоловічому турнірі покинув Олімпіаду-2020

Поразка Почтарьова від Леверде стала четвертою для нього на Олімпійських Іграх. У 2016 році він також змагався на Олімпіаді, але й там зазнав двох поразок без жодної перемоги.

Після виступу в Токіо український бадмінтоніст дав розгорнутий коментар Суспільне Спорт, де звернув увагу на причину такого результату.

За словами Почтарьова, причини виступу пов'язані з його травмами та відсутністю належної реабілітації. Через них бадмінтоніст знявся з домашнього чемпіонату Європи, і хоча виступив на Олімпійських Іграх, наголосив: не хотів би більше так ганьбитися.

Читайте також: Перша ракетка України не виступив на чемпіонаті Європи з бадмінтону. У чому причина

Що сказав Артем Почтарьов: основні тези

  • Про причини травми

"Причини насправді прості, одні й ті ж. Не буду вигадувати багато усього. Травми, вони далися взнаки. Була операція на домашньому чемпіонаті Європи, де хотіли бачити багатьох провідних спортсменів, у тому числі й мене. Але я знявся та навіть не грав. [У Токіо] я якось зіграв, але насправді грав не дуже, і відчуваю це".

"Я обох суперників [малазійця Лі Зій Цзя та француза Леверде] перемагав, і в цьому мені морально складно. Тому що я знаю, що можу грати на такому рівні. Це не те, що я щось там придумав - я їх перемагав або грав на рівних. З Леверде грав на командному чемпіонаті Європи, і там був матч, грали 40-50 хвилин. А рахунок був на балансі: 22:20, 21:19. Тоді я був у кращих кондиціях, аніж зараз".

  • Про гру проти Леверде

"І ось я вже перед грою виходжу, знаючи, що мені буде важко нав'язати йому таку ж боротьбу. Більше морально складно, аніж фізично. Або ж я виходжу в лівий кут, у мене там нога болить. Я зняв тейп, тому що почало тиснути на руку. І рука - не можу ні пробити, ні у той кут йти. Він, мабуть, про це знав, і дуже часто туди грав. Мені доводилося виходити під закриту, пасивну гру. А пасивно мені складно, я атакувальний гравець, лідер у матчі. Не міг взагалі нав'язати свою гру, просто загубився і все".

  • Як оцінює виступ на Олімпіаді

"Соромно так виходити на Олімпійських Іграх, що усі дивляться. Так склалося. Щасливий від того, що вже на Олімпійських іграх: було пророблено неймовірний 5-річний шлях і усіх моїх тренерів, і рідних та близьких, які підтримували. Адже доходило до піку: травми, травми, травми, а потім - питання, чи можу я взагалі відбиратися далі. Але я пообіцяв, що зможу, що Україна буде представлена в моєму розряді і що зможу зробити це двічі. Довів та відібрався".

  • Про відсутність належної реабілітації

"Причину відкрито говорю: у нас реабілітація на мінусі. Тобто людина тренується, переносить неймовірні навантаження, а реабілітація - нуль. Дякую всім, якісь вітаміни, але реабілітація - нуль. Немає жодного підходу. Хочу, щоб про це кричали вголос. Реабілатація - навіть не знаю, як сказати: у нас виходить поїхати закордон, якось поспарингувати, але ж реабілітуватися ми там не будемо. Ми не заробляємо, багато спортсменів взагалі не можуть жити на цю зарплатню, не кажучи вже про операцію, яку ми зробили. Добре, що є якісь люди, що підтримують, спонсори, що підтримують та допомагають. Але системи немає: людина тренується, але що робити далі, коли травмується - нічого не можна зробити".

"Зрозуміло, потрібно до себе адекватно відноситися і давати самооцінку своїм результатам. Розумію, що я не був претендентом на медаль, але показати гідну гру я міг при належній реабілітації. Що казати вже про перших осіб у легкій атлетиці, які поїхали за медаллю. Навіть вони не могли собі забезпечити гідну реабілітацію, що вже казати за інших. Це питання залишатиметься актуальним упродовж наступних років. Дуже хочу, щоб на це звернули увагу, це сильно дається взнаки. Гадаю, я такий не один і у мене далеко не найгірша ситуація. Я хоча б тут присутній та подивитися на все це".

"Як не крути, а Олімпійські ігри - це Олімпійські ігри, дай бог, щоб у нас люди відбиралися. Недарма на цій Олімпіаді у нас менше всього спортсменів. Так, карантин та коронавірус, але багато хто був травмований. Тому я вважаю, що це перше, що має бути на увазі. Не тренувальний процес, а реабілітація. Щоб спортсмен знав, що коли він травмувався, то йому допоможуть. А не так, як зараз: травмувався - sorry (вибач). У когось є гроші - то одне, а якщо немає, то що, інвалід на все життя? Тому я на цьому акцентую увагу".

  • Про те, що Олімпіада в Токіо може стати для нього останньою

"Скоріше за все, це мої останні Олімпійські ігри. Тому що з такою реабілітацією я не зможу фізично виходити. А грати так, як зараз та ганьбитися - ні. У нас є молоді - вперед, хай доводять, що вони краще, хай відбираються. Хай завойовують не лише ліцензії, але й місця достойні. А Олімпіада в Парижі - не знаю, думаю, що ні. Можливо, я певний період відпочину і захочу, але поки планів таких не будував".

"Після Ріо я чітко розумів, що хочу відбиратися, поки не трапилися травми та й після них я планував. А зараз - куди, давайте говорити чесно. Це ж не те, що завтра Олімпійські ігри чи через два місяці. Три роки відбору - це не просто так: рейтинг не заморозять, мої травми - також: вони або погіршуватимуться, або лікуватимуться, або залишатимуться на місці".

"Питання відкрите, але через місяць-два я зможу конкретніше розказати про подальші плани. Але якщо я готуватимуся, то це не буде "халабала", а як я готувався до карантину в Данії. Тоді федерація домовилася з данським центром, я там готувався з таким же рівнем як я або вище. І там були і турніри, і масажи, басейни, реабілітація - все було. Ось я так і зіграв з цим самим Леверде на командному чемпіонаті Європи. А тут... Тому мова не може йти про якийсь відбір".

Що означає виліт Почтарьова?

  • Почтарьов не має в активі перемог на Олімпіадах. У дебютних для себе Олімпійських Іграх у Ріо він також не вийшов із групи з двома поразками.
  • В олімпійському турнірі з бадмінтону лишається ще одна українка - Марія Улітіна. У жіночій частині змагань вона вже відіграла обидва групові матчі: програла американці Бейвень Чжан 0:2 (12:21, 7:21) і виграла в бразилійки Фабіани Сілви 2:0 (21:14, 22:20).

Що далі

  • Остаточна позиція Марії Улітіної в групі H визначиться після матчу між Чжан і Сілвою, що відбудеться 28 липня. Проте до 1/8 фіналу вийде лише переможниця групи, а американка вже має одну перемогу й позитивну різницю очків – +23. В українки – -14.
  • Олімпійські змагання з бадмінтону триватимуть до 2 серпня.
На початок